Сладко от дюли
Прoдукти: 1- 1.5 кг дюли, 1 кг захар, 1 к.л. лимонтузу, 500 г бадеми.
Нaчин на приготвяне: Обелваме дюлите и ги настъргваме. Приготвяме сироп от захарта и 3 ч.ч. вода. Прибавяме дюлите и обелените бадеми. Варимна умерен огън до необходимата гъстота. Слагаме лимонтузуто 5 мин преди да свалим от огъня. Насипваме сладкото в сухи буркани.
Конфитюр от дюли
Прoдукти: 1,5 кг дюли, 750 мл червено вино, 300 г захар, 20 – 30 карамфилчета, 1 ч.л. канела, 6 зърна кардамон, 3 зърна анасон.
Нaчин на приготвяне: Обелваме, почистваме и нарязваме дюлите на резенчета. Слагаме виното, захарта и всички подправки в тава и ги оставяме да врят на тих огън. След 5 мин прибавяме резените дюли и варим 30 мин. Изваждаме дюлите с решетеста лъжица и ги разпределяме в 6 бурканчета. Заливаме с прецедения сироп. Затваряме бурканчетата веднага.
Конфитюр от дюли и грозде
Прoдукти: 2 кг дюли, 2 кг бяло грозде, 1 л гроздов сок, 1 кг захар, 2 ч.л. лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Обелваме кората и махаме семенната част на дюлите. Нарязваме ги на кубчета и ги наръсваме със захарта. Оставяме да престоят 2-3 часа. Прибавяме гроздовите зърна и гроздовия сок. Слагаме ги в съд на слаб котлон и постепенно го засилваме по време на варенето. Бъркаме непрекъснато. Изваждаме гроздовите семки, които изплуват с решетеста лъжица. Щом сиропът се сгъсти, прибавяме разтвореното във вода лимонтузу, варим с бъркане още 5 мин и сваляме от котлона. Разливаме канфитюра по бурканчетата горещ, опъваме целофан на гърлата им и затваряме с капачки.
Мармалад от дюли
Прoдукти: на 1 кг дюли - 700 г захар, 6 с. л. вода.
Нaчин на приготвяне: Обелваме дюлите и ги настъргваме. Възваряваме захарта с водата до пълното й разтваряне. Прибавяме дюлевия мус, разбъркваме и варим, докато масата започне да се точи от лъжицата. Веднага наливаме в затоплени буркани и затваряме.
Печен дюлев мармалад с орехи
Прoдукти: на 1,7 кг дюли 1 кг захар, 150 г орехови ядки, 300 мл вода, кристална захар за овалване
Нaчин на приготвяне: Подбираме здрави и узрели дюли, махаме семенната част и ги нарязваме на кубчета. Варим ги с водата, докато омекнат съвсем. Претриваме ги през сито и слагаме в пюрето захарта и нарязаните орехи. Разбъркваме и варим на силен котлон с бъркане, докато мармаладът се сгъсти. Прехвърляме го в разлата тава на пласт с дебелина 2-3 см и сушим на слънце или във фурна, загрята на 50 градуса около 15 часа. Нарязваме мармалада на кубчета, овалваме ги в кристална захар и го редим в чисти и сухи херметически затварящи се кутии, като между редовете слагаме целофан. Съхраняваме на сухо и прохладно място.
Мармалад от круши и дюли
Прoдукти: круши, дюли, захар.
Нaчин на приготвяне: Вземаме равни количества круши и дюли. Измиваме ги, нарязваме ги на парчета (без да махаме семената) и ги слагаме в голям съд. Наливаме вода, колкото да ги покрие, и варим на умерен огън. Щом плодовете омекнат напълно, отстраняваме от огъня, изчакваме да изстинат и ги претриваме през цедка. Измерваме обема на кашата и я сипваме в тавичка. Варим на силен огън при непрекъснато бъркаме. Щом мармаладът се посгъсти, сипваме захарта като спазваме съотношението: на 1 л каша – 250 г захар. Доваряваме до необходимата гъстота и сипваме в затоплени буркани.
Мариновани дюли
Прoдукти: 7 кг дюли, 10 г карамфил, 5 г канела; За маринатата: 3 л вода, 2,5 кг захар, 2 л оцет.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дюлите от мъха и ги измиваме. Нарязваме ги на резенчета и отстраняваме семенната част. Държим нарязаните дюли в разтвор на лимонена киселина (на 1 л вода 1 г лимонена киселина), за да не потъмняват. Бланшираме резените 8-10 мин във вряща вода, охлаждаме и ги нареждаме плътно в буркани, където предварително сме сложили по малко карамфил и канела. Заливаме дюлите с гореща марината, приготвена от изброените продукти и затваряме бурканите херметически. Стерилизираме 15 мин и веднага охлаждаме със студена вода.
Желе от дюли
Прoдукти: 800 г дюли, 250 мл вода, 900 г захар, 3 г лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Под течаща вода изстъргваме дюлите с четка. Без да ги белим, разделяме всяка дюля на 8 парчета, които слагаме в тенджера, заливаме с вода и варим 35 мин, докато омекнат. Разстиламе ленена кърпа над друга тенджера, изсипваме дюлите върху нея и ги оставяме да престоят 1 нощ, докато им изтече сокът. Kъм сока прибавяме захарта и лимонтузуто и възваряваме. Варим на слаб огън 10 мин. Веднага пълним в затоплени бурканчета и затваряме.
Пестил от дюли
Прoдукти: 2 кг дюли, 1-2 лимона, олио, захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме дюлите, обелваме кората им и ги нарязваме на половинки. Издълбаваме сърцевината им заедно със семките и ги завързваме отделно в 2 торбички от марля. Месестата част на всяка дюля нарязваме на 8 парчета. Парчетата поставяме в съд заедно с торбичките, в които са семките и сърцевината, като наливаме по 1 л вода на всеки 500 г плод. Варим, докато плодовете омекнат. Изсипваме ги в голяма цедка и оставяме да се отцедят, като изстискваме много добре торбичките със семките. От получения сок приготвяме желе, като добавяме 800 г захар и сока на 1 лимон - за всеки литър сок. Варим 30 минути като опитваме с капка готовността на желето. Сварените дюли пресоваме през цедка и прибавяме равно тегло захар. Пюрето сипваме в съд, доливаме малко вода и варим около 12 минути, докато се сгъсти. Прибавяме олио, разбъркваме добре и изсипваме в тавичка на височина 2-3 см. Оставяме да престои на открито 10-12 дни, след което го нарязваме на парчета, големи колкото локумчета. Всяко парче овалваме в захар и оставяме да престои още 2-3 дни. Прибираме в подходящи кутии.
Локум от ябълки и дюли
Прoдукти: 3 кг ябълки, 3 кг дюли, 2 ч.ч. смлени орехови ядки, захар, пудра захар за овалване.
Нaчин на приготвяне: Обелваме плодовете, нарязваме ги на парчета и поотделно ги варим в малко количество вода, докато омекнат. Претриваме ги през цедка. Смесваме пюретата, премерваме сместа и прибавяме същото количество захар. Варим до сгъстяване на пюрето, като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица. Накрая прибавяме орехите и прехвърляме сместа в разлат съд, за да желира. Разстиламе желето върху намазнена хартия и го оставяме на слънце да се суши. После го нарязваме на кубчета, които овалваме в пудра захар. Нареждаме локумчетата в кутия, затваряме плътно и съхраняваме на хладно.
Компот от дюли
Продукти за 1 буркан: 1-2 дюли, 6 с.л. захар, 2-3 листенца индрише
Нaчин на приготвяне: Подбираме зрели и ароматни дюли и ги нарязваме на парченца заедно с кората. Махаме семенната част. Насипваме ги в бурканите до 2/3 от обема им, наръсваме със захарта, слагаме индришето и наливаме чиста вода до гърлото на бурканите. Затваряме херметически и стерилизираме 20 мин.
Нектар от дюли
Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодовете на парчета, заливаме ги с малко вода и варим, докато омекнат. Пасираме и получената хомогенна маса разреждаме със захарен сироп до желаната гъстота. За да не потъмнее, загряваме нектара до кипване и тогава го наливаме в бутилки. Стерилизираме 8-10 мин.
Сироп от дюли
Прoдукти: на 1 кг сок дюли - 2 кг захар и 1 ч.л. лимонтозу
Нaчин на приготвяне: Изцеждаме сока от дюлите със сокоизтисквачка. Прибавяме захарта и варим на силен котлон, като 5 минути преди да го свалим от огъня прибавяме размитото в малко топла вода лимонтузу. Разливаме сиропа горещ в бутилки и веднага ги затваряме.
Сироп от грозде и дюли
Прoдукти: 2 кг дюли, 1 л гроздов сок, 1,5 кг захар, 1 ч.л. лимонтузу,
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дюлите на резенчета. Наливаме, че да ги покрие и варим на слаб котлон, докато дюлите омекнат. Прецеждаме сока през марля. Прибавяме гроздовия сок и захарта и варим на силен котлон, докато сиропът се сгъсти. Пет минути преди да го отстраним от огъня прибавяме разтвореното в малко топла вода лимонтузу. Наливаме горещия сироп в сухи бутилки и веднага затваряме херметически.
Сок от дюли
Прoдукти: на 1 л сок от дюли - 650 г захар
Нaчин на приготвяне: Подбираме здрави, сочни и добре узрели дюли и ги нарязваме на парченца заедно с кората. Отстраняваме семената и наливаме толкова вода, че да ги покрие с 1 см. Варим докато омекнат. Отцеждаме сока, прибавяме захарта и варим още 5-6 мин, като периодично отстраняваме пяната. Изстиналия сок наливаме в бутилки, затваряме херметически и стерилизираме 15 мин.
Ликьор от дюли
Прoдукти: 1 л чист спирт, 1 кг дюли, 25 г канела на пръчици, 25 гвоздейчета карамфил, 5-6 бадема, 1 лимон, 1 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дюлите на малки парченца и ги сваряваме в 1,5 л вода. Прецеждаме охладения сок и го смесваме със същото количество спирт. Добавяме карамфила, канелата, кората от половин лимон и захарта. Разбъркваме, за да се разтвори захарта и наливаме в бутилки. Завързваме отворите с марля и оставяме ликьорът да престои 40-50 дни на слънце. След това прецеждаме и наливаме в бутилки, които плътно затваряме. Нареждаме ги в легнало положение и изчакваме най-малко 6 месеца преди да консумираме ликьора.
Преди да започнем да месим, изваждаме продуктите от хладилника и ги оставяме да престоят час-два на стайна температура. В малка купичка наливаме 1 к.ч. горещо мляко, сипваме малко брашно и забъркваме ...
Преди години много нашумя рецептата със смученето на растително олио. После това лесно лекарство като че ли се позабрави. Читатели ни подсетиха отново да се върнем към него. За достоверност използвам...
Счупеният зъб не само на дете, но и на възрастен, може да бъде върнат на мястото му. Условието обаче е това да стане половин час от падането на зъба. Тогава той може да бъде спасен. Спасителната опера...
Въпреки че е на път да разкрие тайните на Вселената, човекът си остава загадка за самия себе си. И не защото не може да проумее как работят сърцето или черният му дроб. А защото се сблъсква постоянно ...