Още рецепти » Всички бръчки са... преждевремeнни

 Всички бръчки са... преждевремeнни

Ha нашите майки определено им е било по-лесно с грижите за външността. По тяхно време на пазара не е имало безчетно число кремове, а и те надали са подозирали това, което ние днес знаем. Какво знаем ли? Най-вече, че околната среда вреди на нервите, на имунната система и на кожата. Именно нея трябва да защитаваме упорито, ако не искаме без време да се набръчкаме и погрознеем.

Желания и действителност

Дерматолозите са категорични: биологични причини за остаряването на епидермиса се появяват едва след като навършим 60 години, което означава, че поне до пенсия всяка жена трябва да е с гладка, стегната, еластична кожа. Положението, уви, е съвсем различно. Защо толкова отрано лицето ни започва да се променя към по-лошо - появява се двойната брадичка, бузите увисват, ъгълчетата на устните се извиват тъжно надолу, клепачите подпухват. Ако повярваме на учените, всичко това може да ни бъде спестено, също както и пластичната хирургия.

От какво да се пазим?

Стрес

Адреналинът и кортизолът, известни като хормоните на стреса, се отделят от организма с цел той да може по-ефикасно да мобилизира силите си в критична ситуация. На пръв поглед в това няма нищо лошо. Помагайки ни обаче да преодолеем неприятностите, двата хормона нарушават процеса на делене на кожните клетки и пречат на нормалното им захранване с полезни вещества. Особено ако се отделят често и продължително.

Околната среда

Ултравиолетовите лъчи от слънцето и тежките метали, съдържащи се във въздуха и водата, създават условия за образуване на агресивни свободни радикали в човешкия организъм. Под тяхното въздействие колагеновите влакна в кожата се втвърдяват и губят способността си да задържат влагата. Влошава се кръвообращението, тъканите изпитват недостиг на кислород, процесът на регенерирането им се забавя. Кожата престава да е достатъчно еластична и се покрива с бръчки.

Навременните мерки

След всичко казано дотук може би сте наясно, че се състаряваме не толкова заради годините, които неумолимо се трупат. Чудесно - един враг по-малко и една надежда, че без нашето „съучастие" нищо не е в състояние да ни застави да изглеждаме по-зле, отколкото искаме. Ако кожата на 60 може да е като на 25, значи така и трябва да бъде.
И понеже в младежката си възраст дори не сме се замисляли за някакви си бръчки, защо пък да не пробваме да заживеем както тогава, т. е. да се храним нормално, да спортуваме или поне да се движим достатъчно, да се наспиваме добре. Всички тези страни на здравословния начин на живот и най-вече отказът от лошите навици реално ще ни предпазят от вредното влияние на стреса, ще подобрят имунната ни защита и ще нормализират работата на организма.
За да не ви е много трудно, постарайте се да се организирате добре. Започнете със списъци на продуктите, които трябва да консумирате всеки ден - плодове, зеленчуци, овесени ядки, извара, 2 л вода. Два пъти седмично ходете пеша по 1 час, запишете се в някой фитнес клуб, посещавайте близкия басейн. Не си лягайте по-късно от 24 часа, не спете в помещение, където има телевизор, музикална уредба или компютър.

Козметиката идва на помощ

Допреди десетина години се смяташе, че кремовете са вредни за младата кожа. Нищо подобно, съвременната козметика няма възраст, тя се бори с възрастта. И колкото по-рано се убедим в това, толкова по-добре за нас. Кремовете за подмладяване подобряват кръвообращението и подхранват кожата, укрепват защитния й хидролипиден слой, ускоряват регенерирането и максимално забавят появата на бръчки.

Най-добрите помощници на красотата

Антиоксиданти

Най-полезни от тях са полифенолите, извличани от семките на гроздето и от зеления чай. Тези вещества са истински щит срещу агресията на свободните радикали, освен това активизират кръвообращението и защитават от разграждане колагеновите и еластиновите влакна.

Алфахидрокси киселини

Зад това сложно име се крият плодовите киселини, които не въздействат директно върху бръчките, но имат леко излющващ ефект, благодарение на който тенът се освежава, епидермисът става по-гладък. Киселините ускоряват и производството на колаген и хиалуронова киселина, задържаща влагата в кожата.

Серамиди

Представляват синтезирани копия на сложни химически съединения, участващи като структурен елемент в кожата. Предотвратяват обезводняването на клетките.

Витамини Е и С

Мощни антиоксиданти, те предпазват епидермиса от разрушаващото въздействие на околната среда и ултравиолетовите лъчи. Витамин С участва в образуването на колагена и поддържа тонуса на кожата. Витамин Е активизира обновяването, намалява степента на дехидратация, прави клетките по-здрави.

Биоекстракти

Доставят на кожата ни жизненоважни подхранващи вещества. Дерматолозите препоръчват най-горещо екстрактите от морски водорасли, съдържащи цял комплекс белтъчини, витамини и минерали. Те стимулират деленето на клетките и повишават възможността им да се само-защитават от външна агресия.

Витамин А

Активизира обновяването на епидермиса, допринася за производството на еластин и колаген, намалява вредното влияние на хормоните на стреса върху кожата.

Коензим Q 10

Учените са открили, че това вещество се съдържа във всички клетки на организма ни, а нивото му се понижава с напредването на възрастта. Коензимът помага за възстановяването на епидермиса и за изглаждането на бръчиците.

Какво трябва да помним?

Както виждате, изборът на благотворни за кожата вещества никак не е малък. На въпроса, кои са най-подходящите във вашия случай, можете да си отговорите единствено вие. Преди да си купите крем, серум или гел, първо прочетете упътването и при необходимост се консултирайте с дерматолог. И не забравяйте, че сте най-безценното творение на природата, така че колкото и да е скъпа козметиката, която ще ви подмлади, тя си заслужава парите.

Не пренебрегвайте устните

Всички искат да се отърват от бръчките, да имат гладка кожа, идеален овал, свеж тен... Грижейки се за лицето си обаче, ние често забравяме устните, с които по принцип се държим доста зле - хапем ги със зъби, облизваме ги с език, когато сме на открито, не им обръщаме внимание, ако са напукани и се лющят. Истината е, че те също се нуждаят от нашата помощ, понеже лесно губят влагата и еластичността си. Това, което можете да направите за тях още сега, докато четете тези редове, е да ги намажете с малко мед, след 10 минути да отстраните остатъка и да нанесете хидратиращ крем.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Водна градина у дома

Става дума за едно чудесно допълнение. Включването на водния елемент прави градината по-приветлива и създава отпускаща атмосфера. Въпреки, че много хора предпочитат по-мащабните по размер езерца, това...

Защо дъщеря ми се изгърбва?

Г-жа В. М. от В. Т. е сериозно загрижена за 15-годишната си дъщеря. Според писмото й детето започва да се изгърбва. Всъщност това е проблем не само за госпожицата от старопрестолния град, а и за много...

Цветя в кухнята

В кухнята, често наричана домашна лаборатория, винаги цари суета. Тук без стайни растения е просто невъзможно - те освежават въздуха, създават уют или просто радват очите. А добре подбраните саксии и ...

Ниското кръвно и жегите

Хипотониците също имат своите летни неволи и те се понасят трудно, без да са непременно опасни. Ще припомним, кои стойности на кръвното налягане се приемат за хипотония: за хората до 30 години – под 1...

Начало