Още рецепти » Главоболието

 Главоболието

По данни на Световната здравна организация от него страдат около 85% от населението на земята. Всъщност главоболието е само симптом, а причините то да ни измъчва безмилостно са какви ли не.

КОЙ Е ВИНОВЕН?

Кофеинът

Или по-точно липсата му. Кофеинът има свойството да стеснява съдовете на главния мозък. Лишени от него, те губят тонус, циркулацията на кръвта се забавя, в тъканите прониква течност и мозъкът леко отича. Ако денят ви винаги е започвал с чаша-две кафе, решите ли да се откажете от него, няма да се чувствате особено добре в началото.

Какво да се прави?
Раздялата с ободряващата напитка трябва да става постепенно. В продължение на месец намалявайте дневната си доза с една чашка, после минете на зелен чай. В него има достатъчно кофеин, той съдържа и цял куп полезни вещества с тонизиращ ефект. Не е за пренебрегване и фактът, че от зеления чай се отвиква много по-лесно.

Хот-догът

както и всяка храна, съдържаща нитрити, натриев глутамат или аспартам. Нитритите придават приятен розов цвят, затова ги добавят често в колбасите и кренвиршите. Натриевият глутамат пък понякога е маскиран под името хидролизиран растителен протеин. Влиза в състава на сухите супи, чипса, печените ядки, ястията, сервирани в китайските ресторанти. Третата субстанция, заместител на захарта, можем да открием в много напитки и дъвки, подсладени с нея. Ако получите главоболие половин час след като хапнете нещо от гореизброените продукти, вие определено проявявате свръхчувствителност към тях.

Какво да се прави?
Внимателно изучавайте етикетите и избягвайте храни, съдържащи вредните за вас вещества.

Желязото

Главоболието е една от основните прояви на анемията, свързана с недостига на желязо в организма. Заболяването има и други симптоми - неговите жертви чувстват умора, виене на свят, страстно желание да дъвчат медни жици или глина. Обилните кръвотечения, съпътстващи месечния цикъл, повишават риска от анемия, защото едновременно с кръвта се губят хемоглобин и много желязо.

Какво да се прави?
Идете на изследване, а докато се каните да го направите, яжте повече бобови растения, пийте сок от нар, посипвайте порциите си с големи количества магданоз, по-често сервирайте черен дроб на масата си - така ще компенсирате отчасти дефицита на важния микроелемент. Дали ще се наложи да го вземате и във вид на таблетки, ще реши лекарят ви.

Алергията

Понякога главоболието е единственият й симптом в медицинската литература е описан случай, когато жена, жертва на непоносими болки в главата, се отървава напълно от тях, след като спира да яде пилешко месо, оказало се мощен алерген за нея. Подобна реакция могат да предизвикат и различни вещества със силна миризма, например новият ви парфюм. Изследванията показват, че при някои хора свръхчувствителната лигавица на носоглътката изпраща сигнал за болка директно в главния им мозък.

Какво да се прави?
Колкото по-малко подсмърчате, толкова по-слабо ще е главоболието ви. В случая се нуждаете не само от лекарства срещу алергия, но и от съдосви-ващи капки за нос. Ако пък болката ви мъчи, докато навън се носят полени, мийте главата си всеки ден и се преобличайте напълно, веднага щом се приберете вкъщи. Редовното чистене също е начин да намалите концентрацията на алергени в дома си.

Диетите

Главният мозък реагира остро на недостига на гликоза в кръвта, понеже точно тя е основен източник на енергия за клетките му. Ако цял живот спазвате полугладни диети за отслабване, няма начин запасите ви от гликоза да не свършат в най-неподходящия момент - например през нощта, и вие да се събудите с непоносима болка в главата.

Какво да се прави?
Дори да трябва да свалите доста килограми, яжте по малко и често. Така ще избегнете рязкото падане на нивото на захарта в кръвта си и нейното нежелано последствие главоболието. Добре е преди сън да изпивате чаша прясно мляко или да хапвате малко обезмаслена извара, за да осигурите на организма си хранителни вещества за през нощта.

Грипът

Вредният вирус не само се размножава в носоглътката ви, но и отделя токсини, които кръвта разнася из целия организъм. Те попадат в главния мозък, а какво следва от това, ви е ясно. Главоболието може да се дължи и на висока температура - знак, че клетките на имунната система унищожават активно вирусните частици.

Какво да се прави?
Завийте се добре, пийте чай със сладко от малини, за да разтворите токсините, не ходете на работа с температура 39 градуса. Ако няколко дни след оздравяването си усетите главоболие от едната страна, в областта на челото и очите, веднага идете на лекар - може да става въпрос за начален стадий на синузит.

Овулацията...

... и до болка познатият ви предменструален синдром. Естрогените, които играят важна роля в овулацията, притежават една неприятна особеност - задържат течности в организма. Затова и гърдите ви се увеличават, глезените ви се подуват, а стрелката на кантара се качва стремително нагоре. Лекият оток в мозъка, дължащ се на по-голямото количество течности, нахлули в него, става причина да ви цепи глава.

Какво да се прави?
Когато настъпи денят X, ограничете рязко солта - тя също задържа водата в тъканите. Яжте по-малко сладки неща и отдавайте предпочитанията си на протеиновите храни. Не забравяйте витамините от група В и магнезия. Ако болката е много силна, консултирайте се с гинеколог - може би ще ви помогнат оралните контрацептиви, които нормализират хормоналния баланс.

Високото кръвно налягане

Ако след поредния семеен скандал или служебен конфликт се появи тъпа болка в тила ви, пред очите ви започнат да играят „мушици", в ушите ви шуми, измерете кръвното си налягане и не мислете, че от хипертония се оплакват само старите хора. В нашия бурен век то спохожда и двайсетгодишните.

Какво да се прави?
Опитайте се да заспите, а на сутринта се посъветвайте с лекар - подборът на лекарства срещу това заболяване е отговорна и деликатна работа.

Шефът

Ако надвечер усетите, че главата ви сякаш е притисната в менгеме, сигурно става въпрос за главоболие, резултат от свръхнапрежение в работата. То се дължи на схващане в мускулите на шията и раменете и на нарушено кръвоснабдяване на главния мозък.

Какво да се прави?
Помолете любимия да ви масажира. После вземете топъл душ и насочете силната струя към тази част от главата си, където ви боли най-много. Представете си, че болката отплува в неизвестно направление заедно с водата.

Партньорът

Около 5% от жените периодично получават главоболие по време на секс, като неприятните усещания достигат своя връх в момента на оргазма. Отговорност носи резкият скок в кръвното налягане, възприеман от мозъка като сигнал за опасност.

Какво да се прави?
Щом ви се случва за първи път, идете веднага на лекар. Болката може да е свързана с аневризма - опасно разширение на съдовете, доставящи кръв на мозъка. Ако всичко е наред, избягвайте бързия секс и настоявайте за по-продължителна любовна игра - така възбудата, а заедно с нея и кръвното ви налягане ще се покачват постепенно.

Родителите

При положение че имате много силни болки в едната половина на главата, преди началото им виждате цветни петна, а кошмарните усещания са съпроводени с повръщане, вероятно страдате от мигрена, която се предава по наследство. По принцип интензивността и честотата на пристъпите намаляват заедно с напредването на възрастта.

Какво да се прави?
Опитайте се да разберете вследствие на какво друго, освен на гените си, получавате мигрена. Причините може да са недостатъчно сън или прекомерна консумация на орехи, сирене, червено вино. Непременно се консултирайте със специалист.

Ние самите

Лекарите са убедени, че главоболието е тясно свързано с психиката на човека. Ако постоянно се чувствате виновна за нещо, ако сте свикнала да криете емоциите си и дълго да преживявате дори най-малкия неуспех, подсъзнанието ви реагира, като ви наказва с болка.

Какво да се прави?
Осъзнайте проблемите, които не ви дават покой - отдавнашен конфликт с родителите, постоянен недостиг на време, провали в личния живот. Ще ви ста не много по-леко и ако от време на време давате свобода на емоциите си. Смейте се, когато ви е ве село, плачете, щом ви е тъжно. Това не е срамно, а полезно. Поне така твърдят медиците.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Градинските пътеки

Това са нашите мълчаливи пътеводители. Те определят маршрута ни за движение по участъка, помагат бързо да се преместим от един ъгъл на градината в друг, свързват различните зони, постройки и елементи ...

Внимание! Лекарства

Спасение или отрова? Често си задаваме този въпрос, щом стане дума за тях. По простата причина, че някои прехвалени средства, които ни обещават незабавно изцеление, имат неблагоприятни ефекти от сорта...

Украсете банята с папирус

В природата папирусът (Cyperus papyrus) расте по бреговете на Нил и някога от неговата сърцевина египтяните са правили хартия. Сега папирусът благодарение на силните си филизи, увенчани с розетка от л...

Как да пием на празника?

Не, наистина е безсмислено за кой ли път да споменаваме и заклеймяваме вредата от алкохола, особено опасен за нежния женски организъм. По-важното е да знаем, че ние сме устроени доста по-различно от м...

Начало