Още рецепти » Подгответе коледничето за цъфтеж

 Подгответе коледничето за цъфтеж

Коледничето или още коледен кактус (Schlumbergera truncatus, синоним Zygocactus truncatus) също се подготвя за цъфтеж от октомври. Напомняме, че за разлика от други представители на семейството, коледничето е епифит и има коренно различни изисквания от другите кактуси - лека, богата на органични вещества почва, интензивно осветление, но не пряко, редовно поливане особено по време на цъфтеж.
Тайната за обилния цъфтеж и тук са фотопериодизмът и температурата - къс ден и ниски температури.
Залага съцветия при 12-14 часа нощ, но за разлика от коледната звезда тук не е необходимо изкуствено затьмняване. Естествената малка продължителност на деня в есенно-зимния период у нас е благоприятна и достатъчна. Важен обаче е температурният диапазон: дневната температура трябва да е до 16-18°С, нощната - 12-16°С, а по време на цъфтежа - около 15°С. За да осигурите този температурен режим, изнесете растенията извън помещенията с парно отопление. След поява на цветните пъпки не бива да се променя мястото на растението.
У нас вече се предлагат различни сортове от коледния кактус. Все по-голяма популярност добиват и подобните на коледничето представители на плоскостъблените кактуси: рипсалидопсис (Rhipsalidopsis rosea), познат като великденски кактус, епифилуми (Epiphyllum), други видове от род зигокактус (Zygocactus).

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

ЩРУДЕЛИ

Мързелив щрудел Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кристална захар, 1 ч.ч. грис, 1 кг ябълки, 1 ч.ч. олио, 1 пакетче бакпулвер, 30 г краве масло, половин пакетче канела, 1 к.ч. счукани орехови ядки...

Стиропорни таванни плоскости

Един от най-съществените детайли, определящи външния вид на всяко помещение е таванът. Неговата качествена облицовка на тавана придава на стаята допълнителен уют и елегантност. Сред многото видове тав...

Живите зелени фасади

Трудно е да си представим градина без катерливи растения. Те нямат равни, когато трябва да се придаде на пространството особена екзотика и романтика, да се направят уютни зелени ниши или да се разнооб...

Плодови ликьори

Боровинков ликьор Прoдукти: 1 кг черни боровинки, 2-3 стръкчета карамфил, 1 л водка, 375 г захар. Нaчин на приготвяне: Слагаме почистените боровинки в буркан или шише, добавяме карамфила и нали...

Начало