Още рецепти » Вашите предложения за празниците

 Вашите предложения за празниците

МАЛИНА МЪГЛОВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО

„Коледна звезда” от печени чушки

Прoдукти: 1 буркан печени червени чушки, 400 г сирене „Крема” (може и извара), половин глава лук, 2 скилидки чесън, листа от зелена салата, копър, магданоз, олио, сол, 5 маслини, 1-2 с.л. лимонов сок.

Нaчин на приготвяне: Смесваме „Крема” сиренето, олиото, солта, наситнения лук, чесъна, копъра и магданоза и разбъркваме добре. С тази смес пълним печените чушки. В средата на голяма кръгла чиния слагаме маслините, наоколо разстиламе няколко листа от зелената салата, а върху салатата редим пълнените чушки с острата част на чушките към външния край на чинията. Подправяме чушките със сол, олио и лимонов сок.

Новогодишна баница „охлюви” с късметчета

Прoдукти: 1 пак. кори за баница, половин кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода, 1 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. сирене, 1 ч.ч. лимонада (или газирана вода) сусам, 1 к.ч. олио, 1 бучка краве масло.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с киселото мляко и содата. Прибавяме брашното и сиренето и отново разбиваме. Взимаме по 2 кори, прегъваме ги от към дългата страна 4-5 см и върху прегънатата част слагаме от плънката, ръсим със сусам и завиваме на руло, което после навиваме на „охлюв”. Слагаме в намазнена тава. По същия начин навиваме и останалите кори. Мажем отгоре баницата с масло, поръсваме със сусам и заливаме с лимонадата. Изчакваме около 30 минути да попие течността и печем до готовност. Върху всяко охлювче забождаме знаменце с късметче.

МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с. ЯВРОВО

Коледна капама

Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 пиле, 100 г гъби, 250 г кайма, 200 г кървавица, 500 г свински ребра, 2 к.ч. ориз, олио, червен и черен пипер, кимион, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите и ги задушаваме с половината ориз, слагаме подправките и заливаме с 1 к.ч. вода. Варим докато омекне ориза. Пълним пилето с тази смес и го зашиваме. Каймата с подправките смесваме с другата половина от ориза и правим малки сармички. На дъното на тенджерата слагаме накълцано зеле, след това пилето, овкусените ребрърца, пак зеле, кървавицата и отгоре сармичките. Добавяме олио и вода да покрие яденето, захлупваме и варим 3-4 часа на тих огън.

Коледни явровски сарми

Прoдукти: 1 кг кайма, 2 зелки (листа), 1 чаша ориз, 2 стръка праз, червен и черен пипер, кимион, олио, зелев сок, олио, 1 пиле или тарелка крилца.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата с ориза, ситно нарязания праз лук, подправките, 2 с.л. олио и червения пипер. Вземаме от каймата и навиваме малки сармички. на дъното на тенджера слагаме пласт накълцано зеле, отгоре ред сармичките и върху тях разфасованото пиле. Завършваме с ред сармички. Поръсваме с червен пипер и олио, заливаме със зелев сок и захлупваме с чиния. Варим на тих огън 3 часа.

ПЪРВОЛЕТА НАКОВА, гр. СОФИЯ

Пълнени пуешки бутчета

Продукти за 2 порции: 2 пуешки бутчета, 6 сушени сливи, 70 мл бяло сухо вино, 2 триъгълничета топено сирене, 2 скилидки чесън, сол, черен пипер; за гарнитура: 6 картофа, 1 малка глава броколи, 12 резенчета мариновани в зехтин червени доматчета.

Нaчин на приготвяне: Сушените сливи заливаме с виното и оставяме да престоят 30 минути. След това ги отцеждаме и нарязваме на малки парченца, които смесваме с намачканото топено сирене и чесъна. Разрязваме бутчетата по дължина, отстраняваме костта и пълним с готовата смес. Зашиваме бутчетата и ги нареждаме в тавичка. Печем под фолио около 1 час. След това махаме фолиото и допичаме до получаване на златиста коричка.
Гарнитурата: Нарязваме на кубчета обелените картофи и варим в подсолена вода (колкото да ги покрие). Когато омекнат добавяме малко масло, разбъркваме и оставяме върху топлия котлон. Броколите сваряваме в подсолена вода.
Сервираме бутчетата в чиния заобиколени от картофите, броколите и доматчетата оформени като коледен венец.

Млечна салата с авокадо

Прoдукти: 1 авокадо, 1/3 кофичка кисело мляко, сол, черен пипер, 1 скилидка чесън, 1 тиквичка, 20 г сирене, сусам (тиквени семки).

Нaчин на приготвяне: Обелваме авокадото и го нарязваме на кубчета. Тиквичката също нарязваме на кубчета и бланшираме в подсолена вода, след което я отцеждаме. Изчакваме да изстине и я сипваме при авокадото. Добавяме киселото мляко, сиренето и подправките. Разбъркваме и поръсваме със сусам или тиквени семки.

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК

Свинско филе с билкова мозайка

Продукти за 6 порции: 1,5 кг обезкостено свинско филе, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. зелен пипер, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 ч.л. сушен босилек, 1 ч.л. сушен розмарин, 1 ч.л. мащерка, 1-2 щипки чесън на прах, щипка къри, 1 ч.л. сол, 1 к.ч. бяло вино.

Нaчин на приготвяне: Подсушаваме месото и го запържваме в сгорещена мазнина с малко сол и къри. Смесваме продуктите за билковата мозайка и с нея поръсваме месото от всички страни. Поставяме в глинен съд и печем около 1 час на 180°С. Изваждаме месото от фурната, охлаждаме леко и нарязваме на филийки.

Коледни звездички

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 бакпуловер, 1 ч.ч. захар, 1 щипка сол, 1 щипка кардамон, 1 щипка смлян бял пипер, 1 щипка мента, 1 яйце, 3 с.л. сметана, половин пакетче масло, 50 г смлени бадеми, 50 г настъргана портокалова кора, маргарин, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Смесваме в купа брашното, бакпуловера, захарта, солта, подправките, яйцата и сметаната. Прибавяме нарязаното на парчета масло, бадемите и портокаловата кора. Омесваме много твърдо тесто и го оставяме да почине около 2 часа. Върху гладка повърхност разточваме кора с дебелина около 2 см. От нея изрязваме с формички звездички. Печем 15 минути на 180°С върху намазнена оризова хартия.
За глазурата: Разбиваме на водна баня пудрата захар с 3 с.л. вода и намазваме още горещите сладки. За глазура може да се използва и разбит белтък. След като се охладят, сладките се съхраняват в плътно затворена кутия.

РОСИЦА ПЕТРОВА, гр. СОФИЯ

Специалитет на мама

Прoдукти: 4 свински пържоли, 150 г кисели краставички, 100 г колбас, 200 г кашкавал, 1 глава кромид лук, 200 г домати от консерва, 50 мл бяло вино, 3-4 скилдики чесън, 100 мл олио, 2 1/2 с.л. брашно, магданоз, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пържолите напречно на две половини, но не до края, така че да се получи джоб. Начукваме ги, осоляваме и напръскваме с вино. Оставяме да престоят 10-15 минути. Приготвяме плънка, като задушаваме лука, колбаса, и киселите краставички нарязани на ситно. Прибавяме и подправките. Пълним пържолите със сместта, нареждаме в тава и заливаме с намачканите и смесени с олио домати и брашно. Печем до полуготовност. Нарязваме кашкавала на тънки филийки и покриваме пържолите. Допичаме още 5-10 минути.

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН

Салата с меден дресинг

Прoдукти: 5-6 филийки телешка шунка, 800 г смесена зелена салата, 8 доматчета чери, 1 авокадо; за дресинга: 5 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. мед, 1 с.л. едрозърнеста горчица, 1 скилидка счукан чесън, 1 ч. л. сол.

Нaчин на приготвяне: Измитата салата слагаме в голяма купа заедно с нарязаните на половинки домати. Авокадото разрязваме на две, отстраняваме костилката му и обелваме. Нарязваме го на ивици и прибавяме в салатата. Телешката шунка нарязваме на лентички и слагаме в салатата. Междувременно приготвяме дресинга, като всички съставки смесваме и разбиваме добре. Подправяме салатата с 6 с.л. от дресинга, а останалата част запазваме, ако е необходимо. Разбъркваме и сервираме.

Свинско с 8 подправки

Прoдукти: 1 кг свински врат без кости, 3-4 скилидки чесън, 1 морков, 2 кисели краставички, 2 с.л соев сос, 1 с.л дижонска горчица, кимион (на върха на ножа), индийско орехче, джинджифил, 1 к.л. чесън на прах, 1 щипка чубрица, мащерка, 1 ч.л. червен пипер, сол, 1 бира.

Нaчин на приготвяне: Измиваме, подсушаваме месото и го шпековаме с нарязаните чесън, морков и кисели краставички. Смесваме соевия сос с горчицата и с тази смес намазваме месото. Оставяме го 1 час, за да се овкуси. Смесваме всички сухи подправки и оваляме хубаво месото в тях. Слагаме го в йенска тенджера и наливаме бирата. Захлупваме с капак или фолио и печем в сгорещена на 250°С фурна. Сервираме със задушени зеленчуци, картофи или варен ориз.

„Чудни хапки” за предястие

Прoдукти: 1 кг картофи, 50 г шунка, 50 г кашкавал, 50 г пушени гърди, 50 г извара, червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на филийки и ги изпържваме от двете страни. Правим сандвичи, като между две филийки пържени картофи поставяме шунка, кашкавал или пушени гърди. Набождаме хапките с коктейлни клечки и нареждаме в подходящ поднос. Върху всяка хапка шприцоваме розичка от извара и поръсваме леко с червен пипер.

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА

Празничен ордьовър

Продукти за 6 порции: 200 г бяло сварено пилешко месо, 200 г сварено телешко месо, 200 г шунка, 200 г риба (по желание), 1 буркан кисели краставички, 2-3 червени домата, 2-3 листа зелена салата, половин кутия лека майонеза, 5-6 стръка магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на филийки пилешкото месо, телешкото и шунката. Обезкостяваме рибата и накъсваме на малки парченца. В средата на чинията за сервиране поставяме розичка от домат върху канапе от листата на зелената салата. Около нея разпределяме киселите краставички, а после четирите вида месо. Украсяваме с охлювчета от майонезата и клонки магданоз. Поднасяме с аперитив.

Празнично пиле-лютика

Продукти за 4 порции: 1 пиле (1,5-1,7 кг), 800 г картофи, 3 по-едри патладжана, 12 зелени чушки, 1 буркан белени червени домати, 4-5 стръка магданоз, 30-40 г масло, смлян черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме пилето, отцеждаме и го поставяме в дълбока тавичка или пръстен гювеч. Около него нареждаме, отдолу обелените и нарязани на едри парчета картофи, след това опечените и обелени, нарязани надлъжно патладжани. След тях слагаме обелените и почистени чушки и най-отгоре целите домати от консерва. Всеки пласт от продуктите посоляваме и поръсваме с черен пипер. Върху всички продукти разпределяме маслото и магданоза. Завиваме с фолио или капак и печем в умерена фурна. 10-15 минути преди да го извадим откриваме пилето за да хване златиста коричка. Поднасяме със сухо бяло вино.

ИРИНА ЕКСАРОВА, гр. СЛИВЕН

Пилешки рулца с чушки

Прoдукти: 4 обезкостени пилешки гърди (без кожа), 4 печени чушки, 100 г кашкавал, сол и черен пипер на вкус; за пастата: 1 скилидка чесън, 1 ч.л. горчица, 2-3 щипки босилек (сух), 1 с.л. олио.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме паста за намазване от счукания чесън, горчицата, босилека и олиото. Начукваме леко гърдите, осоляваме ги, подправяме с черен пипер и намазваме с пастата. Във всяко парче месо поставяме по една пиперка и нарязан на пръчици кашкавал. Навиваме на руло и ако е необходимо набождаме с клечки за зъби за да не се разтворят. Подреждаме рулцата в намаслена таваичка и печем в предварително загрята фурна при температура 200°С за около 15-20 минути.

Кълцаница в було

Прoдукти: 250-300 г обезкостен свински врат, 1 свински черен дроб, 1 агнешко було, 1 голяма глава лук, 7-8 зърна анасон (1/4 ч.л. смлян ), 1 ч.л. сол, 1/4 ч.л. кимион.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на много ситни парченца и прибавяме към него накълцания на ситно лук. Поръсваме със сол, кимион и счуканите зърна анасон. Нарязваме дроба на много ситно и го прибавяме към останалите продукти. Агнешкото було режем на парчета като за сарми и в тях завиваме плънката. Сплескваме хубаво, като кюфте, за да бъде максимално затворено. Изпичаме на грил тиган или барбекю, като отстраняваме излишната мазнина, която пуска булото. Сервираме с подходяща гарнитура.

ЗАХАРИНКА ВОДЕНИЧАРОВА, с. ЯМНА

Пилешки крилца с мед и соев сос

Прoдукти: 1 кг пилешки крилца, 6 с.л. мед, 10 с.л. соев сос, 1 с.л. къри, 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Смесваме соевия сос с меда, кърито и сока на 1 лимон. В тази марината накисваме пилешките крилца и оставяме да престоят няколко часа в хладилник. След това изпържваме крилцата във фритюрник до златисто. Сервираме със салата по желание.

Бадемови бисквити

Прoдукти: 200 г масло, 2 яйца, 125 г захар, 100 г бадеми, настъргана кора на 1 лимон, 500 г брашно, 1-2 пакетчета ванилия.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с дървена лъжица докато стане на пяна. След това прибавяме пудрата захар, брашното, лимоновата кора, ванилията и счуканите бадемите (предварително попарени в топла вода и обелени). Омесваме от продуктите меко и еластично тесто. Разточваме лист от тестото и нарязваме бисквитки с желаните форми. Намазваме с яйце и редим в намаселна тавичка. Печем до златисто.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Резитба на виещи се рози

Всички сортове, принадлежащи към групата на виещите се рози, се отличават с буен растеж и много- бройни цветове, събрани в съцве- тия. Те са най-ценните измежду всички цъфтящи растения, използ- вани з...

Как да сготвим пържолите

Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...

Алергията към тебешира

Докато не тръгна на училище, детето ми не страдаше от алергия. Но там получи жестока алергия към тебешира. Какво да правим? В. С. от Сл. Алергията действително може да се отключи от обикновения...

ЛЕЧЕНИЕ С ЛИМОНИ

От древни времена са търсели помощта на лимона при дифтерит, болести на черния дроб, скорбут, жълтеница, отоци, ревматизъм, камъни в пикочния мехур, подагра, простуда, атеросклероза, авитаминоза и т....

Начало