08.12.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 5785 |  0 
Завесите определят стила на помещението
В декора на интериора завесите имат огромно значение: те могат да задават стила на цялото помещение.
Текстилът също придава особена енергия на помещението. Психолозите са забелязали, че периодичната незначителна промяна на обстановката, на предметите от интериора, въздействат на психиката и на настроението. Ако такава промяна става между сезоните, човек се оказва по-добре подготвен за дългата зима или за горещото лято. Затова е най-добре да разполагаме с два комплекта пердета: едни от по-плътна, тежка тъкан – основен вариант, и втори – от по-лека – мобилен, свеж.
Изключително важно е свързването на структурата, цвета и рисунъка на тъканите с предназначението и размерите на помещението, с неговата осветеност, с формата и мащабите му, с характера и цвета на предметите в подредбата.

Холът

Ако помещението позволява – неговите размери, мебели, осветление, печелившият вариант е класическият стил. Под класика се разбират драпировки, къдри, плисета и различни видове подхващане – с връзки, събиране с шнурове по вертикала и т.н. Те придават на прозореца величествен вид и връщат към миналото, при това оставайки винаги модни. Тъканите трябва да се съчетават с мебелите и стените. Подходящи са класическите тъкани: жакард, атлаз, тип гоблен, кадифе, едноцветни и с рисунки. Добре е пердетата да са с подплата от по-тънка и лека тъкан, за да не изгарят от слънцето. Що се отнася до дължината, няма единно мнение. Едни харесват спуснатата до пода тъкан, други предпочитат пердетата да покриват прозореца. Важно е обаче да не са твърде къси.

Спалнята

Това е стаята за отдих, затова особено важно е създаването на интимна обстановка. Подходящи цветове са синият, зеленият, бежовият, приглушеният оранжев, виолетовият, розовият и техните съчетания.

Детската

Тя заслужава особено внимание, тъй като в нея детето и играе, и пише домашните си, и спи. За деца от 6 до 10 години са подходящи зеленият, розовият, тюркоазеният и червеният цвят. Децата от 10 до 12 години възприемат добре червеното, зеленото и жълтото, а тези на възраст 13-16 години се чувстват комфортно в обкръжението на синьо, зелено, оранжево, а реагират зле на виолетово и нежно-пастелни тонове. Подходящи са рисунките на животни и приказни герои, балони и др. Важно е обаче спазването на мяра, защото твърде активната рисунка може бързо да преумори детето. А за затъмнение може да се използва „римска щора” (тъканта се събира на равни хоризонтални плисета с помощта на закрепени на опаката страна рейки).

Така че – във ваши ръце е да направите интериора в дома си авторски, създаден специално. Направете си подарък – ушийте си пердетата, за които отдавна си мечтаете.
19.09.2012 г. / aрх. Таня Иванова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021