Още рецепти » Лечение с елхови шишарки

 Лечение с елхови шишарки

Елховите шишарки се събират през късната есен, през зимата и ранната пролет. Те са чудесно и много ефикасно лечебно средство. Шишарките се сушат на тавани или навеси с добра вентилация, разстлани на слой от 4-5 см върху хартия или платнена постилка. Най-полезни са настойките за лечение на храносмилателния тракт и изгаряния.

Полезни рецепти:

• 2 с. л. смляна суровина се заливат с чаша кипяща вода, покриват се с капак и се поставят за 15 мин на водна баня. После се охлажда при стайна температура за 45 минути, прецежда се и се добавя кипнала вода до първоначалния обем на течността. Приема се по 1/2 чаша 2-3 пъти дневно преди хранене.
• Елховите щиширка се прилагат и като противовъзпалително и кръвовъзстановяващо средство, а също и за гаргари на гърлото, на устната кухина и за укрепване на венците. За тази цел се приготвя отвара от 3 с. л., напълнени догоре с елхови шишарки. Поставят се да кипнат за 15 минути. Приема се вътрешно по 1 с. л. 3-4 пъти дневно. За гаргари се вземат 2-3 ч.л. суровина на чаша топла вода.
• При хроничните колити, запек, дизентерия 1 непълна ч. л. шишарки се залива с чаша кипяща вода. Кисне 12 часа. Приема се топло по 3/4 чаша, а при дизентерия - по 1 чаша 3-4 пъти на ден.
• От елховите шишарки се приготвя и настойка с водка. 1 ч. л. суровина се залива със 100 мл водка. Кисне 15 денонощия на тъмно. Приема се по 20-30 капки, разтворени в 100 мл вода 3 пъти дневно.

Автор: Неделка Митрева

Представяме Ви:

Хемерокалис за интелигентни мързеливци

Юлската градина е истински карнавал на цветята. В нея те се надпреварват с всевъзможни форми, багри и аромати. Сред множеството прекрасни създания се откроява хемерокалисът. Наричано у нас с простичка...

Райска птица в саксия

Цезалпиниите (Сaesalpinia) са род красивоцъфтящи тропически растения обхващащ около 100 вида дървета, храсти и лиани разпространени в тропическите и субтропически части на земното кълбо. Принадлежат к...

Месни рула

Дълго кюфте, пълнено с яйца Прoдукти: 750 г телешка кайма, 1-2 филии сух бял хляб, 6-7 яйца, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 дафинови листа, магданоз, ч...

Вкусни гозби с пресни картофи

Задушени пресни картофи Прoдукти: 500 г пресни картофи, 60 г краве масло, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги нарязваме на парчета. (По желание можем да ги оставим цели.)...

Начало