Преди да засадите нови овощни дръвчета, трябва да извършите някои задължителни мероприятия. Те се отразяват благоприятно върху засаждането, прихващането, отглеждането и развитието на фиданките.
Ако ще създавате по-голяма овощна градина, трябва да почистите мястото от камъни, дънери и храсти и ако е необходимо, да направите основно подравняване особено ако ще поливате гравитачно. После наторете площта със 150-160 кг/дка фосфорни и 80-100 кг/дка калиеви торове.
Риголването на дълбочина 50-70 см е много важно, защото се подобряват физичните свойства на почвата и се унищожава основната част от плевелите. То трябва да се извърши 2-3 месеца преди засаждането, за да улегне почвата. Оборският тор в обем 3-5 тона на декар се разхвърля след улягане на риголваната площ и се заорава на дълбочина 30-35 см.
Преди засаждането подравнете и маркирайте площта, на мястото на всяко дръвче забийте колче. Изкопаването на посадъчните ямки в този случай се извършва с навесен ямокопател.
При дворните градини подходът е друг
За дворните овощни градини посочените мероприятия не могат да се приложат, особено трудно е риголването. При тях се почиства и подравнява теренът. Ако наклонът е над 12 градуса, се изграждат тераси, широки 4-5 м. В тези градини 1-2 месеца преди засаждането ръчно се изкопават посадъчни ямки, широки 80-100 см и дълбоки 60-70 см. Горният хумусен слой до 25 см се поставя от едната страна на ямката, а долният - от другата. Преди засаждането хумусният слой се смесва с 10-15 кг угнил оборски тор, 150-180 г суперфосфат и 80-100 г калиев тор. Калиевият тор може да се замести от една кофа дървесна пепел. При засаждането част от тази смес се поставя на дъното на ямката във вид на пирамида и се покрива с тънък слой чиста почва, за да не попаднат корените върху тора. С останалата част се запълва останалата част от ямката.
За да се постави дръвчето точно на мястото, където е било маркираното колче (то при изкопаването на ямката се изважда), се използва садилна дъска. Тя е дълга около 150 см и широка около 15-20 см. В двата края и в средата има по един изрез, разположени в права линия.
Преди изкопаване на посадъчните ямки дъската се поставя така, че маркираното колче да попадне в централния изрез, а в другите два се забива по едно допълнително колче. При засаждането дръвчето трябва да попадне в централния изрез.
Леща по манастирски Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 1 стрък праз, 2 моркова, 1 малка глава целина, 1 червен домат, 1 глава чесън, 2-3 с.л. олио, суха чубрица, магданоз, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: ...
Бъдни вечер Салата от зрял фасул с лютеница и праз Прoдукти: 1-2 ч.ч. сварен зрял фасул, 1 к.ч. лютеница, 1 стрък праз, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. маслини, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, сол. Н...
Пъстра салата с миди Прoдукти: 250 г консервирани миди, 250 г пресни гъби, 6 картофа, 1 глава целина, 1 1/2ч.ч. майонеза, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме продуктите и сваряваме поотделно к...
Рододендроните са едни от най-широко разпространените растения, но у нас са почти непознати. Най-често се отглежда азалеята, която краси стаите ни през зимата, но студоустойчивите видове и сортове теп...