Още рецепти » Позабравеното дамско сърце

 Позабравеното дамско сърце

То е едно от най-често срещаните растения в селските дворове. По градските градинки обаче все по-малко може да се види нежният грациозно извит силует на това красиво и непретенциозно цвете. Към род Дицентра спадат повече от 20 вида, които произхождат от Азия и Северна Америка.

Дамското сърце достига 70-80 см височина и има сочни кухи стъбла и дебели месести корени. Листата са с дълги дръжки, пересто нарязани, сиво зелени. Цветовете са плоскосърцевидни, събрани в едностранен, дъговиден извит клас. Най-често са светлорозови, но през последните години има създадени хибриди в бяло, жълто и тъмнорозово.

Развива се добре на полусенчести места и леки, добре наторени влажни почви. Поддава се на форсаж и може да се използва за рязан цвят през зимата. През последните години се отглежда и в саксия.

Размножаването може да става чрез коренови резници, чрез семена и чрез разделяне на коренището. Последният начин е най-разпространен за единични бройки при домашни условия. Добре е да се направи през лятото, след като растението прецъфти. Коренищата се разделят като се внимава да не се наранят. На всеки дял трябва да има по няколко връхчета.

Автор: Марияна Тодорова

Представяме Ви:

Ушите ми заглъхват

Не изпитвате страх от летене, но пък при всяко излитане и кацане на самолета ушите ви заглъхват, а това често е придружено със силни болки. Причината Вътрешната част на тъпанчето е свързан...

Как да сготвим шаран

Никулденски шаран Прoдукти: 1 шаран (около 1500 г), 1 връзка зелен лук, 300 г домати, 100 г орехови ядки, 100 г пресни гъби, 1 ч.ч. бяло вино, 1 пакетче краве масло, черен пипер (10 зърна), полов...

Венецианската мазилка

Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...

Десерти с ориз

Крем от ориз и сметана Прoдукти: 100 г ориз, 250 г захар, 500 мл прясно мляко, 5 яйца, 25 г желатин, 300 г сметана, 1 ванилия. Нaчин на приготвяне: Заливаме почистения и измит ориз с 1 ч.ч. вод...

Начало