Още рецепти » Рубеола и диабет

 Рубеола и диабет

Рубеолата – причина ли е за появата на захарен диабет при малките от 3 до 7 години? Ако това е така, какво да се направи, за да не се случи? Какви са симптомите на диабета при децата?
Кр. В. от Н.


Рубеолата може да е причина за първите прояви на диабет не повече от което и да е друго инфекциозно заболяване. Но за да стане това, диабетът трябва да е бил вече в скрита форма. Всяка инфекция – грип, ангина, скарлатина, може да отключи болестта, но не е непосредствена причина за диабета. След това организмът е слаб, възможно е автоимунният процес да е занемарен, поради което закъсва най-слабото звено, а то може да се окаже задстомашната жлеза.
Колкото до симптомите на диабета във възрастта между 3 и 7 години, родителите трябва да знаят, че отначало детето просто става по-нервно, лесно възбудимо и има много добър апетит – много яде, много течности изпива, а слабее. Родителите си мислят, че причина вероятно са горещините през лятото, когато детето много е тичало. Но след известно време апетитът намалява, отслабването продължава, ходенето по малка нужда зачестява, движенията стават по-вяли. В издишания въздух се чувства лек мирис на ацетон. Това е признак на още по-дълбоко нарушение на обмяната – ацидоза.
Ако на този етап все още не сте отишли при лекар и не сте започнали лечение с инсулин, при сладващата фаза се поява слабост и повръщане, което е много лош признак. Случва се симптоматиката да се развива много бързо – в рамките на една седмица.

За първи път проявил се при дете захарен диабет от І тип (инсулинозависим) изисква веднага болнично лечение.

Автор: д-р Емил Георгиев

Представяме Ви:

Направете си градина в стаята

За да си направите миниатюрна градина в стаята, са ви необходими нискорастящи видове или просто млади растения, чието развитие да забавите. Младите растения могат да украсят такава градина само за изв...

Как се правят пелмени

Продукти за тестото: 300 г бяло пшенично брашно, 1 яйце, 50 мл хладка вода, 1/2 ч. л. сол. Нaчин на приготвяне: Пресятото брашно изсипваме на купчинка върху плоскостта, на която ще месим. Правим в с...

Десерти с ягоди

Винен крем с ягоди Прoдукти: 2 ч.ч. десертно бяло вино, 8 с.л. захар, 1 с.л. нишесте, 1 жълтък, 300 г почистени, добре узрели и здрави ягоди, 1 ванилия, 3-4 с.л. сметана, 2 с.л. пудра захар за см...

Консервиране на праскови

Печен конфитюр от праскови Прoдукти: на 1 кг праскови - 300 г захар, 1/4 ч.л. лимонтузу Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, обливаме със студена вода и ги обелваме. Нарязваме ги на па...

Начало