Още рецепти » Божествената красота на Вигна Каракала

 Божествената красота на Вигна Каракала

Вигна (Vigna) е род многогодишни вечнозелени растения от сем. Бобови (Fabaceae (Leguminosae), представен от около 100 вида растения. Най-популярно сред тях е Вигна Каракала (Vigna caracalla). Произхожда от тропическите райони на Африка и Централна Америка. Израства много бързо, като в началото на вегетацията растежът може да достигне до 20 – 30 см на ден. Изключително подходящи цветя за прикриване на стени и огради с пълзящи и увивни растения. Каракалата с успех се използва и на места, където е необходим бърз почвопокривен ефект – за кратко време тя израства до 5 – 7 метра.

Любимка на пчелите

Листата на каракалата са светлозелени, а цветовете са обагрени във виолетово, бяло или светло жълто. Цъфти от средата на лятото до есента (от юни до октомври) и вълшебните и цветове привличат пчелите като магнит. На местата с минимални температури над нулата, каракалата расте като многогодишно растение, но при нашите климатични условия се отглежда като едногодишно цвете в градината, като може да презимува в съдове на светло и хладно.

Къде да я засадим?

Каракалата обича директните слънчеви лъчи. Затова мястото й в градината и на балкона е в най-светлия участък, като слънчевото греене трябва да бъде минимум 6 часа. Тъй като каракалата е пълзящо (увивно) растение, естественото й място е до стени, огради или други вертикални елементи, около които да се увива.
Особено важно е да осигурите богати на хранителни вещества почви. Почвеният субстрат следва да бъде с много добра въздухо- и водопропускливост. Осигурете добър дренаж за оттичане на излишната вода. За да постигнете тези характеристики на почвата, добавете в нея перлит и пясък. Също така трябва да се торите редовно през целия активен период с торове за цъфтящи растения.
Поливането е обилно през горещите летни дни, като при възрастните растения, поливането може да се редуцира до леко изсъхване на почвения субстрат между поливките.
За да се радвате на продължителен и обилен цъфтеж, е необходимо редовно да подрязвате филизите на растението.

Размножаването е лесно

Каракалата се размножава сравнително лесно със семена или стъблени резници. Семената се накисват във вода за 24 часа преди сеитбата. Сеят се на дълбочина около 1 см. Покълват да две – три седмици при температура около 20 градуса.
Размножаването с резници през пролетта също не е сложно и с добра успеваемост. Стъблените резници трябва да са с дължина около 15 см. В малък съд с диаметър около 7 – 8 см сипете перлит и го навлажнете добре. Премахнете листата от долната част на стъбления резник и го засадете в перлита на дълбочина около 5 см. Осигурете и постоянна и висока въздушна влажност на разсада, като покриете съда с прозрачна материя (парник). Не излагайте на директно слънце!

КЛИКНЕТЕ ТУК, ако искате дa притежавате това невероятно цвете.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

ПЪРЖЕНИ ЗАКУСКИ

Банички с риба Прoдукти: 200 г брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. топла вода, 15 г мая за хляб, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, 1 глава лук, сокът от половин лимон, 200 г рибно филе, черен пипер, сол....

Как се прави капама

Капама по бански Прoдукти: 1 кокошка, 500 г кайма (смес), 200 г кървавица, 200 г солена сланина (с кожата), 1 кисела зелка, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 6 с.л. разтопено масло или свинска мас, 1 ч.ч...

Фантазии с аспержи

Супа от аспержи с ориз Прoдукти: 300 г аспержи, 1 к.ч. ориз, 200 г сирене, 100 г краве масло, сокът от половин лимон, черен пипер, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Киснем нарязаните на малки п...

Магнолия – как се отглежда

Магнолията принадлежи към кастата на растенията-аристократи. Малко са дърветата, които могат да повторят красотата на цветовете й в съчетание с техния неповторим аромат. Това се забелязва веднага. Но ...

Начало