Още рецепти » Простуда или грип - как да се справим?

 Простуда или грип - как да се справим?

Ако кихате, ако гърлото ви боли или носът ви е запушен, това е по-скоро простуда. Но ако се появят главоболие, температура, силна отпадналост и болки в мускулите – това вече са признаци за грип. Най-важното, симптомите на грипа се появяват внезапно и бързо се задълбочават.
И простудата, и грипът са заболявания, засягащи дихателната система, но са предизвикани от различни вируси.
Симптомите на настинката са болки в гърлото, запушен нос, хрема, кашлица, субфибрилна температура (37-38 градуса).
Грипът предизвиква по-висока температура, треска, мускулни болки, отпадналост.

Кога да потърсим лекар?

Колкото и да са тежки симптомите, при хора с нормална имунна система и двете заболявания преминават без усложнения. Лекар трябва да потърсите, ако затрудненото дишане и високата температура продължат повече от 48 часа. Тези симптоми обикновено са сигнал за по-сериозно заболяване.

Противовирусни препарати

Безрецептурните лекарства облекчават главоболието и смъкват температурата. За да отстраните причината за заболяването обаче, трябва да приемате противовирусни препарати. Само така ще спрете размножаването на вирусите в първите 48 часа на заболяването. Какво да пиете обаче може да прецени само вашият личен лекар.

Антибиотикът не помага

И грипът, и простудата са вирусни инфекции. А антибиотиците не унищожават вирусите, те са ефективни само в случай на бактериална инфекция. Затова не бързайте да посягате към първия антибиотик, за който се сетите, а потърсете лекар.

Алтернатива

Има начини да оздравеете по естествен начин, без да прибягвате към лекарства. Витамин С на таблетки или цинк ще ви помогнат да ускорите оздравяването. При поява на симптомите на простудата или грипа, може да приемате различни натурални препарати, като осцилококцинум, ехинацея или черен бъз. Това са природни стимулатори на имунната система.
Няма лекарства срещу простуда. Най-важното в такива случаи е да пиете повече течности, за да не получите обезводняване, което може да ви причини други инфекции. Избягвайте обаче кафето, чая и колата с кофеин, защото те също обезводняват организма. Що се отнася до храната, опирайте се напълно на апетита си. Яжте прости храни, като бял ориз и бульон например.
Много полезна е пилешката супа, а когато я пиете гореща, това ще помогне и за отпушване на носа ви. Горещият пунш пък може да ви помогне да заспите по-лесно. Но само в случай, че не пиете лекарства.
Безрецептурни лекарства против простуда могат да облекчат болката и да понижат температурата. Все повече лекари обаче отричат необходимостта от смъкване на температура до 38 градуса с лекарства, освен ако не става въпрос за деца или възрастни хора с хронични заболявания. Повишената температура помага на тялото да се бори с инфекцията и активизира имунната система.
Препарати за отпушване на носа могат да облекчат дишането ви, но те не бива да се използват повече от два-три дни. Докато спрейовете със солен разтвор могат да се използват много по-дълго време.
Отхрачващите средства не са много ефективни. За слаба кашлица са подходящи обикновена вода и плодови сокове. Лекарите обаче не препоръчват да давате безрецептурни средства на деца до четири години. Болките в гърлото пък може да облекчите със солена вода.
Цинкът, ехинацеята и витамин С могат ли да помогнат?
Има изследвания върху спрея за нос на основата на цинк, доказващи че той може да облекчи и съкрати периода на заболяването. Счита се, че цинкът блокира вирусите и препятстват прикрепването им към лигавицата на дихателната система. Други изследвания обаче отричат напълно ползата от цинка,сравнявайки го с плацебо.
Изследванията за влиянието на ехинацеята при простуда дават противоречиви резултати. В едни случаи ехинацеята спомага за намаляване продължителността на простудата, но в други не е ефективна.
Обстойно проучване върху ефективността на витамин С разкрива, че витаминът оказва позитивно действие върху протичането на простудата. Витамин С не предотвратява простудните заболявания, но е в състояние да съкрати периода на боледуването. Високите дози витамин С (8 г през първия ден на болестта) съкращават значително нейната продължителност.
Най-добрият естествен начин да се предпазите от простудни заболявания все пак си остава укрепването на имунната система. Зеленчуците и плодовете в тъмнозелен цвят, като спанака например, са богати на витамините А и С. Сьомгата пък е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които са необходими за борба с възпалителните процеси. Обезмасленото кисело мляко също може да помогне за стимулиране на имунната система.
Редовните занимания със спорт – аеробика или просто ходене, също повишават имунната система. Хората, които се занимават със спорт, разбира се, могат също да прихванат вирус, но при тях симптомите на заболяването се проявяват в далеч по-слаба форма и те оздравяват много по-бързо, отколкото останалите.
Поради анатомичната връзка между носа, гърлото и ушите, не са редки и ушните инфекции. Симптомите на ушната инфекция са болки в ушите, температура или чувство на заглъхване.
Носните и ушни възпаления могат да преминат без лечение, но за да очистите организма от бактериите, понякога се налага да пиете антибиотик.
Премръзването не води до простуда. Затова не се бойте от студения въздух, той може само да повлияе неблагоприятно на някои ваши заболявания, като астмата например и тя да отслаби имунитета ви.

Да се излекуваме сами

Не съществуват препарати за лечение на простуда и грип. Затова редовната употреба на едни или други средства може в най-добрия случай да облекчи симптомите, но не и да съкрати продължителността на заболяването. Затова може да изберете едно от множеството лекарства, което ще ви помогне да се чувствате по-леко, или да се постараете да победите болестта по естествен път.

Как?

Правило първо: като се изсеквате често и правилно. След което задължително мийте ръцете си.
Правило второ: почивайте си повече и по-дълго. Ако сте прихванали простуда или грип, ви е необходима почивка, за да може имунната ви система да се бори с вирусите. Тази борба отнема силите на организма, затова му помогнете, като полежите по-дълго вкъщи.
Правило трето: жабуркайте гърлото.Това ще смекчи болката и временно ще ви облекчи. Правете го със солен разтвор (чаена лъжичка сол, разтворена в хладка вода, четири пъти дневно). Ако гърлото ви дращи, пробвайте с жабуркане с чай, който съдържа танин, за да свиете кръвоносните съдове. Или пък жабуркане с мед – на две чашки вода, една супена лъжица лимонов сок и една чаена лъжичка мед. Сместа трябва да е със стайна температура.
Не се препоръчва даване на мед на деца под 2 години!
Правило четвърто: пийте горещи течности. Те отпускат секретите в носа, помагат да се преодолее обезводняването и успокояват възпалените мембрани на носа и гърлото.
Правило пето: вземайте горещ душ или сауна. Особено когато е придружен с отделянето на много пара, той действа отпускащо и овлажнява носните пътища.
Правило шесто: употребявайте балсам за нос. Мажете отвътре носа и кожата под него с ментолов балсам. Това ще облекчи затрудненото дишане и ще предпази кожата отвън от раздразнение. Ментолът, евкалиптът и камфорът притежават смекчаващи компоненти, които помагат да намалите болката и да подобрите проходимостта на носните пътища.
Правило седмо: спете на висока възглавница.Това ще ви помогне да облекчите запушването на носа.
Правило осмо: избягвайте полетите. Ако пътуването със самолет не е задължително, не подлагайте организма си на допълнителен стрес. Полетът по време на простуда или грип може да увреди тъпанчето поради голямата разлика в налягането.

Автор: доц. Красимира Икономова

Представяме Ви:

Как да живеем без щитовидна жлеза?

Премахването на щитовидната жлеза не е свързано с продължителност на живота, ако жената получава адекватно лечение. Обикновено то е свързано с приема на хормони. Следоперационната терапия се контролир...

Как да разпознаем мигрената?

Мигрената е епизодично едностранно главоболие и е сред неговите най-чести форми. Засяга предимно хора в млада и средна възраст, най-често жени. При тях е нарушена преработката на дразненията от нервни...

Плодови желета

Желе от ябълки и лимони Прoдукти: 2 кг кисели ябълки, 3 лимона, 1 кг захар Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодове на парченца заедно с корите и семенната част. Покриваме ги с вода и варим на ...

И вие можете да отглеждате годжи бери

Въпреки че годжи бери или мерджанът, както го наричаме у нас, е познат и използван още от древността, то в началото на ХХІ век интересът към него избухна с неочаквана сила. От 2005 г. то е на мода в ...

Начало