Още рецепти » Домашни бисквити

 Домашни бисквити

Бадемови бисквити

Прoдукти: 1 ч.ч. обелени и смлени бадеми, 2 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар, 25 обелени цели бадеми.
Нaчин на приготвяне: Смесваме смлените бадеми с белтъците и разбиваме, докато получим гладка смес. Прибавяме пудрата захар и омесваме тесто. Разточваме го на кора с дебелина 5-8 мм, от която изрязваме кръгчета. В средата на всяко кръгче слагаме по едно цяло обелено бадемче. Нареждаме бисквитите в намаслена и поръсена с брашно тавичка и печем в умерена фурна.

Бананови бисквити

Прoдукти: 2 банана, 125 г бяла захар, 125 г кафява захар, 2 пакетчета краве масло, 200 г брашно, 2 ч.л. ванилова есенция, 2 равни ч.л. сода бикарбонат, 50 г какао, 175 г овесени ядки, захар на бучки.
Нaчин на приготвяне: Намачкваме бананите с вилица, прибавяме маслото, захарта и ванилията и разбиваме всичко на пухкава смес. Пресяваме брашното със содата и какаото и при непрекъснато биене го прибавяме към останалите продукти. Накрая прибавяме овесените ядки и разбъркваме. Покриваме тестото и го оставяме в хладилника за 30 мин. После оформяме от тестото топчета с големината на орех и ги нареждаме на растояние в намаслена тавичка, като ги притискаме отгоре, за да станат плоски. Печем във фурна, загрята до 180°С.

Бисквити “Ерондел”

Прoдукти: 250 г краве масло, 3 яйца, 5 жълтъка, 350 г брашно, 150 г пудра захар, 100 г кристална захар за разбиване на белтъците, 50 г какао, 200 г мармалад за слепване, 100 г шоколад.
Нaчин на приготвяне: Маслото се оставя на топло, за да омекне, и към него се прибавят пудрата захар и какаото. Отделят се жълтъците, разбиват се и постепенно се прибавят към сместа. Разбиването продължава, докато се получи пухкава маса. Петте белтъка се разбиват с кристалната захар и се разбъркват с маслената смес, като по малко се прибавя и брашното. Сместа се разбърква добре и от нея се шприцоват елепсовидни формички, които се нареждат в ненамазана или покрита с хартия тава. Пекат се в умерена фурна. Изпечените бисквити се слепват по две с мармалад и се поливат с разтопения на водна баня шоколад.

Бисквити за чай

Прoдукти: 300 г. захар, 6 яйца, 200 г брашно, 1/2 пакетче бакпулвер, 50 г бадеми
Нaчин на приготвяне: Четири жълтъка и 2 цели яйца бием със захарта до побеляване. Прибавяме брашното, бакпулвера и разбитите на сняг белтъци. Разбъркваме леко и изсипваме сместа върху широка намазнена тавичка. Наръсваме със захарта и бадемите и печем в предварително загрята и умерена фурна. Нарязваме изпечения сладкиш на пръчици с дължина 10 см. Поднасяме с чай.

Бисквити за шампанско

Прoдукти: 3 яйца, 60 г кристална захар, 20 г брашно.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме белтъците със захарта като за торта. Прибавяме жълтъците и брашното. Разбиваме добре и с шприц оформяме продълговати бисквити върху намаслена и набрашнена тавичка. Печем в умерена фурна. Поднасяме бисквитите със сладолед или ги използваме за направата на торти.

Бисквити с бяла глазура

Прoдукти: 2 пакетчета краве масло, 120 г пудра захар, 3 яйца, 1 ванилия, 400 г брашно, 3 белтъка, 120 г кристална захар, лимонов сок, шоколадов крем.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с пудрата захар до побеляване. Прибавяме един по един жълтъците, ванилията и брашното. Замесваме средно твърдо тесто. Разточваме тестото на кора с дебелина 4-5 мм и с помощта на чаша изрязваме от кората кръгчета с диаметър 5-6 см. Отделно разбиваме белтъците на сняг. Постепенно прибавяме кристалната захар и бием на топло, докато получим крем с гъстота за целувки. Тогава сипваме и лимонов сок на вкус. Върху всяко кръгче правим купчинка от така приготвената глазура. Нареждаме кръгчетата в намаслена тавичка и печем в предварително загрята умерена фурна. Слепваме изпечените кръгчета две по две с шоколадов крем.

Бисквити с жълтъци

Прoдукти: 2 пакетчета краве масло, 250 г кристална захар, 4 жълтъка, 1 ванилия, 500 г брашно.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото до стайна температура масло заедно със захарта, докато сместа побелее. Прибавяме един по един жълтъците, а след това – ванилията. Постепенно сипваме брашното и замесваме меко тесто. Разточваме от тестото кора с дебелина около 5 мм и изрязваме от кората курабии с различна форма. Нареждаме курабиите в леко намаслена тавичка и ги изпичаме в умерена фурна.

Бисквити с какао

Прoдукти: 250 г брашно, 1ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. захар, 150 г краве масло, 1 яйце, 1 с.л. какао.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме тесто от ореховите ядки, захарта, брашното, кравето масло, яйцето,и какаото. Късаме парчета от тестото и ги оформяме на топчета с големината на орех. Сплескваме топчетата между дланите си и ги нареждаме в намаслена тавичка. Изпичаме ги в умерено загрята фурна.

Бисквити с мая

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 100 мл прясно мляко, 1 с.л. захар, 20 г мая, 1 ванилия, 300 г брашно, белтък за намазване, захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко прясно мляко и я оставяме да втаса. Смесваме я с останалото мляко и захарта. Прибавяме маслото, ванилията и брашното и замесваме гладко тесто. Оставяме тестото да втаса и след това го разточваме на кора с дебелина 7-8 мм. С помощта на водна чаша изрязваме от тестото кръгове, намазваме ги с белтък, поръсваме ги със захар, нареждаме ги в намаслена тавичка и ги изпичаме в умерено загрята фурна.

Бисквити с мед

Прoдукти: 700-800 г брашно, 500 г мед, 500 г пудра захар, 1 ч.ч. нарязани бадемови ядки, 1 ч.л. канела, 4 зърна карамфил, ситно настъргана лимонова кора, 3 с.л. коняк, 1 ч.л. амонячна сода; зa глазурата: 1 белтък, 1 ч.ч. кристална захар, сокът от половин лимон.
Нaчин на приготвяне: На умерен огън загряваме меда и го смесваме със захарта. Отстраняваме от огъня, изчакваме сместа да поизстине и прибавяме нарязаните бадеми, канелата, счукания карамфил, настърганата лимонова кора, коняка и амонячната сода. Постепенно сипваме брашното, като интензивно месим. Замесваме твърдо тесто и го разточваме на кора с дебелина около 5 мм. Слагаме кората в намаслена тавичка и я изпичаме в умерено загрята фурна. Приготвяме глазура от разбития белтък, към който последователно прибавяме захарта и лимоновия сок и разбиваме сместа, докато се сгъсти. Изваждаме готовата кора от фурната и докато е още топла я намазваме с приготвената глазура. След това изрязваме от кората бисквити с правоъгълна или квадратна форма и ги оставяме да стоят при стайна температура, докато изсъхне глазурата.

Бисквити със стафиди

Прoдукти: 100 г краве масло, 100 г пудра захар, 1 яйце, 1/2к.ч. прясно мляко, 1 ч.л. бакпулвер, 100 г стафиди, 2 ванилии, 1-1 1/2ч.ч. брашно.
Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме в продължение на 10-15 мин заедно с пудрата захар. Продължаваме да разбиваме, като прибавяме последователно яйцето, млякото, в което сме разтворили бакпулвера, стафидите и ванилиите. Накрая прибавяме толкова брашно, че да замесим средно твърдо тесто. От тестото оформяме суджук, дебел около 2 см. Нарязваме го напречно на рулца дълги 2-3 см, които нареждаме в леко намаслена тавичка и изпичаме в умерено силна фурна.

Бисквити със сусам

Прoдукти: 250г маргарин, 1/2ч.ч. пудра захар, 1 яйце, 3 с.л. прясно мляко, 1 1/2ч.ч. брашно, сусам
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маргарина със захарта до побеляване. Прибавяме жълтъка, прясното мляко и брашното. Замесваме меко тесто, от което оформяме топчета с големината на орех. Така готовите сладки потапяме първо в разбития на сняг белтък, а след това в сусама. Печем в умерена фурна без да се зачервят.

Бисквити спирали

Прoдукти: 2-3 ч.ч. брашно, 15 г мая, 2-3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. мас или масло, 1 щипка сол, захар за овалване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме много добре леко затоплената мас (масло). След това при непрекъснато бъркане прибавяме разбитите яйца, млякото, маята, брашното и солта. Омесваме средно твърдо тесто и го оставяме 1-2 часа на студено. След това го разточваме на кора с дебелина 0,5 см, от която изрязваме ленти широки 1 см. Навиваме лентите на спирали, овалваме ги в кристална захар и ги нареждаме в намаслена тавичка. Печем бисквитките в умерено загрята фурна.

Бисквитки с мед

Прoдукти: 1 ч. ч. разтопено масло, 1 1/2 ч. ч. захар, 1/2 ч. л. мед, 1 ч. ч. счукани орехи, 1 ч. л. канела, 1 ч. л. счукан карамфил, щипка настъргано индийско орехче, 500 г брашно; зa плънката: 1/2 ч. ч. захаросан мед, 30 г шоколад за украса.
Нaчин на приготвяне: От посочените продукти омесваме твърдо тесто. Разточваме го на кора с дебелина 3-4 мм и изрязваме кръгчета с две различни големини. Нареждаме ги в намазнена тавичка и изпичаме в умерено загрята фурна. Залепваме кръгчетата с меда едно за друго и ги украсяваме с капки разтопен шоколад.

Богати бисквити

Прoдукти: 500 г брашно, 400 г масло, 6 жълтъка, 30 мл прясно мляко, 20 г каймак, 30 г кристална захар, 10 г сол, яйце за намазване, счукани бадеми и пудра захар за поръсване
Нaчин на приготвяне: В дълбока купа пресяваме брашното и слагаме един по един изброените продукти, като предварително оставяме маслото добре да омекне. Бъркаме с дървена лъжица или шпатула, а не месим с ръце, докато получим хомогенно тесто. Застиламе дъното на правоъгълна тавичка с по-тънко дъно с леко намокрена пергаментова хартия и изсипваме тестото на тънък пласт. Намазваме го с яйце, на-ръсваме с бадемите и печем в загрята силна фурна. Опечения блат нарязваме на правоъгълни бисквитки. Поръсваме ги със захар.

Двуцветни бисквити

Прoдукти: 120 г масло, 75 г пудра захар, 200 г брашно, 1 жълтък, щипка сол, 1 ванилия, 30 г ка-као, белтък за намазване, кристална захар за поръсване
Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре омекналото масло със захарта. Прибавяме жълтъка и пре-сятото със солта брашно. Замесваме тесто, което разделяме на две. В едната част прибавяме какаото и пре-месваме. Правим двете теста на топки, които увиваме в намаслена хартия и ги оставяме в хладилника за около половин час. Изваждаме ги от хладилника, оставяме ги да се поотпуснат и ги разточваме на две кори с дебелина 6-7 мм. Светлата кора се слага върху тъмната и след това ги навиваме на руло. Завива се в хар-тия и престоява около 1 час. След това го нарязваме на кръгчета с дебелина 0.5 см, подреждаме ги в намаз-нена тавичка и ги печем в загрята умерена фурна. Горещи ги намазваме с разбития белтък и ги наръсваме с кристалната захар.

Канелени бисквитки

Прoдукти: 1 ч.ч. пудра захар, 2 ч.ч. смлени орехови ядки, 2 белтъка, 1 ч.л. канела, 10 счукани зърна карамфил.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците на сняг, постепенно прибавяме захарта и бием, докато се получи твърд сняг. После постепенно добавяме орехите, канелата и карамфила, като леко разбъркваме. Разделяме сместа на две части. Поръсваме дъската за разточване с малко брашно и захар и върху нея разстиламе полученото тесто. Режем малки правоъгълни формички, които редим в намазана с масло тава и печем до изсушаване в умерена фурна.

Канелени звездички

Прoдукти: 400 г смляни бадеми, 1 с.л. канела , 2 непълни ч.л. кардамон, 1 непълна ч.л. набухвател, 3 белтъка, 1 щипка сол, 350 г пудра захар, настърганата кора на 1 лимон, 1 с.л. лимонов сок, около 2 с.л. смлени бадеми или кристална захар.
Нaчин на приготвяне: Смесваме бадемите с канелата, кардамона и набухвателя. Отделяме белтъците от жълтъците и бием белтъците със солта на сняг. Като не спираме биенето, постепенно изсипваме пресятата пудра захар.Отделяме 1/3 от сместа за глазура. В остатъка от белтъците разбъркваме внимателно настърганата лимонова кора, лимоновия сок, бадемите. Държим това тесто около час в хладилника. Поръсваме масата, на която ще работим с кристална захар или със смлени бадеми и разточваме тестото на дебелина около 1 см. С формичка изрязваме звездички.Застиламе тавичката за печене с намаслена хартия, подреждаме звездичките и ги намазваме със сместа за глазиране. Печем в предварително загрята фурна на 140°С около 25 мин.

Кубински бисквити

Прoдукти: 200 г свинска мас, 1 к.ч. олио, половин кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, 2 ванилии, 800 г брашно, конфитюр, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: От маста, олиото, киселото мляко със содата, солта, ванилията и брашното замесваме тесто. Разточваме кора с дебелина 5 мм, от която изрязваме правоъгълници. Разстиламе в средата на правоъгълниците конфитюр и завиваме краищата им. Нареждаме бисквитите в намаслена тавичка и ги печем в предварително загрята умерена фурна. След като опечем бисквитите, ги овалваме в пудра захар.

Лешникови бисквити

Прoдукти: 500 г брашно, 200 г краве масло, 2 яйца, 10 г лешници, 125 г пудра захар, кора от лимон.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна маслото със захарта. Прибавяме яйцата, брашното, счуканите на ситно лешници и настърганата кора на лимона. Разточваме тестото на тънка кора, нарязваме на формички и печем в умерена фурна.

Мазурки

Прoдукти: 4 твърдо сварени жълтъка, 1 суров жълтък, 1 пакетче краве масло, 200 г пудра захар, 1 с.л. лимонов сок, 200 г брашно, 200 г мармалад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме брашното със захарта до побеляване. Прибавяме твърдо сварените жълтъци, които сме стрили през сито, суровия жълтък, лимоновия сок и брашното. Замесваме тесто, което да може да се точи. Разточваме кора с дебелина 5 мм и изрязваме от нея кръгчета. На половината от бисквитите изрязваме кръгчета в средата. Нареждаме всички бисквити в намаслена тавичка и печем в умерена фурна. Слепваме изпечените бисквити с мармалада. Преди да слепим бисквитите с изрязани кръгчета, ги поръсваме с пудра захар.

Маслени бисквити

Прoдукти: 210 г краве масло, 100 г смлени орехови ядки, 70 г пудра захар, 1 жълтък, 280 г брашно, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло със захарта до побеляване. Прибавяме жълтъка, смлените орехи, ванилията и брашното. Замесваме гладко тесто. Оформяме от тестото топчета, колкото орехче, нареждаме ги в намаслена тавичка и ги изпичаме в умерено загрята фурна. Овалваме готовите бисквити в пудра захар.

Медени фигурки

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер, 1 ванилия, 100 г мед, 2 яйца, 2/3 пакетче масло, 3 с.л. ром, кората от 1 лимон, 1 1/2к.ч. ситно нарязани сушени плодове, 1 1/2к.ч. смлени бадеми.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното, пакпулвера и ванилията. Затопляме меда и го смесваме с разбитите яйца. Прибавяме размекнатото масло, брашното, ситно нарязаните плодове и смлените бадеми. Омесваме тесто, покриваме го с кърпа и го оставяме да престои 3 часа. После го разточваме на кора с дебелина 5 мм. Изрязваме от кората фигурки на различни животни. Нареждаме ги в застлана с хартия тава и печем 15 мин в предварително загрята фурна при температура 175°С.

Орехови бисквити

Прoдукти: 120 г масло, 100 г пудра захар, 70 г смлени орехи, 1 жълтък, 4 ванилии, 70-80 г браш-но, 1/2 ч.л. канела, мазнина за тавата, пудра захар за овалване
Нaчин на приготвяне: Омекналото масло разбиваме на пухкав крем със захарта. Прибавяме жъл-тъкът, орехите, ванилиите, канелата и брашното. Избъркваме добре сместа. Правим топчета или я разточва-ме на кора с дебелина около 1 см и с различни форми изрязваме бисквитки. Печем ги в намазнена тавичка в загрята умерена фурна. Като изстинат, ги овалваме или наръсваме с пудра захар.

Постни бисквити

Прoдукти: 1 ч.ч. зехтин, 1 кг брашно, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. пресен портокалов сок, 1 ч.ч. сухо червено вино, 1 ч.л. бакпулвер, 1 с.л. мед, 1 ч.л. канела, 1/2 ч.ч. орехи, нарязани на едро, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: В тенджера смесваме виното, захарта и меда. Слагаме на слаб огън и разбъркваме, докато се разтвори напълно захарта. Добавяме портокаловия сок, зехтина и канелата. Разбъркваме добре и сваляме от огъня (сместа не трябва да завира). Пресяваме брашното с бакпулвера и постепенно добавяме към сместа като размесваме добре. Оформяме с ръце малки кръгчета, които нареждаме в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка. Печем около 40 минути в предварително загрята до 110 градуса фурна. Поръсваме горещите бисквити с пудра захар.

Спортни бисквити

Прoдукти: 5 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 равна с.л. амонячна сода, 1 к.ч. разтопено краве масло, брашно.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме добре яйцата със захарта, прибавяме содата, която сме разтворили в 1/2 к.ч. гореща вода. Разбиваме добре сместа и я оставяме да почине 2 часа. Прибавяме маслото и брашно, колкото да получим умерено твърдо тесто. Разделяме тестото на 4-5 части и ги разточваме на кори с дебелина около 5 см и с формички изрязваме бисквити. Нареждаме бисквитите на близко разстояние в предварително намаслена тавичка, надупчваме ги с вилица и печем до бледо розово в умерено силна фурна.

Австрийски бисквитки

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 каф.л. бакпулвер, 100 г краве масло, 2 с.л. пудра захар, 200 г шоколад
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното с бакпулвера, прибавяме размекнатото масло и омесваме добре. Слагаме тестото в шприц и в намаслена тавичка шприцоваме бисквитки с формата на буквата S. Печем ги до златисто във фурна загрята на 180°С. Потапяме готовите бисквитки до половина в разтопения шоколад и ги оставяме да стегнат.

Английски коледни бисквити

Прoдукти: 2 яйца, 200 г разтопено краве масло, 180 г пудра захар, 100 г смлени орехови ядки, 1 к.ч. стафиди, 4-5 счукани карамфилчета, 1 малко индийско орехче, 1 к.ч. ситно нарязани портокалови кори от сладко, 400 г брашно.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме последователно маслото, орехите, стафидите, карамфила, настърганото индийско орехче, ситно нарязаните портокалови кори и накрая – брашното. Замесваме тесто, разточваме кора и изрязваме от нея парченца. Оформяме от тях топчета, нареждаме ги в намаслена тава и печем в умерена фурна. Внимаваме да не ги препечем. Тези бисквити са трайни и са по-вкусни, след като престоят.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Искате ли орех, засадете от два сорта

В компактните орехови насаждения трябва да се засаждат по няколко сорта, а при единичните поне два сорта, при които цъфтежът на мъжките и женските цветове протича едновременно. Това е необходимо, за д...

Поясът на Нептун лекува ревматизъм

Интересно е предложението на руски учени, които за лечение на ревматизъм използват пояс, наречен “Поясът на Нептун”. За изпълнение на процедурата е нужно памучно платно с ширина около метър и половина...

Преборете се с дървесните гъби

Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са ...

Полирайте печката с джин

Днес много от електроуредите са с различни външни елементи от стомана, която става на петна при почистване. Как могат уредите да останат винаги лъскави? Намокрете парче плат с джин и почисте...

Начало