Още рецепти » 100 начина да доживеем до 100

 100 начина да доживеем до 100

Как минава денят на човек, който ще живее сто години. Какви са здравословните тайни на дълголетието? Какво трябва да направите, за да го постигнете?

Вземете си котка

Карен Алън, декан на Университета Бъфалоу в САЩ, твърди категорично: „Котките предпазват човешкия род от патогенните ефекти на стреса." Съжителството с миниатюрните пантери понижава кръвното налягане и съответно намалява риска от развитие на някоя сърдечносъдова болест.

Казвайте редовно „наздраве"

Според д-р Леонард Гарънт от Технологичния институт на Масачузетс всекидневната консумация на червено вино - 2 чаши за жените и 3 за мъжете увеличава с 30% продължителността на живота.

Използвайте олио от рапица

Диетолозите направо го боготворят, Наличието на огромно количество омега-3 дава възможност на маслото да се бори с депресиите, да активизира клетъчното обновяване и да понижи нивото на холестерола в кръвта.

Говорете с дърветата

Според таоистката философия те имат благотворен ефект върху човешкия организъм и самочувствие, понеже преобразуват негативната енергия в позитивна. Прегърнете някое дърво с ръце и ще видите колко бързо ще се заредите с жизненост и оптимизъм.

Заложете на зелено

Зеленият чай е традиционна китайска напитка, а знаем колко много столетници има в тази страна. Изследователи от Медицинския колеж на Охайо са открили още нещо: освен че е пълен с антиоксиданти, зеленият чай затормозява образуването и растежа на канцерогенните клетки.

Запознайте се с водораслото на младостта

Става въпрос за спирулината, уникален източник на олигоелементи и есенциални мастни киселини, играещи важна роля в превенцията на застарява нето, Едномесечният прием на хранителни добавки на базата на спирулина ще ви донесе тонус, жизненост, добра форма.

Смейте се

„Смехът прочиства лигавиците на белите дробове и „измива" вътрешността на тялото посредством мощен прилив на кислород в организма", обяснява Бернар Ракен, автор на бестселъра „За да живеете по-добре". Безгрижният кикот стимулира работата на сърдечния мускул, нормализира кръвното налягане и носи утеха в трудни моменти.

Сложете халка на пръста си

Семейните живеят по-дълго от самотниците, става ясно от изследване на Световната здравна организация.

Родете си дете

Майчинството удължава живота - с 8% за едно дете, с 11% - за две и с 15% - за три,

Вземайте аспирин

Лекарството е не само чудесно средство срещу главоболие и висока температура. Редовният му прием разрежда кръвта, тоест не позволява образуването на тромби, освен това - по най-нови данни, ограничава риска от развитие на рак на гърдата.

Бъдете чисти

След като изучавали в продължение на 3 години хигиенните навици на 570 човека, немски лекари са установили, че тези от тях, които най-малко мият ръцете си, си имат най-много неприятности с червата.

Ограничете консумацията на месо

От близо половин век се знае, че иска ли да е здрав, един зрял човек не бива да изяжда повече от 120 г червено месо на ден.

Плачете

Така ще изхвърлите от себе си излишното напрежение, толкова вредно за здравето. Някои учени дори твърдят, че дълголетието на жените (в сравнение с това на мъжете) се дължи именно на способността им да елиминират токсините, ронейки сълзи.

Пейте

Изпълнявайки любими мелодии, без значение фалшиво или не, ние вибрираме целите от звука на гласа си. А пък вибрациите, усетени от костната система, ни позволяват да осъзнаем, че притежаваме гръбначен стълб, и ни подтикват да стоим по-изправени. На всичко отгоре пеенето разширява гръдния кош и осъществява своеобразен масаж отвътре на червата, подобрявайки едновременно нашето дишане и храносмилане.

Наблегнете на пчелното млечице

Лекарите, работещи в голяма нюйоркска болница, са доказали, че то действа положително върху нивото на холестерола и триглицеридите. Сигурно затова пчеларите напускат белия свят доста по-късно от останалата част на човечеството.

Изкачвайте стъпала

За предпочитане през едно и даже през две. Упражнението влияе прекрасно върху сърцето и ако се практикува редовно, удължава значително надеждите за по-добър живот. Да не говорим, че извайва глезените, прасците, бедрата.

Разкършвайте се редовно

Хората, практикуващи спорт в разумни количества, като нищо ще видят 100 свещички върху тортата за рождения си ден. Няма да станете жертва на сърдечносъдовите заболявания, високото кръвно налягане или остеопоро-зата, ако бягате като от огън от асансьорите и ходите пеша по половин час дневно.

Научете се да... дишате

Дишането през носа насочва кислорода директно към мозъка, а пътем той разширява кръвоносните съдове и позволява на хранителните вещества да циркулират по-лесно в кръвта. И обратното - дишането през устата води до известна липса на кислород и стресира организма.

Откажете партньора си от цигарите

5% от раковите заболявания, които не се дължат на активното пушене, са причинени от пристрастеността към цигарите на житейските ни спътници. Американско проучване показва и 23-процентно увеличаване на смъртността в резултат от инфаркт при мъжете непушачи, женени за пушачки.

Обикнете ябълковия оцет

Хората, използващи само него (в умерени дози) за подправяне на салатите си, се чувстват прекрасно до най-дълбока старост. Лекарите отдават този факт на прочистващите свойства на ябълковия оцет и най-вече на пектина в него.

Повече масажи

Те ни помагат да се спасим от стреса и така намаляват вероятността да си отидем от света заради сърдечносъдов инцидент.

Правете любов

Смъртността сред хора, отдаващи се на радостите на плътта по-малко от веднъж месечно, е двойно по-голяма, отколкото при тези, които се озовават на седмото небе поне два пъти на седмица.

Грижете се за зъбите си

Кариесите, гингивитите, инфекциите в устната кухина и венците често стават причина за сериозни проблеми със сърцето и кръвоносната система.

Кръводарявайте

По този начин можете да спасите живота на много хора, освен това, ако страдате от свръхвисоко ниво на желязото в кръвта, ще се отървете бързо от проблема.

Излезте от своята черупка

Общуването е гаранция за дълголетие - най-активните в социално отношение индивиди пушат по-малко, хранят се по-правилно, редовно спортуват и не се срамуват да споделят.

Пазете се от слънцето

Виновно за образуването на дълбоки бръчки и пигментни петна, небесното светило носи на съвестта си и много случаи на кожен рак. „Консумирайте" го умерено...

Пийте повече от 5 чаши вода дневно

Така ще понижите с цели 60% риска да получите инфаркт или инсулт.

Наблегнете на орехите

Въпреки че са твърде калорични, 5-6 ореха дневно ще понижат нивото на лошия холестерол в кръвта ви с 5%. Останалото го знаете.

Редовно се срещайте с домашния си лекар

Открити навреме, много от патологиите са напълно лечими, затова не чакайте да стане късно.

На всяка цена домати

Ликопенът в тях е мощен антиоксидант, който, веднъж усвоен от организма, му помага да се защитава от свободните радикали и да изгражда отново увредените от тях клетки.

Гледайте положително на живота

Оптимистите остават на земята по-дълго от песимистите и рядко умират на млади години. Щастието, положителното мислене, доброто настроение увеличават и броя на клетките, изграждащи имунната система, най-ефикасното оръжие на организма срещу болестите.

Ориентирайте се към екзотичната кухня

Китайските и индийски ястия съдържат джинджифил и подправки, притежаващи ефекта на натурални противовъзпалителни средства. А „всичко, което ограничаване площта на възпаленията в организма, е добро за здравето", обяснява д-р Ендрю Уел, автор на нашумялата книга „Яжте каквото трябва".

Не анатемосвайте шоколада

Престижният „Бритиш медикъл джърнъл" публикува наскоро изследване, доказващо, че смъртността при мъжете, които редовно консумират малки количества шоколад, е с 36% по-ниска в сравнение с тази на безразличните към лакомството.

Стресирайте се

Канадски учени са открили, че когато организмът е подложен на „добър" стрес - съревнование или конкурс например, той произвежда протеини, които поправят щетите, нанасяни му всекидневно от нервното напрежение. Извод: „добрият" стрес удължава живота.

Страхувайте се

Израелски специалисти твърдят: всичко, което е способно да накара сърцето ни да бие по-бързо от време на време, е гаранция за дълголетие. Каква добра новина за почитателите на Ханибал Лектър.

Безценният чесън

След като установили невероятно високия брой на столетниците в провинция Жинсан, където се отглежда много чесън, китайските лекари са стигнали до извода, че това се дължи на понижаващите кръвното налягане свойства на подправката.

Бийте тимтами

Американската терапевтка Барбара Кроу смята, че техният ритъм синхронизира и трите ни мозъчни нива, като ги карат да вибрират в унисон и позволява на тялото да съществува, без да е контролирано от хладния разум.

Лекувайте високото си кръвно налягане

Хипертонията намалява броя на дните ви, като опасността се засилва с напредването на възрастта. Затова бъдете по-активни физически, хранете се балансирано, ограничете солта, стопете ненужните си килограми.

Медитирайте по 20 минути на ден

Времето, посветено на това занимание, ще ви се отплати стократно, като премахне необяснимото ви безпокойство. Важна подробност: твърде притеснителните хора се оплакват три пъти по-често от заболявания на артериите от по-хладнокръвните и самоуверените.

Върнете се в детството

Знаете ли, че въженцето за скачане кара да работят всички мускули в тялото, в частност сърцето и диафрагмата? 5-минутното боравене с него на ден понижава с 20% риска да ви споходят проблеми със сърцето.

Сближете се с майка си

Учени от Харвард твърдят, че ако не поддържате добри отношения със своята родителка, съдбата ще ви накаже с огромния риск да опознаете отблизо поне една много, ама много сериозна болест през зрелите си години.

Изпробвайте хромотерапията

Тя лекува посредством цветовете, всеки от които има определено физическо, психическо и емоционално въздействие върху нас. Така например червеното допринася за по-бързата циркулация на кръвта и на адреналина, а синьото успокоява и понижава кръвнрто налягане.

Пийте безкофеиново кафе

Напитките, съдържащи кофеин, увеличават налягането на кръвта и след много високи дози сърцето може да забие два пъти по-бързо.

Обърнете се за помощ към поезията

Ако всеки ден рецитирате или четете на глас стихове, стресът и свързаните с него сърдечносъдови инциденти няма да са страшни за вас, казват швейцарски лекари.

Пристрастете се към сьомгата

Тази тлъста риба е богата на мастни киселини омега-3, които подобряват съотношението между „лошия" и „добрия" холестерол в полза на първия, предотвратяват сърдечните кризи и могат да облекчат симптомите на невероятно болезнения ревматоиден артрит.

Спете добре и дълго

Повече от 70% от хората са недоволни от качеството на съня си, а проблемите им, свързани с това, са много: резки промени в настроението, хронична умора, сериозна опасност от попадане в автомобилна катастрофа, Освен всичко останало, страдащите от сънна апнея често развиват хипертония или коронарна недостатъчност.

Внимавайте за пикочния си мехур

Тиквените семки и маслото от тях отдавна се прилагат при проблеми с уринирането, затова лекарите ги препоръчват горещо на мъже, изложени на риска да получат възпаление на простатата.

Не се „стискайте"

Учени от САЩ са стигнали до извода, че комбинацията стрес + препълнен пикочен мехур е много опасна, а силното желание за уриниране е фактор, способен да предизвика сърдечна криза.

Вземайте си no някой и друг ден неплатена отпуска

Възможността да избягате за малко от офиса намалява нивото на стреса и неутрализира вредното му въздействие върху целия организъм.

Орехи + тофу + зелен боб

Диетолози от Торонто са открили, че ако заложат на тези продукти, мъжете могат да намалят нивото на холестерола си с цели 30% само за месец.

Контролирайте инсулина

Ключов хормон в обмяната на веществата, т. е. в изразходването на енергията, доставяна с храната, инсулинът ускорява остаряването, когато е в твърде голямо количество. Изводът: ограничаването на сладкото обещава дълъг живот.

Не преглъщайте гнева

Гледайте да го екстеоризирате, дори за целта да се наложи честичко да ходите високо в планината, за да се накрещите на воля. В противен случай старините ви няма да са особено щастливи.

Закусвайте


Тези, които го правят, имат два пъти по-малко мастна тъкан от пренебрегващите първото ядене за деня, Тлъстините пък... много ясно, означават по-кратък живот.

Развивайте интелекта си

Пряката връзка между нашето IQ и дълголетието се смята за неоспорима, т. е. умните хора имат шанса да изпратят в последния им път по-ощетените в това отношение свои връстници.

Ходете на пазара

И редовно си купувайте оттам пресни дарове на природата (за предпочитане е да не изглеждат съвсем безупречно). Ако не ядете плодове и зеленчуци, вероятността да развиете рак на стомаха става три пъти по-голяма от обичайната.

Пристрастете се към бананите

Само един от тези плодове дневно доставя на организма 400 мг калий. Ако превърнем консумацията на банани в навик, ще намалим с 40% опасността някой хубав ден да получим сърдечна криза.

Отглеждайте зелени растения

От токийския медицински център съобщават, че градските чеда, живеещи в близост със зелени площи, остаряват по-бавно от останалите. И на всичко отгоре изглеждат доста по-добре.

Научете се дa свирите на пиано

Не, не се смейте. Според английския лекар Томас Крол усвояването на нови умения и знания стимулира ума и ни позволява да подобрим - независимо от възрастта, на която това става, мозъчната си дейност.

Хрупайте ябълки

Предпочитате точно тези плодове? Значи няма да имате проблеми със сърцето си. Работата е там, че всичко в тях, дори семките, е полезно. Не забравяйте и факта, че ябълките са пълни с пектин - желираща субстанция, която „обвива" мазнините и възпрепятства усвояването им.

Вярвайте

Ходенето на църква увеличава надеждите за по-дълъг живот, пише в Международния алманах по психиатрия и медицина. Знае се, че това възвисяващо духа занимание дава възможност на тялото да се отърве от стреса и премахва чувството на вина. По-малко известно обаче е това, че общуването с бога в местата за практикуване на даден религиозен култ - какъвто и да е той, спестява на организма големи проблеми с храносмилателната система и с дихателните органи.

Играйте бридж

Картите ни помагат да запазим здравето си в добро състояние не по-зле от практикуването на някакъв вид спорт, обясняват френските лекари. Всъщност ключът към дълголетието трябва да се търси най-вече в удоволствието, което изпитваме от различни игрови дейности.

Консумирайте субпродукти

Черният дроб и бъбречетата съдържат вещества, жизненоважни за доброто функциониране на мозъка, следователно ни защитават от коварната болест на Алцхаймер.

Дишайте

Пълнете белите си дробове с максимално количество въздух един или два пъти дневно - това ще ви осигури по-добра циркулация на кислорода в кръвта и ще помогне на храносмилането ви.


Не пренебрегвайте наследствения фактор

Всеки човек носи определено генетично наследство, което трябва да изучи отблизо по простата причина, че ние твърде често се оказваме предразположени към болестите на нашите родители, баби и дядовци.

Изберете: чаи или мляко

Ободряващата напитка включва в състава си мощни антиокси-данти с благотворен подмладяващ ефект. Той обаче се неутрализира от присъствието дори на лъжичка прясно мляко.

Учете

Висшистите страдат по-рядко от неприятности със сърдечния мускул.

Не може без тиквени семки

Шепа от тях съдържат повече от една трета от препоръчваната дневна доза магнезий, а както е известно, недостигът на минерала носи отговорността за многобройни сърдечни кризи.

Набодете се

Акупунктурата освобождава безброй ендорфини, които помагат на сърцето да се успокои и прогонват стреса.

Доберете се на боровинките

100 г от сочните плодове ни дават количествата витамини Е и С, от които се нуждаем за деня, като на всичко отгоре намаляват опасността на стари години да имаме катаракта (перде на очите).

Излагайте чувствата си върху хартия

Д-р Памела Пийк от Балтиморския университет е категорична: „Ако посвещаваме само по три минути на ден на воденето на дневник или на писането на писма, със сигурност ще се спасим от стреса." Доказателството? След четиримесечен курс по художествено писане 47% от нейните астматични пациенти се отървали от неприятните симптоми на заболяването.

Ходете на кино

Благодарение на филмите, театралните спектакли, посещенията на концерти и изложби ние ще се радваме по-дълго на света наоколо. 36% от ценителите на културния живот са потенциални столетници по простата причина, че интелектуалните развлечения засилват имунната защита.

Редете пъзели

ОТ проучване, направено в Университета на Кливланд, става ясно, че хората с интензивна умствена дейност на възраст между 40 и 60 години рядко развиват болестта на Алцхаймер.

Мийте ръцете си

Доброто здраве изисква безупречна хигиена, което означава 4 задължителни измивания на ръцете дневно. По този начин вие ще намалите с 25% опасността да пипнете хрема и с 50% - гастроентерит. В сравнение с хората, посягащи към сапуна само от дъжд на вятър, разбира се.

Яжте бамбукови стръкчета

Растението, спадащо към семейството на житните, съдържа масивни дози силиций - минерал, играещ особено важна роля в изграждането на клетките, който се среща твърде рядко в природата. Редовната консумация на ястия, приготвени с бамбукови стръкчета, допринася и за фиксирането на калция в костите, т. е. предотвратява остеопорозата.

Къпете се в морето

Морската вода притежава антибактериални и антибиотични свойства. Нейната наситеност със сол, многото минерали и олигоелементи я превръщат в мощно средство за енергизиране на организма, незаменимо в случаи на депресия и преумора.

Практикувайте фен шуй

От всички помещения в дома ви, кухнята е от най-голямо значение за дълголетието, затова се постарайте тя да съответства на изискванията на древното учение за постигане на хармония. Добре е кухнята ви да се намира на голямо разстояние от входната врата, близо до трапезарията и сравнително далеч от дневната.

Не късайте с приятели

Според изследователи от Чикагския университет самотниците понасят много зле стреса и често си отиват от инсулт. За разлика от хората, създали стабилни приятелства, които продължават едва ли не от люлката чак до смъртта.

Повече телесни контакти

10 минути плътен допир с кожата на любимо същество ни гарантират понижаване на кръвното налягане и нормализиране на пулса.

Търсете слънцето

Дефицитът на витамин D, влошаващ състоянието на костната система, се дължи на липсата на светлина. Тя е виновна и за задълбочаването на стреса, както и за лошото настроение.

Мед вместо захар

Пчелният мед притежава силни антиоксидантни свойства, докато захарта допринася за повишаването на нивото на холестерола в кръвта.

Бъдете в добри отношения с колегите си

Колкото повече се разбирате с тях, толкова по-рядко ще се оплаквате от сърцебиене или световъртеж, заявяват най-отговорно изследователи от Университета на Кливланд.

Спреше да хъркате

Неприятното (на пръв поглед само за партньора) явление повишава кръвното налягане и влошава качеството на съня. Консултирайте се с добър специалист, който ще ви предпише подходяща терапия.

Не забравяйте салатите

Листата им съдържат лютеин, принадлежащ към семейството на ка-ротеноидите, които са известни като силни антиоксиданти. Лютеи-нът допринася много за здравето на сърцето, укрепва и имунната защита.

Дремвайте си следобед

Така ще заличите симптомите на умствената преумора, ще засилите паметта и способността си да се съсредоточавате.

Консумирайте грозде през целия сезон

За да не се налага да лекувате кръвоносните си съдове и за да намалите нивото на холестерола си с цели 10%.

Варете яйца

Богато на наситени мастни киселини и на аминокиселини, яйцето е един от най-любимите продукти на диетолозите. Нещо съвсем нормално, като се има предвид, че съдържа 15% от необходимата ни дневна доза фосфор и 15% от препоръчваното количество желязо.

Не смесвайте лекарствата

При наличието на проблеми със сърцето комбинацията от болкоуспокояващи, на базата на ибупрофен, и на аспирин може да доведе до сериозна криза с драматичен изход. Аспиринът не бива да се приема заедно и с парацетамол - няма да има ефект нито от едното, нито от другото лекарство.

Не забравяйте топлите дрехи

Внезапното понижаване на температурата създава благоприятни условия за развитието на инфаркти.

Повече риба в менюто

Пълни с мастни киселини омега-3, които укрепват сърдечния мускул, понижават кръвното налягане и предпазват от възпаления, обитателите на моретата и океаните са много важни за нас и заради наличието на големи количества протеини.

Занимавайте се с йога

Асаните (йогистките пози) правят по-здрави всички органи в човешкото тяло и увеличават възможностите му да преодолява умората.

Ваксинирайте се

Ако си поставите грипна ваксина, ще избегнете неприятната възможност да попаднете в болница със сърдечна криза по време на епидемията.

Правете си „шотландски" душ

Когато се къпете, винаги започвайте с топла вода, за да разбудите постепенно организма си и да прогоните напрежението от мускулите. На всяка цена обаче завършвайте със студена струя, която ще стимулира циркулацията на кръвта и ще ви зареди с енергия.

Почиствайте съвестно клавиатурата на компютъра си

Бактериолозите от Аризонския университет доказват, че върху нея намират спокойно убежище около 25 000 болестотворни микроорганизми. 300 пъти повече, отколкото има на седалката на тоалетната чиния в някой многолюден офис.

Сънувайте

Според невролозите сънищата осъществяват връзка между впечатленията, запечатали се в мозъка ни през деня, и по-далечните спомени. Психоаналитиците пък смятат, че сънищата позволяват на някои пренебрегвани страни на нашата самоличност да се изявят. И в двата случая те са средство за постигане на хармония със самите себе си, което ни позволява да избегнем раздразнителността и поведенческите смущения, дебнещи хората, лишени от сън.

Тествайте тайната на абат Кнеп

Т.е. ходете с боси крака в покритата с роса трева (внимавайте за оси, кърлежи и пчели). Френският свещеник, живял през 19 век, който е родоначалник на алтернативните терапии, правел това всяка сутрин и посрещнал в добро здраве и с блестящ ум своя 99-и рожден ден.

Правете планове

Желанието да предприемем нещо - пътуване, строеж на нов дом, зачеване на дете и прочее, предпазва мозъка от преждевременно състаряване значително по-добре от лекарствата, които уж засилват паметта.

Глезете се с подмладяващи десерти

Сложете в купичка две шепи червени плодове (касис, ягоди, череши, малини), залейте ги с кисело мляко и подсладете с мед. Пиршеството, богато на флаво-ноиди, е ваш добър приятел в борбата с окисляването, което съсипва и състарява клетките.

Изпробвайте хомеопатията

Благодарение на нея изчезват многобройни симптоми, между тях тези на фибромиалгията - хроничната умора, засягаща от 1 до 2% от населението на планетата.

Накарайте другите да ви обичат

Усещането, че някой ни обича, ни задържа на тази земя. В своята книга „Да се излекуваме" Давид Серван-Шрайбер дава един много поучителен пример. През 80-те години в голяма американска болница открили отделение за преждевременно родени бебета, оборудвано с кувьози, последна дума на техниката. На медицинските сестри било забранено да се докосват до крехките създания. В един момент лекарите си дали сметка, че докато са още в кувьоза, оцелелите бебета изобщо не наддават на тегло. Освен тези, за които се грижела някаква новоназначена сестра. След като разследвали случая, станало ясно, че младата жена не се подчинила на заповедите и често милвала мъничетата!

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Как да сготвим пилешките гърди

Пилешки гърди по гръцки Прoдукти: 6 порции обезкостени пилешки гърди, 3с.л. олио, 5 глави лук, 4-5 домата, 500 мл пилешки бульон, 3 средно големи картофа, 2-3 скилидки чесън, лютив червен пипер, ...

Във всяка къща – билка

Г-н Миланов, откъде тръгва любовта ви към билките? Знахари са били още прародителите ми. Те владеели древни методи за лечение на хора и животни с билки. Чичо ми пък познавал иглотерапията. Баба м...

Вкусотии със скариди

Пикантни скариди Прoдукти: 400 г скариди, 30 г краве масло, 1 с.л. олио, 2-3 скилидки чесън, 2 люти чушки, 1 с.л. лимонов сок, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме чесъна на ситно, а лютите чушл...

Каменните елементи в градината

Той е красив и стабилен. Древен и неизменно актуален. Разнообразен и зареден с енергия. Той си тежи на мястото. А неговото място е в градината. Камъкът е този неодушевен предмет, който изпълва двора...

Начало