Още рецепти » Влияние на почвата върху овошките

 Влияние на почвата върху овошките

Почвата е средата, в която овощните растения развиват кореновата си система и се прикрепват, за да растат в изправено положение. Тя е основният фактор, от който зависи силата на растежа, родовитостта и дълголетието на тези растения. От нея те се снабдяват с хранителни елементи и вода, а също и с кислород от почвения въздух, необходим за растежа на корените.
Основната маса от кореновата система на дървесните овощни видове се развива на дълбочина до 60-80 см, но отделни корени проникват до 2-3 м, а при по-силно растящите подложки и при добра пропускливост на почвата и до 6-8 м дълбочина. Колкото по-силно е развита кореновата система във вертикално и хоризонтално направление и колкото по-голям обем почва обхваща, толкова по-добре се снабдяват растенията с вода и хранителни вещества, с което се осигурява по-добър растеж и плододаване.

Необходимите условия

За дървесните овощни видове е необходимо почвата да е пропусклива най-малко до 1,5-2 м на дълбочина, а за ягодоплодните - до 40 - 60 см. На почви с плитко разположена непропусклива материнска скала или непропусклив глинясал хоризонт корените не проникват дълбоко и се развиват главно в хоризонтално направление. Такива почви задържат излишна почвена влага и това допринася за задушаване (асфикция) на корените. Такова задушаване се получава и при високо ниво на подпочвените води, поради което не бива да се засаждат овощни градини в места, където подпочвените води се повишават, макар и за няколко месеца, по-високо от 0,8 - 1 м. Това се установява, като се постави по-широка тръба на дълбочина 1,5 - 2 м и през цялата година се наблюдава нивото на подпочвените води. Установено е, че през почивния период корените издържат на преовлажняване най-много 1-2 месеца, докато през вегетационния период - най-много 2-3 седмици.

Леките неутрални почви са най-подходящи

Освен физичните свойства на почвата и мощността на почвения хоризонт трябва да се установи и химическия състав на почвения разтвор. Повечето видове се развиват най-добре върху неутрални до слабо кисели почви. Бадемът, кайсията, смокинята, черешата и вишната, присадени върху махалебка се развиват сравнително добре и при слабо варовити почви. Особено чувствителни към по-високо съдържание на карбонати са прасковата, присадена върху праскова, и крушата, присадена върху дюля. Засадени върху варовити почви листата на тези видове пожълтяват още през лятото (хлороза), без да опадат и растенията загиват преждевременно.
Овощните растения се развиват най-добре върху почви с по-лек механичен състав. Такива почви са добре аерирани и са по-топли, но много леките почви имат по-лошо влагозадържане. Във връзка с това в полупланинските райони, където валежите са повече и изпарението е по-слабо, по-подходящи за овощни градини са по-леките и пропускливи почви. В по-топлите райони с по-малко валежи глинестите и по-влагоемки почви са за предпочитане. Изборът на видовете и подложките също трябва да бъде съобразен с механичния състав на почвата. Ябълката, дюлята и джанковата подложка при сливата, кайсията и прасковата понасят сравнително по-добре по-тежките и преовлажнени почви. Кайсията върху кайсиева подложка, прасковата върху прасковена подложка, черешата и донякъде крушата се развиват най-добре върху по-леки и пропускливи почви.

Влажността е решаващ фактор

Както много сухите, така и преовлажнените почви се отразяват неблагоприятно въряу растежа и плододаването. Оптималната влажност на почвата трябва да бъде около 75-85% от пределната полска влагоемкост.
Въздушният и топлинният режим на почвата също влияят върху развитието на кореновата система, а от там и на цялото растение. Освен от преовлажняване въздушният режим може да се влоши още и при затревяване и нередовни обработки.
Основните мероприятия, с помощта на които могат да се подобрят физичните и химични свойства на почвата, а също така хранителният, въздушният и водният режим, са риголването преди засаждането на дълбочина 60-70 см, редовните обработки, торенето и напояването на овощните градини.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да си завъдите мандарина

Мандарината може с успех да се отглежда в домашни условия. Можете да присадите калеми на лимон или грейпфрут, но можете да се снабдите директно и с облагородени дръвчета. Търсете сорта Миягава Васе ил...

Пластири вместо хапчета

Дали против болки, при болно сърце или като контрацептив, днес предписаното ви лекарство вместо да се гълта, може да се залепи върху кожата. Лекарствените пластири са много практични. Чрез тях целебно...

Вкусотии с кестени

Супа от кестени Прoдукти: 600-700 г кестени, 1 парче целина, 3 с.л. брашно, 60 г краве масло, 70-80 г сметана, 2 жълтъка, 2 ч.ч. пилешки бульон, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме кестените о...

Как да се лекуваме с грах?

Грахът е древно културно растение, известно от 4 в. преди н.е. Учените считат за негова родина Крим, Кавказ, Средна Азия и Иран. По тези места и днес се среща диворастящ грах. Вероятно той е бил култи...

Начало