Още рецепти » И вие можете да отглеждате годжи бери

 И вие можете да отглеждате годжи бери

Въпреки че годжи бери или мерджанът, както го наричаме у нас, е познат и използван още от древността, то в началото на ХХІ век интересът към него избухна с неочаквана сила. От 2005 г. то е на мода в целия свят. Това не отмина и нашата страна. Дължи се както на декоративността му, така и на огромната полза за човека. Добре гледаните екземпляри се оформат като кичести храстчета. Богато са облистени от тесни листенца, дълги 6-10 см. Цветовете са дребни, приличат на цветовете на пипера – 1-1,5 см в диаметър, с 5- делна камбанка. Баграта им е бледолилава или почти бяла. Цъфтежът може да започна от ранно лято и да продължи до падане на сланите. Плодовете започват да узряват от август, така че в този сезон на едно растение може едновременно да има цветове, зелени и зрели плодове. Те са продълговато-оволни. Когато узреят красят растенията с оранжевочервената си багра. Вътрешността е месеста, мека и сочна. Те са много нежни. Жълтите сплеснати, бъбрековидни семена са много дребни, някога над 20 на брой в един плод, плътно наредини под кожичката.
Ценно качество на растенията е, че са силно студоустойчиви. При нашите кличатични условия засадени на открито понасят успешно ниските тумператури. За да се развиват добре изискват обилно да са огрявани от слънцето, но понасят и лека полусанка. Към вида на почвата нямат специални изисквания, като в природата се срещат дори и в много бедни, каменисти места.
Хората от града може да отглеждат мерджана в саксии. Почвената смес се приготвя от градинска почва, листовка или разложен оборски тор и пясък. Поне една година е желателно да останат на закрито. След това се изнасят на тераси или балкони, където безболезнено прекарват зимните условия.
Основната грижа е растенията да се поливат редовно, като не се допуска почвената смес да изсъхва. С нарастването през пролетта трябва да прехвърляте растенията в съдове с подходяща големина. Много важно е, преди да започне усилената вегетация, да проведете резитби за предизвикване на разклоняване. При това се следи да се придаде правилна форма на растенията. Колкото по-богато е разклонен храстът, толкова е по-красив и се получават повече плодове. Интересно е да знаете, че отрязаните клонки лесно се вкореняват в съд с вода или в лека повена смес. Когато се вкоренят добре трябва да ги засадите в отделни саксии. Укрепналите растения подреждайте на добре огрявани от слънцето места. Любувайте се на красотата на вашите любимци и ги използвайте пълноценно.
Името БИЛКА НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО красноречиво подсказва, че всички части на годжи бери съдържат ценни съставки. При консумация те оказват разностранно лечебно действие. Най-богато е съдържанието им в плодовете. В тах са включени 21 микроелемента, 18 вида аминокиселини и 29 вида мастни киселини. Богати са на ценни витамини. Например провитамин А е колкото в морковите, витамин С е колкото в портокалите, а витамин В е особено богат на ниацин и бетаин. Съдържат много ценни елементи като калий, калций и други.
Научно е доказано, че при консумация плодовете на мерджана помагат за: отстраняване на главоболие и шум в ушите. Понижават високото кръвно налягане и кръвната захар. Помагат при хроничен хепатит, умора, отпадналост, анемия, безсъние, слаба имунна система, бъбречна недостатъчност, атеросклероза, слабо зрение и очни заболявания, болки в кръста и коленете. Подобряват действието на черния дроб и жлъчката. Любопитно е, че се акцентира на действието на всички части на растенията като афродизиак. Върхът на всичко е противодействието на остаряването.
Плодовете се използват пресни, изсушени или преработени. Може да ги прибавяте към ястия и десерти. Не само от плодовете, а и от пресни или изсушени листа се приготвя много приятен, ободрявящ чай.


Купете си Годжи бери за засаждане

Автор: д-р Анка Дончева

Представяме Ви:

Защитете бебето от слънце и студ

В зависимост от ръста главата на възрастния човек заема от 6 до 9% от общата площ на тялото. При бебето тези пропорции се колебаят между 11 и 12%. Точно затова покриващата скалпа му коса има за задача...

35 вкусни БАНИЦИ

Вита баница с мая Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче мая, колкото локум, 250 мл лимонада, 2-3 яйца, 250 г мас, 1 ч.л. сол, 300 г сирене за плънката. Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята в 50 м...

Вашите вкусотии с дреболии

ЙОШКА ВЪЛЧЕВА, гр. КУЛА Пилешки дробчета по селски Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, олио, сол, черен пипер, магданоз, 3-4 скилидки чесън. Нaчин на приготвяне: Измиваме др...

Консервиране на сливи

Печен конфитюр от сливи Прoдукти: на 1 кг сини сливи – 500 г захар, 1 к.ч. оцет, 5 зърна карамфил Нaчин на приготвяне: Разполовяваме сливите и махаме костилките. Наръсваме със захарта. Оставям...

Начало