09.12.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 2019 |  0 
Внимание! Детска хипертония
За съжаление вече имаме и такава статистика – детска хипертония, която засяга 3-10 % от децата ни. Това е изключително тревожно, защото до голяма степен оформя близкото и далечно бъдеще на децата с хипертония. Около 30 % от децата и юношите с установена хипертония, вече са развили един от рисковите фактори при хипертониците – левокамерна хипертрофия (надебеляване на сърдечния мускул). При съществуване на заболяването след 20 години около 60 % от младите хипертоници вече са сърдечно болни и в различна степен инвалидизирани. Тези последици от детската хипертония могат да се предотвратят в голяма степен, ако се вземат мерки навреме и се осъществява системен контрол!

Какви са причините?

Трябва да се познават причините за хипертонията в детска възраст, а те са много. По-важните от тях определят рисковата група, която трябва да се наблюдава.
• Деца на родители с хипертония (при тях вероятността да се появи детска хипертония е 6 пъти по-голяма, отколкото при децата на здрави родители).
• Деца и юноши с наднормено тегло – тази група нараства и до голяма степен оформя облика на ранната хипертония.
• Бъбречни заболявания при децата (вродени аномалии, придобити бъбречни заболявания).
• Ендокринни смущения и заболявания, свързани с пубертета.
• Вродени сърдечно-съдови заболявания.
• Подложените на вредни фактори деца: обездвижване, тютюнопушене, нерационално хранене, остър и хроничен стрес.
Обръщаме внимание на най-честите първи реакции на близките, при установяване на хипертония при децата – ограничаване от игри, спортуване, разнообразни действия. С това само ще увеличат наднорменото тегло и стреса, без да се справят с хипертонията.

Вземете мерки!

Първата стъпка е: своевременно откриване и реагиране на рисковите фактори!
Започнете упорита борба с наднорменото тегло; осигурете функционално хранене на детето – редовно, пълноценно, с ограничаване на солта, фабричните захари и животински мазнини, изработете у децата вкус към ползване на зеленчуци и плодове. Ограничете стоенето пред компютъра и телевизора. Изградете стил и вкус на двигателен режим: системна и подходяща физическа дейност и спорт.
Особено важен е контролът върху хипертонията. Веднъж установено повишено налягане при децата, не бива да се третира като “случайно”, а да се проследи отговорно – проследете го многократно, в различни ситуации! Ако средните стойности са около нормата и малко по-високо, посъветвайте се с детски кардиолог за необходимостта от лечение
16.07.2017 г. / д-р Галина Стоянова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022