21.06.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 8181 |  0 
Страх ме е да летя със самолет
Статистически погледнато, във всеки ред от три седалки в пътнически самолет, седи поне един пасажер, който би предпочел да е някъде другаде.
Потните му длани стискат здраво подлакътниците при излитане, очите му трескаво търсят успокояващата усмивка на най-близката стюардеса. Нещастникът не може да гледа предлаганите на екраните напрегнати екшъни и вместо тях избира леки романтични комедии или най-добре – анимационни филми за приятелски настроени животинки.

Аерофобия

Аерофобията е синоним на страх от летене на какъвто и да е летателен апарат – самолет, хеликоптер, въздушен балон и други. Понякога се нарича авиатофобия или авиофобия.
Често страхът е толкова голям, че човек не може да се качи на самолета, и дори получава панически атаки или повръща само при вида му.
Аерофобията обикновено се получава след 25-годишна възраст. Около 15% от възрастното население страда от аерофобия. Това е по-скоро симптом, отколкото болест. Признаците и симптомите са нервност преди полета, учестено дишане, повишено сърцебиене, прибягване към алкохол или лекарства за успокояване и други подобни стресови психически и физически явления.

Защо се страхуваме?

Проблемът идва най-вече от факта, че човек няма контрол над ситуацията – вие да речем, нямате представа как работят самолетите, така че да поверите живота си на огромна метална тръба с криле си е направо проява на религиозност, при това не особено ентусиазирана. Не знаете как работят и колите, но поне знаете да карате. И смятате, че ако нещо се обърка, докато хвърчите по магистралата в собственото си земеходно возило, имате поне 50/50 шанс да оцелеете. А ако нещо се обърка със самолета, не само че шансовете ви са на практика нулеви, ами и ви предстои неколкоминутно болезнено падане от десет хиляди метра, в които да обмислите внимателно предстоящата си гибел.

Медиите никак не ни помагат.

Катастрофа по пътищата трябва да причини поне няколко жертви, за да бъде дори спомената в местните новини, но ако падне самолет, новината се върти безкрайно в продължение на дни, дори всички да оцелеят.

Как да преодолеем страха си от летене?

На хора, страдащи от така наречената аерофобия, със сигурност ще помогне професор Робърт Бор, един от авторите на книгата „Как да преодолеем страха си от летене". Той е не само прочут клиничен психолог, но и квалифициран пилот. Страховете ни, обяснява той, са ирационални:
„В живота винаги има някакъв риск, но днес има по-голяма вероятност до смърт да те нарита муле отколкото нещо да ти се случи в самолетна катастрофа. Въпреки това хората винаги си въобразяват, че на тях ще им се случи. Надценяват реалния риск - страхът им е ирационален," казва професорът.
Разбира се, сухата статистка едва ли може да успокои ирационалния страх, поради което книгата на Бор и лечението му, базирано на когнитивната поведенческа терапия, се съсредоточава не върху добре познатия факт, че има по-голям шанс да загинеш по пътя към летището, отколкото в самолета, а върху „мислите и усещанията, които хората преживяват при фобията от летене.”
„Традиционният подход към лечението на страха от летене е да се помогне на хората да разберат статистиката и да бъдат научен как летят самолетите. Но рационалното мислене помага на много ограничен брой хора - тези, които не обичат да летят, но след максимум еднодневен курс по терапия все пак се качват на самолета. Ние се опитваме да помогнем на хората, които изобщо избягват да летят заради фобията си.”

Съветите на Робърт Бор

Бор, чиито академични изследвания се допълват от клинична терапия на пострадали от катастрофи, предлага няколко прости съвета за тези, които треперят седмици преди предстоящия им полет към избраната дестинация това лято – когато обикновено се наблюдава ръст на фобиите.

1. Не избягвайте да летите

Опитваме се да се почувстваме по-сигурни, като избягваме страховете си. Но това не помага за реалното преодоляване на проблема. Ако избягвате да летите, това може да навреди на кариерата ви или на взаимоотношенията ви с близките – повечето хора обичат да пътуват през ваканциите, много често в чужбина. Проблемът до голяма степен е лечим - страховете и фобиите са сред най-лечимите психологически проблеми. Ако сте склонни да отделите малко време, в крайна сметка ще можете да летите напълно комфортно. Може все още да се държите здраво при кацане, но поне ще стигнете до Майорка.

2. Мислете за целта, а не за пътуването

Съсредоточете се върху положителните причини за качването на самолета. Сигурно отивате на почивка, или на семейна среща, или просто си вършите работата. Това означава, че имате цел и допълнителна мотивация да преодолеете страха си и да продължите живота си без фобия.

3. Не се поддавайте на негативните мисли

Не харесвате турбуленциите? Никой не ги харесва. Но според Бор, тук може да ви помогне малко образование. Турбуленциите възникват заради въздушни течения и това е всичко. Хората се притесняват заради усещането и почват да се тревожат за структурната цялост на самолета, но технически погледнато, подобна опасност не съществува.
Турбуленцията действа като спусък – задейства страховете на хората. Да, некомфортно е, но склонните да се страхуват пътници веднага се чувстват в опасност – а между дискомфорт и опасност има огромна разлика. В най-лошия случай може да си разлеете кафето, но самолетът няма да се разпадне. Важното е да улавяте подобни негативни мисли и да не им се давате”

4. Научете техники за релаксация и разсейване

Когато усетите негативните емоции по време на полет, опитайте се да пренасочите тази енергия. Съсредоточете се върху нещо около вас - опитайте се да заговорите някого или наблюдавайте как стюардесите си вършат работата. Правете нещо, което ще ви разсее от мислите - слушайте музика, четете книга или гледайте филма.
Ако въпреки всичко усетите как ви залива страх, отпуснете се, фиксирайте погледа си върху седалката пред вас или някъде в далечината и вдишайте дълбоко през носа си в продължение на пет секунди, след което бавно издишайте през устата, в продължение на още пет секунди. Сърдечният ви ритъм ще се забави почти веднага и след минута или две ще се отпуснете.

5. За „панацеята”, наречена алкохол

Бор не съветва стадащите от аерофобия да търсят спасение в алкохола. С други думи да се докарат до алкохолен несвяст преди полет. „Хората употребяват алкохол, лекарства и леки наркотици, но макар това да премахва симптомите за кратко, всъщност в крайна сметка спомага за задълбочаването на проблема”, обяснява професорът. Алкохолът има различен ефект при по-големи височини и ниска влажност. Една чаша вино във въздуха обикновено се равнява на две на земята. Човек се напива два пъти по-бързо, а след двайсетминутна дрямка нивата на тревога се увеличават. Така че нуждата от алкохол се увеличава.
Преди и по време на полета е важно да поддържате концентрацията на захар в кръвта си висока. Пийте вода и натурални сокове, за да не се дехидратирате и яжте по малко и начесто, за да запазите енергията си, която ще ви трябва, за да преодолеете страха. Почивайте си, но сънят не е задължителен.

6. Планирайте внимателно

Поставете си постижима цел – започнете с кратки вътрешни полети, преди да се засилите през Тихия океан. Практикувайте техниките за успокояване и на земята.
Ако чакате да попаднете в стресова ситуация, за да се научите да се отпускате, ефектът няма да е много голям.
Научете кои техники ви помагат, за да можете да използвате само тях и да ги прилагате бързо и ефективно при нужда във въздуха. Помнете, че няма начин с щракване с пръсти магически да премахнете страховете си. Но ако си дадете време, шансовете да преодолеете фобията си от летене са изключително високи.
31.07.2011 г. / Снежана Кънева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021