09.06.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 2401 |  0 
Есенни грижи за моравата
Моравата винаги изисква повишено внимание, а през есента – особено, тъй като трябва да се подготви за зимата.
Опадалите листа, като одеяло покриват моравата и затрудняват достъпа на светлина до тревата. Тревите бледнеят, при честите валежи загниват и подгизват заедно с опадалите листа. За дълго оставените на ливадата окосена трева, опадала шума, иглички от иглолистни дървета, а също така екскременти от животни и птици водят до образуване на слой, подобен на кече. Той трудно пропуска дъждовната вода и пречи на проветряването на тревата. Постоянната влажност на горния пласт през есента и пролетта способства развитието на болести и намалява устойчивостта на растенията през зимата. Не забравяйте през есента да почиствате моравата своевременно, след подстригване и листопад.
Последното й окосяване през есента, в зависимост от климатичната зона където се намира участъка, следва да се разчете така, че височината на тревата за зимуване не бива да бъде по-малка от 10 см. След това се събират отпадъците.
На тежки глинести почви, където след дъжд водата се застоява, моравата трябва да се аерира. За целта почвата се надупчва на дълбочина 10-20 см в сухо време с градинарска вила. Така водата се отвежда в по-дълбок слой на почвата, корените получават допълнително “глътка” кислород, тревата расте и се развива по-добре.
В късна есен, след провеждане на последната подстрижка и аериране, моравата се мулчира. В зависимост от типа почва на участъка състава на сместта за мулчиране може да бъде различен. На тежки глинести почви се използва смес от 5 части пясък, 2 части тор и 3 части градинска почва; на леки песъчливи почви състава се промена на 4 части тор, 4 части градинска почва и 2 части пясък. В случай, че вие се затруднявате да определите типа почва в двора, съставете смес от равни части тор, пясък и земя, щателно ги размесете и разхвърляйте равномерно по повърхността (с разчет 2-3 кг на 1 кв.м). Мулчирането помага да запълните неравности по почвата възникнали през лятото и увеличава плодородния слой на терена.
През зимата моравата не се покрива с допълнителен сняг. Достатъчен е само този, който е паднал върху нея. Не трябва да трамбовате или уплътнявате снега, а да ходите по него или да играят деца може само тогава, когато височината на снежната покрива достигне 20 см. Почистеният от двора сняг не трупайте на камари редом с пътеката. Ако падне мокър сняг или завали дъжд, то върху снежната покривка ще се образува ледена кора. Тя може да доведе до задушаване на тревите вследствие на спирането на достъпа на кислород. Кората от лед може да разрушите с помощта на гребло.
15.09.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023