Още рецепти » Внимание! Лекарства

 Внимание! Лекарства

Спасение или отрова? Често си задаваме този въпрос, щом стане дума за тях. По простата причина, че някои прехвалени средства, които ни обещават незабавно изцеление, имат неблагоприятни ефекти от сорта на главоболие, световъртеж, изтощение, обриви, понижаване на кръвното налягане. Научете се да четете, да разбирате и да спазвате упътванията за употреба, за да нямате никакви проблеми с лечението си.

Страничните ефекти

Европейските закони налагат на фармацевтичните компании да спазват жестоки норми за безопасност и ако след прием на даден медикамент болният констатира странични ефекти, непосочени в инструкцията, той има право да поиска обезщетение, достигащо шестцифрена сума в някои страни. Затова повечето производители на лекарства често посочват симптоми, които не са били потвърдени от нито един тест, но са теоретично възможни. Преди да се уплашите, прочетете текста на упътването и се опитайте да вникнете в професионалния жаргон на фармаколозите. Щом до симптома са изписани думите „може да доведе до" или „има вероятност да причини", значи въпросните оплаквания са наблюдавани само при 8 - 10% от тестваните лица.

Противопоказанията

Думите „в никакъв случай”, „забранено” и „абсолютно противопоказно” информират, че производителят разполага с достатъчно данни за вредното действие на препарата в определени случаи.

Комбинациите

Прочетете внимателно абзаца, където става въпрос за взаимодействието с други лекарства. Така например при вземане на антиациди, намаляващи киселинността на стомашния сок, отслабва ефектът на редица антибиотици и витамини. Препаратите против исхемична болест на сърцето в съчетание с антидепресанти могат да смъкнат кръвното налягане, а противоалергичните медикаменти засилват действието на успокоителните и сънотворните, обезсмислят вземането на някои антибиотици.

Начинът на употреба

Преди хранене означава 10 минути преди сядане на масата.
По време на хранене - можете да вземете лекарството и веднага след това да хапнете.
След хранене - медикаментът се приема половин час, след като започнете да закусвате, обядвате или вечеряте, т. е. на пълен стомах.
На гладно – не по-рано от осем часа след вечерята и един час преди закуската.

Срокът на годност и съхранението

Много съвременни лекарства съдържат взривоопасни от гледна точка на химията вещества, следователно, дори в инструкцията да пише, че се съхраняват при температура 6°С с дъното нагоре, във ваш интерес е да се съобразите с нея. Когато препаратът трябва да се пази на сухо, той няма място в банята ви. Прохладно означава да го държите в хладилника с терморегулатор, поставен на 7°С, стайната температура пък варира от 16 до 23°С. Никога не вземайте медикаменти с изтекъл срок на годност - те са много по-опасни от вкиснатото прясно мляко и позеленелите колбаси.

Несъвместимости

Антибиотиците от тетрациклиновата група и препаратите, съдържащи кофеин, изключват консумацията на мляко, айран, извара, сирене - пристъпите ли това правило, просто няма да ви подействат.
Съдържащите желязо медикаменти не бива да се съчетават с кафе, чай, мляко, зърнени храни - образуват се трудно разграждащи се съединения и желязото не се усвоява.
Калциевите препарати - с газирани напитки и сокове, съдържащи лимонена киселина, защото минералът не се усвоява.
Еритромицин и ампицилин - с неутрализиращи ги плодови и зеленчукови сокове.
Бисептол - с месо, риба, кашкавал, бобови растения, съдържащи много белтъчини (лечебният ефект намалява).
Аспирин и лекарствата, в които присъства - с масло, сметана, тлъсти храни.
Парацетамол, бисептол - със сини сливи, цвекло, сладки и тестени изделия, слабителни.
Аналгин, панадол, парацетамол - с пушени храни, за да се избегне образуването на канцерогенни вещества.
Сулфамидни препарати - със зелена залата, спанак, мляко, тестени изделия.

Не казвайте „наздраве"

Алкохол + аспирин = язва на стомаха.
Алкохол + повишаващи кръвното налягане кофеин, ефедрин, колдрекс = хипертонична криза.
Алкохол + парацетамол или панадол = увреждане на черния дроб.
Алкохол + лекарства за диабетици = рязко спадане на кръвната захар, дори кома,
Алкохол + сънотворни = отравяне.
Алкохол + нитроглицерин при болки в сърцето = алергичен пристъп.

Автор: д-р Емил Георгиев

Представяме Ви:

Очарованието на декоративната чешма

Градинската декоративна чешма се различва по предназначение и дизайн от дворната домакинска мивка, която обикновено допълва обзавеждането на лятната кухня. Нейното предназначение е да краси градината....

Бебето не иcкa дa спи!

Oт 20 до 40% от децата до 3 години имат проблеми през нощта - заспиват трудно, будят се по няколко пъти, плачат и не искат да се успокоят. А здравият и спокоен сън е необходим за правилния растеж на м...

Картопът – бяла приказка в градината

Дълга е поредицата от калини и твърде разнообразни по цвят и форма на листата и плодовете са те. Познати са близо сто диворастящи и култивирани вида от рода Калини (Viburnum) към семейство Caprifoliac...

Лошото храносмилане

Аерофагия, киселини, сънливост, повдигане... Тези страдания, свързани с храносмилането ни, често се дължат на лоши хранителни навици. Прекалено обилно похапване на вечеря, сандвич, нагълтан надве-натр...

Начало