Вино от трънки
Прoдукти: 3 кг трънки, 3 кг захар, 6 л вода.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели, силно оцветени трънки, измиваме ги и ги намачкваме. Разтваряме захарта във водата и заливаме смачканите плодове. Изчакваме 10 дни да премине ферментацията, прецеждаме и наливаме в дамаджана. След 5-6 седмици отново прецеждаме и наливаме виното в бутилки.
Бъзово вино
Прoдукти: 5 китки цвят от бъз, 3 лимона, 1 кг захар, 6 л вода.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лимоните на дребно и слагаме в дамаджана. Добавяме захарта, бъзовите китки и водата. Разбъркваме добре. Запушваме и оставяме на хладно. След 45 дни прецеждаме и наливаме в сухи бутилки.
Боровинково вино
Прoдукти: 3 кг боровинки, 2 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Размачкваме боровинките добре и ги оставяме да престоят три дни в съда, в който сме ги намачкали. Изстискваме сока (може и през сокоизстисквачка), наливаме го в дамаджана или голям буркан и насипваме захарта. Доливаме вода по желание и оставяме да зрее 3 месеца. Прецеждаме и наливаме в бутилки.
Вино от иглика
Прoдукти: 1 л бяло вино, 2 шепи цвят от иглика.
Нaчин на приготвяне: Напълваме подходящ съд с цвета на игликата и заливаме с бялото вино. Затваряме и оставяме на слънце за 2 седмици. Прецеждаме и наливаме в бутилка. Затваряме добре.
Вино от касис
Прoдукти: 3 кг касис, 5 л вода, 2 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Избираме напълно узрели плодове и ги намачкваме в подходящ съд. Прибавяме водата, в която сме разтворили захарта, и разбъркваме. Изчакваме 1 седмица да премине ферментацията, прецеждаме и наливаме виното в дамаджана.
Къпиново вино
Прoдукти: 3 кг къпини, 1700 г захар, 300 г мед.
Нaчин на приготвяне: Намачкваме добре узрелите къпини и изсипваме в голям буркан, наливаме 3 л топла вода. Завързваме гърлото на буркана с марля и държим в топло помещение 4 денонощия. Прецеждаме и изстискваме добре къпиновата каша. Наливаме получената течност в буркани. Правим сироп от захарта, меда и 1,5 л вода. Наливаме го към къпиновия сок и затваряме добре. Държим на топло 25-50 дни. Виното е готово, когато се избистри и престанат да се образуват мехурчета. Можем да го преместим в нов съд и да го държим на хладно още 2 месеца. След това го наливаме в бутилки. Ако искаме виното да е по-сладко, увеличаваме количеството на захарта от 500 г до 1 кг.
Малиново вино
Прoдукти: 3 кг малини, 2 кг захар, 3 л вода.
Нaчин на приготвяне: Засипваме малините със захар, намачкваме ги, поставяме ги в стъклен буркан и разреждаме с вода. Ще получим вино 16-18 °. За да протича нормално ферментацията, най - малко 1/10 от съда трябва да остане празна. Разбъркваме по няколко пъти на ден. Държим съда при температура 16-18°С. След 7-8 дни прецеждаме. Наливаме в дамаджани, в които ферментацията продължава - при затворен съд. След 5-6 седмици ферментацията затихва и виното започва да се избистря. Наливаме го в бутилки, затваряме бутилките с тапи и ги съхраняваме легнали на хладно място.
Сухо ябълково вино
Прoдукти: 15 кг диви ябълки, 2 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме ябълките на парчета, смиламе ги. Добавяме захар - 150-200 г на 1 кг каша. Похлупваме съда и оставяме на топло за 2-4 дни. Когато кашицата изплува отгоре, пресипваме сока и изцеждаме кашата. Добавяме захар - 100-150 г на 1 л сок. Затваряме в съд и оставяме да зрее 20-25 дни. Разливаме в бутилки, като внимаваме утайката да не влезе в тях. Затваряме добре.
Шампанско от бъз
Прoдукти: 3 клончета добре разцъфнал бъз, 500 г захар, 125 мл оцет /5%/, 1 лимон, 5 л вода.
Нaчин на приготвяне: Слагаме бъзовите клончета в глинен, порцеланов или стъклен съд (буркан или дамаджана), добавяме лимона, нарязан на кубчета, оцета и захарта и затваряме добре. Когато забележим, че захарта се е разтопила, наливаме кипналата вода и разбъркваме. След три дни прецеждаме и наливаме виното в бутилки. Може да се пие след 10 дни.
Шипково вино
Прoдукти: 1 кг шипки, 1 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Слагаме добре измитите шипки в дамаджана. Заливаме с 5-6 литра вода и прибавяме захарта. Завързваме гърлото с марля и оставяме на топло, за да ферментира. Прецеждаме и наливаме в бутилки.
Шипково вино с мая
Прoдукти: 5 кг шипки, 3 кг захар, 25 г хлебна мая.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре пресните шипки и поставяме в съда за ферментация. Приготвяме сироп от захарта и 7 л вода. Варим 20 минути. Сипваме охладения сироп в съда с шипките. Прибавяме маята и оставяме сместа да ферментира при стайна температура. Виното е най-вкусно е, когато ферментацията е най-бурна. Прецеждаме и наливаме в бутилки.
Ябълково вино
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели и здрави плодове от кисели и сладки сортове ябълки. Обелваме ги, отстраняваме семената и ги прекарваме през месомелачка. После ги пресоваме и поръсваме със захар (на 1 л сок – 250 г захар). Насипваме сместа в подходящи съдове и изчакваме да ферментира. Бурната ферментация трае 7-8 денонощия. Прецеждаме виното и го наливаме в дамаджани, които запушваме с ферментационни тапи. След 3-4 седмици филтрираме виното и го наливаме в стъклени бутилки, които затваряме плътно с коркови тапи. Съхраняваме на хладно място.
То е истински „шампион" сред всевъзможните болки, които изпитваме. Оказва се, че 85% от американците и 79% от европейците са негови жертви - само от време на време или пък доста често. Според лек...
Оформянето на нашата градина не е лесна задача. Освен личните предпочитания и желанието ни да посадим едни или друго растение, е добре да се консултираме със специалисти. В случай, че искаме сами да и...
За да направим сладко от рози, са ни необходими продукти в следното съотношение: на 400 г розов цвят – 1 кг захар, 1.5 ч.л. лимонтузу. Отрязваме долната част на листенцата и почистваме цветовете от ...
Убеждението, че в розовата градина трябва да има само розови храсти, вече отдавна не е в сила. Днес розите имат съседи, спътници, без които нито една градина не може. Например храстовидни рози като &q...