Още рецепти » Рецептите на ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН

 Рецептите на ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН

Фламбиран козуначен пудинг

Прoдукти: 2-3 яйца, 300 мл прясно мляко, 2 с.л. захар, 20 г краве масло,120 г стафиди, 120 г варени портокалови корички, сок от 1 лимон, 1-2 с.л. пудра захар, 1 к.ч. ром, 1 ванилия, 250 г поизсъхнал козунак.

Нaчин на приготвяне: Млякото, захарта и ванилията слагаме да заврат. Охлаждаме леко, след което прибавяме постепенно към разбитите жълтъци. Сипваме рома. Козунака нарязан на филийки потапяме в сместа. Намазваме с масло малка тенджерка и поръсваме с част от стафидите. В нея нареждаме няколко от напоените филийки, после парченца портокал и останалите стафиди. Поръсваме с лимонов сок. Отгоре слагаме още един ред от филийките, а върху тях изсипваме останалата част от яйцата и млякото. Тенджерата слагаме в друг по-голям съд с вода. Сладкиша печем 40 минути във фурната на водна баня. След като изстине, поръсваме с пудра захар. Преди сервирането заливаме с горещ ром, който се запалва на масата.

Великденско гнездо

Прoдукти: 5 яйца, 150 г захар, 1 ч. л. канела, настъргана кора от 1 лимон, 200 г смлени орехови ядки, 1 и 1/2 с.л нишесте, 100 г едро настърган шоколад; за намазване: 60 г конфитюр от кайсии, 2 ч.л. захар; за глазура и украса: 200 г пудра захар, 2 с.л. ром, 3 ч.л. белтък, червена, жълта и зелена сладкарска боя.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме до побеляване жълтъците със захарта и настърганата лимонова кора. Към жълтъчния крем прибавяме ореховите ядки, нишестето, шоколада и разбъркваме добре с миксер. Накрая добавяме разбитите на сняг белтъци. Изсипваме тестото в намазана с олио и поръсена с брашно форма. Печем 45 минути в предварително загрята до 160ºС фурна. Изваждаме сладкиша и оставяме да изстине.

Затопляме конфитюра и захарта и претриваме през цедка. Намазваме с него сладкиша от всички страни. След това пресяваме 170 г пудра захара, разбъркваме с рома и посипваме печивото. Останалата пудра захар разбиваме с 2-3 белтъка, разделяме на три части и оцветяваме с боите. С оцветения белтък правим украса от шарени великденски яйца.

Оризов пудинг с ябълки

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 80 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4-5 ябълки, 1 к.ч. захар, канела, щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме кравето масло и изсипваме в него почистения и измит ориз. Като се запържи добавяме 2 и 1/2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим до набъбване. В намазана с краве масло тавичка разстиламе половината от ориза. Върху него слагаме плънката от обелените и настръгани ябълки, смесени със захарта и канелата. Покриваме с останалия ориз и заливаме с разбитите яйца, прясното мляко и 2 с.л. захар. Запичаме във фурната докато порозовее.

Ризото с топено сирене

Прoдукти: 300 г ориз, 150 г топено сирене, 1-2 к.ч. прясно мляко, 2 яйца, 30 г краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на парченца сиренето, слагаме в тенджера и го заливаме с прясно мляко, което да го покрие. Оставяме да престои така около 2 часа. След това поставяме тенджерката със сиренето в по-голям съд и варим на водна баня докато се разтопи. Прибавяме маслото и разбъркваме на хомогенна смес. Махаме от огъня и добавяме 2 жълтъка при енергично бъркане. През това време сваряваме ориза в подсолена вода. Изцеждаме го, сипваме в съд и заливаме с приготвената от сиренето смес. Разбъркаваме добре и сервираме ястието горещо.

Пилешки бутчета с шарен ориз

Прoдукти: 1 кг пилешки бутчета, 2 ч.ч. ориз, 2 моркова, 200 г консервирана царевица, 200 г консервиран грах, 2 глави лук, 2 кубчета пилешки бульон, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме морковите, а лука нарязваме на полумесеци. Запържваме ги в олиото до омекване и прехвърляме в тава. Отгоре изсипваме отцедените грах и царевица. Измития ориз заливаме с гореща вода и оставяме за 30 минути да набъбне. Отцеждаме и го разпределяме върху зеленчуците. Осоляваме бутчетата и поръсваме с червен пипер, черен пипер и стрит пилешки бульон. Заливаме ги с 3-4 чаши топла вода. Покриваме тавата с фолио и печем в фурна на 250ºС около 1 час и половина. Преди да извадим махаме фолиото и печем до зачервяване на месото.

Странджанска дроб-сарма

Прoдукти: 500 г агнешка кайма, 1 връзка пресен лук, 1 връзка магданоз, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, черен пипер, сол. Зa заливката: 2 яйца, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко.

Нaчин на приготвяне: Запържваме лука и добавяме каймата. След това слагаме ориза, червения и черния пипер, джоджена и магданоза. Заливаме с 3-4 ч.ч. гореща вода и варим до набъбване на ориза. Слагаме сместа в тавичка и заливаме с разбитите яйца, кисело мляко и брашно. Печем в умерена фурна.

Мини кроасанчета

Прoдукти: 250 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпуловер, 1/2 ч.л. сода, 150 г настъргано сирене, 150 г кашкавал, 4 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и смесваме с останалите продукти. От тази смес омесваме тесто и оставяме да престои 2 часа в хладилника. Разделяме охладеното тесто на 5 топки. Всяка топка разточваме и нарязваме на 16 триъгълника, които завиваме от широката към по-тясната страна. Получените кроасанчета намазваме с жълтък и по желаните поръсваме със сусам. Печем в умерена фурна.

Дебърцини в подлучен сос

Прoдукти: 500 г дебърцини, 2-3 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. олио, 1 връзка копър, 1 глава чесън, сол и щипка захар.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме дебърцините на парчета дълги 7-8 см и всяко парче срязваме косо на 3-4 места. Запържваме ги за кратко в сгорещеното олио и изваждаме. В същата мазнина сипваме доматеното пюре, предварително размито с 1 ч.ч. вода, подправяме със сол на вкус и 1 щипка захар. След това добавяме ситно нарязания копър, счуканите скилидки чесън и връщаме дебърцините. Няколко минути след възваряването на доматения сос ястието е готово. Поднасяме с гарнитура от картофено пюре или задушен ориз.

Деликатес с бекон

Продукти за 4-5 порции: 1 кг картофи, 300 г бекон, 3-4 стръка праз, 100 г кашкавал, 3-4 с.л. олио, черен пипер, магданоз и сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на по-едри кръгчета, а праза - на тънки дълги ивици. Запържвамеме леко продуктите поотделно. В намазнена тавичка нареждаме най-напред картофите, а отгоре праза. Върху него нареждаме нарязания на тънко бекон и слагаме част от подправките. Продължаваме да редим докато свършат продуктите. Слагаме мазнината, добавяме вода и запичаме. Когато ястието е почти готово, изваждаме тавата и поръсваме с настъргания кашкавал. Връщаме във фурната до порозовяване на кашкавала.

Картофи с наденица на фурна

Прoдукти: 1,5 кг картофи, 500 г наденица, 3 глави лук, 2-3 печени чушки, 3-4 домата, 100 г кашкавал, 100 мл олио, 1 кубче зеленчуков бульон.

Нaчин на приготвяне: Картофите сваряваме и нарязваме на колелца. Нарязаните лук, чушки и домати запържваме в олио. Наденицата също нарязваме на колелца. В намазана с олио тавичка нареждаме половината от картофите, върху тях сипваме запържения лук, чушки и домати, след това нареждаме наденицата и най-отгоре другата половина картофи. Заливаме с разтворения в 150 мл вода зеленчуков бульон и печем 20 минути. Изваждаме ястието от фурната, поръсваме с настърган кашкавал и запичаме още 10 минути.

Картофено руло с шунка

Прoдукти: 1 кг картофи, 200 г шунка, 200 г брашно, 60 г краве масло, 1 яйце, 2 с.л. грис, 1 глава лук, 2 с.л. олио, галета, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме на едро ренде сварените и обелени картофи. Прибавяме брашното, яйцето, гриста, сол и омесваме тесто. Разстиламе го върху наръсена с брашно тава и отгоре слагаме предварително запържените в олиото лук, парченца шунка и малко галета. Завиваме на руло. Намазваме рулото с масло и слагаме в предварително загрята фурна. Готовото руло нарязваме на филийки, заливаме ги с разтопено масло и поднасяме с гарнитура от свежа салата.

Кошнички от салам с яйца и грах

Прoдукти: 300 г хамбургски салам, 2-3 яйца, 2 с.л. прясно мляко, сварен грах (от консерва), краве масло, черен пипер, сол, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме салама на на по-дебели филийки, без да го белим. Изпържваме го само от едната страна, така, че да образува форма на “купичка”. Изпържваме яйцата с млякото, така че да се получи пухкав омлет. Разпределяме яйчената смес в “саламените кошнички”. Посипваме отгоре няколко зърна грах, задушени в кравето масло. Поръсваме с черен пипер на вкус и гарнираме с магданоз.

Картофено руло с шунка

Прoдукти: 1 кг картофи, 200 г шунка, 200 г брашно, 60 г краве масло, 1 яйце, 2 с.л. грис, 1 глава лук, 2 с.л. олио, галета, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме на едро ренде сварените и обелени картофи. Прибавяме брашното, яйцето, гриста, сол и омесваме тесто. Разстиламе го върху наръсена с брашно тава и отгоре слагаме предварително запържените в олиото лук, парченца шунка и малко галета. Завиваме на руло, което намазваме с масло и печем в предварително загрята фурна. Готовото руло нарязваме на филийки, заливаме го с разтопено масло и поднасяме с гарнитура от свежа салата.

Плодов букет с бисквити

Прoдукти: 750 г плодове (праскови, кайсии, сливи, круши), 250 г сметана, 125 г бисквити, 125 г захар, 50 г коняк (ром), 50 г ядки (лешникови, орехови, бадемови), 10 г желатин.

Нaчин на приготвяне: Плодовете обелваме и изчистваме от костилките, след което се подреждаме в тавичка. Поръсваме с част от захарта и запичаме във фурна на умерена температура. Сметаната разбиваме с останалата захар на твърд сняг. Счукваме ядките в хаванче и смесваме с изпечените плодове. Към сметаната прибавяме ситно натрошените бисквити и смесваме с плодовете. Слагаме разтворения във вода желатин и ароматизираме десерта с коняка (рома). Готовата смес разпределяме на равни части в подходящи стъклени чаши или купички и оставяме в хладилника, за да се стегне желатинът.

Лютеница с орехови ядки, маслини и зехтин

Прoдукти: 1 кг чушки “Капия”, 3 кг добре узрели домати, 10 с.л. смлени орехови ядки, 100 г наситнени маслини, 400 мл зехтин, половин глава чесън, 1 връзка магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме ореховите ядки в тавичка и ги запичаме във фурната. Оставяме да изстинат и ги натрошаваме. Обелваме чесъна и го стриваме. Изпечените, обелени и почистени от семето чушки смиламе. Доматите попарваме с топла вода, охлаждаме и ги обелваме. Нарязваме ги на ситно заедно с почистените от костилките маслини. Смесваме всички продукти, добавяме зехтина и варим 30 минути при непрекъснато бъркане. Накрая слагаме ситно нарязания магданоз. Сваляме готовата лютеница от котлона и прибавяме ореховите ядки. Посоляваме на вкус и разбъркваме добре. Насипваме лютеницата в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10-15 минути.

Туршия “100 чушки”

Прoдукти: 100 броя чушки сорт “Капия” (около 7-8 кг), магданоз, чесън, черен пипер; Зa маринатата: 1 ч.ч. оцет, , ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семето и дръжките, изпичаме и ги обелваме. Заливаме със сместа от оцета, олиото, захарта и солта. Оставяме продуктите да престоят 2-3 часа. След това нареждаме плътно в бурканите, като на няколко места между редовете слагаме магданоз, обелени скилидки чесън и зрънца черен пипер. Заливаме с маринатата, затваряме бурканите и стерилизираме 20 минути.

Лютеница с тиква и канела

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 3 кг червени домати, 3 кг варена тиква, канела, карамфил, черен пипер, сол, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. олио.

Нaчин на приготвяне: Изпичаме, обелваме и смиламе червените чушки. Смиламе доматите и ги варим в тава до получаване на гъсто доматено пюре. Изпържваме меката част на сварената тиква и я разбиваме на пюре. Смесваме тиквеното с доматеното пюре и смлените чушки. Подправяме със сол и захар, добавяме олиото, черния пипер, счукания карамфил и канелата на прах. Пържим лютеницата до поемане на мазнината. Насипваме в бурканчета, затваряме с капачки и стерилизираме 30 минути.

Медальони със свинско месо и гъби

Прoдукти: 700 г крехко свинско месо, 250 г гъби, 200 г хляб, 2 яйца, 40 г брашно, 100 мл олио, краве масло,сол, черен пипер, чубрица.

Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите, нарязваме ги на едро и ги изпържваме в маслото. Нарязваме месото, начукваме и го овкусяваме с черен пипер, чубрица и сол. Потапяме го първо в разбитите яйца, а след това - в брашното. Изпържваме го в сгорещено олио. Панираме нарязаните филийки хляб, като ги потапяме в яйцата и ги изпържваме в масло. Сервираме месото и гъбите върху панираните филийки.

Воденичарска каварма

Прoдукти: 1 кг крехко свинско месо, 300 г гъби, 4-5 глави кромид лук, 500 г свински черен дроб, 4 с.л. мазнина, 3-4 с.л. вино, 1-2 люти чушки, чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета и го задушаваме в мазнина и малко вода. Прибавяме филийките лук, а малко след това и нарязаните на кубчета дроб и гъби. Слагаме виното и малко вода, подправяме с черния пипер и чубрицата, посоляваме и печем ястието в пръстен гювеч.

Гъби в гювече

Прoдукти: 1 кг гъби, 1 лимон, 4 жълтъка, 1 кофичка отцедено кисело мляко, 100 г кашкавал, 50 г краве масло, смлян черен пипер, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме гъбите, след което ги поръсваме с лимоновия сок. Нарязваме ги на парченца и ги задушаваме в маслото, колкото да пуснат вода. Отделно смесваме разбитите жълтъци и отцеденото кисело мляко, добавяме сол, черен пипер и индийско орехче. Разпределяме гъбите в гювечета и във всяко сипваме от соса. Покриваме с настърган кашкавал и запичаме във фурната.

Гъби по гръцки

Прoдукти: 300 г гъби, 1 глава лук, 1 чушка, 1-2 скилидки чесън, сол, 10-15 зелени маслини, 2-3 с.л. лимонов сок, 1 к.ч. зехтин, чубрица, черен пипер и магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на ситно, а гъбите на средно големи парчета. Заливаме със зехтин и лимон, поръсваме с подправките и печем в силна фурна 10 минути. Разбъркваме ястието и прибавяме маслините. Поднасяме с чаша бяло вино.

Желирани пастички със смокини и грозде

Прoдукти: 2 кутийки чаени бисквити, 150 г добре узрели смокини, 200 г зърна от грозде, 2 с.л. желатин, 2 ч.ч. плодов сок от грозде, 3-4 с.л. захар, 100 г смелни орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина в малко студена вода и го оставяме да набъбне. Сипваме в тенджерка 2 ч.ч. бистър плодов сок от грозде и го кипваме заедно с 3-4 с.л. захар. Слагаме желатин и бъркаме до разтварянето му на слабо загрят котлон. Нареждаме в подходяща малка тавичка меки бисквити и намазваме с тънък слой желе. Слагаме върху него нарязани на две обелени смокини и зърна от грозде. Поръсваме със смлени орехови ядки и заливаме с останалото желе. Слагаме десерта да се стегне в хладилника и нарязваме на пастички.

Сладкиш с дюли

Прoдукти: 4 яйца, 400 г захар, 100 г маргарин, 1 ванилия, 1 кофичка кисело мляко, 3 ч.ч. брашно, 2 ч.л. сода, 3 ч.л. лимонтузу, 5-6 едри дюли, 50 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Измиваме дюлите, почистваме сърцевината им и ги нарязваме на парчета. Загряваме кравето масло с 50 г захар и задушаваме нарязаните дюли до омекване. Разбиваме яйцата с останалата захар и ванилията на пяна. Добавяме размекнатия маргарин, а после смесеното със сода и лимонтузу кисело мляко и накрая брашното. Разбъркваме продуктите на гладка смес, изсипваме я в намазнена и поръсена с брашно тавичка. Отгоре разпределяме дюлите и печем в загрята на 180°С фурна 20-30 минути.

Малки кексчета с банани и орехи

Прoдукти: 250 г брашно, 150 г захар, 100 г счукани орехови ядки, 1 ч.л. сода, 2 щипки сол, 2 яйца, 3 банана, 2/3 кофичка кисело мляко, 125 мл олио.

Нaчин на приготвяне: В една купа смесваме брашното, захарта, счуканите орехови ядки, содата и солта. В друга купа разбъркваме олиото, яйцата, смачканите банани и киселото мляко. Смесваме продуктите и бъркаме докато получим еднородно тесто. Разпределяме в малки намазнени формички и печем до готовност.

Вретено от бяла риба

Прoдукти: 1 кг филе от бяла риба, 200 г гъби, 1 к.ч. нарязани орехови ядки, 1 глава лук, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, сол, черен пипер, 1 зелена салата, половин връзка магданоз.

Нaчин на приготвяне: Оформяме филето като шницели и леко го начукваме. Поръсваме шницелите със сол, черен пипер и лимонов сок. Задушаваме в маслото нарязаните лук, гъби, орехови ядки и магданоз. Разпределяме охладената смес върху филетата и навиваме на рула. Нареждаме в намаслена тавичка, заливаме с виното и изпичаме. Поднасяме рулата върху лист от зелена салата.

Вкусна риба капитан

Прoдукти: 1 риба капитан, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, 2 с.л. зехтин, босилек, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на шайби. Натриваме ги леко с черен пипер и щипка сол. Слагаме малко босилек. Подготвените рибни шайби потапяме в марината от 1 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. зехтин и сок от половин лимон. Престояват 20 минути, изваждаме ги и ги нареждаме в тавичка. Зариваме с маринатата и върху всяко парче слагаме кръгче лимон или домат. Покриваме тавичката с фолио. Печем рибата до готовност.

Салата с меден дресинг

Прoдукти: 5-6 филийки телешка шунка, 800 г смесена зелена салата, 8 доматчета чери, 1 авокадо; за дресинга: 5 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. мед, 1 с.л. едрозърнеста горчица, 1 скилидка счукан чесън, 1 ч. л. сол.

Нaчин на приготвяне: Измитата салата слагаме в голяма купа заедно с нарязаните на половинки домати. Авокадото разрязваме на две, отстраняваме костилката му и обелваме. Нарязваме го на ивици и прибавяме в салатата. Телешката шунка нарязваме на лентички и слагаме в салатата. Междувременно приготвяме дресинга, като всички съставки смесваме и разбиваме добре. Подправяме салатата с 6 с.л. от дресинга, а останалата част запазваме, ако е необходимо. Разбъркваме и сервираме.

Свинско с 8 подправки

Прoдукти: 1 кг свински врат без кости, 3-4 скилидки чесън, 1 морков, 2 кисели краставички, 2 с.л соев сос, 1 с.л дижонска горчица, кимион (на върха на ножа), индийско орехче, джинджифил, 1 к.л. чесън на прах, 1 щипка чубрица, мащерка, 1 ч.л. червен пипер, сол, 1 бира.

Нaчин на приготвяне: Измиваме, подсушаваме месото и го шпековаме с нарязаните чесън, морков и кисели краставички. Смесваме соевия сос с горчицата и с тази смес намазваме месото. Оставяме го 1 час, за да се овкуси. Смесваме всички сухи подправки и оваляме хубаво месото в тях. Слагаме го в йенска тенджера и наливаме бирата. Захлупваме с капак или фолио и печем в сгорещена на 250°С фурна. Сервираме със задушени зеленчуци, картофи или варен ориз.

„Чудни хапки” за предястие

Прoдукти: 1 кг картофи, 50 г шунка, 50 г кашкавал, 50 г пушени гърди, 50 г извара, червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на филийки и ги изпържваме от двете страни. Правим сандвичи, като между две филийки пържени картофи поставяме шунка, кашкавал или пушени гърди. Набождаме хапките с коктейлни клечки и нареждаме в подходящ поднос. Върху всяка хапка шприцоваме розичка от извара и поръсваме леко с червен пипер.

Мусака с кисело зеле и кайма

Прoдукти: 500 г кайма (смес), 1 голяма кисела зелка, 5 с.л. мас, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 1 с.л. брашно, червен пипер, черен пипер, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ивички и го задушаваме в 2 с.л. мас до омекване. Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в останалата мас. Прибавяме каймата, доматеното пюре, магданоза, червения и черния пипер. Оставяме да ври на слаб огън. Разстиламе на пластове в тавичка ред зеле, ред кайма до изчерпване на продуктите. Слагаме мусаката да се пече в силна фурна. Когато е почти готова я заливаме с разбитите яйца, мляко, брашно, сол и допичаме във фурната до златиста коричка.

Пържоли в ризи

Прoдукти: 4 свински пържоли, 4 големи листа кисело зеле, 250 г гъби от буркан, 1 глава лук, 150 г кашкавал, зелев сок, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Пържолите разрязваме с остър нож, така че да се получи джоб и леко ги начукваме. Овкусяваме със сол и черен пипер отвън и отвътре. Нарязваме лука на ситно, гъбите на парчета, а кашкавала на кубчета. Пълним котлетите с тази плънка, завиваме ги в зелевите листа и нареждаме в намазнена тавичка. Сипваме 1/2 ч.ч. зелев сок, завиваме тавичката с фолио и печем в умерена фурна до готовност.

Македонски гювеч в пръстен съд

Прoдукти: 1 голяма кисела зелка, 1 пиле с дреболии, 3-4 македонски наденички, 3-4 глави лук, 1ч.ч. ориз, 1ч.ч. олио, червен и черен пипер, 1 ч.ч. бяло вино, 100 г стафиди, чубрица, джоджен и сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Измиваме и посоляваме пилето. В част от загрятото олио задушаваме нарязания лук, а след това прибавяме ситно нарязаните дреболии и ориза. Слагаме червен пипер, малко топла вода и задушаваме за 5-6 минути. Прибавяме стафидите, подправките и с тази смес пълним пилето. На дъното на керамичен съд слагаме пласт от нарязаното кисело зеле, върху него пилето, а наоколо редим наденичките. Покриваме месото с останалото зеле, наливаме виното и другата част от олиото. Захлупваме съда и печем в умерена фурна до пълна готовност.

Специалитет от кайма в глинен гювеч

Прoдукти:1 кг кайма, 5-6 с.л. галета, 5-6 кисели краставички (ситно нарязани), 250 г гъби от буркан (нарязани на ивици), 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 5-6 картофа, настъргани на едро ренде, черен пипер, магданоз, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Всички продукти смесваме добре и изсипваме в глинен гювеч. Отгоре слагаме парченца краве масло и настърган кашкавал. Запичаме ястието в умерена фурна.

Праз в гювечета

Прoдукти: бялата част на 7-8 стръка праз лук, 150 г настърган кашкавал, 6 с.л. олио, по 1 яйце за всяко гювече, червен и черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно праза и поръсваме със сол и черен пипер. Задушаваме в олиото до омекване. Наръсваме с червен пипер и разпределяме нарязания праз в гювечетата. Правим с лъжица вдлъбнатина в средата и чукваме по 1 яйце във всяка порция. Наръсваме с кашкавал и запичаме в загрята фурна за около 10-12 минути. Поднасяме с кисели краставички.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Виолетовото – мистика от Ориента

Светът е шарен, светът е изпълнен с багри, които ни съпътстват от незапомнени времена. Цветен живот, розов свят на мечти – частици от хилядите асоциации, свързани с безкрайното разнообразие от тонове ...

Сицилия - бряг на мечтите

Сицилия е разположена между Европа и Африка и векове наред е била център на света. Този остров през различни години е бил завладяван от гърци, финикийци, римляни, византийци, араби… И всички те оставя...

Гозби с пресен лук

Супа от зелен лук Прoдукти: 2 връзки зелен лук, 1-2 с.л. ориз, 1 яйце, 4 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 сухи люти чушлета, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца п...

Трудните моменти след раждането

Всяка бременна жена мечтае за прекрасния живот след появата на малкото същество, без да мисли за проблемите, които неизбежно съпътстват отглеждането му. Най-често срещаният сред тях е умората - физ...

Начало