Още рецепти » Как да сготвим шаран

 Как да сготвим шаран

Никулденски шаран

Прoдукти: 1 шаран (около 1500 г), 1 връзка зелен лук, 300 г домати, 100 г орехови ядки, 100 г пресни гъби, 1 ч.ч. бяло вино, 1 пакетче краве масло, черен пипер (10 зърна), половин връзка магданоз, сол на вукс.
Нaчин на приготвяне: Почистваме шарана, посоляваме го и поръсваме с част от смления черен пипер. Задушаваме ситно нарязания лук и гъби в част от мазнината, след което добавяме нарязаните на ситно домати, смлените орехови ядки, наситнения магданоз, останалия черен пипер, виното и сол на вкус. Напълваме шарана със сместа и зашиваме. Поставяме го в намазнена тавичка и покриваме с кръгчета домати, разтопено масло и 1/2 ч.ч. вода. Печем в умерена фурна.

Печен шаран

Прoдукти: 1 шаран /около 1,5 кг/, 5-6 скилидки чесън, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, 3-4 стръка целина, 1 к.ч. олио, 1 лимон, 1 ч.л. червен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Намазваме шарана отвътре и отвън със сол и лимонов сок. След 15 мин правим нарези на няколко места върху рибата и пъхаме в тях лимонени кръгчета. Нарязваме на ситно чесъна и листата от целина и прибавяме ситно нарязания магданоз, олиото, червения пипер и 2 с.л. лимонов сок. Разбъркваме добре и с половината от сместа пълним шарана, а с другата половина го покриваме. Слагаме рибата в намаслена тава, по дъното на която сме наредили дръжките от целина, за да не се залепи шарана за дъното. Печем в умерена фурна.

Печен шаран със зеле

Прoдукти: 1 средно голям шаран, 1 кисела зелка, 1 к.ч. олио, червен пипер
Нaчин на приготвяне: Намазваме шарана с олио и оставяме да престои 30 мин. Киселото зеле нарязваме наситно и запържваме в мазнината. Разстиламе го в тавичка, а върху него слагаме шарана. Поръсваме с червен пипер и завиваме с две цели зелеви листа. Печем в умерена фурна.

Печен шаран с бяло вино

Прoдукти: 1 средно голям шаран (около 1 кг), 1 глава лук, 200 мл бяло сухо вино, сокът от 1 лимон, 1 с. л. доматено пюре, 1/2 ч. л. смлян черен пипер, 1 връзка пресен магданоз (може и изсушен), 150 мл олио, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Рибата измиваме и нарязваме на дебели парчета, които подсушаваме с мека кърпа. Наръсваме ги от двете страни със сол и сок от лимон и оставяме да престоят 20 минути. Разбъркваме добре доматеното пюре, наситнения лук, подправките и останалото олио, и слагаме по лъжица върху всяка порция риба. Печем в умерено силна фурна (180 градуса), докато ястието остане на мазнина. Тавичката изваждаме и всяка порция обливаме равномерно с виното, покриваме с подходящ капак и пак връщаме във фурната, но вече изключена. Държим 4-5 минути, за да попие виното и да се задуши. Поднасяме ястието топло с гарнитура от пържени картофи или пюре.

Шаран с доматен сос

Прoдукти: 1,2 кг шаран, 1 к.ч. олио, 350 г домати, 100 г моркови, 100 г целина, 3 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме морковите и целината на едро ренде и задушаваме в мазнината, докато омекнат. Поръсваме с брашното и разбъркваме. Прибавяме обелените и настъргани домати и посоляваме. Варим на тих огън около 15-20 мин, след което изсипваме в тавичка. Отделно сваряваме в подсолена вода нарязаната на порции риба. Нареждаме порциите в тавичката върху зеленчуковата смес и запичаме в умерена фурна.

Шаран в портокалова марината

Прoдукти: 500 г шаран (котлет или филе), 1 с.л. червен пипер; зa маринатата: 1/2 ч.ч. сок от портокал, 2 с.л. светъл соев сос, 1 с.л. лимонов сок, 1 скилидка чесън, 1/4 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. зехтин.
Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти за маринатата и разбъркваме добре. Нарязваме рибата на порции, потапяме я в маринатата и оставяме в хладилник. След 15 мин изваждаме рибата, разбъркваме, връщаме парчетата и държим в хладилника още 15 минути. Изваждаме маринованата риба, поръсваме с червен пипер и пържим в предварително загрят зехтин. Когато хванат лека коричка, изваждаме парчетата и ги нареждаме в тавичка. Печем по 10 минути от всяка страна на 180°С.

Шаран в тесто

Прoдукти: 1 шаран, 2 глави лук, 100 г орехови ядки, 400 г брашно, 5-6 с.л. олио, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме плънка от дребно нарязания и изпържен лук, накълцаните орехови ядки, магданоз, черен пипер и сол на вкус. Напълваме изчистената и измита риба. Замесваме тесто от брашното, сол и хладка вода. Разточваме го на кора с дебелина 0,5 см. Намазваме шарана с олио и го завиваме с намазаната отвътре кора, като и и предаваме формата на риба с уста, перки, люспи и опашка. Намазваме кората и отвън и печем в умерена фурна.

Шаран върху зеленчуци

Прoдукти: 1 шаран, 2 моркова, половин глава целина, 2 глави лук, 1 стрък праз, 1 кисела ябълка, половин буркан стерилизирани домати, 300 г гъби, 2 ч.ч. бяло вино, 1 к.ч. олио, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме шарана. Натриваме го с черен пипер и сол и оставяме да престои 30 мин. Нарязваме на ситно зеленчуците, ябълката и гъбите и ги задушаваме в половината от олиото и малко вода. Добавяме пасираните домати, наливаме виното и посоляваме. Изсипваме половината от сместа в тавичка и слагаме отгоре шарана. Покриваме с останалата зеленчукова смес. Добавяме дафиновия лист и малко черен пипер и заливаме с останалата мазнина. Покриваме тавата с алуминиево фолио и печем 30 мин в умерено загрята фурна. Към края отстраняваме фолиото и оставяме ястието леко да се запече.

Шаран върху хляб

Прoдукти: 1 кг шаран, 5-6 филии сух бял хляб, 2 ч.ч. бяло вино, 2-3 домата, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции и посоляваме. Нареждаме хляба в тавичка и го заливаме с виното. Отгоре слагаме шарана. Печем 10 мин в силно загрята фурна. После обръщаме парчетата риба, нареждаме отгоре доматите, нарязани на филийки, и печем още 20 мин в умерена фурна. Хлябът не се консумира.

Шаран на фурна със заливка

Прoдукти: 1 шаран без главата, 2 с.л. краве масло, 2 с.л. олио, 4 глави лук, 2 моркова, половин глава целина, 4-5 домата, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. доматено пюре, 1 лимон, 2-3 яйца, 1 глава чесън, 1-2 с.л. магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме шарана със сол и го слагаме в тавичка. Отделно в тенджера загряваме олиото заедно с маслото и последователно задушаваме ситно нарязания лук, нарязаните на кубчета целина и моркови, обелените и настъргани домати. Накрая прибавяме 1 с.л. препечено брашно, запържваме и него и сипваме размитото в 1 к.ч. топла вода доматено пюре. Посоляваме на вкус, разбъркваме и изсипваме сместа в тавата при рибата. Отгоре нареждаме нарязания на парченца лимон и печем в умерена фурна. След 20 мин заливаме с яйцата, които сме разбили със счукания чесън и 1 с.л. брашно. Печем още 10 мин. Поднасяме шарана поръсен със ситно нарязания магданоз.

Шаран плакия

Прoдукти: 1 шаран, 4-5 глави лук, 5-6 домата, 1 ч.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на порции, посоляваме и оставяме да престои десетина минути. Нарязваме лука на филийки и го запържваме в половината от мазнината. Щом поомекне, сипваме брашното и също го позапържваме. После прибавяме 3-4 обелени и настъргани домата и наливаме гореща вода, за да получим средно гъст сос. Подправяме с дафиновия лист, 5-6 зърна черен пипер и сол на вкус. Прехвърляме соса в тавичка и нареждаме върху него рибата. Между рибените парчета разпределяме останалите домати, нарязани на кръгчета. Поръсваме с останалото олио и печем в умерено загрята фурна. Поднасяме плакията студена.

Шаран по френски

Прoдукти: 1 шаран, 2-3 с.л. брашно, лимонов сок, 1/2 ч. ч. олио, 2-3 сварени картофа, 250 г домати, 200 г гъби, 3-4 скилидки чесън, червен и черен пипер, чаша бяло вино, 1 с. л. галета, магданоз, 1 с. л. масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на големи парчета и ги поръсваме с лимонов сок и сол. Овалваме парчетата в брашно и пържим в олиото. В намазнена тава нареждаме картофите, нарязани на филийки, а отгоре – рибата. В мазнината от пърженето задушаваме нарязаните домати, гъби, счукания чесън и магданоза. Щом сместа се посгъсти, подправяме със сол, червен и черен пипер, наливаме виното, разбъркваме добре и изсипваме върху рибата в тавата. Печем около 20 минути. Малко преди ястието да е готово, поръсваме с галета, подреждаме отгоре парченца масло и отново леко запичаме.

Шаран, пълнен с кашкавал

Прoдукти: 1,5 кг шаран, 1 ч. ч. настърган кашкавал, 1 к. ч. олио, 15-20 зърна черен пипер, 1 водна чаша бира, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме шарана и го осоляваме отвътре и отвън. Напълваме го с кашкавала, объркан със смления черен пипер и го зашиваме. Намазваме го с мазнина и го слагаме в тавичка. Поливаме с останалата мазнина и бирата. Печем в умерена фурна, като непрекъснато го поливаме със соса от тавичката. Сервираме шарана студен със задушени или варени картофи.

Шаран, пълнен с орехи и зеленчуци

Прoдукти: 1 кг шаран, 1 к.ч. олио, 3-4 глави лук, 1 глава целина, 3 моркова, 2-3 домата, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.ч. смлени орехи, 1 дафинов лист, 1 лимон, 1 ч.ч. настърган кашкавал, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме шарана отвътре и отвън и го оставяме да престои 30 мин. Сгорещяваме олиото и последователно запържваме ситно нарязания лук, морковите и целината, нарязани на кубчета, и ситно нарязания чесън. Посоляваме, прибавяме дафиновия лист и сипваме обелените и настъргани домати. Задушаваме и прибавяме орехите, ситно нарязан магданоз и черен пипер. С част от тази смес пълним шарана, зашиваме отвора и го слагаме в тавичка. Останалата орехова смес разстиламе върху рибата. Отгоре слагаме резенчета от обеления лимон. Печем 40 мин в умерена фурна. Накрая поръсваме настъргания кашкавал и запичаме още малко във фурната.

Шаран, пълнен с орехи

Прoдукти: 1 кг шаран, 5-6 глави лук, 1 к.ч. смлени орехи, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол; за заливката: 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 1 ч.л. брашно.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме шарана отвътре и отвън и го намазваме с част от олиото. Оставяме го да престои 30 мин. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в останалото олио и малко вода. Щом омекне, прибавяме орехите, черния и червен пипер, наситнен магданоз и сол на вкус. Разбъркваме и пълним шарана с тази смес. Зашиваме отвора, слагаме шарана в намаслена тавичка и го поливаме с 2-3 с.л. олио. Печем в умерена фурна. Накрая заливаме със смес от киселото мляко, разбитите яйца и брашното. Допичаме 10 мин.

Шаран, пълнен с ориз

Прoдукти: 1 кг шаран, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме шарана отвътре и отвън и го оставяме да престои 30 мин. Сваряваме ориза в подсолена вода и го отцеждаме. В половината олио запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме ориза и също го запържваме. Посоляваме и поръсваме наситнен магданоз, черен и червен пипер. Разбъркваме добре, напълваме шарана с тази смес и зашиваме отвора. Овалваме рибата в брашното, слагаме я в намаслена тавичка и заливаме с останалото олио. Печем в силна фурна, като поне веднъж обръщаме шарана.

Шаран с домати

Прoдукти: 1 шаран /около 1-1,5 кг/, 1 ч.ч. олио, 2 с.л. лимонов сок, 500 г червени домати, 1 лимон, 10-12 зърна черен пипер, смлян черен пипер, магданоз, сол, брашно за овалване.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на парчета, посоляваме, поръсваме със смлян черен пипер и напръскваме с лимонов сок. Оставяме да престои 1 час. След това овалваме рибените парчета в брашно, нареждаме ги в тавичка и ги заливаме с олиото. Прибавяме обелените и нарязани на малки парченца домати, черния пипер на зърна и ситно нарязания магданоз. Печем в умерена фурна, като накрая прибавяме нарязания на кръгчета лимон и допичаме.

Шаран с картофи

Прoдукти: 1 шаран, 500 г картофи, 3 големи глави лук, 1 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. олио, 1 ч.л. смляна червена чушка, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме карнофите и ги нарязваме на колелца. Нарязваме лука на филийки и го размесваме с картофите. Почистваме шарана, натриваме го със сол и го слагаме в намаслена тавичка. Разстиламе наоколо картофите, заливаме с виното, посоляваме и поръсваме с червената чушка. Добавяме виното и печем във фурна, загрята до 200°С. Щом картофите и рибата омекнат, поръсваме с наситнен магданоз и поднасяме.

Шаран с кафяв сос

Прoдукти: 1 средно голям шаран, 1 дафинов лист, 2 тънки колелца лимон, 150 мл червено вино, 1 малка глава лук, половин пакетче краве масло, 60 г сланина, брашно, черен пипер, сол, оцет.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на малки парченца. Прибавяме лимоновите колелца и дафиновия лист. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, заливаме с виното и оцет и оставяме рибата да престои така 4 часа. Правим червена запръжка от маслото и 3 с.л. брашно, прибавяме ситно нарязания лук и нарязаната на кубчета сланина, изпържваме, заливаме със соса от шарана и с вода и възваряваме. Варим до получаването на гъст сос. Прибавяме шарана и задушаваме във фурна, докато рибата омекне.

Шаран с кисело зеле

Прoдукти: 1 кг шаран, 1 к.ч. олио, 1 кисела зелка, 3-4 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме шарана отвътре и отвън и го поръсваме с лимонов сок. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината олио. Прибавяме нарязаното зеле и ориза. Наливаме 1 ч.ч. топла вода, захлупваме и задушаваме, докато зелето омекне, а оризът набъбне. Подправяме с черния пипер и прехвърляме сместа в тавичка. Слагаме отгоре шарана, поръсваме с червения пипер, поливаме с останалото олио и печем в умерена фурна.

Шаран с чесън

Прoдукти: 1 шаран /около 2 кг/, 3-4 с.л. олио, 2 ч.ч. бяло вино, 2 глави чесън, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме шарана и го оставяме 1 час да се отцежда. След това с остър нож правим няколко напречни нареза. Слагаме шарана в тава, заливаме го с олиото и го печем в предварително загрята умерена фурна. Счукваме чесъна с малко сол и го разбиваме с виното. Заливаме с така приготвения сос полуопечения шаран и го печем още 30 мин, като често го обливаме със соса. Поднасяме рибата със задушени картофи, полети със соса от печенето.

Шаран с яйца и кисело мляко

Прoдукти: 1 шаран /около 1,5 кг/, 4 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1-2 с.л. олио, 1 глава чесън, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме рибата по дължина откъм гърба и я посоляваме. Слагаме я в тавичка, заливаме с олиото и запичаме в умерено загрята фурна. Отделно разбиваме яйцата с киселото мляко и счукания чесън. Заливаме шарана с тази смес и допичаме във фурната, докато хване червеникава коричка.Това ястие можем да приготвим и с друга риба.

Шаран на скара

Прoдукти: 1 шаран, 3 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л.брашно, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме шарана и го нарязваме на порции, които овалваме в смес от брашното, червения пипер и сол на вкус. Поръсваме ги с олио и ги изпичаме на скарата. Преди поднасяне подправяме рибата с лимонов сок.

Шаран по селски

Прoдукти: 1 шаран (около 1,5 кг), 7-8 глави лук, 2-3 глави чесън, 2-3 домата, 2-3 чушки, 1-2 люти чушлета, 1 ч.ч. олио, 8-10 зърна черен пипер, 2-3 зърна бахар, магданоз, тарос, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме шарана и го натриваме с черен пипер и сол. Нарязваме го на порции и го оставяме 1-2 часа на студено. Изпичаме рибата на скарата и отстраняваме костите. Отделно задушаваме ситно нарязания лук в сгорещената мазнина. Щом поомекне, прибавяме ситно нарязаните чушки, обелените и настъргани домати, счукания чесън и целите люти чушлета. Слагаме зрънцата черен пипер и бахар и варим 10-15 мин на тих огън. Накрая поръсваме с наситнен магданоз и тарос и заливаме рибата с така приготвения сос.

Пържоли от шаран с гъби

Прoдукти: 1 кг шаран, 3 с.л. лимонов сок, 2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. галета, 1 глава лук, 150-200 г гъби, 15-20 маслини, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на филии и поръсваме с лимоновия сок. След 15 мин посоляваме пържолите, поръсваме с черния пипер, овалваме ги в галетата и пържим в силно загрята мазнина, докато станат златистокафяви. Изваждаме пържолите в съд, който държим на топло, а в същата мазнина запържваме нарязания на тънки филийки лук. След 5-6 мин прибавяме нарязаните на малки парченца гъби. Захлупваме и задушаваме сместа 15 мин на умерен огън. Накрая слагаме почистените от костилките маслини. Поднасяме заедно с рибните пържоли.

Шаран с кисело-сладък сос

Прoдукти: 1 голям шаран, 1 и 1/2 ч. ч. нишесте или брашно, 1 к. ч. захар, 1 ч.ч. олио, 3 с. л. оцет, 2 с. л. соев сос, 1 ч. л. сол, 1 с. л. джинджифил, 1 с. л. вино, 1 малка глава лук, 1 ч. ч. гореща вода.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме шарана. От двете му страни по дължина правим по един разрез. Приготвяме смес от нишестето (брашно), малко сол и вода и с нея намазваме рибата. Приготвяме сос от захарта, соевия сос, оцета, солта, виното, настъргания на ситно ренде лук, щипка нишесте (брашно) и малко сол. Сгорещяваме олиото в дълбок тиган и пържим шарана от двете страни до златисто. След това намаляваме огъня и продължаваме да пържим, докато омекне месото на рибата. Изваждаме шарана в чиния за сервираме и отново сгорещяваме олиото. Сипваме кисело-сладкия сос, доливаме останалата вода и оставяме да заври. След като сосът се сгъсти, го изливаме върху рибата. Сервираме ястието горещо.

Шаран със зеленчуков сос

Прoдукти: 1 кг филе от шаран, 3 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1 глава лук, 1 морков,1 парче целина, 1 корен магданоз, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 6-7 зърна черен пипер, кора от половин лимон, 1 ч.л. оцет, магданоз, сол, 10 бадемчета.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, които посоляваме, овалваме в брашното и изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме рибата и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме брашното, нарязаните морков, целина и корен от магданоз и подправките. Заливаме с 1 к.ч. топла вода и оставяме соса да ври 20 мин. След това прецежда, прибавяме нарязаните бадемчета, настърганата кора от лимона и оцета. Варим още 10 мин и заливаме рибата.

Шаран с винен сос

Прoдукти: 1 кг шаран, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 1 ч.ч. бяло вино, 30 г краве масло, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на парчета, които посоляваме, поръсваме с лимонов сок и оставяме да престоят 30 мин. После ги овалваме в брашното и пържим в сгорещеното олио. Изваждаме рибата и в същата мазнина запържваме нарязания на филийки лук. Щом пожълтее, наливаме виното и подправяме с черен пипер и сол. Когато сосът заври, прибавяме маслото, разбъркваме, за да се разтопи, и заливаме рибата.

Шаран с чеснов сос

Прoдукти: 1 кг шаран, 3 с.л. брашно, 100 г краве масло, 1 к.ч. олио, 4-5 скилидки чесън, магданоз, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на парчета, които посоляваме, овалваме в брашното и изпържваме в сгорещеното олио. Заливаме рибата с разтопеното масло и поръсваме с лимонов сок и ситно нарязан магданоз. Нарязваме чесъна на ситно и го запържваме в мазнината, в която сме пържили рибата. Заливаме шарана с така приготвения сос.

Шаран със сланина

Прoдукти: 4 порции почистен шаран, 100 г сланина, 1 малка глава лук, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Пущаме парчетата шаран в кипяща подсолена вода и варим до омекване. Нарязваме сланината и я запържваме. Щом пусне мазнина, прибавяме ситно нарязания лук и също го запържваме. После поръсваме червения пипер, сипваме малко бульон от шарана и възваряваме. Прибавяме порциите риба, възваряваме отново и поднасяме.

Варен шаран

Прoдукти: 1 кг шаран, 1 1/2 ч.ч. червено вино, 1 с.л. олио, 30 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2-3 глави лук, 100 г гъби, 1-2 скилидки чесън, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме виното заедно маслото, олиото, брашното и нарязаните лук, чесън, гъби и магданоз. Посоляваме на вкус, прибавяме шарана нарязан на порции и варим, докато рибата омекне, а сосът се сгъсти.

Задушен шаран “Дюлгери”

Прoдукти: 1,2 кг шаран, 250 г лук, 200 г доматен сос, 150 мл бяло вино, 150 г краве масло, 300 г пържени картофи, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки, заливаме го със студена вода и го оставяме да кипне. Отцеждаме, охлаждаме и го слагаме в подходяща тенджера. Прибавяме доматения сос (или червени домати обелени и нарязани на ситно). Посоляваме на вкус и заливаме с бялото вино. Поставяме почистения шаран в тенджерата с лука и доматите, прибавяме маслото и захлупваме с капак. Задушаваме 25-30 минути. Изваждаме шарана от тенджерата, а лука и доматите пасираме заедно с целия сос в тенджерата. Заливаме рибата с получения сос, гарнираме с пържените картофи и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Задушен шаран с бяло вино

Прoдукти: 1 шаран около 1 кг /без главата и опашката/, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 1 глава лук, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, магданоз,оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на порции, посоляваме, поръсваме с оце и оставяме рибата да престои 1 час на хладно място. Сгорещяваме олиото в теджера и слагаме подсушената риба да се задушава под похлупак само няколко минути, като обръщаме парчетата от двете страни. Поръсваме брашното, наливаме виното и 1 ч.ч топла вода и прибавяме нарязания на едри парчета лук, дафиновия лист, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Захлупваме и задушаваме на тих огън около 40 мин. След като отстраним от огъня, прецеждаме соса и заливаме с него задушения шаран.

Задушен шаран с гъби

Прoдукти: 1 шаран /около 1 кг/, 250 г гъби, 1 с.л. стафиди, 1 глава лук, 1 ч.ч. бяло вино, 1-2 твърдо сварени яйца, 1 лимон, 10-15 маслини, 100 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим шарана 15 мин в кипяща подсолена вода. Изваждаме го и отстраняваме кожата и костите. Претриваме месото през едро сито, смесваме го със сол, черен пипер и лимонов сок и го оставяме да поотлежи. Задужаваме гъбите в малко масло. Посоляваме и ги разстиламе на дъното на йенска тенджера. Кипваме виното заедно със стафидите и го оставяме да се поохлади. Прибавяме към месото от рибата 1 бучка масло и виното със стафидите. Омесваме добре сместа и я разстиламе в тенджерата с гъбите. Отгоре разпръскваме останалото масло, настъргано на тънки люспи. Захлупваме плътно и задушаваме 10-15 мин на тих огън. Поднасяме ястието гарнирано с парченца твърдо сварени яйца, лимонови резенчета и маслини.

Задушен шаран с яйчен сос

Прoдукти: 1 кг шаран, 3 глави лук, 2 моркова, 10 зърна черен пипер, 5-6 клончета магданоз, 1 к.ч. червено вино, 3 с.л. разтопено краве масло, сокът от 1 лимон, 1 с.л. брашно, 2 жълтъка, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции и посоляваме. Слагаме в широка тенджера нарязания на колелца лук и магданозените клончета, а също така черния пипер и нарязаните на кръгчета моркови. Прибавяме рибата, виното, 1 ч.ч. вода, лимоновия сок и 1 1/2с.л. от разтопеното масло. Захлупваме и задушаваме на тих огън 30-40 мин. Изваждаме рибата в чиния и я оставяме в леко затоплена фурна, а към продуктите в тенджерата прибавямеостаналото масло, размесено с брашното. Варим още 6-7 мин. Отстраняваме от огъня, прецеждаме соса и подправяме с разбитите жълтъци. Отново прецеждаме соса и заливаме шарана с него преди да сервираме.

Шаран по полски

Прoдукти: 1 шаран, 2 с.л. оцет, 1 глава лук, 1-2 моркова, 1 дафинов лист, 1 корен магданоз, 1 парче целина, 3 зърна черен пипер, 3 зърна бахар, 2 карамфилчета, 500 мл тъмна бира, 100 мл червено вино, 50 г сухар, 30 г стафиди, 30 г бадеми, лимонова кора, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на порции и го мариноваме 30 мин в смес от оцета, ситно нарязания лук, черен пипер и сол на вкус. Нарязваме зеленчуците на дребно и ги сипваме в 500 мл вряща подсолена вода. Прибавяме подправките, варим 40 мин на слаб огън и прецеждаме. Прибавяме към прецедения бульон бирата, счукания сухар, нарязаните бадеми и стафидите. Слагаме рибните порции и варим 15-20 мин на много слаб огън, като към края наливаме виното.

Шаран по провансалски

Прoдукти: 500 г шаран, 3-4 с.л. олио, 1 бучка краве масло, колкото орех, 1 с.л. брашно, сол, черен пипер, магданоз, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2-3 накълцани гъби.
Нaчин на приготвяне: Почистваме шарана, измиваме го и го нарязваме на порции. Нареждаме парчетата в тенджера и заливаме с разтопеното масло, смесено с брашното, олиото и виното. Посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязания магданоз. Добавяме счукания чесън и гъбите и оставяме ястието да поври на тих огън, докато сосът остане наполовина. Поднасяме топло.

Шаран с бира

Прoдукти: 1 шаран /около 1,5-2 кг/, 3 с.л. галета, 1 дафинов лист, 2 с.л. оцет, 1 бутилка светла бира, 1 глава лук, 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на парчета, слагаме я в тенджера и заливаме с бирата и оцета. Варим на тих огън около 20 мин. Добавяме галетата, ситно нарязания лук, обелената половинка лимон, дафиновия лист, черен пипер и сол на вкус. Когато шаранът се свари, нареждаме парчетата в чиния за сервиране и заливаме със соса от варенето, който преди това сме пасирали.

Шаран с бира и вино

Прoдукти: 1 кг шаран, 1 ч.ч. бира, 1 ч.ч. червено вино, 3 глави лук, 1 лимон, 5-6 зърна черен пипер, 1 с.л. разтопено краве масло, 3 с.л. счукан сухар, 1 с.л. мед, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме шарана и го нарязваме на порции, които поръсваме с оцет и сол. Оставяме да престои около 1 час. Смесваме бирата, виното, едро нарязания лук, нарязания на филийки лимон, разтопеното масло и черния пипер. Посоляваме на вкус и варим 30 мин на умерен огън. Прецеждаме соса, прибавяме меда и сухара и отново слагаме на огъня. Щом заври, пускаме рибните порции, захлупваме и задушаваме 30-40 мин на тих огън.

Шаран с маслини

Прoдукти: 1 кг шаран, 1 к.ч. олио, 3-4 домата, 5-6 скилидки чесън, 15-20 маслини, мащерка, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на големи парчета, които нареждаме в широка тенджера. Наливаме олиото и топла вода, която да покрие рибата. Прибавяме обелените и настъргани домати, счукания чесън, ситно нарязана мащерка и сол на вкус. Захлупваме и задушаваме 20 мин на слаб огън. Прибавяме ситно нарязаните маслини и задушаваме още 20 мин.

Шаран с черен пипер

Прoдукти: 1 шаран /около 1-1,2 кг/, 1,5 л оцет, 150 г моркови, 150 г целина, 150 г лук, 1 к.ч. червено вино, черен пипер на зърна, мащерка, дафинов лист, чесън, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Счукваме няколко зърна черен пипер, прибавяме дафинов лист, мащерка, 1 скилидка чесън, оцета и 3 ч.ч. вода и варим половин час. Прецеждаме бульона, прибавяме виното, нарязаните на парченца зеленчуци и почистения и нарязан лук и варим 10-15 мин. Слагаме почистените порции шаран, сол и лимонов сок и варим 15 мин на умерен огън.

Яхния от шаран

Прoдукти: 800 г шаран, 4 глави лук, 4 домата, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне прибавяме брашното и също го запържваме. Сипваме в запръжката обелените и настъргани домати, посоляваме, захлупваме и варим на умерен огън. След 15 мин наливаме 1 1/2 ч.ч. гореща вода и продължаваме да варим, докато получим рядък сос. Накрая поръсваме с червения пипер, натрошения дафинов лист и ситно нарязан магданоз.
Нарязваме рибата на порции, които натриваме с черен пипер и сол и нареждаме в тенджера. Заливаме със зеленчуковия сос, захлупваме и готвим 30 мин на тих огън.

Гювеч от шаран

Прoдукти: 1 шаран, 2 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 3 домата, 1 к.ч. стерилизиран грах, 1 к.ч. стерилизиран зелен боб, 5-6 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на порции, посоляваме и оставяме да престои 30 мин. Загряваме олиото и последователно запържваме нарязания на тънки филийки лук, ситно нарязаните, морков целина и магданозен корен, обелените и настъргани домати. Изсипваме всичко в пръстен съд, прибавяме зеления фасул и граха. Нареждаме отгоре парчетата риба, добавяме черния пипер, посоляваме на вкус, наливаме малко топла вода и печем в умерена фурна.

Задушен шаран в кора

Прoдукти: 1 шаран, 1-2 к.ч. олио, 2 глави лук, 3-4 с.л. ориз, 100 г гъби, 1 домат, 1 лимон, 50 г стафиди, магданоз, черен пипер, сол; за тестото: 250 г брашно, 1 яйце, 1/2к.ч. вода, 1 белтък, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме шарана отвътре и отвън със сол и черен пипер. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме ориза и също го запържваме, докато стане прозрачен. Добавяме попарените и нарязани на ивички гъби, обелените и настъргани домати, стафидите и ситно нарязания магданоз. Наливаме малко топла вода, посоляваме, поръсваме с черен пипер и разбъркваме много добре. Сипваме плънката в тавичка и я задушаваме на фурна, докато омекне оризът. Напълваме шарана с тази смес, зашиваме и го намазваме с олио. Отделно от брашното, яйцето, водата и малко сол омесваме твърдо тесто. Разточваме тестото на кора с дебелина 5 мм и увиваме в нея шарана. Намазваме отгоре с белтъка и печем в умерена фурна. Изваждаме от фурната, отстраняваме хлебната кора /тя не се яде/ и поднасяме.

Рибена чорба по търновски

Прoдукти: 1 шаран, 1-2 глави лук, 2-3 моркова, 1 парче целина, 2-3 домата, 1 връзка магданоз, мащерка, девисил, черен пипер, винена киселина, сол.
Нaчин на приготвяне: Във вряща подсолена вода пускаме последователно нарязаните лук, моркови, целина, домати. Малко преди да се сварят зеленчуците, слагаме рибата, която сме натъркали със сол и винена киселина и сме нарязали на кубчета . Накрая прибавяме и подправките. Поднасяме чорбата топла.

Чорба от глава на шаран

Прoдукти: 1 глава от средно голям шаран, 1/2к.ч. олио, 1 морков, 1 парче целина, 1/2к.ч. ориз, 1-2 домата, 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 жълтък, смлян черен пипер, магданоз, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на колелца, целината - на тънки и дълги ивици, а доматите - на четвъртинки. Прибавяме дафиновия лист и зърната черен пипер, посоляваме, заливаме с 1 л вода и варим, докато зеленчуците омекнат. Прецеждаме бульона и слагаме в него рибената глава и ориза. Варим още 20 мин, посоляваме и застройваме с жълтъка, който сме разбили заедно с киселото мляко. Поръсваме готовата чорба със смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз, подправяме я с лимонов сок и поднасяме, като главата сервираме в отделна чиния, а топлата чорба – в супник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Корените – красиви или вредни?

“Погребани” под земята, невидими за света, корените на дърветата не притежават нито красотата на короната, нито изяществото на цветовете, нито сладостта на плодовете. Въпреки това от векове те предизв...

Консервиране на череши

Компот от череши Прoдукти: 1 кг череши, 2 ч.ч. вода, 200 г захар, лимон. Нaчин на приготвяне: Насипваме черешите в буркани до 2/3 от обема им. От водата, захарта и парче лимон кипваме сиро...

ЙОЩА - немски плод с френски привкус

Хибридът между касиса и бодливото немско грозде е създаден през 1959 г. след сложна кръстоска. Тази култура е наречена йоща, името е комбинация от първите букви на немските думи Yohonnisabelre и Stach...

Как да премахнем лошия дъх в устата

Лошият дъх от устата се среща често сред хората и се появява при почти всички заболявания и възпаления на гърлото, устата, носа, белия дроб, при стомашно-чревни заболявания, чернодробни, бъбречни, диа...

Начало