Още рецепти » Кълновете предпазват и от рак и сърдечно-съдови заболявания

 Кълновете предпазват и от рак и сърдечно-съдови заболявания

За ползата, която носят на човешкия организъм кълновете и зародишите разговаряме с доц. д-р Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диетика.

- Д-р Байкова, какви хранителни качества притежават кълновете?

- Кълновете са уникална храна на живата природа, те имат мощен антиоксидантен ефект, благодарение на който се забавят процесите на стареене. Ако в дневното меню присъстват покълнали семена, не е нужно човек да си взима поливимаминен или полиминерален препарат, тъй като те са богати на редица естествени витамини и минерали. Особената им ценност се състои и в това, че съдържат пълен набор протеини, огромно количество кислород и ферменти, необходими за смилане и усвояване на храната.

- Знае се, че зародишите съдържат и много витамини.

- Да, различните растителни култури са богати най-вече на витамини от групата В ( В1, В2, В3, В6), витамин Е и провитамин А. В-витамините са основни регулатори на мастната и белтъчната обмяна, имат укрепващо действие върху нервната система. Тъкмо заради това кълновете са ценен щит срещу ежедневния стрес, на който сме подложени ежедневно. Витамин А, Е. и Р способстват за подобряване на зрението, на пигментацията на кожата, както и на здравината на косата и ноктите.

- Превенция срещу кои болести е тази храна?

- Храненето с кълнове предпазва от сърдечно-съдови инциденти – инфаркт и инсулт. Специалистите са установили, че в пшеничения зародиш има голяма концентрация на витамини и микроелементи. Съдържанието на витамин Е в него е 50 пъти повече, отколкото в натуралното. То съдържа 10 пъти повече витамин В6, 2-4 пъти повече витамини В1, В2, В3, РР, 2 пъти повече белтъчини и 5 пъти повече мазнини. Зърното снабдява организма с необходимите микроелементи: цинк, желязо, мед, манган, никел, хром, ванадий, молибден, берилий, титан, сребро, церий, кобалт, арсен, бор, селен и др. Последните изследвания на биохимиците показват, че в покълналите зърна на фасула и други видове бобови растения се съдържат толкова протеини, колкото и в месото. Друго предимство на вегетарианската храна е, че за разлика от месните храни се усвоява напълно от организма и не съдържа вредни вещества като холестерин, хормони и антибиотици.

- Чувала съм, че препоръчват зародиши на спортистите.

- Логично е, защото зародишите подобряват еластичността на мускулите и тъканите, координацията на движенията. При продължително приемане (80-90 на сто от дневния порцион) възстановяват възпроизводителната способност при жени в кимактерична и постклимактерична възраст. Намаляват затлъстяването, както на цялото тяло, така и на отделни части. При употреба на покълнали зърна преяждането е практически невъзможно.

- За кои болни не се препоръчва тази храна?

- За хора, страдащи от подагра, тъй като кълновете съдържат нуклеинови киселини, които са в основата на т. нар. тофи (болезнени натрупвания на малките крайни стави).

- Използват кълновете в борбата с рака. Бихте ли разказали повече за това?

- Покълналите зърна способстват за изчезване на различни новообразувания: злокачествени и доброкачествени тумори, полипи, липоми, миоми, фиброми и т. н. Най-мощните антиоксиданти в кълновете са бетакаротените и микроелементите бор, селен и молибден. Противораковото им действие се състои в това, че прекъсват веригата на нежеланите окислителни процеси, залавяйки високоактивните свободни радикали, които се образуват в молекулите в резултат на обменните процеси. Почистват организма не само от атрофирарали клетки, излишни вещества и токсини, но и от отпадъчни продукти. Остраняват възпалителните процеси.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Дайте микроелементи на растенията

Зеленчуковите растения като живи организми се нуждаят за правилното си развитие от микроелементи. Липсата им макар и в минимални количества в почвата води до съществени изменения на растенията, а в ня...

Предястия с шунка

Мус от шунка Прoдукти: 250 г шунка, 1 пакетче краве масло, 150 г сметана, 2 с.л. коняк или ром, 1 к.ч. прясно мляко, 3 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: З...

Здрав сън върху удобен матрак

Колко време спим? През живота си човек прекарва в постелята средно около 200 хиляди часа. Това е примерно 23 години. Затова е много важно да се подбере подходящ матрак. Какви качества трябва да прит...

Ананас в саксия

Ананасът е сред най-странните южноамерикански плодови култури, прекрачили Атлантическата водна шир и намерили широки обятия в Азия, Австралия и Европа. Той е дете на не особено приятни екологичн...

Начало