Schisandra chinensis е латинското име на китайския лимонник - виещо се растение, което достига до 10-15 м дължина и дебелина до 5 см. При разтриване между пръстите всичките му части издават миризма на лимон, откъдето идва и името - китайски лимонник. Младите стъбла са кафяви, блестящи, гъсто покрити с овални, изумрудено зелени листа. Цветовете са бели, с дълги дръжки,
Шизандрата е студоустойчива, влаголюбива и светлолюбива. Размножава се чрез отводи и издънки, тъй като сената имат ниска кълняемост и продължителен период на кълнене. Растенията се засаждат на разстояния 1,50 м между редовете и 0,65 м вътре в тях. След засаждането почвата наоколо се покрива с 15-20 см слой от мулчиращи материали (листа, слама, сено). По-нататък се полива редовно, плеви се и се добавя мулч, тъй като корените са разположени близко до повърхността.
Формировката е в зависимост от мястото на засаждане - засенчват се балкони, облистват се огради, перголи, асмалъци, увива се около дървета. Резитба не се прилага, растението не страда от болести и неприятели.
Шизандрата започва да плододава на втората-третата година. Плодовете узряват през септември. Те са в плътни гроздчета с яркочервени зърна с едрина на грах и се обират наведнъж. От едно растение могат да се получат 5-6 кг плодове.
Плодовете, семената и корите от стъблото съдържат тонизиращите вещества ехизандрин и схизандрол. В меката част има до 15 % захари, етерично масло, смолисти вещества, витамин С (до 500 мг%), органични киселини (лимонена, ябълчна и винена). Плодовете на лимонника се характеризират с високо съдържание на минерални соли - желязо, магнезий, силиций, калций и фосфор.
Всички части съдържат етерично масло с аромат на лимон. Използват се в кулинарията и сладкарството. От плодовете се приготовляват сладка, конфитюри, сокове, безалкохолни напитки, трапезни вина с цитрусов аромат. Листата са подправка за меса, супи и ястия. От тях се прави тонизиращ чай с аромат на лимон.
Лечебно
Цялото растение се използва като лекарствено средство, което повлиява на организма като цяло - повишава умствената и физическа работоспособност, жизнеспособността, издръжливостта, засилва имунно-биологичните сили, Плодовете и семената оказват благотворно влияние при хипертония, сърдечно-съдови заболявания, бронхит, атеросклероза, болести на стомаха, разширени вени, алергии, диабет, безсъние, отпадналост. Повишават защитните функции на организма при студ, влага, жега.
Пъпешовото дърво (Solanum muricatum), известно под звучното име пепино, е една новост за нас, въпреки че по света отдавна се отглежда в промишлени мащаби. Произхожда от Южна Америка, където прадедит...
За ползата, която носят на човешкия организъм кълновете и зародишите разговаряме с доц. д-р Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диетика. - Д-р Байкова, ка...
Никакви паяжини в ъглите, безупречен под, лъснати до блясък мебели... И още, и още... Въпреки все по-усъвършенстваните уреди и обещаващите все по-големи чудеса продукти за почистване, поддържането на ...
Левизията е растение, което е предназначено за каменисти места и идва от Северна Америка. От голямата листна корона излизат фини стъбла, по които като съзвездия блестят бледорозови или яркорозови цвет...