Още рецепти » Сърцето сигнализира за проблеми

 Сърцето сигнализира за проблеми

Безспорен факт е, че сърдечните болести стават все по-много и все по-често поразяват и млади хора. Причините са много, но най-важните са лошото хранене, замърсеният въздух, начинът на живот и лудият ритъм на ежедневието.
Най-лошото обаче е, че мнозина пропускат първите сигнали, които подава сърцето. Не се замисляме върху лекото му “прескачане”, на чувството за тежест в гърдите и други неприятни усещания. Все пак те бързо преминават, защо да им обръщаме сериозно внимание. А трябва!

Първи сигнал: рязка пронизваща болка

Струва ви се, че сякаш игла за секунда се забива в сърцето. Това е стенокардия – сърдечният мускул не получава достатъчно кислород. Какво да се прави? Най-напред да се промени начинът на живот. Пушенето е сред основните причини за стенокардията. За да не се повтори пристъпът, трябва да се откажете от никотина и да започнете физически упражнения. Пристъпът може да се облекчи, като се постави под езика таблетка валидол или за 1-2 минути се помирише ментолово масло.

Втори сигнал: тежест в гърдите

Появата й говори за започваща кардионевроза – резултат от дълго непреодолян стрес. За да се справите със ситуацията, наложете си да не се нервирате. По-често прекарвайте на чист въздух, превключвайте от неприятните вълнения и проблеми към нещо успокояващо: семейството, хоби и т. н.

Трети сигнал: недостиг на въздух

Вероятно това е сигнал за спазми в съдовете, търсете причината на нервна почва. И тук съветът е да се отпуснете и успокоите. Ако имате възможност, полегнете и затворете очи (същото може да се направи и в седнало положение). Дишайте, като редувате първо през лявата и после през дясната си ноздра. И непременно хапнете нещо сладко: парченце шоколад или бонбон. Помага и глътка-две уиски – за разширяване на съдовете.

Четвърти сигнал: световъртеж

Струва ви се, че пред очите ви всичко започва да плува, трудно ви е да се съсредоточите, особено когато се опитате рязко да станете или да седнете. Вероятно кръвното ви налягане се е повишило. Често по подобен начин се реагира на стрес и на промяна в геомагнитния фон, както и при интезивно физическо натоварване. Ако е възможно, премерете веднага кръвното си налягане и ако то превишава нормалните за вас стойности, глътнете таблетка, която да го понижи. (Посъветвайте се с личния си лекар какъв медикамент е най-подходящ за вас. Някой предпочитат да си помогнат с хлофазолин, други – с папаверин и пр.). След това не вършете нищо 30-40 минути. А ако до този момент не сте имали проблеми с артериалното налягане и световъртежът се повтаря по-често от един-два пъти в месеца, поискайте да направите изследвания – може би става въпрос за започваща хипертония.

Пети сигнал: парене и тъпа болка в гърдите

Това е наистина сериозен сигнал за започваща исхемична болест на сърцето. Ако болестта не се хване в началото, след няколко години ще имате много проблеми. Съветваме ви да направите електрокардиограма и да се започне лечение. Много важна е профилактиката: яжте, колкото се може повече плодове, съдържащи калий: банани, ябълки, сушени зарзали, извара, зеле, моркови.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Петродворец – феерия от злато и водни струи

Когато Петър Велики се възкачва на престола, той има ясната цел да ориентира изостаналата Русия към модернизиращата се Европа. Той реорганизира и осъвременява армията, превръща страната си в морска си...

Как да пием на празника?

Не, наистина е безсмислено за кой ли път да споменаваме и заклеймяваме вредата от алкохола, особено опасен за нежния женски организъм. По-важното е да знаем, че ние сме устроени доста по-различно от м...

Фън Шуй за стайните растения

При избора на стайни растения на първо място се ориентирайте по собственото си чувство. Някои на пръв поглед безобидни растения могат да събират енергията ви и дори да предизвикват различни заболявани...

Пирожки

Пирожки с извара Прoдукти: 500 г брашно, 20 г мая за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 ч.л. захар, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г извара, 2 жълтъка; мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне...

Начало