От стотици години кавказците признават не таблетките, а прополисът като най-важното средство за лечение на болестите. Според планинците той може да излекува всички болести.
• Хване ли ви грип, имате ли ангина, замъчат ли ви проблеми със зъбите и венците, опитайте една изпитана кавказка рецепта: парче прополис, колкото грахово зърно се поставя на бузата (от вътрешната й стена) и се държи там 4-6 часа на ден, а може и повече. Не се страхувайте, че може да преглътнете зрънцето прополис. Нищо страшно няма да се случи. Организмът ще отнеме от него това, което му е нужно, а останалото ще изхвърли. Лечението продължава до подобряване на състоянието.
• Ако страдате от ревматизъм, артрит, остеохондроза нагрейтге парче прополис, изтеглете го на тънка ивица и го залепете на болното място, след което за по-сигурно фиксирайте с бинт.
• Воден разтвор на прополис е полезно да се пие при болни стомах и хранопровод: 2 ч. л. от прополиса се сипват в 200 мл вода. Държи се 10-15 мин. на водна баня, кисне 1 час, като междувремено се разбърква със стъклена лъжичка или пръчица. Прецежда се и се съхранява на прохладно място. Приема се по 1 ч. л. 3 пъти дневно преди храна.
• Същият разтвор, разреден с вода в съотношение 1:1, може да се използва за гаргара при ангина, фарингит, ларингит, стоматит и пародонтоза.
• Крем от прополис се използва при екземи, невродерматити, туберкулоза на кожата. Кипва се: 100 г вазелин или животинска мас, след което се охлажда до 50-60 градуса и се добавя 1 ч. л. прополис. Сместа се нагрява до 70-80 градуса и в продължение на 10 минути се бърка с дървена пръчка, докато прополисът не се разтвори. Прецежда се през 4 пласта марля, поставя се в чист буркан и се затваря плътно с капак.
Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...
Любопитството на децата и небрежното съхранение на опасни вещества са най-честите причини за отравянията. 4/5 от всички отравяния се падат на децата до 5-годишна възраст. Втори връх се наблюдава през ...
Говеждо попска яхния Прoдукти: 800-900 г говеждо месо, 1 к.ч. разтопена свинска мас, 1 кг малки лукчета /арпаджик/, 1 глава чесън, 1/2 к.ч. бяло вино, 1 ч.л. доматено пюре,1 с.л. брашно, червен п...
МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр.ТРЯВНА Деликатес от рязани камби Прoдукти: 5 кг червени камби, 3 глави карфиол, 2 кг моркови, 1 глава целина, 200 г сол, 500 г захар, 1,5 л оцет, 50 мл олио, синап...