Козметични рецепти » Как да отстраним дефектите по ръцете си

 Как да отстраним дефектите по ръцете си

За предотвъртяване на преждевременното стареене на кожата на ръцете важна роля играе профилактиката и ежедневната грижа. Но какво да правим, ако вече са се появили досадни дефекти. В този случай нашите ръце на първо място се нуждаят от любов и след това от допълнителна грижа.

Потене

Много от вас са се сблъсквали с неудобството от повишено потене на ръцете. Например, на работа при контакт с други хора чрез ръкуване или пък в личния живот. Често потенето на ръцете е съпроводено с протриване, неприятна миризма и обрив.
За отстраняване на честото потене на дланите е необходимо всеки ден да правите ванички с калиев перманганат (от него поставяте съвсем малко количество до получаването на розов цвят на водата). След ваничката изсушавате кожата щателно и посипвате с талк.
Полезна е и петминутна ваничка с оцетна вода – 3 супени лъжици оцет на 1 литър вода или 1 чаена лъжица на 1 чаша вода.
Разбира се,необходимо е строго да се съблюдават правилата на хигиена. За да намалите потенето на ръцете може да добавите във водата за миене амонячен спирт (1 чаена лъжица на 1 литър вода). За дланите с повишено потене е по-добре да изберете крем с по-лека консистенция, особено в топлото време на годината, но съвсем да пренебрегнете крема не бива.
Ето още един вариант на ваничка с използването на дъбови кори и жълт кантарион – 1 чаена лъжица дъбови кори и 1 чаена лъжица жълт кантарион се заливат с 2 чаши кипяща вода. Сместа се кипва в течение на 10 минути на слаб огън. Прецедете и добавете 2-3 чаени лъжици оцет. Ваничката трябва да бъде топла.

Бръчки

Друг много огорчаващ проблем на ръцете са бръчките. Те се появяват и при млади жени. Това е възможно при нарушаване обмяната на веществата, отслабване на жизнените функции, въздействие на неблагоприятни фактори от външната среда, игнориране грижата за ръцете.
И така в този случай ще помогне подхранващия крем за ръце, масажа и следната маска. Хубаво е да се направи вечер – подгответе смес от 1 жълтък, 1 супена лъжица мед и 1 чаена лъжица овесено брашно (може да се замени с овесени ядки). С масажни движения се втрива в кожата на ръцете. След това поставяте ръцете в найлонови ръкавици и оставате за няколко часа така.

Мазоли

Ако на пръстите на ръцете са се появили мазоли за тяхното отстраняване отново ще ви помогнат ежедневните ванички, масажа и мазането с мазнина или крем. Ако мазолите продължават да ви безпокоят по-добре е да се обърнете към лекар.

Зачервяване

Почервеняването на ръцете винаги е свързано с лошо кръвообращение (особено при ниски температури). Понякога е свързано с наследствени заболявания. Такава кожа се нуждае от особена грижа. Периодично правете масаж на ръцете и ванички. В хладно време носете меки и топли ръкавици.
Ваничките се правят много лесно. По правило ръцете трябва да се потапят ту в гореща, ту в студена вода, за целта ще са ви необходими два съда. В горещата вода (1л) е полезно да се добави 1 чаена лъжица сух синап. Във всеки от съдовете ръцете трябва да се държат по 2-3 минути. При завършване на процедурата ръцете трябва да се потопят в студена вода.

Суха кожа

При много суха и зачервена кожа може да направите преди сън топли вани с нишесте. За това една чаена лъжица нишесте се запарва с една чаша гореща вода и се добавя 1 литър топла вода. В този топъл разтвор е необходимо да държите ръцете 10-15 минути, след това намажете с крем и за да подейства добре през нощта ръцете трябва да бъдат в найлонови ръкавици.
В качеството на добър овлажнител може да използвате следното: смесете лосион с екстракт от пшеничен зародиш с вашия любим балсам и нанасяйте получения продукт на кожата на ръцете по два пъти на ден.
За да бъдат ръцете ви бели и нежни може да си направите следната маска: 1 супена лъжица мед и 1 жълтък. Нанесете върху ръцете, поставяте върху тях найлонови ръкавици и така останете един час.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Маска с вино за мраморна кожа

Знаем, че виното се употребява вътрешно. Оказва се, че то участва успешно в приготвянето на маска, след която кожата става като мрамор. Не остават никакви следи от лунички и пигментни петънца. Д...

Четиво за срамежливите

Кой oт нас не се е притеснявал, попадайки в неудобна ситуация? При това по различен начин. Срамежливостта, тази своеобразна реакция на стреса, има множество измерения - от най-нормални до болезнени, к...

Как да се сдобием с перфектен бюст?

Обект на страст, повод за вечни спорове, причина за лошо самочувствие или за гордост, гърдите са възпявани от векове от поетите. И сравнявани с какво ли не. В действителност те са една доста прозаична...

Лицева гимнастика

Най-онеправдано по отношение на гимнастиката, лицето си отмъщава, като се покрива с бръчки и се отпуска. Ето три упражнения, които ще променят това положение. За свежо лице Изплезете език, с...

Начало