Още рецепти » Палма от фурма

 Палма от фурма

Искате ли да oтгледате палма от фурма? Не е никак трудно, ако имате десетинагодишно... търпение. Не е случайно, че палмовият лист, почитан още от древността, е символизирал многовековните усилия на човека да превърне мъртвите пясъци на пустинята в цъфтящи градини. И така - когато ви попаднат фурми, не изхвърляйте костилките, а ги посадете Най-добре е да ги поставите във влажни стърготини или тор, примесен с пясък, а не в пръст. Могат и да се наредят върху влажна рохкава пръст в саксия и да се покрият с блатен мъх, който се овлажнява. Съдът се покрива отгоре със стъкло и се държи на топло място с температура от 25 до 30°С. Първите кълнове се появяват едва след два-три месеца. Ако семената от плода са извадени и посадени веднага, попълването е след месец. За ускоряване се препоръчва семената да се залеят с гореща вода (80°С) и да се оставят да изстинат в нея цяло денонощие.

Листата се появяват след петилетка

Когато кълновете достигат 10 см, се пресаждат в малка саксийка с прегоряла тор, смесен с пясък. Основата на стъблото над повърхността на пръстта трябва да се обвие с влажен мъх и при пресаждането да не се заравя дълбоко в пръстта. Почвата за палмата се състои от равни количества листна (или торфена) и чимова пръст и пясък. Перестите листа се появяват през петата година, а може дори през седмата. През лятото пръстта се полива изобилно, а саксията се обръща към слънцето така, че стреличките на листа да са насочени към стаята. Така ще се избегне растежът й само на една страна. Листата се измиват редовно с хладка вода и мека четка. Напомняме ви - ако искате да имате екзотичната палма вкъщи и да предизвиквате благородна завист у близки и познати, бъдете търпеливи. Търпението прави всичко, гласи една народна мъдрост.

Автор: Светла Иванова

Представяме Ви:

Тестени вкусотии с кашкавал

Пърженки с кашкавал Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене. Нaчин н...

Болките в шията: причини и последствия

Гордата осанка и блясъкът в очите изчезват, когато се появи болка в областта на шията. Обикновено толкова гъвкава и подвижва, изведнъж шията ти започва да „скърца” или изобщо не можеш да я извиеш встр...

Консервиране на люти чушлета

Хрупкави люти чушки Прoдукти: 2 кг люти чушки /най-добре “бяла шипка”/, 10 с.л. сол, 10 с.л. захар, 1 бутилка оцет /6%/. Нaчин на приготвяне: Подрязваме дръжките на чушките, наизбождаме ги с и...

Магнолия – как се отглежда

Магнолията принадлежи към кастата на растенията-аристократи. Малко са дърветата, които могат да повторят красотата на цветовете й в съчетание с техния неповторим аромат. Това се забелязва веднага. Но ...

Начало