Още рецепти » Лимон можем да си прихванем и сами

 Лимон можем да си прихванем и сами

Българинът обича да отгледа сам лимоново дръвче вкъщи, на двора, на балкона. Да си посее сам семката, след това да я ашладиса от лимона на съседа, защото е много хубав. Това е така от край време. Обаче дори и сега пазарът ни не предлага в изобилие цитрусови дръвчета. Да видим как можем да си "прихванем" и отгледаме сами лимоново дръвче.

Лимонът се размножава чрез резници, чрез въздушни отводи и чрез присаждане

Размножаването чрез резници се прави през цялата година, но най-добре е от юли до август. Вземат се полувдървесинени клонки от млади растения с дължина 8-10 см (4-5 листа), като долният отрез се прави на 2-3 см под коляното, а горният на 1 см от последния лист. Резниците се вкореняват за 25 - 30 дни в пясък, под стъкло, при t°18-20. Ако използвате коренообразуващи стимулатори, става по-бързо и по-сигурно.
Размножаването чрез въздушни, отводи е много сигурен начин и лично аз го предпочитам и препоръчвам. На полувдървесинена (2-годишна) клонка се обелва кората във форма на пръстен с дебелина 1 см. Нахлузвате отворена от двете страни найлонова торбичка и я привързвайте плътно на 10-15 см под обелената кора. Напълвате я с торф, така че пръстенчето да попадне в средата и отгоре я прикрепяте по-свободно,за да поливате. След около 25-30 дни на обеленото място се образува калус, а по-късно и корени. Сваляте торбичката, отрязвате клонката под мястото на образувалите се корени и засаждате вкоренения резник в лека почвена смеска в неголяма саксия (№ 8-10).
Размножаването чрез присаждане се състои в облагородяване на 2-3-годишни семеначета от лимон или портокал. Семената им се засяват непосредствено след изваждането им от плода, в противен случай губят кълняемост. Присаждането се прави на пъпка от юни до август. Предимството на този метод е, че дивите подложки индуцират по-силен растеж и растенията стават по-студоустойчиви.

Автор: Гергана Владимирова

Представяме Ви:

Печива с ориз

Баница с ориз Прoдукти: 1 пакет готови кори, 1 ч.ч. ориз, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. захар, половин пакетче краве масло. Нaчин на приготвяне: Измиваме ориза, подсушаваме го и го изпържваме в сгореще...

Как се прави тутманик

Тутманик на бурми Прoдукти: 500 г брашно, 150 г свинска мас, 50 г краве масло, 200 г сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1/2ч.л. захар, 20 г мая, 1 яйце за намазване. Нaчин на приготвяне: Стри...

Поглезете тялото си

Краката ви тежат като олово, очите ви са зачервени и подпухнали, лицето - видимо уморено... Има начин отново да се почувствате въздушно леки и неотразими, при това от главата до петите. Рецептата е пр...

Украсете прозореца с делвички

Церопегията (Ceropegia) е от семейство Асклепиеви. Този род включва около 180 вида, които растат из всички тропически райони. Най-разпространен е Ceropegia Woodii – светлолюбиво сукулентно растение...

Начало