Още рецепти » Ястия с прясна бакла

 Ястия с прясна бакла

Супа от зелена бакла с чесън

Прoдукти: 500 г зелена бакла, 20 зелени джанки, 1 глава чесън, 2 чушки, 2 глави лук, 1 морков, 60 г краве масло, 1 с.л. брашно, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме баклата на малки парченца и я пущаме в 6 ч.ч. вряща вода. След 5-6 мин прибавяме ситно нарязаните чушка, лук и морков. Когато зеленчуците омекнат, слагаме джанките и варим още 5-6 мин. Малко преди да отстраним от огъня, прибавяме брашното, размито с 1 к.ч. топла вода, счукания чесън и разтопеното масло. Поръсваме супата със ситно нарязан копър и смлян черен пипер и отстраняваме от огъня.

Чорба от агнешко месо с прясна бакла

Прoдукти: 200 г агнешко месо, 1 глава лук, 2 домата, 1 с.л. брашно, 1 1/2 к.ч. кисело мляко, 1 с.л. ориз, 500 г прясна бакла, 60 г краве масло, копър, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца, слагаме го в тенджера и заливаме със студена вода. Посоляваме и кипваме на огъня, като обираме пяната. Прибавяме ориза и ситно нарязаните бакла и домати. Захлупваме тенджерата и оставяме да къкри на тих огън. Нарязваме лука на дребно и го запържваме до омекване в разтопеното масло. Поръсваме с червен пипер и разреждаме запръжката с бульона от супата. Връщаме я в тенджерата, като прибавяме и размитото в студена вода брашно. Оставяме чорбата да ври 10 мин, поръсваме с копър и отстраняваме от огъня.

Чорба от бакла и зелен чесън

Прoдукти: 500 г млада бакла, 5-6 стръка зелен чесън, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. олио, 2 яйца, 1 с.л. оцет, черен и червен пипер, джоджен, копър, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме баклата, подсушаваме и я претриваме със сол, след което изплакваме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме нарязаната бакла, скълцания чесън и наситнения джоджен. Разбъркваме и също ги позапържваме. После поръсваме черен и червен пипер, наливаме 7-8 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим, докато баклата омекне. Накрая застройваме с яйцата, които сме разбили с оцета, поръсваме със ситно нарязани магданоз и копър и отстраняваме от огъня.

Салата от ябълки и бакла

Прoдукти: 4 сладки ябълки, 300 г семена от зелена бакла, 1 глава лук, 50 г орехи, 150 г кисело мляко, сокът от 2 лимона, 4 с.л. олио, джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме семената от бакла в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. След това ги слагаме в купа, поливаме с лимоновия сок и олиото, прибавяме счуканите орехови ядки и нарязания на ивички лук и разбъркваме. Обелваме ябълките, почистваме ги от семената и ги нарязваме на ивички. Прибавяме ги към баклата. /Прибавяме ги накрая, за да не почернеят./ Заливаме салатата с разбитото кисело мляко, посоляваме и разбъркваме. Накрая поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен и поднасяме.

Бакла с доматен сос

Прoдукти: 1 кг бакла, 1 връзка зелен лук, 4-5 домата, 1 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме баклата заедно със ситно нарязания лук в олиото и 3-4 с.л. вода. След като омекне, добавяме едро нарязаните домати, посоляваме и поръсваме със ситно нарязан копър. Заливаме с гореща вода и варим 30 мин на тих огън. Размиваме доматеното пюре и брашното с по малко вода и ги прибавяме към към ястието. Отстраняваме от огъня и подправяме с едро счукан черен пипер.

Бакла с ориз

Прoдукти: 1 кг прясна бакла, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 4 с.л. олио, 1 глава чесън, 1 кофичка кисело мляко, копър, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Срязваме баклата на половинки и я задушаваме заедно със ситно нарязания лук в олиото и малко вода. Щом омекне, добавяме ориза, червения пипер и ситно нарязан магданоз, посоляваме, заливаме с малко вряла вода и варим на тих огън. След като отстраним от огъня, поръсваме със ситно нарязан копър. Поднасяме със счукан чесън и кисело мляко.

Млада бакла

Прoдукти: 1 кг млада бакла, 5-6 стръка зелен лук /само бялата част/, 1 глава пресен чесън, 4 с.л. олио, 1 ч.л. препечено брашно, 1 с.л. ситно нарязан копър, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накълцваме на ситно бялата част на лука, посоляваме леко, добавяме 1 с.л. вода и задушаваме, докато омекне. Добавяме олиото и пържим на умерен огън до златисто оцветяване. Пускаме баклата в запръжката. Разбъркваме, захлупваме тенджерата и задушаваме, докато баклата омекне, като от време на време разбъркваме. Сипваме малко гореща вода, прибавяме препеченото брашно и ситно нарязаните чесън и копър. Варим още 15-20 мин на тих огън. Поднасяме ястието студено, подправено с лимонов сок и едро смлян черен пипер.

Зелена бакла плакия

Прoдукти: 1 кг зелена бакла, 2 глави лук, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1-2 домата, 1 глава чесън, 1 1/2к.ч. олио, 1 равна с.л. брашно, 1-2 с.л. оцет, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и нарязваме баклата. Нарязваме на ситно лука, моркова, целината и 5-6 скилидки чесън. Прибавяме ги към баклата, наливаме 1 к.ч. вода и 1 к.ч. олио, посоляваме на вкус и задушаваме на умерен огън. Щом зеленчуците поомекнат, прибавяме размитото в малко вода брашно, 5-6 скилидки счукан чесън, оцета, и 1 с.л. ситно нарязан магданоз. Нареждаме отгоре налязаните на филийки домати, поливаме с останалото олио и оставяме ястието да уври на слаб огън.

Бакла с варени яйца

Прoдукти: 500 г дребна млада бакла, половин пакетче краве масло, 2 твърдо сварени яйца, 2 с.л. счукан сухар, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме баклата. Заливаме я с 1 ч.ч. вряща подсолена вода и я варим на умерен огън. Щом омекне, отцеждаме и я задушаваме 5-6 мин в половината от разтопеното масло. Отделно запържваме счукания сухар в останалото масло, размесваме го с нарязаните на купчета яйца и наситнения магданоз и поръсваме баклата с тази смес преди да сервираме.

Бакла с джанки

Прoдукти: 1 кг млада бакла, 3 глави лук, 1 шепа зелени джанки, 5-6 скилидки чесън, 5-6 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме баклата, нарязваме я на парченца и наливаме вода, колкото да я покрие. Варим 5-6 мин на умерен огън и сипваме мазнината и ситно нарязания лук. Поръсваме брашното, червения пипер и ситно скълцания чесън. Наливаме 1 и 1/2 ч.ч. топла вода и прибавяме джанките. Варим, докато ястието остане на мазнина. Преди да отстраним от огъня, посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязани магданоз и копър.

Постна яхния с бакла

Прoдукти: 1 кг зелена бакла, 1 връзка зелен лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 2 домата, 2 глави чесън, 4 с.л. олио, копър, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме връхчетата на баклата и я накисваме за 15-20 мин в студена вода. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото. Щом поомекне, прибавяме отцедената и нарязана бакла, наливаме 1 к.ч. вода и продължаваме да задушаваме. Когато баклата омекне, прибавяме обелените и настъргани домати, поръсваме червения пипер и брашното и подправяме с наситнени магданоз и копър. Наливаме топла вода, колкото да покрие продуктите, посоляваме и варим на тих огън, докато ястието остане на мазнина. Подправяме готовата яхния със счукания чесън.

Агнешко с прясна бакла

Прoдукти: 700-800 г агнешко или шилешко месо, 600-700 г бакла /прясно набрана, без влакна и с едва образували се семенца/, 5-6 с.л. мазнина, 3 стръка пресен лук, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. препечено брашно, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме баклата със сол, след което я попарваме. Задушаваме в мазнината нарязаното на порции месо заедно с ситно нарязания лук и попарената бакла. Когато баклата омекне, прибавяме червения пипер и 1 ч.ч. топла вода. Оставяме ястието да ври на тих огън. Когато баклата е напълно сварена, прибавяме препеченото брашно и посоляваме. Поръсваме със ситно нарязани копър и магданоз. Подправяме със счукания чесън. Поднасяме ястието с кисело мляко.

Яхния от бакла с месо

Прoдукти: 800 г крехко шилешко, агнешко или телешко месо, 600 г зелена бакла, 4 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 глава чесън,1 с.л. брашно, сокът от 1 лимон, 1/2ч.л. червен пипер, 1/2ч.л. черен пипер, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на дребни хапки и го запържваме в мазнината. Прибавяме ситно нарязания лук и също го позапържваме. Слагаме баклата, която сме нарязали на малки парченца. Задушаваме около 5 мин, поръсваме с черния и червения пипер, добавяме ситно скълцания чесън, заливаме с 2 ч.ч. гореща вода, посоляваме на вкус, захлупваме и варим около 1 час на умерен огън /докато месото и баклата омекнат/. Накрая сгъстяваме с брашното, което сме препекли и сме размили с 1 к.ч. вода, поръсваме със ситно нарязаните магданоз и копър и отстраняваме от огъня. Подправяме готовото ястието с лимонов сок.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Научете децата да вярват в себе си

Ако на едно дете му липсва самочувствие, то може да остане белязано за цял живот. Обикновено родителите са в дъното на проблема. „За нищо не те бива” – тази фраза се чува често, когато детето се прова...

Кога да откажем бебето от биберона?

Този навик трябва да бъде отказан колкото може по-рано. Най-добре е това да стане между третия и шестия месец. Понякога обаче бебетата са много упорити и не искат да се разделят със своята залъгалка. ...

Адекватна бърза помощ

Уви, невинаги, когато имаме нужда от тях, лекарите могат да се озоват на секундата, затова всеки от нас трябва да се научи да оказва първа помощ на ближния си, докато не е станало непоправимо късно. К...

Практични идеи за старите козунаци

Ароматна торта Прoдукти: 1 кръгъл козунак от 1 кг, 1 пакет суха сметана, 1 ч.ч. плодово прясно мляко, 1 ч.ч. кокосови стърготини, 1 к.ч. сладко или конфитюр от рози, 1 к.ч. кокосова “Пиня колада”, ...

Начало