Още рецепти » Грешат ли нашите баби?

 Грешат ли нашите баби?

Не пий студена вода, не чети в тъмното, не сядай на студения камък... Много често в своите постъпки ние се ръководим не от собственото си мнение или от простата логика, а от дълбоко вкоренени в съзнанието ни предразсъдъци. Така трябва. Така е прието. Така казват. Така са ни учили майките и най-вече бабите ни. А дали са били прави?

„Не чети, докато ядеш!"

Усвояването на храната е сложна дейност, която изисква всеотдайното участие на целия организъм. Ако четем на масата, ние създаваме допълнително огнище на възбуда в главния си мозък и го отвличаме от основното му занимание. На всичко отгоре съвместяването на двата процеса води до това, че по-зле преработваме изяденото и поглъщаме повече от необходимото, което определено изстрелва нагоре стрелката на кантара. Ето защо, докато се храним, не бива да четем (нито да гледаме телевизия, да водим бурни спорове и т. н.). Все пак учените са на мнение, че ако правим редовно това, което не трябва, нашият организъм постепенно се приспособява. И щом човек, привикнал да потъва в книгата или в телевизионния сериал, докато поднася вилицата към устата си, бъде заставен да се откаже от вредния навик, той може да има някои неприятности с храносмилателните си органи.

„Не чети на тъмно"

Изследвания, проведени от Американската академия по офталмология, убедително доказват, че четенето в полумрак съсипва очите не повече, отколкото правенето на снимки при слабо осветление разваля фотоапарата. Обожавате ли да четете любовни романи или кримки под оскъдната светлина на нощната си лампа, продължавайте спокойно в същия дух. Единственото, което рискувате, е да ви заболи глава заради пренапрягането на очните мускули.

„Не гледай към слънцето!"

Нашите очи не са чак толкова беззащитни спрямо ултравиолетовите лъчи, както си мислят мнозина. Напротив, те даже имат нужда от тях - естествено в умерено количество! По тази причина е вредно да ходим постоянно с тъмни очила, особено когато навън няма никакво слънце.

„Не сядай на камъка!"

Камъкът, мраморът и други подобни материали притежават способността да извличат топлината от обкръжаващата ги среда. В това число и от вас, дори когато са нагрети от слънцето. При това най-много страда малкият таз, където са разположени органи, особено чувствителни към охлаждането. Седейки в продължение на 15 минути върху някой камък, вие можете да си спечелите цистит или възпаление на яйчниците.

„Не пий вода направо от чешмата!"

В повечето европейски страни, включително у нас, водата от крана, въпреки че в нея има и хлор, и ръжда, и бактерии, съответства на нормите. Затова, ако веднага трябва да изпиете някакво лекарство или просто умирате от жажда, а минералната ви вода е свършила, смело си налейте пълна чаша. И даже две. Със сигурност ще оцелеете.

„Не стой на слънце!"

От една страна, топлинният удар е широко разпространено явление, спохождащо ни съвършено неочаквано, от друга, дългото пребиваване на слънце през лятото обезводнява организма и уврежда колагеновите влакна в кожата. Някои учени даже са убедени, че ултравиолетовите лъчи носят по-голяма отговорност за състаряването на кожата ни (75%) от... годините (10%)!

„Не говори с пълна уста!"

Дори не можете да си представите колко много хора в разцвета на силите си загиват, защото се задавят с някой залък. Хиляди! Работата е там, че парченцата храна, дори малките, ако попаднат случайно в дихателните пътища, предизвикват спазъм в тях. Което на свой ред води до спиране на дишането, загуба на съзнание и край. Един американски президент се убеди в това лично, задавяйки се, докато гледа бейзболен мач. Имал е късмет, защото пада на земята, удряйки силно стомаха си, който изхвърля сам солената бисквита.

„Не сядай близо до телевизора!"

Очите ни се напрягат най-малко, ако разстоянието между нас и телевизора е 6 пъти по-голямо от диагонала му, което означава, че ако вашият прозорец към света има 50-сантиметров екран, трябва да сте на 3 м от него. Седнете ли по-близо, в очите ви ще се появи известно напрежение. Това обаче има някакво значение, ако прекарвате цели дни пред телевизора си. Ако е само час-два, можете да го правите от каквото си искате разстояние и почти със залепен за екрана нос. Между другото някои офталмолози съветват хората с лошо зрение, които постоянно носят очила, да постъпват именно така. Тоест да свалят очилата си и да гледат телевизия от разстояние, от което виждат добре всичко. Оказва се, че по този начин очите се тренират и стават по-издръжливи. Що се отнася до излъчването от апарата, то е нищожно и няма защо да се безпокоите за него.

„Яж много на закуска!"

Също като нас храносмилателната ни система има нужда от известно време, за да се събуди и да дойде на себе си. Натъпчем ли се веднага след ставане от леглото, ние определено ще я стресираме и извадим от равновесие. А към какво води стресът, знаят добре и големи, и малки. Още повече, че обилното ядене прави ума ленив и изобщо не настройва на вълна трудови подвизи. С една дума, трябва да ядем, когато усетим глад, и щом сутрин не можем да хапнем дори една ябълка, най-добре е да оставим на мира храносмилането си, да сложим плода в чантата си и да тръгнем за работа.

„Не сдържай кихането си!"

Доста хора смятат, че не кихнат ли, щом усетят желание, някои кръвоносни съдове в главата им могат да се спукат. Вярно е, но само ако имат сериозни неприятности с кръвоносната си система, когато и да го направят, и да не го направят, е все едно. Изводът: ако в момента е неудобно да кихнете, притиснете ноздрите си с пръсти или погладете с език небцето си. И толкова!

„Не гледай телевизия в тъмното!"

Най-добре е да следите любимия си сериал или новините в слабо осветено помещение - очите се натоварват по-малко. Но защо тогава винаги гасят светлината в кинозалите? Защото за двата или трите часа, които ще прекарате там, със зрението ви няма да се случи нищо лошо. Така че не си отказвайте удоволствието да гледате някой трилър в зловеща тъмнина само защото баба ви не ви е позволявала. Като свърши, ще отидете в светлата кухня за сандвичи и очите ви ще си отпочинат.

„Не прави гримаси, ще се набръчкаш!"

Появата на бръчки зависи най-много от състоянието на кожата и от генетичното наследство. А гримасниченето (както и смехът) е чудесно средство за поддържане на епидермиса в добър вид. То тонизира всички лицеви мускули, подобрява кръвоснабдяването на меките тъкани на лицето, внася хармония в локалната обмяна на веществата и оказва ре лаксиращо въздействие върху целия организъм. Както показват изследванията на дерматолозите, жени, които много се смеят и имат активна мимика, изглеждат с 5 - 10 години по-млади от сериозните си връстнички. Дори ако в ъгълчетата на очите им има множество симпатични бръчици.

„Мий си ръцете, преди да седнеш на масата!"

Че така трябва, бе потвърдено за пореден път от най-известните лекари в света на състоялата се в Йоханесбург среща на върха на страните - членки на ООН. Една от задачите на срещата беше да разработи специални международни програми за обуздаване на инфекциозните болести, първата от които стана кампанията за пропаганда на миенето на ръцете преди хранене. Както са изчислили специалистите, тази проста мярка ще позволи снижаване на заболеваемостта от 2 до 3 пъти!

„Не яж преди сън!"

През нощта храносмилателната ни система се труди не толкова ентусиазирано, колкото през деня. При това преработката на погълнатото на вечеря не само се забавя, но и опорочава - в известен смисъл. Продуктите, които през деня ще бъдат преобразени в полезна енергия, през нощта се складират под формата на тлъстини. А кому са нужни те? Още повече, че общият обмен на веществата също се забавя през нощта. И, о, ужас, по-малко качествената обработка на изядената храна води до образуване на най-различни вредни вещества. Ето защо, ако непосредствено преди лягане се натъпчем, и то с нещо месно, на сутринта се чувстваме уморени и съсипани от живота. Впрочем никой не е казал, че последното ни хранене за деня трябва да е преди 18 часа. Та нали ако си лягаме в 24 ч, дотогава направо ще озвереем от глад и ще се нахвърлим върху най-калоричните запаси в хладилника си. За да нямаме проблеми, налага се да ядем не по-късно от 4 часа преди лягане (когато вечерята е солидна) и два (когато е лека).

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

ЗАСАЖДАНЕ И ГРИЖИ ЗА ДОМАТИТЕ

За ранно производство в полиетиленови оранжерии Подготовка на почвата и засаждане Почвата в оранжериите трябва да бъде много добре обработена и наторена с органичен и минерални торове, съобраз...

Домашни бонбони

Бонбони с кафе Прoдукти: 125 г захар, 50 г краве масло, 1 ч.ч. прецедено силно кафе, 1 ч.ч. сметана, малко олио. Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджерка на силен огън захарта и маслото и варим...

Защо ми пресъхва устата?

Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...

Божествените цветове на пасифлората

Първите мисионери, попаднали в Южна Америка, дали името на това красиво растение - пасифлора, защото видели в него черти, които символизират страданията на Христос. В превода от латински намираме техн...

Начало