Още рецепти » Във всяка къща – билка

 Във всяка къща – билка
За ползата от билките разговаряме с лечителя Еньо Миланов

Г-н Миланов, откъде тръгва любовта ви към билките?

Знахари са били още прародителите ми. Те владеели древни методи за лечение на хора и животни с билки. Чичо ми пък познавал иглотерапията. Баба ми с лекота се справяла с доста разпространената по онова време сибирска язва (синя пъпка). Тайната й била проста - скълцвала меден сулфат и чесън, разчопляла с обгорена игла болното място и налагала кашичката като компрес. Така върнала към живот десетки обречени. Аз още не съм пробвал този метод. Предадена по наследство, дарбата на лечителя изисква много труд и постоянство. Горд съм обаче, че успях да предам любовта към билките и на децата си, за да не се затрие този златен "занаят". Сега всички са ангажирани във фирмата – съпругата ми Мариана, поела хомеопатията, синът ми Иоан, който скоро ще завърши агрономство, дъщерята Жулиета, след като беше балерина в операта, сега е един от най-активните членове на нашия фамилен трудов колектив.

Как бихте подредили 10-те най-популярни билки у нас според лечебната им сила?

Българска казанлъшка роза. Действа антисептично, противовъзпалително. Използва се за всичко, най-вече при алергични състояния.
Алое. Аз съм доказал, че само с алоеви разтвори се топят някои видове рак. У нас го няма в диво състояние, затова се отглежда в оранжерии.
Алхимила, цариче. Действа кръвоспиращо, за зарастване на рани, при диабет, при херниии. Всяка бъдеща родилка през последните два-три месеца от бременността трябва да пие чай от цариче, за да роди нормално и безболезнено. Лековитата трева се казва още шапиче, защото лекува шап при животните.
Омайниче, обичниче. Действа от разстояние. Ползва се като нервноуспокоително, кръвоспиращо средство и добавка за имунната защита.
Очиболец, сърцеболово биле. И двете имена насочват за какво ще се използва - при различни нервни състояния.
Ранилист, раковче, хайдушка билка. Едно от основните имунноукрепващи растения, което се взема при нервно изтощение и виене на свят, при подагра, при жлъчни и белодробни възпаления, а в последно време - при затлъстяване.
Невен. Стара българска билка. Мехлем от невен със свинска мас помага при кожни заболявания, изгаряния, а отвара от него се пие при стомашно-чревни проблеми, гастрити, колити и т. н.
Черен и бял оман.Черният оман се казва зарасниче. Стимулира костната и чревната тъкан, влиза в имунноукрепващите рецепти. Белият оман е известен като убиец на всички бактерии, има отхрачващо действие и широк лечебен спектър.
Жълт кантарион. Стомашно-чревно биле, лекува нерви. Той е божествена билка - нарича се още Христова кръв (или чудотворка).
Турта. Петър Димков е казвал – жените да уважават това растение. То е добро и заедно с невена се приема при миоми и др. женски болести.

Какво могат и с какво не могат да се справят лечебните треви?

За всяка болка си има билка - Бог е помислил за всичко. За 30 години работа вече познавам около 3000 билки и съм направил лек за всяка болежка. Разбира се, не всичко съм изучил. Най-често билките ги бера в нацъфтелите ливади между Бистрица и Железница – в природната аптека. Някои от тези, които използвам, са изключително ценни. Тях отглеждам в градината си в Лом, където от години култивирам редки видове. Колкото до лекуването, аз по принцип смятам, че ако не можеш да лекуваш всичко, значи не можеш да лекуваш нищо, тъй като в организма различните системи са свързани и си влияят взаимно. Най-важното е да не гледаш на болестта отделно от тялото, тъй като понякога проблемът е много по-дълбоко, отколкото лекарите смятат – първо се разболява духът, а после тялото. Енергията се движи като змия из него - когато минава през чакрите нагоре, човекът духовно се извисява и загърбва физическите желания. Защото ние сме се появили на тази земя, за да трупаме знания, а не да ядем, пием и да прахосваме златното време, което ни е отброено. Аз се уча от големия български лечител Петър Димков. Доверявам се и на източната природна медицина. В основата на всичко според мен е китайската, народите по-късно само са развивали нейните постижения. На "ти" съм с учението за чакрите, кундалините и без проблем практикувам акупунктура. Превеждам книги за източните религии и медицина и се надявам някой ден да ги издам. При диагностицирането ползвам ирисовата практика. Поглеждаш в окото с лупа и виждаш всичките болежки черно на бяло. Там нищо не може да се скрие от опитния специалист. Не е идвал при мене само болен от СПИН. Но много съм мислил, че ако някоя лаборатория се съгласи да работим заедно, ще направя всичко по силите ми, пък може и да успеем. Това, разбира се, е твърде смела мечта.

Каква е философията на билкаря, лечителя и човека Еньо Миланов?

Правилата, които ме водят в живота, са морал, любов и истина. Ние сме ги загърбили и сме се превърнали в двукраки вируси. Какъвто ще да си, колкото пари да имаш, където и да си успял, любов нямаш ли, нищо не си пред Бога и пред космическите закони. Философията ми е простичка - на доброто ти отвръщат с добро - всичко ти се връща. Затова не прави това, което не искаш да ти се случи, защото има висша сила, която съди според делата ти. Повечето хора знаят това, но в отчаянието си изпращат лоши мисли и така усложняват съдбата си. Аз работя и с хора, които трудно ще повярват примерно на хомеопатията. Такъв болен, ако не се настрои, крайният оздравителен резултат трудно се постига. Хорта не знаят, че като им дадеш една капка, разредена не знам колко пъти, зад нея има стикер и духовни сили, които фактически вършат работата.

А приемате ли широко рекламираните билкови хапчета?

Всяко растение има активно вещество. Ако се извлече правилно и се направят хапчета или лекарства, то върши работа. Но това е нож с две остриета, защото при продължителното им приемане ставаме лекарствено зависими. Ако тялото ни произвежда даден хормон, а хапчето го дава наготово, системата спира да работи. То е като да даваш на детето всичко на тепсия. Така ще го се отучваш да работи. И с организма е същото.

Кои билки според вас са уникални?

Ами те всичкте са уникални. Ако погледнете орехчето - неговото друго име е растителен аспирин, защото съдържа салицилова киселина. Или имела. Това, което може тази билка, никое лекарство не го може: на тия с ниско кръвно им го качва, а на хипертониците го сваля. Също така див анасон - ползва се коренът му. Китайците смятат, че който го пие, няма да хване свински грип. Викат му още каменоломка, защото вади камъни от бъбреците. Коренът му може да расте през скалите, като си прави дупчица в камъка. Действа антивъзпалително при всички белодробни случаи, има пикочогонно и болкоуспокояващо действие. Засилва функциите на млечните жлези. Пие се още при пресипнал глас, безсъние, главоболие, за регулиране на болезнена менструация. В крайна сметка хората трябва да знаят, че тайната е единствено в растението. - кога си го откъснал, къде е расло и какъв минерал е измъкнало от земята. Самият климат определя силата на дадено растение. От рода живовляк най-лековит е, който расте високо в Рила. И най-важното - билката крие духовни сили, които вършат най-важната работа.

Има ли билка на дълголетието?

Няма такава. Примерно в последните години хората решиха, че кантарионът е нещо като виагра. Но това, което не знаят, е, че тази билка качва кръвното и един хипертоник не трябва да го пие, а да взима отвара от кръвен здравец. А те го пият, защото смятат, че подмладява. Древните мъдреци са казали: “Докторът не лекува, а помага на болния сам да се излекува.” Ние трябва да дадем минерали на Цар Организъм, а той знае как да си ги подреди при нужда. И все пак: всяко нещо, което прочиства кръвоносните съдове, пречи да се запушват и пази човека от склероза, е еликсир за дълголетие. Тази работа вършат всички добри диуретици. Но не можеш да спасиш човек, който вместо сокове от природата цял живот е пил тези от магазина.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Коя бенка се изражда в рак?

Според поверието бенките носят късмет, но според медицината те могат да означават сериозно заболяване. За опасните бенки разговаряме с д-р Мариета Петрова. - Д-р Петрова,всяка бенка ли може да с...

Домашни милинки

Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...

Цветето-фламинго носи изисканост

Още при първа среща екзотичните антуриуми грабват очите и сърцето. В превод от латински името им означаво „опашато цвете". И това наистина е така - съцвети-ето, подобно на вирната опашка, стърчи ...

Вашите предложения за празниците

МАЛИНА МЪГЛОВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО „Коледна звезда” от печени чушки Прoдукти: 1 буркан печени червени чушки, 400 г сирене „Крема” (може и извара), половин глава лук, 2 скилидки чесън, листа...

Начало