Аерофагия, киселини, сънливост, повдигане... Тези страдания, свързани с храносмилането ни, често се дължат на лоши хранителни навици. Прекалено обилно похапване на вечеря, сандвич, нагълтан надве-натри, глупава диета за отслабване, която включва много сурови
зеленчуци или пък недостатъчно фибри - има толкова много начини да затрудним стомаха си и да му попречим да си върши работата.
Повдигане
Спохожда ни почти винаги, когато прекалим с яденето. Най-големи виновници в случая са мазнините и алкохолът.
Причините: Голямото количество погълната храна причинява спазми в стомаха и пилора. Храносмилателната система се опитва да се защити, като прави опити да изпразни стомаха.
Противодействието: Вземете някакво средство за облекчаване на храносмилането, например мезим форте.
Киселини
Лигавицата на стомаха отделя солна киселина, която разтваря погълнатите продукти. Когато дори нищожна част от нея се отправи нагоре и навлезе в хранопровода, ние изпитваме това, което сме свикнали да наричаме киселини.
Причините: Може да става въпрос за отделяне на прекомерно голямо количество киселина или за инцидентна консумация на повечко кисели храни. Някои подправки, лютият червен пипер например, алкохолът и цигарите, също могат да предизвикат появата на киселини. По подобен начин ни въздействат и яденето на крак, стресът. Трябва да помним, че аспиринът и противовъзпалителните лекарства дразнят лигавицата на стомаха, и за да избегнем неприятните последствия, да ги вземаме само по време на хранене.
Противодействието: Дъвчете дъвка за избелване на зъбите -в нея има сода бикарбонат, или пийте антиацидни препарати, но не прекалявайте с тях.
Сънливост и усещане за тежест
Много често ни се случва да клюмаме на бюрото си в първите часове на следобеда, след като сме похапнали добре преди това.
Причините: Храносмилането представлява усилие, изискващо разход на енергия. Затова и причинява известна умора, твърдят лекарите. Съвършено нормално е да ни се придреме, когато сме се наобядвали, особено ако сме яли нещо мазно и трудно за преработване.
Противодействието: Ще бъде чудесно, ако ни се удаде възможност да се излегнем за двайсетина минути. Добър ефект има и чаят от маточина.
Аерофагия
Освен храна, стомахът ни съдържа и известно количество въздух. Щом то надвиши нормата, ние се подуваме грозно и изпитваме желание да се оригнем.
Причините: Аерофагията съпътства бързото ядене, недоброто сдъвкване, пиенето на газирана вода или подсладени газирани напитки по време на хранене. Дъвченето на дъвка само влошава нещата, а има и хора, които поглъщат въздух, докато говорят.
Противодействието: Лекарите съветват склонните към пристъпи на аерофагия да вземат активен въглен, да не пият течности, докато ядат, и да не консумират зеленчуци в сурово състояние.
Кьопоолу от тиквички Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената ...
Козунак венче с боядисани яйца Прoдукти: 500 г бяло брашно, кубче прясна мая, 220 г прясно мляко, 100 г захар, 1 ч. ч. бели стафиди, 3-4 с. л. ром, настърганата кора на 1 лимон, 1/2 ч. ч. обелени и ...
Стъклените тухли са един нестандартен вариант да се внесат повече светлина и комфорт в помещенията. Имат много предимства, различни цветови и геометрични решения при изграждане на вътрешния и външен и...
Котлети с желирани лукчета Прoдукти: 60 г брашно, 1 ч.л. прясно смлян бял пипер, 6 котлета (по около 180 г всеки), 2-3 глави лук, 50 мл олио, 500 г домати от консерва, 300 мл червено вино, 200 г...