Хрупкави краставички
Прoдукти: 2 кг краставички, 1 глава чесън, 10 цвята копър, 1 щипка захар, 100 г сол, 10 листа от черен касис.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме зеленчуците. Почистваме чесъна, големите скилидки разполовяваме. На дъното на съд слагаме половината зеленина и половината чесън. Нареждаме краставичките прави и покриваме с останалата зеленина. Приготвяме марината, като разтваряме солта и захарта в 1 л вода, кипваме на огъня и охлаждаме. Заливаме краставичките с маринатата и притискаме с чиния. Краставичките са готови за консумация след 3 дни. Ако искаме да станат на следващия ден, отрязваме крайчетата на краставичките и заливаме с гореща марината.
Стерилизирани краставички
Продукти за 1 буркан: корнишони, 3-4 с.л. силен оцет, 1 равна с.л. сол, 1 равна ч.л. захар, 1-2 дафинови листа, черен пипер на зърна, бахар, шайбички обелен кромид лук
Нaчин на приготвяне: На дъното на буркана слагаме дафинов лист, черен пипер, бахар, шайбички лук, оцет,захар и сол. Обрязваме краставичките от двата края и ги подреждаме плътно една до друга. Доливаме бурканите с вода, затваряме херметически и стерилизираме само 2 мин.
Мариновани краставички
Продукти за 10 буркана: 4,5 кг краставички - корнишони, 500 г лук, 10 броя цветници от копър, 1,6 л оцет, 200 г сол, 150 г захар, 20 г синапено семе, зърна черен пипер, зърна бахар
Нaчин на приготвяне: Измиваме корнишоните и ги накисваме в студена вода за 2 часа, за да възстановят свежестта си. Почистваме лука, измиваме го и нарязваме на кръгчета с дебелина 2-3 мм. Отделяме цветниците от стъблото на копъра и ги измиваме. В подходящ съд наливаме 3 л вода и слагаме дръжките от копъра, солта и захарта. Варим сместа в продължение на 5 мин или докато се разтворят добре солта и захарта. Прибавяме оцета и разбъркваме. Във всеки буркан поставяме по 2-3 кръгчета лук, 1 цветник от копър, 4-5 зърна черен пипер, 2-3 зърна бахар, 10-15 семена синап. Нареждаме краставичките плътно вертикално в бурканите на един или два реда. Допълваме бурканите с маринатата, затваряме ги и стерилизираме 6-10 минути.
Кисели краставички
Продукти за 2 буркана от 3 литра: 5 кг краставички, 8 с.л. сол, сух копър, 16 аспирина
Нaчин на приготвяне: Нареждаме краставичките плътно в буркана заедно с копъра. Във всеки буркан слагаме по 4 с.л. сол, 8 счукани аспирина и доливаме с вода. Претакаме краставичките 1 седмица, след което ги съхраняваме на хладно и тъмно. Отгоре трябва да оставим 1 пръст саламура или да налеем олио.
Люти краставички
Продукти за 1–литров буркан: 600 г дребни краставички, 1/2 глава лук, 1-2 люти чушки, 1-2 дафинови листа, копър, 3-4 зърна бахар, 5-6 зърна черен пипер, 2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 к.ч. оцет.
Нaчин на приготвяне: Измиваме краставичките и ги почистваме от дръжките. Нарязваме ги на парчета по дължина. В буркана сипваме солта, захарта, оцета, бахара, дафиновия лист и черния пипер. Редим краставичките прави в буркана, като между тях поръсваме нарязан копър. Най-отгоре слагаме лютите чушки и нарязан на колелца лук. Доливаме буркана с вода, затваряме го с капачка и стерилизираме 5 мин от завирането.
Краставички в саламура
Прoдукти: 3,5 кг краставички, 1 шепа лозови и вишневи листа, съцветия копър, 1 парче хрян, нарязан на пръчици, 1 с.л. синапено семе, 1 щипка тарос, сол
Нaчин на приготвяне: Нареждаме краставичките в дълбока тенджера, заливаме ги със студена подсолена вода /на 1 л вода 30 г сол/ и ги оставяме така 1 нощ. Изваждаме ги и ги нареждаме в голям стъклен буркан като между тях редим лозови и вишневи листа и ръсим от подправките. Заливаме с преварена, прецедена и изстинала саламура в пропорция на 1 л вода 50 г сол. Отвора на буркана покриваме с марля върху самата саламура, затискаме с венче от лозови листа, а отгоре - с камък. Завързваме буркана с пергаментова хартия. Съхраняваме на хладно място.
Краставички с чорбаджийски чушки
Прoдукти: краставички, чорбаджийски чушки, черен пипер, дафинов лист, за всеки буркан - по 1/2 глава лук, 5 с.л. оцет, 1 с.л. сол, 3 счукани аспирина
Нaчин на приготвяне: На дъното на всеки буркан слагаме от изброените подправки, отгоре нареждаме чушки и краставички и доливаме със студена вода. Затваряме с капачки и на 3-4 дни обръщаме бурканите с капачките надолу за претакане. Повтаряме това 1 месец и прибираме на студено и тъмно място.
Краставички със зелени доматчета
Продукти за 3-литров буркан: 3 с.л. сол, 3 с.л. захар, 9 с.л. оцет, 9 аспирина; корнишони и зелени доматчета
Нaчин на приготвяне: Измиваме зелените доматчета и краставичките и ги нареждаме в буркани от 3 л. Преди това във всеки буркан сме сложили сол, захар, оцет и счукан аспирин. Напълваме бурканите с вода, затваряме ги с капачки и обръщаме в продължение на 5-6 дни. Съхраняваме туршията на хладно.
Зрели краставици и червени чушки
Прoдукти: 2 кг краставици, 1 кг червени чушки „Капия”, 1 с.л. синапено семе, 1 л оцет, съцветия от копър, босилек, суха чубрица, естрагон, захар и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тънко краставиците, нарязваме ги по дължина на две, почистваме ги от семето и ги нарязваме напречно на по-едри парчета. Посоляваме и оставяме да пренощуват. Почистваме чушките от семената и ги нарязваме на малки парченца. Поръсваме краставиците със синапено семе, естрагон, стрита чубрица и наситнен босилек. Смесваме ги с чушките и пълним буркани, на чието дъно сме сложили цветчета от копър. Отгоре също слагаме цвят от копър. Възвираме оцета със захар и сол на вкус, изчакваме да изстине и заливаме туршията. Оставяме бурканите в хладно помещение за 1 седмица. След това отцеждаме саламурата, кипваме я на огъня и след като изстине, отново я наливаме в бурканите. Затваряме херметически, но не стерилизираме.
Тройно бланширани краставички
Прoдукти: 3,5 кг краставички, 1 л оцет, 150 г захар, 150 г сол, 1 връзка копър
Нaчин на приготвяне: Възвираме вода в голяма тенджера, заливаме подрязаните краставички и ги оставяме да престоят 24 часа. Отцеждаме ги. Повтаряме тази процедура 3 пъти, като втория и третия път ги киснем по 10 часа и всеки път заливаме с прясна вряла вода. Кипваме оцета, захарта и солта. Заливаме краставичките, държим ги отново 24 часа, отливаме течността и отново я кипваме. Слагаме топлите краставички в сухи и топли буркани, поръсваме с копър, заливаме с врялата течност, затваряме с капачки и държим на хладно място.
Килифаревски краставички
Продукти за 1 буркан: 500 г корнишони, 1-2 зърна бахар, 6-7 зърна черен пипер, 1/4 дафинов лист, 2-3 филийки лук, 3-4 скилидки чесън, съцветия копър, 1 равна ч.л. синапено семе, 80 мл оцет, 1 равна с.л. сол, 1 ч.л. захар
Начин нa приготвяне: На дъното на буркана слагаме лук, черен пипер, парче дафинов лист, сух копър, бахар, синапено семе. Нареждаме вертикално и плътно едно до друго корнишончетата, поръсваме със захарта и солта, сипваме оцета и наливаме догоре с вода. Затваряме с капачка и стерилизираме 5 мин.
Руски краставички
Прoдукти: 5 кг корнишони, 1 пакетче черен пипер на зърна, стръкове сух копър, 2-3 по-едри глави чесън; зa маринатата: на 700 мл вода по 1 пълна с.л. сол, на всеки буркан от 800 мл по 1 с.л. оцет
Нaчин на приготвяне: Подрязваме краставичките в двата края и ги накисваме за 1 час в студена вода. Възвираме на котлона две тенджери – едната с чиста, а другата с подсолена вода. Отцеждаме краставичките от студената вода и ги нареждаме плътно една до друга във вертикално положение в бурканите. Заливаме ги с врялата чиста вода, похлупваме с капачките, без да ги затваряме и бланшираме 5 мин. Изливаме водата, сипваме на дъното оцета, а между краставичките слагаме съцветия копър и нарязан на филийки чесън и заливаме с врялата саламура. Затваряме бурканите херметически и ги обръщаме с капачките надолу за 1 нощ. Прибираме на сухо и студено място.
Белени краставички със синап /хардал/
Прoдукти: 4 кг дебели краставички, но не корнишони, 15-16 малки лукчета /арпаджик/, 1,5 ч.ч.оцет, 1,5 к.ч. захар, 3 с.л. синап /хардал/, 2-3 зърна бахар, 10 зърна черен пипер, 5-6 цвята от копър, 1 дафинов лист
Нaчин на приготвяне: Обелваме краставиците и ги нарязваме на половинки. Изчистваме семенната част и ги режем на четвъртинки или осминки, дълги 5-6 см. Поръсваме със сол. Покриваме съда за 1 нощ, а на следващия ден отливаме изцедилия се сок. Смесваме го с оцета, захарта, черния пипер, бахара, дафиновия лист и слагаме да ври 5-6 минути с 2-3 л вода. Подсушаваме краставиците и ги подреждаме с лука, хряна и копъра в голям буркан. На места разпръскваме зрънцата хардал. Заливаме с гореща марината и завързваме отвора с хартия. Оставяме на хладно място. След 2-3 седмици краставиците са готови за консумация.
Корнишони с морска сол
Продукти за буркан от 3 л: 3 с.л. морска сол, 1,5 кг корнишони, 1 ч.л. синапено семе, хрян, сух цвят от копър, 1 лист от смокиня, вишневи листа, 2-3 аспирина
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре корнишоните и ги подреждаме в буркана, като между тях слагаме смокиновия лист, копър, синапено семе в торбичка от тензух, хряна и вишневи листа. Най-отгоре поръсваме с морската сол и до долната част на отвора на буркана доливаме със студена вода. Можем да направим венче от вишневи клонки и листа и да притиснем отгоре краставичките. Запечатваме буркана с капачка и ежедневно го обръщаме няколкократно насам-натам, за да размесим подправките и да помогнем на ферментацията. Може да сложим в буркана 2 аспирина. Съхраняваме туршията на прохладно място.
Кафето (Coffea), без което не можем, се получава от едно екзотично растение. То произхожда от Африка, някогашното царство Кофа, сега провинция на Етиопия, на чието царство е взело името. В родината си...
За да задоволи нуждите си от плодове, при нашите климатични условия се препоръчва семейство от 4 души да има в двора си между три и шест ябълкови дървета, две до пет крушови, две-три вишни, четири-пет...
Пържена сьомга Прoдукти: 500 г филе от сьомга, 1 ч.ч. брашно за тестото, 2 с.л. брашно за овалване, 1 яйце, 1 малка бутилка бира, лимонов сок, сок, мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне: Нар...
Поредната приказка е прочетена, последният каприз е задоволен. Най-сетне вашето съкровище заспива. Обърнете внимание на позата, в която прекарва нощта, за да разберете още нещо за характера му. ...