Още рецепти » Избрано от френската кухня

 Избрано от френската кухня

Лучена супа

Прoдукти: 500 г лук, 4 филии сух хляб, 120 г швейцарско сирене, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1,5 л месен бульон, дафинов лист, копър, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки кръгчета и го задушаваме в маслото до златист цвят. Добавяме брашното и след като порозовее, наливаме бульона. Опитваме на сол и подправяме с черния пипер и дафиновия лист. Оставяме супата да ври 15 мин и отстраняваме дафиновия лист. Нарязваме хляба на дребни хапки, запържваме ги и ги изсипваме в супника. Настъргваме върху тях сиренето и заливаме със супата. Захлупваме и изчакваме 5-6 мин да се разтопи сиренето. Непосредствено преди да сервираме поръсваме със ситно нарязан копър.

Супа от маруля

Прoдукти: 2 марули, 80 г краве масло, 50 г брашно, 4 ч.ч. прясно мляко, 1 щипка захар, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме марулите 1 мин във вряща подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме ги на ивички и ги изпържваме в 30 г разтопено масло. Отделно приготвяме бешамел от останалото разтопено масло, брашното, 1 ч.ч. мляко, захарта и сол на вкус. Заливаме изпържената маруля със соса, захлупваме и варим на тих огън. Когато марулята омекне, пресоваме, наливаме останалото мляко и притопляме на огъня. Непосредствено преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Френска супа с боб

Прoдукти: 400 г сварен бял боб (дребен), 1 тъмнозелена тиквичка, 100 г зелен фасул, 3-4 домата, 1 стрък праз, 2 скилидки чесън, 1 шепа натрошено фиде, 1-2 с.л. зехтин, 1,5 л зеленчуков бульон, 3 с.л. зелено песто, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на ситно, тиквичката – на кубчета, а зеления фасул – на малки парченца. Счукваме чесъна и заедно с нарязаните зеленчуци го запържваме в сгорещената мазнина. Щом зарзаватът поомекне, сипваме горещия бульон и добавяме обелените и настъргани домати. Поръсваме с черен пипер и сол на вкус и варим на умерен огън. След десетина минути прибавяме отцедения фасул, натрошеното фиде и половината песто. Доваряваме супата, разливаме я в чиниите за сервиране и поръсваме отгоре с останалото песто.

Бързо консоме

Прoдукти: 500 г крехко говеждо месо, 1 стрък праз, 1 морков, 1 парче целина, 2 л. вода, 1 глава лук, 2 карамфила, 5-6 зърна черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме месото през месомелачка и го слагаме в тенджера заедно с бялата част на праза, моркова, целината и ситно нарязания магданоз. Заливаме с водата и бъркаме с дървена лъжица. Оставяме го да заври, без да спираме да бъркаме. Щом кипне, отстраняваме от огъня и добавяме лука със забодените по него карамфилчета. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, захлупваме и варим до пълното омекване на продуктите. Щом бульонът е готов, прецеждаме и оставяме да се утаи.

Супа Панадел

Прoдукти: 500 г говеждо месо, 250 г кости, 7-8 ч.ч. вода, 1 връзка корени за супа, сол; зa палачинките: 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 3 с.л. брашно, 30 г краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме костите и месото със студената вода, посоляваме и варим на слаб огън 2-3 часа – докато омекне месото. После прибавяме изчистените и нарязани корени за супа и варим още 20 мин. Накрая прецеждаме бульона и връщаме в него месото, нарязано на малки хапки.
Отделно приготвяме палачинково тесто от изброените продукти и изпичаме палачинки в нагорещен тиган. Нарязваме готовите палачинки на лентички и ги слагаме в супата.

Таронска супа

Прoдукти: 1/4 кокошка (около 500 г), 2 к. ч. булгур, 1 глава лук, 1 корен керевиз, 2 моркова, 1 лимон, 4 жълтъка, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кокошето месо заедно с изчистената глава лук, разрязана на две, почистените моркови и керевиз, нарязани на едно. Изваждаме свареното месо и като изстине го обезкостяваме и нарязваме на кубчета. Изсипваме булгура във вряща вода и варим до омекване. Прецеждаме и изсипваме в горещия бульон. Прибавяме кубчетата месо и поставяме на огъня да кипне. Обелваме лимона, нарязваме го на кръгчета и почистваме от семките. Всяко кръгче режем на четвъртинки и прибавяме към супата. Снемаме от огъня, застройваме с жълтъците, разбити с малко бульон, и я поднасяме гореща.

Гарбюр

Прoдукти: 1 прясна зелка, 200 г зрял фасул, 3 моркова, 3 картофа, 150 г пушен бут, 6 ч.ч. вода, 1 връзка ароматни треви (магданоз, мащерка, дафинов лист), 1 с.л. гъша мас, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студената вода, след което го варим в същата вода до полуомекване. Прибавяме нарязаното на ивички зеле, нарязаните на кръгчета картофи и моркови, пушения бут, ароматните треви и черен пипер на вкус. Продължаваме да варим, докато продуктите омекнат. Изваждаме месото, нарязваме го на кубчета и го връщаме в супата. Намачкваме зарзавата леко с вилица. Посоляваме, прибавяме гъшата мас и отстраняваме от огъня.

Кардиналска супа

Прoдукти: 1 л силен говежди бульон, 700 г домати, половин лимон, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 1 с.л. захар, 1 ч.л. картофено брашно, 100 г заквасена сметана, 1 дафинов лист, мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме до омекване в говеждия бульон нарязаните на парченца домати. След 10 мин прибавяме подправките, сока от лимона, парченце тънко отрязана лимонова кора и виното и продължаваме да варим. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и захар, пресоваме супата, сгъстяваме я с картофеното брашно, размито с малко вода и продължаваме да варим още 5-6 мин. Поднасяме супата в чаши, украсени със сметана.

Турен Тулузен

Прoдукти: 6 скилидки чесън, 40 г гъша мас, 2 яйца, 1 филия бял хляб, черен пипер, сол, мас за пържене.
Нaчин на приготвяне: Изпържваме счукания чесън в гъшата мас, наливаме 6 ч.ч. вода и варим няколко минути. Разбиваме белтъците на сняг, прибавяме ги към супата и оставяме да се втвърдят. Разбиваме жълтъците с малко супа и ги сипваме в тенджерата след като свалим супата от огъня. Подправяме с черен пипер и сол. Нарязваме хляба на кубчета, запържваме го до златисто в малко мас, разпределяме го в чиниите за сервиране и заливаме със супата.

Френска зелена салата

Прoдукти: 1 по-голяма маруля или салата, 2 стръка пресен лук, магданоз, 2 твърдо сварени яйца, 1 скилидка чесън, 1 с.л. лимонов сок, половин ч.л. захар, 3 с.л. зехтин, 1 ч.л. горчица, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме марулята в съд, който сме натрили със скилидка чесън. Посоляваме и заливаме със сос, който сме приготвили от лимоновия сок, захарта, зехтина, горчицата и много ситно скълцаните лук и магданоз. Разбъркваме салатата и я украсяваме с кръгчета твърдо сварени яйца.

Френска салата от моркови

Прoдукти: 4 големи моркова, 1 малка глава лук, 2 с.л. олио, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме морковите и ги настъргваме на ситно ренде. Прибавяме ситно нарязания лук, поръсваме олиото и лимоновия сок, подправяме на вкус с черен пипер и сол и разбъркваме. Разпределяме салатата в чинии за сервиране, поръсваме със ситно нарязан магданоз и поднасяме веднага.

Френска салата

Прoдукти: 500 г моркови, 500 г картофи, 250 г ряпа, 500 г грах, 250 г зелен фасул, 200 г майонеза, мащерка, дафинов лист, целина, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме в тенджерата 3 л вода, прибавяме дафиновия лист, ситно нарязаните мащерка, целина и магданоз, черен пипер и сол на вкус. Слагаме морковите да се варят, след 5 мин слагаме и ряпата, а след още 5 мин граха и зеления фасул. Варим на умерен огън. /Ако грахът и фасулът са от консерва, слагаме ги накрая./ Отцеждаме сварените зеленчуци и ги изплакваме с хладка вода. Оставяме ги да изстинат, нарязваме ги и ги разбъркваме с майонезата.

Салата от целина

Прoдукти: 2 малки глави целина, 2 с.л. олио, 1 с.л. оцет, черен пипер, сол; зa соса: 2 твърдо сварени жълтъка, 1 суров жълтък, 4-5 капки оцет, 1 ч.л. горчица, 1 1/2к.ч. олио, естрагон, чесън, каперси, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме целината и я настъргваме на ренде. Поръсваме с олиото, оцета, черен пипер и сол на вкус, разбъркваме и оставяме сместа да престои около половин час. През това време намачкваме добре сварените жълтъци за соса. Прибавяме суровия жълтък, оцета, горчицата, черен пипер и сол на вкус. При непрекъснато бъркане капка по капка сипваме олиото. Накрая добавяме ситно нарязаните естрагон, чесън и каперси. Заливаме салатата с така приготвения сос и поднасяме.

Салата с яйца и аншоа

Прoдукти: 4 твърдо сварени яйца, 1 малко бурканче филе от аншоа, 250 г кашкавал, 12 тънки филийки от франзела, 45 листа от зелена салата /маруля/; зa соса: 1 с.л. ябълков оцет, 1 с.л. горчица, 1 скилидка чесън, 3 с.л. олио, ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме яйцата на четвъртинки. Разбиваме олиото и оцета, заедно със счукания чесън, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Застиламе дъното на широка чиния с листата от салата. Нареждаме отгоре препечените филийки, а върху тях подреждаме яйцата, рибните филенца и нарязания на кубчета кашкавал. Заливаме салатата с приготвения сос и поднасяме веднага.

Френска салата с месо и макарони

Прoдукти: 250 г макарони, 250 г варено или печено месо, 250 г мариновани гъби, 250 г домати, 1 малка краставица, 1/2 к.ч. зехтин, 2-3 стръка зелен лук, 1/2 к.ч. лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в голямо количество подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме месото, гъбите и доматите на кубчета, а краставицата нарязваме на полукръгчета. Прибавяме макароните към месото и зарзавата, заливаме с дресинг, който сме приготвили от лимоновия сок, зехтина, черен пипер и сол на вкус, разбъркваме и подреждаме салатата в голяма чиния за сервиране. Поръсваме с наситнения зелен лук и оставяме да престои половин час на хладно.
По желание при поднасянето можем да поръсим салатата с настърган пармезан.

Зрял фасул с чесън

Прoдукти: 300 г зрял фасул, 1 парче свинска кожа, 5-6 скилидки чесън, 2 с.л. свинска мас, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода. На другия ден прибавяме свинската кожа, захлупваме и варим фасула, докато омекне. Отделно варим чесъна 15 мин в подсолена вода.После го прецеждаме и го счукваме в хаванче заедно с маста, докато получим гладка каша. Подгряваме чесновата каша, прибавяме прецедения фасул, посоляваме, разбъркваме, поръсваме със ситно нарязания магданоз и поднасяме.

Картофи по френски

Прoдукти: 2 кг картофи, 250 г краве масло, 1,5 л прясно мляко, 1-2 яйца, 200 г кашкавал, 2-3 скилидки чесън, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме маслото и пържим в него нарязания на тънки филийки чесън. Прехвърляме в тавичка и прибавяме обелените и нарязани на много тънки филийки картофи. Подправяме със сол и черен пипер. Разбиваме яйцата с млякото, прибавяме настъргания кашкавал и с тази смес заливаме картофите. Печем в силна фурна.

Пиперад

Прoдукти: 500 г лук, 500 г домати, 3 големи червени чушки, 6 яйца, 3-4 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца и го пържим в сгорещената мазнина, докато пожълтее. Прибавяме нарязаните на ивички чушки и също ги запържваме. Щом чушките омекнат, прибавяме обелените и ситно нарязани домати. Посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер, захлупваме и задушаваме, докато постигнем гъстотата на каша. Прибавяме разбитите яйца и държим на огъня, докато белтъкът побелее.

Постни шишчета по провансалски

Прoдукти: 4 малки домата, 4 големи печурки, 2 зелени чушки, 2 големи глави лук, 2 с.л. олио или зехтин, 1 ч.л. олио, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре доматите и гъбите и ги разрязваме на две. Чушките нарязваме на едри квадратчета, лука - на четири. Нанизваме зеленчуците на шишове, намазваме с олио, поръсваме със сол и черен пипер и печем около 15 минути на скара като от време на време ги обръщаме. Могат да се поднесат и като гарнитура за печени меса и риба.

Провансалски пържени котлети

Продукти за 1 порция: 1 котлет, 1 с.л. мазнина, 2 дребни лукчета, 50 г гъби, 1 неголям картоф, 1 малък червен домат, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ракиена чашка бяло вино, 1 яйце, черен пипер, филия бял хляб, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме котлета и го запържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме го, а към останалата мазнина добавяме доматеното пюре и виното. Посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер. Панираме филията хляб в яйцето и изпържваме в така приготвената мазнина. Лукчетата задушаваме цели в част от мазнината, картофите изпържваме, гъбите задушаваме. Готовия изпържен котлет, поръсен със сол и черен пипер, поднасяме върху изпържената филия, залят с доматения сос, а отстрани оформяме гарнитурата от лукчета, гъби и картофи. Поднасяме със зелена салата.

Пълнена овнешка плешка

Прoдукти: 500 г обезкостено овнешко месо от плешката, 30 г масло, 20 г олио, 100 г колбаси, 2 глави лук, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Оформяме от овнешкото месо една голяма пържола, начукваме я леко, напълваме със смес от ситно нарязаните колбаси, лук, магданоз, черен пипер и сол и завиваме на руло, което завързваме с бял конец. Изпържваме рулото до почервяване в разтопено масло и олио, посоляваме, прибавяме вода и печем до омекване.

Говеждо, задушено с вино

Прoдукти: 500 г говеждо месо, 100 г тлъсто свинско месо, парченце кожичка от свинско месо, 1 глава лук, 1 домат, 1 морков, 1 скилидка чесън, 1 връзка ароматни треви (мащерка, дафинов лист, магданоз, малко парченце портокалова кора), 1 с.л. олио, 60 мл червено вино, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме говеждото месо на парченца с размери 1х1,5 см, свинското месо на кубчета, свинската кожичка на квадратчета, моркова, лука и попарения и обелен домат на парченца. Слагаме в тенджерата част от свинската кожичка, половината от свинското месо, олиото и зеленчуците, върху които внимателно разполагаме говеждото месо, посоляваме и поръсваме с черен пипер, отгоре поставяме останалото свинско месо и кожичката, счукания чесън, а в средата - китката ароматни треви. Задушаваме ястието на тих огън, след 10 минути прибавяме виното и запичаме в леко загрята фурна до омекване. Преди поднасяне изваждаме връзката ароматни треви и отнемаме част от мазнината на соса. Можем да поръсим месото със смес от ситно нарязан чесън, магданоз, каперси и сардини.

Пияно агнешко-ябълково рагу

Прoдукти: 400 г агнешко месо, 1 глава лук, 1 бутилка ябълково вино (може да се замени с бяло вино), сол, черен пипер, 1/2 ч.л. смлян джинджифил, 1/2 ч.л. смлян кориандър, 75 г бекон, 1 с.л. краве масло, 5 зелени ябълки, 4 червени ябълки, 100 г свинска кайма, 4 с.л. сос "Калвадос".
Нaчин на приготвяне: Ден преди приготвянето на ястието, нарязваме месото на парчета, слагаме го в тенджера, посипваме с накълцания лук, заливаме с виното и оставяме в хладилника да се маринова. На другия ден изваждаме месото, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Отливаме малко от маринатата в друг съд и връщаме месото. Сгорещяваме 1 с.л. масло и в продължение на 5 минути запържваме нарязания на кубчета бекон, като към края прибавяме джинджифила и кориандъра. Сипваме изпържения бекон при месото с лука. Задушаваме на тих огън около 1 час. Нарязваме зелените ябълки на парчета и ги слагаме при месото - готвим още 30 минути. Внимаваме ябълките да не се разварят! Издълбаваме сърцевината на червените ябълки и ги варим цели в отлятата марината, докато омекнат. Изпържваме каймата, посоляваме и подправяме с черен пипер. Изваждаме готовите ябълки, отцеждаме и ги разпределяме в чиниите. Напълваме ги с каймата. Насипваме в чиниите и ябълчено-месното рагу. Стопляме соса "Калвадос" и поливаме с него ябълките.

Телешки пържоли с вермут и сметана

Продукти за 2 порции: 2 телешки пържоли от филето, 30 г масло, 100 г сметана, 4 лъжици сух бял вермут, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме, поръсваме с черен пипер и лимонов сок леко начуканите пържоли. Изпържваме ги от двете страни в силно сгорещено масло, заливаме с вермут и прибавяме сметаната. Разклащаме съда над котлона, докато вермутът се смеси със сметаната. След това задушаваме пържолите на тих огън в продължение на 3 минути, докато сосът се сгъсти.

Агнешко бутче със зеленчуци

Прoдукти: 500 г агнешко месо от бутчето, 1 морков, 2 праза, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 2 домата, 2 с.л. олио, 30 г краве масло, 30 г сланина, 1 връзка ароматни треви /мащерка и магданоз/, 1 ч.ч. месен бульон, 1-2 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на кубчета сланината, моркова, бялата част на праза, обелените домати, лука и чесъна. Запържваме леко лука и сланината в смес от олио и масло. Прибавяме праза и морковите и пържим до пожълтяване. Слагаме агнешкото месо и го изпържваме от всички страни. Прибавяме доматите, ароматните треви, сол и черен пипер на вкус. Наливаме бульона и възваряваме. Покриваме тавичката с фолио и печем ястието в слаба фурна до омекване. Десетина минути преди да извадим от фурната, отстраняваме фолиото поръсваме с галета и ситно нарязан магданоз и допичаме.

Говеждо, печено по градинарски

Прoдукти: 500 г говеждо месо, 1 с.л. олио, 40 г масло, 70 г масло, 4-5 гъби, 3 домата, 500 г зелен фасул, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме, посоляваме и поръсваме месото с черен пипер и го оставяме малко да престои, след което го изпържваме в силно загрятото олио, прибавяме 40 г масло и пържим до омекване. Сваряваме почистения фасул в подсолена вода до омекване. Нарязваме гъбите на парченца и ги изпържваме в масло. Попарваме доматите с вряла вода, обелваме и ги нарязваме на половинки, посоляваме, поръсваме с черен пипер, прибавяме парченца масло и печем с месото в силна фурна. Нарязваме изпеченото месо на порции и около него подреждаме зеленчука и гъбите.

Говеждо по бургундски

Прoдукти: 500 г месо от говежда плешка, 50 г сланина, 1 глава лук, 1 лъжица олио, 70 г червено вино, 150 г месен бульон, 1 скилидка чесън, 1 с.л. брашно, 150 г малки гъби, 1 с.л. масло, 5 малки главички лук, 1 връзка ароматни треви (мащерка, магданоз, дафинов лист), черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме говеждото месо на тънки дълги ивици, които поставяме в порцеланов съд, посоляваме, поръсваме с черен пипер, покриваме с нарязания на филийки лук, заливаме с олиото и виното и оставяме да престоят 3-4 часа. Нарязваме сланината на ивички, изпържваме ги, прибавяме обелените малки лукчета и отново пържим на тих огън до зачервяване. Изваждаме ивичките сланина и лукчетата, а в останалото масло слагаме отцеденото и подсушеното месо и бързо го изпържваме от всички страни. Поръсваме брашното, заливаме с прецедената марината от месото и варим 2-3 минути. Доливаме бульон, прибавяме връзката ароматни треви и чесъна, захлупваме плътно с похлупак и задушаваме на много тих огън почти до омекване (около 2 часа). Изпържваме измитите гъби в маслото, прибавяме ги едновременно с ивичките от сланина и лукчетата към месото и задушаваме още половин час. Преди поднасяне отстраняваме ароматните треви.

Корона от агнешка плешка

Прoдукти: 12 агнешки котлетчета от плешката /неразрязани/, 1 кг картофи, 60 г краве масло, 2 с.л. олио, чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Леко разрязваме котлетите в долната част, за да се задържат прави. Нареждаме ги в кръг в тавата, така че месото да остане от вътрешната страна. Завързваме ги по средата като корона и подправяме с черен пипер и сол. Печем ги в умерено силна фурна, докато се зачервят. Отделно нарязваме картофите и прибавяме към тях маслото, олиото, чубрица, черен пипер и сол на вкус. Наливаме 1 ч.ч. вода и задушаваме на тих огън, докато омекнат напълно. Напълваме средата на короната от котлети с картофите и поднасяме в голяма чиния.

Ростбив със сланина

Прoдукти: 500 г говеждо филе, 2 тънки парчета сланина, 3 малки главички лук, дафинов лист, половин ч.ч. сухо бяло вино, мащерка, 2 стръкчета магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме месото, поръсваме с черен пипер, увиваме го в парчетата сланина, завързваме с бял конец, добавяме останалите продукти, заливаме с малко вода и печем в слаба фурна до омекване.

Свински бут с вино

Прoдукти: 500 г обезкостено крехко свинско месо от бута, 2 с.л. мас, 1 с.л. брашно, 250 мл бульон; зa марината: 1 ч.ч. червено вино, 1 ч.л. оцет, 1 морков, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 дафинов лист, 4 стръкчета магданоз, 3 чушлета, 3 зрънца хвойна, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на тънки филийки лука и моркова, прибавяме останалите продукти за маринатата и варим 5 минути. Оставяме маринатата да изстине, заливаме месото и го оставяме 2 дни в хладилник да отлежи. Обръщаме бута всеки ден. Изваждаме месото от маринатата, подсушаваме, изпържваме в мас от всички страни. Изваждаме месото и в останалата мас изпържваме брашното, прибавяме прецедената марината и костния бульон и възваряваме. Връщаме отново месото, посоляваме и печем на слаба фурна до омекване. Преди поднасяне отстраняваме част от мазнината от соса. Месото може да сервираме и студено.

Свинско печено с бира

Прoдукти: 1,5 кг свинско филе, 800 г моркови, 1 глава целина, 3 стръка листа от целина, 2 глави лук, 200 мл светла бира, 1 глава чесън, 1 ч. л. мед, 2 с. л. зехтин, 2 щипки канела, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме фурната на 210 градуса. Обелваме морковите. Почистваме целината и я нарязваме на средно големи филийки. Обелваме чесъна. Обелваме лука и го нарязваме на тънки лунички. Правим дупчици в свинското филе и във всяка бодваме по една скилидка чесън. Слагаме го в тава. Около него нареждаме лука, морковите и целината. Поръсваме с канела. Заливаме месото със смес от мед, зехтин и половината бира. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Слагаме ястието във фурната и го оставяме да се пече 1 час и 15 минути, като заливаме от време на време месото със собствения му сос. Изваждаме месото и зеленчуците и ги оставяме на топло. Изливаме останалата бира в тавата. Оставяме да кипне. Ако се налага, сгъстяваме соса с малко брашно. Сервираме ястието топло, като соса поднасяме в сосиера.

Печено пиле по френски

Прoдукти: 1 пиле 1,5 кг, 15 г краве масло, 1 с.л. олио, сол, черен пипер, 2 скилидки чесън, 12 стръка розмарин, 12 стръка мащерка, 150 мл пилешки бульон, 2 с.л. течна сметана
Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото заедно с маслото и пържим пилето цяло около 5 мин, като го обръщаме, за да се зачерви равномерно. Поръсваме го със сол и черен пипер, а в сгъвките на бутчетата слагаме стръкове мащерка и розмарин, както и нарязаните на филийки скилидки чесън. Добавяме 50 мл бульон, захлупваме и задушаваме 45 мин. Отхлупваме и печем още 15 мин. Прехвърляме цялото пиле в съда за сервиране и го държим в изключена, но топла фурна. В тиган наливаме соса от пърженето и остатъка от бульона. Възвираме с непрекъснато бъркане. Сваляме от котлона, щом намалее наполовина. Оставяме да поизстине, наливаме сметаната, подправяме със сол и черен пипер и го наливаме в сосиера. Преди сервиране украсяваме пилето с останалите стръкове мащерка и розмарин.

Пилешка яхния от Тулон

Прoдукти: 1 пиле, половин глава лук, 1 скилидка чесън, 100 г пресни или мариновани гъби, 25 г краве масло, 1 с.л. олио,1 к.ч. бульон, 1 к.ч. бяло вино, 3-4 с.л. сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разделяме изчистеното пиле на порции, натриваме ги със сол и черен пипер и ги изпържваме от двете страни в смес от масло и олио. Изваждаме месото и сипваме в същата мазнина ситно нарязаните лук и чесън, нарязаните на ивички гъби, виното и бульона. Кипваме соса и варим в него за 20 мин под похлупак на слаб огън изпърженото месо от пилето. Прибавяме размитото в сметаната брашно. Кипваме ястието, отстраняваме го от огъня и го държим захлупено 5-6 мин. Поднасяме яхнията със сварена юфка, задушена в разтопено масло.

Пилешко филе със сметана

Прoдукти: 500 г пилешко филе, 40 г маргарин, 1 малка кофичка заквасена сметана, 2-3 щипки естрагон, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на тънки ивички и ги запържваме до златисто в сгорещената мазнина. В отделен съд разбъркваме сметаната и я изсипваме в тигана при месото, посоляваме и прибавяме естрагона. Намаляваме огъня и оставяме ястието да поври, докато сметаната се посгъсти.

Задушени пъдпъдъци

Продукти за 2 порции: 4 пъдпъдъка, 200-300 г сланина , 100-150 г гъби, 30 г краве масло, 1 к.ч.бульон, 1 ч.ч. гъсто червено вино, 1 с.л. захар, 1 щипка канела, 2 глави лук, 2 с.л. олио, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Намазваме пъдпъдъците отвътре и отвън със смес от лимонов сок, черен пипер и сол. Слагаме в коремчетата им по малко от гъбите, които сме сотирали в маслото. Увиваме пъдпъдъците във филийки сланина /или пушени гърди/ и ги нареждаме в по-дълбок съд, в който предварително сме загряли олиото и сме сипали ситно нарязания и леко посолен лук. Слагаме в предварително загрята умерена фурна и печем 6-7 мин. След това заливаме с бульона и печем още 10 мин. Накрая сипваме виното, към което сме прибавили захарта и канелата, изключваме нагряването, но оставяме пъдпъдъците да постоят още десетина минути във фурната.

Зрял фасул с птиче месо

Прoдукти: 300 г зрял фасул, 100 г сланина, 150 г чеснов салам, 150 г месо от печена гъска(може и пиле), 2 домата, 2 глави лук, 2 с.л. олио, 1 скилидка, чесън, 200 мл бульон, 2 лъжици галета, 1 връзка ароматни треви (дафинов лист, мащерка и магданоз, завързани с бял конец), черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме фасула във вода от вечерта. На другия ден прибавяме 1 скилидка чесън и връзката ароматни треви и го сваряваме до полуомекване. Нарязваме на кубчета сланината, салама, лука, доматите и изпържваме сместа в олиото. Прибавяме бульона и месото от печената гъска и задушаваме половин час. Разстиламе в тавичка ред фасул, след това ред месна смес, заливаме с малко бульон, отгоре посипваме галета и печем в слаба фурна около половин час, докато галетата стане хрупкава и придобие златист цвят.

Шаран по провансалски

Прoдукти: 500 г шаран, 3-4 с.л. олио, 1 бучка краве масло, колкото орех, 1 с.л. брашно, сол, черен пипер, магданоз, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2-3 накълцани гъби.
Нaчин на приготвяне: Почистваме шарана, измиваме го и го нарязваме на порции. Нареждаме парчетата в тенджера и заливаме с разтопеното масло, смесено с брашното, олиото и виното. Посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязания магданоз. Добавяме счукания чесън и гъбите и оставяме ястието да поври на тих огън, докато сосът остане наполовина. Поднасяме топло.

Шаран по френски

Прoдукти: 1 шаран, 2-3 с.л. брашно, лимонов сок, 1/2 ч. ч. олио, 2-3 сварени картофа, 250 г домати, 200 г гъби, 3-4 скилидки чесън, червен и черен пипер, чаша бяло вино, 1 с. л. галета, магданоз, 1 с. л. масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на големи парчета и ги поръсваме с лимонов сок и сол. Овалваме парчетата в брашно и пържим в олиото. В намазнена тава нареждаме картофите, нарязани на филийки, а отгоре – рибата. В мазнината от пърженето задушаваме нарязаните домати, гъби, счукания чесън и магданоза. Щом сместа се посгъсти, подправяме със сол, червен и черен пипер, наливаме виното, разбъркваме добре и изсипваме върху рибата в тавата. Печем около 20 минути. Малко преди ястието да е готово, поръсваме с галета, подреждаме отгоре парченца масло и отново леко запичаме.

Жабешки бутчета по провансалски

Прoдукти: 600 г жабешки бутчета, 1 пакетче краве масло, 1 с.л. олио, 70 мл прясно мляко, 1 скилидка чесън, 1 с.л. брашно, 1 с.л. лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме млякото с черен пипер и сол. Потапяме жабешките бутчета в сместа, след което ги овалваме в брашното.Сгорещяваме половината от маслото заедно с олиото. Пущаме жабешките бутчета и ги пържим, докато се зачервят. Прибавяме лимоновия сок, магданоза, малко черен пипер и чесъна, който предварително сме запържили в останалото олио. Подреждаме бутчетата в затоплена чиния за сервиране и ги заливаме с останалото масло, в което сме запържили чесъна.

Телешки дроб със сос от магданоз

Прoдукти: 600 г телешки дроб, 50 г олио, сол; за соса: 50 г краве масло, 1 малка глава лук, 1 връзка магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме ципата от черния дроб, нарязваме го на 4 парчета и изпържваме от двете страни в сгорещеното олио. Приготвяме соса, като слагаме маслото, черния пипер, солта и ситно нарязаните магданоз и лук в порцеланов съд и затопляме на котлона, без да варим. Прибавяме лимоновия сок. Разпределяме изпържения дроб в затоплени чинии, посоляваме и заливаме със соса.

Овчи езици по провансалски

Прoдукти: 4-5 овчи езика, 150 г сланина, 3-4 главички лук, сол, черен пипер, 2-3 с.л. зехтин, сокът от половин лимон
Нaчин на приготвяне: Сваряваме езиците, обливаме със студена вода и веднага ги обелваме. Нарязваме ги на тънки ивички. В огнеупорен стъклен съд правим подложка от нарязания на филийки лук, върху него редим от езиците, отгоре слагаме нарязана на кубчета сланинка. Поръсваме със сол и черен пипер и заливаме с малко зехтин. Повтаряме процедурата. Захлупваме с капак тенджерата и задушаваме езиците във фурната. Преди сервиране ги поливаме с лимоновия сок.

Наденица по френски

Прoдукти: 6 наденици, 1 по-голям патладжан, 3 тиквички, 50 г брашно, 75 мл зехтин, 3 малки главички лук, 3 скилидки чесън, 3 зелени чушки, 4 домата, магданоз, чубрица, мащерка, босилек, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на кръгчета, посоляваме и оставяме да си пуснат горчивия сок. Заедно с нарязаните на шайби тиквички ги овалваме в брашното и на умерен котлон ги задушаваме 3 мин в 2 с.л. мазнина. Отцеждаме и ги прехвърляме в глинен съд. В останалата мазнина задушаваме нарязаните на ситно лук и чесън заедно с нарязаните на малки парченца чушки. Изсипваме тези зеленчуци върху патладжана и тиквичките. Обелваме доматите, нарязваме ги на филийки и ги подреждаме върху лучената смес. Наръсваме със ситен магданоз. Посоляваме, подправяме с черен пипер, мащерка, босилек и чубрица. Завиваме гювеча с фолио и печем 30 мин на 180°С. Отново загряваме тигана с малко мазнина на умерен котлон и пържим наденицата по 2-3 мин от всяка страна, докато се зачерви равномерно. Прехвърляме я при зеленчуците като гледаме да я покрият и печем още 20 мин.

Зелен боб по бургундски

Прoдукти: 750 г зелен боб, 3 моркова, 2 глави лук, 1 ракиена чашка червено вино, 125 г пушена сланина, 2-3 ч.л. ситно нарязани зелени подправки, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Изчистения пресен боб нарязваме и заливаме с малко вода. Задушаваме до омекване. Добавяме виното и предварително сварените моркови, нарязани на кръгчета. Подправяме със сол и пипер и оставяме на огъня. Прибавяме зелените подправки. Нарязаната на кубчета сланина леко запържваме в тигана, добавяме нарязания на кръгчета лук и пържим заедно със сланината. Сварения боб сипваме в чиния, отгоре заливаме с изпържения със сланина лук.

Печено зеле с кренвирши

Прoдукти: 1 средно голяма зелка, 4 кисели ябълки, 5 глави лук, 50 г сланина, 4 кренвирша, 150 г червено вино, оцет, 4 с.л. захар, 2 червени чушки, чесън, магданоз, черен пипер, мента, смляно карамфилче, портокалова кора, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на тънки ивички почистените зеле и чушки, нарязваме на колелца почистените ябълки и лук, сланината нарязваме на кубчета и ги нареждаме на редове в дълбока тава. Посоляваме поотделно всеки ред, поръсваме с черен пипер, леко подслаждаме, заливаме с виното и оцета и печем в слаба фурна. Слагаме нарязаните кренвирши 20 минути преди допичането.

Омлет със зелени подправки

Продукти за 2 порции: 4-6 яйца, масло или маргарин колкото два ореха, 2 с.л. настърган кашкавал, 2-3 ч.л. ситно нарязани подправки - магданоз, пресен лук, естрагон, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Поставяме тигана на огъня и го оставяме да се загрее добре. Яйцата разбиваме с вилица, докато на повърхността се получи пяна. Разтопяваме маслото в загретия тиган и веднага изсипваме яйцата, така че да покрият дъното. Поръсваме с настъргания кашкавал и подправките и опичаме от двете страни.

Бешамел /основен сос по френска рецепта/

Прoдукти: 4-5 ч.ч. прясно сварено мляко, 4 с.л. брашно, 60 г краве масло, черен пипер, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в дълбок съд на умерен огън. Отстраняваме от огъня и лъжица по лъжица прибавяме брашното. Слагаме съда отново на огъня, за да се позатопли и прибавяме част от млякото, колкото да се получи кремообразна смес. Постепенно прибавяме половината мляко. Слагаме отново на огъня и варим сместа, докато се посгъсти, като непрекъснато разбъркваме. Наливаме бавно останалото мляко. Подправяме с черен пипер, сол и настъргано индийско орехче. Отстраняваме от огъня и разбъркваме соса, докато изстине. Изсипваме в чист сух съд и съхраняваме на хладно. Този сос се употребява като основа за различни сосове със съответни вкусови подправки - доматено пюре, горчица, зеленчукова паста, бульон и др.

Провансалски сос

Прoдукти: 1 кг добре узрели домати, 1 връзка магданоз, 2-3 скилидки чесън, половин морков, 1 с.л. краве масло или 1 к.ч. олио, 2 глави лук, 1 ч.л. брашно, сол, черен пипер, половин дафинов лист, 1 ч.ч. горещ бульон или 1 к.ч. вряла вода.
Нaчин на приготвяне: Топваме доматите в гореща вода, обелваме кожицата им, срязваме ги на четири, почистваме семенната част и ги накълцваме много ситно. Измиваме магданоза и също го нарязваме на ситно. Счукваме чесъна, а морковите настъргваме. Сгорещяваме маслото и сипваме в него много ситно нарязания лук и моркова. Поръсваме с брашното и разбъркваме. Прибавяме доматите, магданоза, чесъна, сол, черен пипер и накрая - дафиновия лист. Разбъркваме всичко много добре, похлупваме и задушаваме 15 мин на умерен огън. Сипваме постепенно доматите и варим бульона до пълното им стопяване. Прекарваме готовия сос през сито. Поднасяме го горещ към пържоли, пържени кюфтета и др.

Чеснов сос от Южна Франция

Прoдукти: 5 скилидки чесън, 1 жълтък, 250 мл олио, 1 щипка сол, лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Обелените скилидки чесън стриваме добре. Капка по капка прибавяме жълтъка и олиото. Бъркаме до получаване на гладка смес. Подправяме със сол и лимонов сок, като прибавяме малко студена вода. Сосът трябва да бъде гъст като майонеза.

Гарнитура Прованс

Прoдукти: 3 глави лук, 3 сварени яйца, 2 връзки магданоз, 1 сварен телешки мозък, 5-6 с.л. олио, 5-6 с.л. оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, твърдо сварените яйца, магданоза и телешкия мозък. Смесваме продуктите, посоляваме ги и заливаме с оцета и олиото, които предварително сме смесили и сме разбили до побеляване. Разбъркваме добре и държим гарнитурата в хладилник до поднасянето й. Поднасяме с печени меса.

Френски макарони

Прoдукти: 70 г краве масло, 3 яйца, 125 мл прясно мляко, 100 г брашно, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз, галета за формата
Нaчин на приготвяне: Бием маслото на пяна. Прибавяме лъжица по лъжица брашното, жълтъците, млякото и подправяме със сол, черен пипер и ситен магданоз. Разбиваме на сняг белтъците. Прибавяме ги на части към сместа, като внимателно разбъркваме. Изсипваме полученото тесто в намазнена и поръсена с галета пудингова форма, която слагаме в по-голям съд с вода и варим на водна баня около 30 мин. Когато сместа изстине, я нарязваме на ивички. Поднасяме я с бульон или месна супа.

Бургундски пърженки с кашкавал

Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното. Разреждаме с млякото и варим до получаването на гъст сос. Прибавяме настъргания кашкавал, разбитите жълтъци и подправките. Посоляваме на вкус и омесваме гладко тесто, което оформяме като правоъгълник върху намаслена тавичка. Оставяме тестото да престои една нощ на хладно. На другия ден изрязваме от него правоъгълничета, които потапяме в разбитото яйце, овалваме в галетата и пържим от двете страни в сгорещеното олио. Поднасяме пърженките топли.

Бананови палачинки

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1/4 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. ванилия, 2 яйца, 3 с.л. масло или маргарин (разтопено), 1/4 ч.л. сол; зa соса: 1/4 ч.ч. масло или маргарин, 1/4 ч.ч. кафява захар, 1/4 ч.л. канела, 1/4 ч.л. смляно индийско орехче, 1/4 ч.ч. сметана, 5-6 твърди банана, бита сметана, канела.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното с пудрата захар. Прибавяме млякото, яйцата, маслото, ванилията и солта и разбиваме с миксер, докато получим гладка каша. Загряваме леко намазан с олио тиган с диаметър 15 см. Прибавяме 3 с.л. от тестото, като го разпределяме по цялата повърхност на тигана. Пържим, докато покафенее леко от едната страна, след това обръщаме палачинката и пържим и от другата страна. Разтопяваме маслото за пълнежа в голям тиган. Прибавяме захарта, канелата и индийското орехче и разбъркваме. Слагаме и сметаната и бъркаме, докато се сгъсти леко. Обелваме доматите и ги разрязваме надлъжно на две. Пържим бананите 2-3 минути в тиган. Сваляме от огъня. Слагаме ги в центъра на палачинките и увиваме палачинките около тях. Подреждаме в чиния. Поливаме ги със соса. Върху всяка палачинка слагаме по 1 с.л. бита сметана и я поръсваме с канела.

Френска баница

Прoдукти: 150 г брашно, 75 г масло или мас, 1 щипка сол, 250 г шунка, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Брашното, солта и маслото, нарязано на парченца, трием между дланите на ръцете, докато се превърнат в зърнеста маса. Прибавяме 1/2 ч.ч. вода и месим енергично. Полученото тесто оформяме на топка, сплескваме с дланта на ръката и отново овалваме на топка. Това повтаряме три пъти, след което оставяме тестото да почива на студено. През това време нарязваме шунката на парченца и в дълбок съд разбиваме яйцата заедно с млякото, солта и черния пипер. Разточваме тестото на кора, дебела 3 мм, слагаме в тавичка с диаметър около 20 см, надупчваме с вилица до дъното, поръсваме с парченца от шунката и заливаме със сместа от яйцата и млякото. Баницата печем около 30 минути в силна фурна и сервираме топла.

Крем „Делисьоз” с шато

Прoдукти: 10 яйца, 1 л прясно мляко, 300 г захар, 50 г желатин, 10 г какао, 100 г бадеми, сметана, захаросани плодове; за шатото: 5 жълтъка, 500 мл прясно мляко, 150 г захар.
Нaчин на приготвяне: Разделяме внимателно белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците и постепенно прибавяме кипящото мляко, захарта и желатина, като непрекъснато бъркаме върху огъня. Преди сместа да заври, слагаме какаото. В момента на кипването сваляме крема от огъня и го поизстудяваме във вода. В отделен съд разбиваме белтъците на пяна и внимателно ги съединяваме с изстудения крем. Прибавяме обелените, опечени и нарязани на дребно бадеми. Изсипваме така приготвения крем във намокрена с вода форма и оставяме да замръзне. Отделно разбиваме жълтъците за шатото, прибавяме горещото мляко, в което сме разтворили захарта и бъркаме върху огъня, докато кипне.
Потапяме формата със замразения крем за момент в топла вода и обръщаме в съда, в който ще го сервираме. Украсяваме го със захаросани плодове и бита сметана. Поднасяме към него крем шато.

Крем “Марижан”

Прoдукти: 300 г прясно мляко, 100 г кристална захар, 2 яйца, 40 г брашно, 1 ванилия, 300 г краве масло, 100 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Млякото, кристалната захар, яйцата и брашното разбиваме с миксер. Сместа варим до кипване при непрекъснато бъркане. Прибавяме ванилията и оставяме да изстине, като от време на време разбъркваме, за да не хване кора. Сместа прибавяме по малко към разбитото с пудра захар масло, разбиваме добре и прекарваме през сито или през марля.

Крем “Панаше”

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 2 яйца, 3 жълтъка, 150 г захар, 50 г брашно, половин пакетче краве масло,1 ч.л. кафе, 2 ч.л. какао, 2 ванилии, 8 бучки захар.
Нaчин на приготвяне: Загряваме млякото на огъня. Разбиваме целите яйца и жълтъците заедно със захарта и брашното. Постепенно ги сипваме във врялото мляко. Варим сместа на огъня при непрекъсно бъркане, докато заври. После изчакваме да се сгъсти и прибавяме маслото. Отстраняваме веднага от огъня и изсипваме сместа в 4 купички. Към крема в първата купичка прибавяме кафето, във втората купичка сипваме подсладеното с малко захар какао, в третата – ванилиите, а към крема в четвъртата купичка прибавяме карамела, който сме приготвили от бучките захар и 3 с.л. гореща вода, прибавяне след карамелизирането на захарта, за да разтвори карамела. Оставяме купичките на хладно, за да стегнат и след това ги обръщаме в голяма купа.

Френски крем

Прoдукти: 11/2 шоколад /около 150 г/, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 75 г захар, 1 кофичка сметана, 3 праха ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разчупваме шоколада на парчета и го разтопяваме на водна баня с много малко вода. Добавяме маслото на парченца и 2/3 от захарта, след което разбъркваме много добре. Отделяме жълтъците и ги прибавяме към сместа. След това прибавяме разбитите на сняг белтъци и ванилията. Изсипваме в намазана с масло форма за кекс и оставяме сместа да престои в хладилник 1 нощ. На следващия ден потапяме дъното на формата за няколко секунди в гореща вода, обръщаме крема в широка чиния и украсяваме със сметаната, разбита в останалата захар.

Шоколадов крем “Навара”

Прoдукти: 180 г шоколад, 1/2к.ч. сварено кафе, 4 яйца, 1 с.л. светъл ром, 300 г сметана, лешници.
Нaчин на приготвяне: Наливаме кафето в подходящ съд, който слагаме на водна баня, прибавяме настъргания шоколад и бъркаме, докато се разтвори, прибавяме жълтъците, които сме отделили от белтъците, и рома. Разбиваме белтъците на твърд сняг, прибавяме сметаната и бъркаме, докато сместа се втвърди. След това прибавяме към разтопения в кафето шоколад и продължаваме да бъркаме. Наливаме крема в стъклени чаши, украсяваме го със ситно нарязани лешници и охлаждаме.

Яйца “Парижко чудо”

Прoдукти: 6 яйца, 180 г шоколад, 90 г краве масло, 3 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: С помощта на остър нож внимателно отрязваме откъм тъпата страна на яйцата капаче в черупката с диаметър около 1 см. През отвора изпразваме яйцата, като отделяме жълтъците от белтъците /по-нататък за десерта използваме 3 жълтъка/. Стопяваме шоколада на тих огън заедно с 1 ч.л. вода /или прясно мляко/. Отстраняваме от огъня и постепенно прибавяме маслото, нарязано на малки късчета. Бъркаме, докато получим гладък крем. Смесваме крема с трите жълтъка, които сме разбили със захарта. Пълним яйцата с този крем, затваряме ги с капачетата и ги нареждаме в поставки за яйца с острата страна нагоре. Този десерт се консумира с лъжичка, както рохко сварените яйца.

Марсилски пудинг с ягоди

Прoдукти: 4 ч.ч. прясно мляко, 4 филии сух бял хляб /без кората/, 1 щипка настъргана лимонова кора, 1 ч.ч. кристална захар, 4 яйца, 3-4 с.л. счукани орехови ядки, 1-2 с.л. стафиди, 30 г краве масло, 500 г ягоди, 1 к.ч. пудра захар, 1 ч.ч. сметана, 3 с.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото и натрошаваме в него хляба. Прибавяме кристалната захар и 1 щипка сол и като бъркаме варим, докато получим гъста кашообразна маса. Отстраняваме я от огъня и когато изстине прибавяме към нея разбитите жълтъци, а след това – разбитите на сняг белтъци. Изсипваме половината от сместа в намаслена и поръсена с галета пръстеновидна форма. Поръсваме със стафидите и счуканите орехови ядки и заливаме с останалата част от сместа. Отгоре нареждаме настърганото на люспици масло. Печем пудинга в предварително загрята силна фурна, след което го изваждаме, оставяме го да изстине и го обръщаме върху подходящ поднос. Отделно поръсваме ягодите с предвидената пудра захар и ги оставяме да пуснат сока си. След това ги нареждаме във вътрешността на пръстена. Отделения ягодов сок разбиваме със сметаната и заливаме с тази смес ягодите в пудинга. Украсяваме отгоре с няколко цели ягоди, поръсваме с ром и поднасяме.

Френски пудинг „Карамел”

Прoдукти: 80 г захар, 70 г масло, 70 г брашно, 300 мл прясно мляко, 6 яйца, 1 пакетче ванилена захар, 200 г сметана, 2 с. л. пудра захар за украсяване.
Нaчин на приготвяне: Захарта карамелизираме в съд с по-дебело дъно и заливаме с млякото. След като карамелът се разтвори, дръпваме съда от огъня и прибавяме леко разтопеното масло, ванилената за-хар, брашното и един по един жълтъците. Накрая, без да спираме бъркането, изсипваме белтъците, разбити на твърд сняг. Тестото слагаме в по-малък съд и печем на водна баня 45 минути. Готовия пудинг охлаждаме на стайна температура и тогава изваждаме от съда. Поднасяме го полят със сметана, разбита с пудра за-хар. Можем да украсим с плодове според сезона.

Френска торта

Прoдукти: 250 г брашно, 125 г краве масло, 20 г пудра захар, щипка сол, 1 к.ч. вода; зa крема: 50 г краве масло, 80 г пудра захар, 100 г кокосови стърготини, 2 с.л. ром, 2 белтъка; зa глазурата: 150 г шоколад, 150 г сметана
Нaчин на приготвяне: Разбиваме омекналото масло и го смесваме с пресятото брашно. Добавяме солта, захарта и водата и избъркваме хомогенно тесто. Оставяме го да престои в хладилника 15 мин. Намазняваме и набрашняваме кръгла тортена форма с диаметър 30 см. Разстиламе тестото на дъното и на височина 1 пръст по стените, надупчваме го с вилица и го печем 15 мин в предварително загрята на 200°С фурна. През това време приготвяме крема като на слаб котлон стопяваме маслото и с непрекъснато бъркане прибавяме захарта, кокосовите стърготини, рома. Оставяме сместа да поизстине и тогава лъжица по лъжица прибавяме разбитите на сняг белтъци. Разстиламе крема на равномерен пласт върху блата. Печем тортата още половин час. Начупения на парченца шоколад разтопяваме на водна баня. Разреждаме го с 1 ч.л. вода и докато е още на огъня, прибавяме сметаната. Разстиламе равномерно глазурата върху повърхността и стените на тортата и отгоре я наръсваме с кокосови стърготини.

Френска празнична торта

Прoдукти: 6 яйца, 6 с.л. захар, 6 с.л. смлени орехи, 3 с.л. галета, 1 с.л. какао, ванилия, настъргана лимонова кора; зa пълнене: мармалад или крем по избор
Нaчин на приготвяне: Смесваме орехите, галетата, какаото. Разбиваме белтъците на твърд сняг с половината захар, а с другата захар разбиваме жълтъците. Смесваме всички продукти, като белтъците слагаме последни. Ароматизираме с ванилията и лимоновата кора. Печем в намаслена и набрашнена тортена форма на умерена фурна. Изстиналия блат радрязваме на две хоризонтално и пълним с мармалад или крем. Отстрани и отгоре намазваме тортата с мармалад или крем и украсяваме по желание.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тайният прозорец – ниша в интериора

Първите ниши не са изобретени от никого. Те са се появили естествено в дълбочините на пещерите, където са живели далечните наши предци. Използвали ги за съхранение на битови предмети, оръжие и инструм...

Как се полагат течните тапети

Напоследък този вид мазилка стана особено актуална. Течните тапети представляват съчетание от натурално целулозно влакно и лепилно свързващо вещество с добавка на оцветители. Имат немалко преимуществ...

Опасен ли е климактериумът?

Разговаряме с д-р Евелина Желязкова, н. с. І ст. Д-р Желязкова работи в областта на диагнозата и лечението на гинекологичните заболявания, туморите на половата система, възпалителните заболявания, вс...

Алое - зеленият лекар

Алоето (Aloe) от семейство Лилиеви (Liliaceae) е родом от тропическите области на Африка, остров Мада-гаскар и Арабския полуостров. Родът е представен от повече от 350 вида многогодишни сукуленти с ра...

Начало