09.12.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 2033 |  0 
Лечебната сила на пчелното млечице
Пчелното млечице е биологичноактивен продукт и има най-голяма хранителна стойност от пчелните продукти. От древни времена и сега този продукт се слави с чудодейните си качества. Добиването му е много сложно поради невероятната организираност на работа и живот на пчелите. Те живеят само няколко седмици (хранейки се с прашец, мед и вода), но успяват между 7-ия и 10-ия ден от своя кратък живот да произведат пчелното млечице. С него се хранят ларвите, предназначени за царици. В сравнение с работещите пчели, царицата е дълголетна -живее 40 пъти повече, т.е. 5-6 години. Тя е невероятно плодовита - може да снесе около 2000 яйца. Пчеларите трябва да са виртуози, за да се вместят във високо организирания ред на пчелите и да добият пчелно млечице. Затова то е най-скъпият пчелен продукт.

С какво е полезно

Науката е доказала, че то съдържа всички необходими вещества за пълноценно хранене и стимулира биологичното обновяване на тъканите. Пчелното млечице съдържа 18 важни аминокиселини, ненаситени мастни киселини, много минерали и соли, витамините А, С, Е, B1, В2,В3, В5, В6, биотин, фолиева киселина, ензими, антиоактериални и антибиотични субстанции.
Доказано е, че пчелното млечице: подпомага клетъчното дишане и метаболизма на белтъчини, въглехидрати, масти. Влияе върху делението на клетките и плодовитостта. Действа съдоразширяващо и укрепва стената на периферните съдове, пречи за образуването на атеросклеротични плаки. Подобрява детоксичните функции на черния дроб и предпазва от развитието на цироза. Напоследък се залага много на влиянието му върху централната нервна система: противодейства на отслабването на паметта, страховите неврози, депресиите, емоционалните нарушения. Особено важен е положителният му ефект върху развитието на болестта на Алцхаймер. Стимулира дейността на половите жлези. При изучаване влиянието на пчелното млечице върху продължителността на живота се предвижда възможността за увеличаването му с около 10-15 години (разбира се, не като единствен фактор).
Поради тези свойства пчелното млечице се препоръчва на здрави хора, както и след боледуване за бързо възстановяване при посочените по-горе случаи. Желателно е да се приема редовно ежедневно, на продължителни курсове - в зависимост от индикациите и преценката на лекар. Няма опасност от предозиране и странични действия.
23.08.2015 г. / д-р Анна Петкова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022