Още рецепти » Черният бъз е еликсир на здравето

 Черният бъз е еликсир на здравето

Чудесните целебни качества на черния бъз са познати от далечни времена. Растението представлява разклонен храст или дърво, до 3 м високо (рядко до 8-10 м), със силно развита коренова система. (Да не се смесва с дивия бъз, който е многогодишно тревисто растение!).
Стъблото и клоните са сивокафяви, с тънка грапава кора, със светли лещанки по нея, и с бяла шуплеста сърцевина. Листата са срещуположни, нечифтоперести, дълги до 35 см, с 3-9 листчета, яйцевидно продълговати, назъбени по края. Цветовете са жълтеникавобели, дребни, с петделно венче и петзъбна чашка, събрани в сложно съцветие като щит на върха на цветоносни клонки. тичинките са 5, с едри жълти прашници. Плодът е черновиолетова сочна ягода, най-често с 3 кафяви семена.
Цъфти през май-юни. Расте покрай реките, из храсталаците и в населени места из цялата страна Има го по парковете в София, край реките и водоемите, среща се и край селските пътища
За лечебна цел се използват най-често цветовете, изсушени и пресети през сито, така че да преминат само цветовете, а цветните дръжки да се отстранят. Изсушените цветове имат сладникав слузест вкус. Цветът се бере преди пълното разцъфтяване (май – юни). Суши се на сянка (или в сушилня при температура до 35 градуса).
Срокът на годност за цял цвят е 2 години, за ронен - 1 година, за смлян - 6 месеца.
По-рядко се употребяват корените и плодът.
Корените се вадят наесен след узряването на плода - ноември, или напролет - март, преди развитието на растението. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса.
Срокът на годност за целите корени е 3, а за рязаните – 2 години.
Плодът се бере при пълното му узряване август-септември. Суши се на сянка (или в сушилня при температура до 50 градуса). Срокът на годност за цял и рязан плод е 1 година.
Листата се берат през време на цъфтежа и се сушат на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса.
Срокът на годност за целите листа е 2 години, а за рязаните - 1 г. и 6 месеца.
Кората се обелва при започване на сокодвижението - през март. Срокът на годност на цяла и рязана кора е 1 година.
Цветовете съдържат малко етерично масло, съставено предимно от терпени, флавоноидите рутин, хиперозид, изокверцитрин и полифенолните киселини кафена, хлорогенова и ферулова, както и гликозидни вещества (самбунигрин) с потогонно действие, холин, провитамин А, витамин С, смоли, танини, органични киселини, захари, слузни и малко дъбилни вещества. Коренът, листата, кората и плодът съдържат подобни съединения. Химичният състав на билката не е добре проучен.

Лечебно действие и приложение

Цветовете имат потогонно, омекчаващо, отхрачващо, понижаващо температурата действие. Използват се при простудни заболявания, пневмонии, бронхит, туберкулоза, кашлица, хрема, ангина, пресипнал глас. Листата действат диуретично и слабително, плодовете - също.
В българската народна медицина чаят от цветовете се употребява още за лечение на възпаление на пикочните пътища, при импотентност, хемороиди, подагра, при високо кръвно налягане, воднянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, уриниране на кръв, копривна треска, задух, затлъстяване.
Подобно действие имат и останалите части на бъза. Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата.

• Отвара от листата се използва външно за бани при кожни обриви, хемороиди, ревматизъм.
• Чай от цветовете - за инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища.

Как да си приготвим сироп от бъз

30 цвята (съцветия) бъз, 2 кг захар, 1 пакетче лимонена киселина и 1 л вода. Сиропът от бъз има превъзходен лек, освежаващ вкус и е подходящ както за летните горещини, така и през зимата. Освен вкусовите си качества, сиропът е изключително полезен.
За направата на сироп от бъз се използва черният бъз, известен още като свирчовина.
Процедурата по приготвянето на сиропа е следната: Измийте цветовете и ги накиснете във вода за 24 часа като затиснете цветовете така че да са покрити с вода. Прецедете получения сок, прибавете захарта и лимонената киселина и разбърквайте докато захарта се разтвори напълно. Налейте сиропа в бутилки, като ги пълните догоре, така че да не остава въздух. Полученият сироп се разрежда с вода в съотношение 1:9.

За какво се използва?

• От цветовете се приготвя запарка (чай), като 2 ч. л. цветове се заливат с 250 мл вряща вода. Оставя се за 10-15 мин, след което се прецежда и се пие на глътки. (По други указания: 2 с. л. цвят (1 с. л. от останалата част на билката) се слагат в 500 мл вода. Ври 5 минути (цветът се залива с вряла вода). Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
• През последните десетилетия широка популярност придоби приготвянето на воден извлек и сироп от цветовете на бъз: 15 пресни съцветия се накисват в 3 л вода за една вечер. Течността се прецежда и се пие затоплена или се приготвя сироп със захар, който се употребява разреден с вода като напитка.
• От плодовете на бъза се приготвя също сгъстен пулп или мармалад, който се употребява като диуретично и слабително средство, за усилване и при неврози.
• Може да се приготви и извлек от 1/2 лъжица изсушени плодове и 250 мл вода.
• Външно приложение: За бани при ревматизъм и подагра, за компреси при възпаление на очите, за налагане на лапи при червен вятър и изгаряния, за бани при хемороиди и кожни възпаления.

Внимание! Листата, кората и плодът в по-голямо количество може да предизвикат отравяне. Да се приемат по лекарско указание!

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Сентръл парк – сърцето на Ню Йорк

Това лято жителите на Ню Йорк имаха весел празник. Една от най-големите забележителности на града, прочутият Сентръл парк, навърши 150 години. Вярно е, че годишнината се отчита от приемането на идеята...

Резитба на виещи се рози

Всички сортове, принадлежащи към групата на виещите се рози, се отличават с буен растеж и много- бройни цветове, събрани в съцве- тия. Те са най-ценните измежду всички цъфтящи растения, използ- вани з...

Новогодишни специалитети

Новогодишна питка Прoдукти: 800 г брашно, 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. захар, 1 изравнена ч.л. сол, 1 жълтък за намазване. Нaчин на приготвян...

Как се прави венецианска мазилка

Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...

Начало