Още рецепти » Ароматни храсти мамят пчелите

 Ароматни храсти мамят пчелите

С тях може да направите красива ограда и да осигурите храна за работните събирачки на мед
В много от големите български дворове все още се отглеждат по няколко кошера пчели. Мястото, където са разположени, може да бъде оградено с красиви растения, които да бъдат полезни и на дребните работнички, и на хората, които живеят наоколо.

Киселият трън издържа и на суша, и на студ

Този медоносен се развива еднакво добре в Северна и Южна България. Не е придричив към почвите, колкото и бедни да са, дори и каменисти, стига да не са каменисти, стига да не са заблатени. На височина не достига повече от 3 м. Издържа еднакво добре както на суша, така и на студ. Листата са с обратно яйцевидна форма, ситно назъбени по края, а кафявите клонки са обсипани с остри бодли. Продължителният цъфтеж през май в жълти цветове отдалеч магнетично привлича пчелите. Освен че цветовете на берберис вулгарис са медоносни, корените в жълто-лимонов цвят притежават много полезни лечебни свойства.
Само едно условие може да попречи на пчеларите да предпочетат киселия трън за ограда на пчелина. Ако в близост има житни насаждения. Трябва да не се забравя, че берберисът е приемник и преносител на житната ръжда.

Будлеята за кратко време превзема големи територии

Будлеята е много подходящ ароматен храст. Цъфти с красиви цилиндрични едри бледолилави цветове от края на май, та през цялото лято. С уханието на люляк будлеята е много търсена от пчелите. Достатъчен е само един храст, засаден в близост до кошерите, постепенно да обхване голяма площ. В това отношение много помагат гъвкавите, дъговидно извити към земята клони. Те се разпростират на широко и образуват естествена ограда.
Будлеята предпочита слънчеви места и отцедлива почва. Тя е многогодишна и издържлива на суша. Само в много млада възраст е уязвима от студа. Лесно се прихваща вегетативно от зелени резници. На височина достига 2-3 м и отдалеч привлича пчелите.

Лавандулата привлича като магнит

За ограда на пчелина от по-ниските храсти много предпочитана е лавандулата. Тя е малко многогодишно храстче от голямото семейство устоцветни. На височина достига едва 50-60 см. Стъблото е разклонено, а вретеновидните й корене се врязват дълбоко в почвата. Цветовете са събрани по върховете в класовидни съцветия и имат упойващ аромат, привличащ пчелите. Лавандулата е подходяща за места с по-умерен и топъл климат, защото студът може да увреди корените и те тотално да загинат.

Градинският чай е подходящ за южните райони

Салвията – градинският чай е много подходяща за по-топлите южни райони. Освен че обича топлината и температура, не по-ниска от 5 градуса, обича и въздушната влага. Листата на салвията са нежни кадифено-мъхести и много ароматни. Макар че е бързорастящ храст, на височина не надвишава 1 м. През лятото освен уханието на листата, силно привлекателни за пчелите са синьо-виолетовите цветове, събрани по върховете на разклонените стъбла. Цъфтежът продължава от юни до септември. Щом салвията започне да цъфти, тя е подготвена за подрязване с овощарска ножица. Подрязват се страничните клонки на 15-20 см разстояние, за да се получи компактна ограда.
Вегетативното размножаване се извършва през лятото чрез зелени резници.

Автор: Радка Лазарова

Представяме Ви:

РАЗРЕШЕНИ ФУНГИЦИДИ - 2017 г., II част.

РИЗА 25 ЕВ - ПШЕНИЦА: брашнеста мана (Erysiphe graminis), Кафява (листна) ръжда (Puccinia recondite) - 50 мл/дка. ЛОЗЯ: брашнеста мана (Uncinula necator) - 40 мл/дка. РИЗА 20 ЕК - Пшеница, Овес...

Направете си двускатен парник

Двускатните парници са сравнително по-слабо застъпени у нас. Те са построени на същите принципи, както едноскатните. Разликата е, че благодарение на двата си ската имат по-голяма ширина и височина и с...

Как се прави капама

Капама по бански Прoдукти: 1 кокошка, 500 г кайма (смес), 200 г кървавица, 200 г солена сланина (с кожата), 1 кисела зелка, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 6 с.л. разтопено масло или свинска мас, 1 ч.ч...

Как да сготвим калкан

Калкан плакия Прoдукти: 1 калкан /около 1 кг/, 1 глава лук, 2 глави чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 лимон, връзка магданоз, 1 с.л. галета, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме калкана на п...

Начало