Още рецепти » Как да сготвим пилешките гърди

 Как да сготвим пилешките гърди

Пилешки гърди по гръцки

Прoдукти: 6 порции обезкостени пилешки гърди, 3с.л. олио, 5 глави лук, 4-5 домата, 500 мл пилешки бульон, 3 средно големи картофа, 2-3 скилидки чесън, лютив червен пипер, 1 с.л. брашно, сол..
Нaчин на приготвяне: Осоляваме пилешкото месо и го овалваме в брашното. Нагорещяваме 2 с.л. олио в тиган и запържваме в него пилето и от двете страни, докато порозовее. Изваждаме го, прибавяме останалото олио и задушаваме нарязаният на ситно лук. Добавяме обелените и настъргани домати, бульона, морковите, счукания чесън и червеният пипер. Отново връщаме месото в тигана и когато заври, намаляваме температурата и оставяме да покъкри 25 мин.

Пилешки гърди с гъби

Прoдукти: 4 малки пилешки гърди, 1с.л. олио, 250г пресни гъби, 1 сладка зелена чушка, 1 глава целина, 500 г домати, 2-3 с.л. доматено пюре, черен сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на лентички гъбите, чушката и целината. Натриваме пилешките гърди със сол и черен пипер и ги запържваме в сгорещеното олио. Изваждаме ги и в същата мазнина запържаме нарязаните гъби, чушка и целина. Щом омекнат, прибавяме обелените и настъргани домати и доматеното пюре. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и връщаме пилешкото месо в тигана. След като заври намаляваме температурата и оставяме ястието да покъкри около 30-40 мин.

Панирани пилешки гърди

Прoдукти: 800 г пилешки гърди, 3 яйца, 4 с.л. брашно, 1 к.ч. бира, 1 к.ч. галета, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото, разрязваме го по дължина и го оформяме на флейки или пържоли, които овалваме в галетата и брашно. Отделно правим паста от разбитите яйца и брашното. Разреждаме пастата с бира, за да получим пухкава смес, в която топим флейките и ги изпържваме в сгорещената мазнина. По време на пърженето от време на време да обръщаме флейките, за да се покрият с розова коричка.

Пилешки гърди с вино

Прoдукти: 4 порции обезкостени пилешки гърди, 90 г краве масло, 4 с.л. бяло вино, 4 с.л. настърган пармезан, 2-3 с.л. брашно, 4 с.л. пилешки бульон, сокът от половин лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме порциите, посоляваме, овалваме ги в брашното и в сгорещеното масло ги изпържваме от двете страни на тих огън. Наливаме виното, варим 1-2 мин, поръсваме с пармезана, поливаме с бульона, захлупваме и задушаваме 5 мин. Разпределяме порциите в чиниите за сервиране и ги заливаме със соса.

Пилешки гърди с макарони

Прoдукти: 4 обезкостени пилешки гърди, 2с.л. олио, 200г гъби, 1ч.ч. макарони, 500 г домати, 2-3 с.л. доматено пюре, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Натриваме пилешките гърди със сол и черен пипер .Запържваме ги в нагорещено олио, докато порозовеят, след което ги изваждаме и в същата мазнина слагаме нарязаните на ивички гъби. След около 5-6 мин прибавяме обелените и настъргани домати и доматеното пюре. Наливаме 1 ч.ч. топла вода, посоляваме на вкус и връщаме пилешкото месо. Задушаваме, докато месото се свари добре. Отделно сваряваме макароните и ги отцеждаме. Сервираме пилешките гърди заедно със сварените макарони.

Пилешки гърди с шунка и сирене

Прoдукти: 600 г пилешки гърди, 200 г шунка, 100 г краве масло, 4 с.л. настъргано сирене, брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костите и кожата от пилешките гърди, начукваме, посоляваме, овалваме в брашно, след което изпържваме в сгорещена мазнина от двете страни до порозовяване. Върху всяка порция поставяме парче шунка, поръсваме гъсто с настъргано сирене, поливаме с малко масло, покриваме с похлупак и задушаваме около 5 мин. Подреждаме порциите в чинии и ги заливаме с масло и сос от тигана.

Пилешки гърди с аспержи

Прoдукти: 4 порции обезкостени пилешки гърди, 2 яйца, 60 г настъргано сирене, 30 г масло, 2 с.л. олио, 1 малка консерва аспержи, 2-3 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме пилешките гърди, посоляваме, овалваме ги в брашното, потапяме ги в яйцата, разбити с половината от сиренето и ги пържим в смес от олиото и маслото от двете страни до порозовяване. Изваждаме порциите и върху всяка слагаме по 3 аспержи. Поръсваме с настъргано сирене и запичаме в слаба фурна, докато сиренето се разтопи.

Пилешки гърди с кайсии

Прoдукти: 4 порции пилешки гърди /по 150-200 г/, 1 ч.ч. нектар от кайсии, 400 г кайсии от компот заедно със сока, 1 с.л. горчица, 1 глава лук, 2-3 с.л. зехтин, 3 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със сол и черен пипер на вкус и овалваме пилешките порции в него. Изпържваме ги в сгорещената маснина и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на филийки и го запържваме в същата мазнина. Прехвърляме го в огнеупорен съд заедно с месото. Разбъркваме нектара с горчицата и сока от компота. Изсипваме сместа при месото, захлупваме и печем 30 мин във фурна, загрята до 180°С. Прибавяме кайсиите и печем още десетина минути, без да захлупваме.

Пилешки гърди с млечен сос

Прoдукти: 4 порции пилешки гърди /по150 г/, 150 г кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол; За соса: 250 г кисело мляко, 4-5 стръкчета джоджен, 1 парче краставица /около 100 г/, 1 скилидка чесън, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Правим по няколко дълбоки резки в пилешките гърди и ги нареждаме в плитък съд. Разбиваме киселото мляко заедно със счукания чесън, кимиона, червения пипер, черен пипер и сол на вкус. Заливаме гърдите с тази смес и оставяме да престоят 30-40 мин, като периодично ги обръщаме. С помощта на блендер разбиваме млякото за соса заедно с обелената и нарязана краставица, счукания чесън и наситнения джоджен. Подправяме с лимонов сок, черен пипер и сол и оставяме соса на студено. Прехвърляме пилешките порции в тавичка и печем 30-35 мин при температура 200°С. Заливаме със соса и поднасяме.

Пилешки гърди със сусам

Прoдукти: 4 порции пилешки гърди /по150 г/, 6 с.л. соев сос, 100 г мед, 2 с.л. сусам, 2 с.л. сусамово масло, 2-3 скилидки чесън, 1/2 ч.л. смлян джинджифил.
Нaчин на приготвяне: Смесваме меда със соевия сос, сусама и сусамовото масло. Прибавяме джинджифила и счукания чесън и разбъркваме. Заливаме пилешките порции с така приготвената марината и оставяме да киснат 1-2 часа, като често ги обръщаме. Нареждаме месото в тавичка и печем 30 мин в умерено загрята фурна.

Пилешко с бамбукови връхчета

Прoдукти: 200 г пилешки гърди, 200 г бамбукови връхчета /1 консерва/, 1 с.л. вино, 2 с.л. брашно, 1 малка глава лук, 1 малка глава чесън, 1 ч.л. джинджифил, 1 белтък, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме бамбуковите връхчета и ги попарваме в малко вода. Разбиваме белтъка и го смесваме с брашното, размито в малко вода. Нарязваме месото на ивички и го потапяме в белтъчната смес. Сгорещяваме олиото и изпържваме месото, като непрекъснато бъркаме. Изваждаме го, прецеждаме олиото и отново го загряваме. Изпържваме ситно нарязания лук и бамбуковите връхчета. Наливаме виното, посоляваме и подправяме с джинджифила. Връщаме месото, поръсваме ситно нарязания чесън и разбъркваме.

Пълнено панирано пиле

Прoдукти: 4 парчета пилешки гърди, 75 г настърган кашкавал, 1 с.л. пресен естрагон (може магданоз) или 1 с.л. сух естрагон, 25 г масло или маргарин, сол, черен пипер, галета, 1 разбито яйце, 2-3 с.л. олио, пържени гъби, магданоз.
Нaчин на приготвяне: С остър нож правим джобчета във всяко парче месо. Разбъркваме кашкавала, естрагона и черния пипер и с тази смес пълним “джобчетата”. Отворите защипваме с клечки за зъби. Посоляваме отгоре, овалваме всяко парче в галета, после в разбито яйце и пържим в сгорещеното олио 5-8 мин, докато всяко парче поруменее. Отцеждаме парчетата от мазнината, подсушаваме с домакинска салфетка и ги прехвърляме в затоплен съд. Държим ги на топло. Поднасяме пилето топло, гарнирано с пържени гъби и картофи и обилно поръсено с магданоз.

Пържено пиле с краставица

Прoдукти: 400 г пилешки гърди, 1 краставица, 1 стрък праз /бялата част/, 2-3 с.л. оцет, 2-3 с.л. соев сос, 2 с.л. вино, 1 ч.л. зехтин, 2-3 зърна анасон, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на лентички и го запържваме в сгорещеното олио заедно със ситно нарязания праз. Посоляваме и подправяме с виното, оцета, соевия сос и анасона. Нарязваме краставицата на тънки колелца и я прибавяме към месото. Разбъркваме и пържим още 1-2 мин. Накрая прибавяме брашното, размито в малко вода, сипваме зехтина, разбъркваме и отстраняваме от огъня.

Пиле по градинарски с ориз

Прoдукти: 1с.л. олио, 350г обезкостени пилешки гърди, 2-3 глави лук, 2 зелени чушки, 1 кг домати, 1 скилидка чесън, 250 г сварени царевични зърна, 1 1/2ч.ч. ориз, 50 г настърган кашкавал, 3 стръка праз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на кубчета, а пилешкото – на пръчици. Запържваме месото, лука и чушките, като бъркаме постоянно. След като пилето порозовее, прибавяме обелените и настъргани домати и царевицата, заедно със соса. Изчакваме сместа да заври и изсипваме ориза и настърганият кашкавал. Намаляваме температурата, покриваме с капак и оставяме ястието да покъкри, докато ориза се свари. Малко преди да го свалим от огъня, прибавяме нарязаният на ситно праз.

Пиле по мексикански

Прoдукти: 4 почистени от костите и обелени от кожата пилешки гърди, 45 г краве масло, 1 с.л. зехтин, сол, черен пипер, 50 мл бренди, 2 скилидки чесън, 2-3 люти чушки, 1 ч.л. лют кетчуп, 40 мл концентриран портокалов сок, 35 г препечени ядки, 4 резенчета портокал.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме пилешките гърди заедно с мазнините до поруменяване. Поръсваме със сол и черен пипер. Наливаме брендито и внимателно фламбираме. Щом пламъкът угасне, прибавяме нарязаните на ситно люти чушки и чесъна, както и лютия кетчуп. Намаляваме котлона и наливаме портокаловия сок. Оставяме ястието да къкри 25 мин Разпределяме пилешките гърди по чиниите, гарнираме със задушен ориз, заливаме със соса, наръсваме с ядките и украсяваме с портокаловите резени.

Пилешко със шунка и пармезан

Прoдукти: 4 филета от гърдите, 3-4 с.л.брашно, 4 с.л. мазнина, 4 тънки резена шунка, 1 к.ч. настърган пармезан, 3-4 стръка босилек, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме напречно филетата, за да получим по-тънки парчета и ги овалваме в брашното, размесено с черен пипер и сол.. Сгорещяваме мазнината, прибавяме наситнения босилек и пържим филетата на силен котлон около 2-3 мин. Намаляваме котлона и продължаваме пърженето още 10-12 мин. Подреждаме филетата върху скарата на грила. Върху всяко парче слагаме тънък резен шунка, наръсваме с пармезана и запичаме до поруменяване на кашкавала.

Пълнени пуешки гърди

Прoдукти: 500 г пуешки гърди, 200 г спанак, 150 г филе от сьомга, сол, черен пипер, 1 стрък естрагон, 1 ч.л. олио, 500 мл зеленчуков бульон, 1 щипка шафран, 2 с.л. диетичен маргарин, 2 с.л. брашно, магданоз
Нaчин на приготвяне: Бланшираме спанака 2 мин във вряща подсолена вода 2 мин. Прехвърляме го в гевгир, обливаме със студена вода, отцеждаме и го подсушаваме. Начукваме рибното филе, поръсваме със сол и черен пипер и слагаме парченца от него върху листата спанак. Отгоре поръсваме с естрагон и навиваме на стегнато руло. Махаме кожата от пуешките гърди и ги разрязваме на четири. Внимателно ги изтъняваме с дървено чукче, натриваме ги със сол и черен пипер и върху всяко парче слагаме спаначени рулца. С помощта на мокра марля завиваме пуешкото месо на руло и отстраняваме марлята. Краищата защипваме с клечки за зъби, за да не се разтворят рулата по време на печенето. Сгорещяваме мазнината и равномерно позапържваме рулата. Щом хванат лека коричка, ги прехвърляме в намаслена тавичка и печем 40 мин на 200°С. Изваждаме рулата, завиваме ги във фолио и ги оставяме 10 мин да се задушават. Разбиваме маслото с маргарина. Възвираме подправения със шафрана бульон, намаляваме котлона и прибавяме маслото. Бъркаме, докато сосът се сгъсти. Развиваме фолиото, изсипваме в соса сока, който са си пуснали рулата, разбъркваме и сваляме от котлона. Подправяме с наситнен магданоз. Разпределяме този сос в затоплени чинии, нарязваме гърдите на филийки и ги поднасяме върху соса.

Пилешки флейки с чесън

Прoдукти: 800 г пилешко месо от гърдите, 1 глава чесън, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. майонеза, 4 с.л. краве масло, суха чубрица, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на пържоли, които начукваме с дървено чукче. Посоляваме и поръсваме с лимонов сок и черен пипер. Оставяме да престоят 2 часа и след това ги изпичаме на гореща скара. Поливаме изпечените флейки с горещо краве масло. Отделно смесваме киселото мляко с майонезата и счукания с малко сол чесън. Заливаме всяка от флейките с така приготвения сос. Поднасяме ги поръсени със стрита чубрица.

Пиле по тексаски

Прoдукти: 4 парчета бяло месо от гърдите, 1 счукана скилидка чесън, 2 с.л. доматено пюре, 1 с.л. пчелен мед, 1/2 ч.л. суха горчица (на прах), сос „Табаско”, сол, 75 г стафиди, 175 мл пилешки или зеленчуков бульон, 25 г изчистени сурови слънчогледови семки.
Нaчин на приготвяне: Натъркваме месото с чесъна и го нареждаме в плитък огнеупорен съд. Правим паста от соса „Табаско”, меда, горчицата, доматеното пюре и солта и намазваме с нея парчетата месо. Отгоре наръсваме стафидите. Възвираме бульона, загряваме фурната на 200°С, заливаме пилето с бульона и печем под капак 40 мин. Сваляме капака, обливаме пилето със собствения му сок от печенето, поръсваме със семките и печем още 15 мин. Гарнираме със задушен ориз и салата по избор.

Медальони от кълцано пилешко месо

Прoдукти: 1 кг пилешки гърди, 1 филия бял хляб, 60 г краве масло, 100 сметана, 1 к.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 к.ч. галета, 4 яйца, индийско орехче, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата и костите и накълцваме много ситно месото. Прибавяме накиснатия в млякото и отцеден хляб, маслото, сметаната, настъргано индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Омесваме много добре и оформяме медальони, които потапяме последователно в брашното, разбитите яйца и галетата. Изпържваме ги от двете страни в сгорещената мазнина до златистожълто оцветяване.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Напълнете градината с иглики

Ако ни се иска да си направим игликина поляна както в песните и приказките, трябва да се съобразим с естествените изисквания на тези горски чеда. Въпреки че понасят все още слабото пролетно слънце, на...

Пчелната отрова лекува 99 болести

Както гласи една древна легенда, пчелите са поискали от Бог да им помогне да защитават меда, който произвеждат. А Бог им отговорил: “Ще ви дам оръжие - остро жило, пълно с отрова. Но да знаете - ако е...

Тайната на куклата Барби

Нейната създателка подарява на всички момиченца по света любима кукла, но съсипва живота на собствената си дъщеря. Рут Хендлър се ражда през 1917 г. в семейството на беден полски емигрант, ковач по пр...

Феите, наречени циклами

Разходката в есенната гора е истинско удоволствие. Опадалите листа приятно шумят под стъпките, багрите наоколо са топли, наситени, въздухът е свеж и ароматен. Всички цветя вече са прецъфтели и оронили...

Начало