Още рецепти » От какво се нуждае зокумът

 От какво се нуждае зокумът

Олеандърът, известен у нас като зокум, е красиво цъфтящ храст, чиито естествени находища са Южна Европа и Северна Африка. Листата му са продълговати и кожести, както при върбата. Цветовете са неповторими по красота, обагрени в розово, бяло и жълто, събрани в пищно съцветие върху силен, тревист, едногодишен филиз. Олеандърът цъфти през лятото.

При някои любители-цветари не се обсипва с цвят

Основна причина за това е неприлагането или прилагането на слаба резитба. Друга причина е недостигът на хранителни вещества и особено на влага. Резитбата се извършва след цъфтежа, като се съкращават клонките наполовина и дори малко повече от половината, защото цветовете се образуват на върха на едногодишни леторасти, които се развиват добре след силна резитба. Изрязаните клонки могат да се използват за резници, които се вкореняват добре. Олеандърът се размножава чрез резници, които се поставят във влажен пясък на слънчеви прозорци. Резниците се вкореняват добре и в бутилка с вода, в която предварително се пускат парченца дървени въглища. След поставянето на резниците, гърлото на бутилката се запушва с пластелин или памук. След месец се показват корените. Вкоренените резници се засаждат поотделно в саксии и се поставят на топло място. Когато времето се затопли , растенията се пренасят в градината или на балкона, на добре осветено слънчево място и обилно се поливат. През лятото, при горещо време саксиите се поставят върху подложка и се следи в нея винаги да има течност. По време на растежа растенията се оросяват с вода, в която има разтворени минерални торове. През зимата олеандърът се държи в светли и прохладни места при температура 8-10 градуса. Полива се умерено, за да не се окисли почвата и да не загният корените.
Най-подходящото време за пресаждане на олеандъра е рано през пролетта, преди цъфтежа - март, април. По-възрастните растения се пресаждат през 2-3 години. Резниците на корените се посипват с прах от дървени въглища.
За пресаждането се приготвя почвена смес от 3 части добре разложен оборски тор, 4 части чимова пръст, 2 части листовка и 1 част едър пясък.

Вредители

Листата и стъблата на олеандъра се нападат често от листни въшки. Най-доброто средство срещу тези неприятели е измиването на листата и стъблата през 6-7 дни със сапунен разтвор /4 г сапун на 1 л вода/ смесен със силна отвара от тютюн. При измиването листните въшки трябва да се изчистят старателно от листата и клонките с четка за зъби. След това растението се облива обилно с чиста вода.

Внимание! Цялото растение е отровно

Когато се грижите за зокума, не трябва да забравяте, че това красиво и ароматно цвете е отровно. Опасни са всичките му части. Животните и птиците, които са яли листа от него, а също и насекоми, привлечени от аромата на цветовете му, умират. При резитбата трябва за се пазят очите и устните, за да не попадне върху тях сок. След резитбата лицето и ръцете трябва да се измият добре със сапун и вода. Не трябва да се стои продължително време до цъфтящ олеандър, защото може да настъпи отравяне от аромата на цветовете му. Особено важно е за всичко това да се предупредят децата.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Аквариумът - късче синьо море в дома

Още преди нашата ера прадедите ни са отглеждали рибки. Аквариумите били от камък и нямали водни растения. Отглеждането на декоративните видове обаче започва през 13-и век в Поднебесната империя. Тук ...

Какво представлява аритмията?

Всяко нарушение на сърдечния ритъм се нарича аритмия. Има различни видове аритмии, но не винаги са свързани с увредено сърце. При една голяма група аритмии причината не е в сърцето – това са извънсърд...

Дневната - идеалното място за общуване

Дневната е традиционното място за събиране на всички членове на семейството. Но така ли е наистина в реалния живот? Като че ли напоследък всички се събират в кухнята, а в дневната гледат телевизия. А ...

Вкусни гозби със стар лук

Лучена яхния с пиле Прoдукти: 1 пиле, 9-10 глави лук, 10-12 червени чушки, 5-6 домата, 1 морков, 2 глави чесън, 1 1/2 к.ч. олио, 2 дафинови листа, чубрица, магданоз, сол. Нaчин на приготвян...

Начало