Козметични рецепти » Нежна грижа за околоочния контур

 Нежна грижа за околоочния контур

Кожата около очите е изложена на мощна и постоянна агресия от страна на слънцето, вятъра, климатиците, компютрите, неоновото осветление и цигарения дим. На всичко отгоре е от 4 до 5 пъти по-фина от кожата, която покрива останалата част на лицето. Затова и се нуждае от специално внимание!
Заради 10-те хиляди премигвания на ден 22-та мускула и епидермиса, изтъняващ с 6% на всеки десет години, околоочният контур е една много проблемна и уязвима зона. Често се питаме защо дерматолозите ни препоръчват да я „глезим" със специални кремове, а не просто с този, който слагаме върху лицето си, но трябва да знаем, че това място, нежно като копринена хартия, изисква прилагането на специални козметични продукти В тях мазните субстанции са сведени до минимум и дозирани така, че да не причиняват алергии и подуване на клепачите, да не дразнят и да са напълно съвместими със сълзите.

Подпухването

Трудно ви е да отворите очи сутрин и направо не искате да се погледнете в огледалото - толковс зле изглеждате.
Фактите: През нощта както тялото, така и клепачите остават неподвижни в продължение на 8 и повече часа - нещо, което забавя лимфния дренаж. Очите се подуват заради застоя на течности около тях и добиват нормален вид доста след ставането от сън.
Решението: Веднага щом се събудите, започнете бързо да мигате с очи - поне 2 -3 минути. После поставете върху клепачите си изстудени в хладилника супени лъжици или запарени торбички чай, които сте замразили предварително. Следва почистване с лосион и нанасяне на гел със стягащ ефет. Той се поставя преди крема за лицето и шията с леко потупване на безименните или средните пръсти, които описват кръгове в посока от вътрешния към външния ъгъл на горния клепач и от външния към вътрешния ъгъл на долния.

Торбичките

След 40-годишна възраст те се настаняват трайно и за нищо на света не искат да се махнат.
Фактите: Между окото и черепа е разположен слой тлъстина. С течение на годините - заради честото присвиване и заради премигването, той се премества и се настанява под очите (над тях при азиатките). Трябва да имате предвид и това, че ако сте пушачка, торбичките ви ще бъдат много по-големи от обичайното.
Решението: То е преди всичко в естетическата хирургия - операцията не оставя видими следи и подмладява поне с десетилетие. Друг начин да намалите, но не и да отстраните завинаги торбичките си е да слагате сутрин и вечер кремове, съдържащи колаген и еластин или ретинол и витамин С.

Бръчките

Появяват се много по-рано, отколкото ни се иска, при някои жени още на 25 години. Фактите: Подложена на безброй агресии, кожата изтънява, губи еластичността си, покрива се с фини бръчици. Що се отнася до появата на най-неприятните на вид и най-дълбоки бръчки, наречени „пачи крак", тя се дължи на мимиките, които правим. Всеки път когато един от мускулите около очите работи, т. е. се свива, същото прави и кожата, но в обратна посока. Резултатът е ясен.
Решението: Избягвайте цигарите и слънцето, защото са най-големите виновници за преждевременното състаряване, и започнете да използвате хидратира-щи кремове за околоочния контур, след като навършите 20 години. За предпочитане е да ги слагате вечер, понеже епидермисът се регенерира именно през нощта.

Сенките

Лесно е да ги прикрием с коректор, но никак не е лесно да се отървем веднъж завинаги от тях.
Фактите: Кожата под очите е толкова фина, че кръвоносните съдове направо прозират през нея. По-високата концентрация на кръв е тази, която придава тъмен оттенък на мястото и води до появата на сенки, чиято наситеност зависи от фактори като тена и гените. Мургавите жени с кожа, съдържаща много меланин, и тези, които са предразположени по наследство, имат всички „шансове" да видят сенки под очите си още на 20 години. Важното е да се знае, че те стават по-силни в периоди на преумора и стрес.
Решението: Активизирайте циркулацията на кръвта с кремове и телове, съдържащи ретинол, витамини А и С, екстракт от диви кестени, които трябва да се нанасят сутрин и вечер върху идеално чиста кожа.

Полезните навици

* Пийте поне 2 л вода на ден. Така ще изхвърляте по-лесно токсините и ще стимулирате лимфния дренаж.
* Забравете за прекалено мазните продукти за разкрасяване, тъй като тяхното прилагане води до подпухване на клепачите. Не бива да използвате и лосиони, съдържащи спирт, понеже ще изсушат прекомерно епидермиса ви. И в двата случая ще се стигне до още едно много неприятно последствие - ще се раздразни лигавицата на очите.
* Разгримирайте се много внимателно, с нежни жестове. Винаги прокарвайте памучния тампон в посока отдолу нагоре.
* Намалете консумацията на алкохол и пикантни храни.
* Не работете и не спете в сврьхзатоплени помещения. Горещината задълбочава проблемите с венозната недостатъчност, следователно допринася за появата на сенки и торбички.
* Спете минимум 8 часа на нощ.
* При проблеми с циркулацията на кръвта повдигнете леко долната част на леглото си. Няма да имате торбички, а и краката ви ще ви бъдат благодарни.
* Избягвайте да присвивате очи и да бръчкате вежди, ако не виждате ясно света около себе си. По-добре идете на офталмолог.

Благотворните масажи

Какъвто и крем или гел за околоочния контур да използвате, слагайте го по всички правила, за да има положителен ефект от него.

Срещу подпухване

Винаги завършвайте с натиск върху точките, разположени от двете страни на носа (там, където започват сенките), и върху тези, които се намират в най-горната част на скулите (там, където сенките свършват).

За изглаждане на бръчиците

Масажирайте „пачия крак" посредством леки пощипвания с палец и показалец. По този начин ще разхлабите мускулите си и ще изгладите епидермиса.

Срещу сенки

Стимулирайте циркулацията на кръвта чрез потупване с показалеца и средния пръст в посока от вътрешния към външния ъгъл на окото.

Автор: Милена Михайлова

Представяме Ви:

Мода за бъдещи майки

В периода на бременността жената преминава през различни чувства и емоции, затова е много важно те да са положителни. Какво подобрява настроението на всяка жена? Чувството за увереност в собствените с...

Съобразете грима си сьс слънчевия загар

Безгрижието, доброто настроение, леката небрежност слагат своя отпечатък върху най-хубавото време на годината. Това обаче не означава, че можем да забравим някои основни правила на изкуството да се гр...

Обаятелна личност ли сте?

Далечна ваша позната е наистина необикновена жена, всички я обожават. Защо? Нито е много умна, нито е голяма красавица, не е богата. Защо тогава най-търсените мъже си губят ума по нея? Отговорът е - т...

Отива ли ви бретон?

Наистина, бретонът е много актуален, но той може както да ни разхубави, така и да ви загрози. Направете си бретон, ако: Косата ви е права и тънка – допълнителната линия над веждите, образува...

Начало