27.01.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 8009 |  6 
Защо е нужен велотестът?
Велоергометричната проба е полезно и информативно функционално безкръвно изследване при боледуващите от исхемична болест на сърцето (стенокардия и инфаркт). Има широко приложение и в спортната медицина.
Велотестът улеснява диагностиката при неясни форми на исхемична болест, рутинно изследване при планиране на следващи изследвания (сърдечна катетризация) и определяне на начина на лечение (когато се обсъжда оперативна интервенция). Тестът е изключително полезен за определяне на етапа и обема на рехабилитация след боледуването (определяне на натоварването и критериите за него).
Принципната постановка на изследването е следната: Използва се педалирането на специално устроено колело с определени обороти, времетраене и натоварване в покачващи се дози ватове. Изследваният е включен чрез електроди за елекрокардиограма, измерва се кръвното, следи се дишането и всичко се наблюдава на монитор. Велотестът се извършва в болнично заведение и с готовност за оказване на помощ при необходимост. Има точни критерии и възрастови таблици за продължителността и тавана на натоварване, като след постигането им следва интервал на възстановяване, който също се оценява. През цялото време се осъществява електрокардиографски запис. Следи се за поява в електрокардиограмата на: исхемия, ритъмни и проводни нарушения и времетраенето им; проследява се кръвното налягане и честотата на пулса. По приетите критерии това е границата на стойностите, до които на практика изследваният може да се натоварва (например пулс 130-140 удара в минута и 170-180 горна граница на кръвното налягане). Има специални таблици за сравнение (възраст, пол и т.н.). Велотестът е изключително полезен за рехабилитацията, тъй като предоставя обективни критерии за провеждането й.
Няма причини пациентите да се страхуват от велотеста – той е полезен за тяхното възстановяване. Ако никога не сте карали колело или сте карали съвсем малко, трябва да уведомите лекаря си, за да проведе предварителна тренировка з0а педалиране на колелото. В противен случай тестът може да се опорочи и прекъсне поради фалшиви показания за прекъсване. При някои двигателни ограничения, които правят педалирането невъзможно, може да се осъществи тест върху движеща се лента (тредмил). По време на теста своевременно трябва да сигнализирате за всичко, което ви безпокои: болка в гръдния кош, нарушено дишане, особена слабост и т.н.
Умората в краката, особено ако не сте карали скоро колело, не е категорична причина за прекратяване на велотеста, ако приетите показатели не го изискват. Постарайте се да съдействате на изследването!
11.03.2013 г. / д-р Галина Тодорова
Най-четеното в "Рецепти за здраве"
Коментари (6)
Коментари От: охото  11:03  четвъртък, 7 ноември 2013 г.Докладвай
обиден коментар
 
Това е най-безсмисления тест според американските кардиолози. Служи за източване на касата за да няма пари за смилени и необходими процедури на хората. Кошмар е да си запишеш час за него и е само трошене на нерви. Поредната глупост на здравната каса.
 
Коментари От: kakaiqtv  04:36  сряда, 22 май 2013 г.Докладвай
обиден коментар
 
HRPjg0 , [url=http://emhfnzavjgdt.com/]emhfnzavjgdt[/url], [link=http://wbkviaasjkgx.com/]wbkviaasjkgx[/link], http://hykxmqbsfztw.com/
 
Коментари От: eutqjaaflxl  16:11  пeтък, 17 май 2013 г.Докладвай
обиден коментар
 
qJyxKl , [url=http://urhyzkeyrdse.com/]urhyzkeyrdse[/url], [link=http://edvmynybvsbr.com/]edvmynybvsbr[/link], http://gunjbnqkbuqi.com/
 
Коментари От: zvkztszn  10:17  пeтък, 17 май 2013 г.Докладвай
обиден коментар
 
bPN8L5 a href="http://pokyarastcri.com/"pokyarastcria
 
Коментари От: Berlynn  09:06  четвъртък, 16 май 2013 г.Докладвай
обиден коментар
 
Thanky Thanky for all this good ifonramtoin!
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022