Който засади луковичните и клубенолуковичните растения през есента, той ще посрещне пролетта с ярки цветове. Почвата още няма да се е затоплила, а на повърхността й ще се появят кокичетата. По-късно в цветното хоро ще се включат минзухарите, врабчовото грозде, нарцисите и лалетата. Всички те са великолепен ескорт за ранно цъфтящите декоративни тревисти многогодишни растения – жълтите ерантиси, игликите, брунерата, медуницата.
Можете да получите още по-красив ефект, ако засадите в лехата не само по един екземпляр, а наведнъж няколко, като създадете група, например, от 15-20 нискорастящи луковични растения от един и същ сорт. Оптималното време за засаждане на много от пролетни цветя започва през втората половина на септември. Някои от тях се нуждаят от слънчево място и отцедлива почва. Ако та е глинеста и непропусклива, ще се нуждае от дренаж. Иначе ще възникне опасност от загниване на луковиците. За да направите дренаж, насипете на дъното на ямката за засаждане чакъл, пясък или керамзит на слой 2-3 см. При засаждането не трябва да торите, защото в луковиците са натрупани хранителни вещества в достатъчно количество. Това не изключва нуждата от пролетно подхранване. През вегетацията в листата ще се образуват хранителни вещества, които ще преминат в луковиците. Тъкмо затова са препоръките листата на луковичните растения да се изрязват едва когато пожълтеят и започнат да изсъхват.
На каква дълбочина се слагат луковиците
Запомнете основното правило: Луковиците и клубенолуковиците се садят на дълбочина, равна на три пъти височината им. При видове е трудно да забележите корени по клубенолуковиците. Ето защо, за да не объркате дъното с челото, можете да засадите луковиците настрани. Корените сами ще определят в каква посока да растат.
Важно: Не засаждайте луковиците прекалено дълбоко, иначе растенията трудно ще пробият земята. Нужната ви информация на каква дълбочина да садите всеки определен вид можете да прочетете на опаковката на посадъчния материал.
Ето някои луковични цветя, които се садят през есента: лалета, нарциси, зюмбюли, лилиуми, фрезии, ириси, кокиче, минзухар, фритилария, декоративен лук.
Качамак по селски Прoдукти: 1 кг царевично брашно, 3 л вода, сол, 3 ч.ч. сирене, 200 г масло, 100 г сланина. Нaчин на приготвяне: Във вряща вода слагаме солта и изсипваме наведнъж брашното, кат...
Кипър не е голям – за 2-3 часа островът може да бъде обходен от единия край до другия. И независимо, че забележителностите му са във всички краища, да се видят изобщо не е сложно. Плажът, където от мо...
„Покажи ми къде живееш и ще ти кажа какъв си" - това е философията на Фен шуй, хилядолетното китайско изкуство, което ни учи как да подредим дома си така, че да привлечем на своя страна положител...
Лучена яхния с пиле Прoдукти: 1 пиле, 9-10 глави лук, 10-12 червени чушки, 5-6 домата, 1 морков, 2 глави чесън, 1 1/2 к.ч. олио, 2 дафинови листа, чубрица, магданоз, сол. Нaчин на приготвян...