Още рецепти » Лошото храносмилане

 Лошото храносмилане

Аерофагия, киселини, сънливост, повдигане... Тези страдания, свързани с храносмилането ни, често се дължат на лоши хранителни навици. Прекалено обилно похапване на вечеря, сандвич, нагълтан надве-натри, глупава диета за отслабване, която включва много сурови
зеленчуци или пък недостатъчно фибри - има толкова много начини да затрудним стомаха си и да му попречим да си върши работата.

Повдигане

Спохожда ни почти винаги, когато прекалим с яденето. Най-големи виновници в случая са мазнините и алкохолът.
Причините: Голямото количество погълната храна причинява спазми в стомаха и пилора. Храносмилателната система се опитва да се защити, като прави опити да изпразни стомаха.
Противодействието: Вземете някакво средство за облекчаване на храносмилането, например мезим форте.

Киселини

Лигавицата на стомаха отделя солна киселина, която разтваря погълнатите продукти. Когато дори нищожна част от нея се отправи нагоре и навлезе в хранопровода, ние изпитваме това, което сме свикнали да наричаме киселини.
Причините: Може да става въпрос за отделяне на прекомерно голямо количество киселина или за инцидентна консумация на повечко кисели храни. Някои подправки, лютият червен пипер например, алкохолът и цигарите, също могат да предизвикат появата на киселини. По подобен начин ни въздействат и яденето на крак, стресът. Трябва да помним, че аспиринът и противовъзпалителните лекарства дразнят лигавицата на стомаха, и за да избегнем неприятните последствия, да ги вземаме само по време на хранене.
Противодействието: Дъвчете дъвка за избелване на зъбите -в нея има сода бикарбонат, или пийте антиацидни препарати, но не прекалявайте с тях.

Сънливост и усещане за тежест

Много често ни се случва да клюмаме на бюрото си в първите часове на следобеда, след като сме похапнали добре преди това.
Причините: Храносмилането представлява усилие, изискващо разход на енергия. Затова и причинява известна умора, твърдят лекарите. Съвършено нормално е да ни се придреме, когато сме се наобядвали, особено ако сме яли нещо мазно и трудно за преработване.
Противодействието: Ще бъде чудесно, ако ни се удаде възможност да се излегнем за двайсетина минути. Добър ефект има и чаят от маточина.

Аерофагия

Освен храна, стомахът ни съдържа и известно количество въздух. Щом то надвиши нормата, ние се подуваме грозно и изпитваме желание да се оригнем.
Причините: Аерофагията съпътства бързото ядене, недоброто сдъвкване, пиенето на газирана вода или подсладени газирани напитки по време на хранене. Дъвченето на дъвка само влошава нещата, а има и хора, които поглъщат въздух, докато говорят.
Противодействието: Лекарите съветват склонните към пристъпи на аерофагия да вземат активен въглен, да не пият течности, докато ядат, и да не консумират зеленчуци в сурово състояние.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Консервиране на риба

Маринована риба За мариноване са подходящи почти всички видове риба. Слагаме почистената от вътрешностите и люспите (ако има такива) прясна риба за 30 мин в саламура, приготвена от вода и сол в с...

Аристократичният блясък на Будапеща

Следите на този изумителен град се губят в дълбоката древност, но съвременният му блясък очарова туристи от целия свят. Неслучайно много обекти в града са включени от ЮНЕСКО в списъка на световното ку...

Завесите определят стила на помещението

В декора на интериора завесите имат огромно значение: те могат да задават стила на цялото помещение. Текстилът също придава особена енергия на помещението. Психолозите са забелязали, че периодичната...

Банята не търпи компромиси

Вероятно ще се намерят скептици, които ще оспорят грижите за комфорт в банята. Влизаш, изкъпваш се и толкова…, разсъждават те и от гледна точка на забързаното ни ежедневие имат своето право. И все пак...

Начало