Козметични рецепти » Стоп на целулита

 Стоп на целулита

Не само закръглените, но и някои слаби жени страдат от портокалова кожа по бедрата, ханша, глезените, дупето и корема. Въпреки всичко, което сте чули и прочели по въпроса, чудодейни лекарства срещу целулита няма, затова пък съществуват доста прости и ефикасни средства, които дават добри резултати.

Какво представлява портокаловата кожа?

Специалистите не са на едно мнение относно причините за появата на целулита, но се смята за безспорно, че той представлява натрупване в дълбоките слоеве на епидермиса на мазнини, течности и токсини, хванати като в примка от мрежа еластинови и колагенови влакна. Засегнатите участъци са с грапава кожа и по-студени на пипане, понеже достъпът на кръв до тях е ограничен и лимфната система, отговорна за изхвърлянето на токсините, не може да си свърши работата.

Имате ли целулит?

Ощипете с палец и показалец кожата на бедрото си. Ако захванатата между пръстите ви плът е с неравна повърхност, време е да започнете битката си с целулита.

Причините

Факторите, които причиняват появата или пък активизират натрупването на целулит по тялото, могат да се систематизират в няколко групи.

Лош режим на хранене
Щом консумирате продукти, бедни на фибри, но богати на токсини и мазнини, храносмилателната ви система не функционира ефикасно и организмът се оказва доста затруднен в елиминирането на свръхбаласта от отрови.

Стрес и липса на движение
Ако тялото ви няма достатъчно тонус и мускулите ви са отпуснати, това неминуемо води до забавяне на циркулацията на кръвта и лимфата.

Наследственост
При положение че майка ви има целулит, „шансът" той да се появи и върху вашето тяло е направо огромен.

Хормони
Контрацептивите, приемани орално, и терапиите на хормонална основа създават благоприятни условия за появата на портокалова кожа.

Как да действаме?

На свое разположение съвременните жени имат доста продукти, уреди и усъвършенствана апаратура за борба с целулита, но само те не са достатъчни. Ние трябва да действаме на три фронта, като се стремим към подобряване на циркулацията на кръвта, хранителен режим, улесняващ елиминирането на токсините, и по-активен начин на живот.

Здравословното меню

Хранителният ви режим трябва да се основава на пресните плодове и зеленчуци, както и на продуктите, богати на фибри. Така благодарение на него освен от целулита ще се освободите и от излишните килограми, тормозещи ви във вид на прекомерни заоб-лености.

Ето и правилата, които трябва да спазвате:

* На ден изяждайте не по-малко от пет плода и зеленчука.
* Намалете драстично количеството на мазнините. Забравете за пърженото и за пълномаслените млечни продукти.
* Пийте поне 2 л вода на ден - тя прочиства организма и му помага да се освободи от отровите.
* Заменете кафето и класическия чай с билкови отвари. Вместо газирани напитки пийте прясно изцедени плодови сокове.
* Избягвайте честата употреба на алкохол, понеже уврежда черния дроб, известен като главния „инструмент" за прочистване на тялото.
* След като станете от сън, веднага изпийте чаша топла вода със сока на един лимон - най-сигурният начин да изхвърлите токсините, натрупали се през нощта.
* Ако ви се прияде нещо, не се нахвърляйте на сладките изкушения, а хапнете някакъв пресен плод.
* Дневната ви „дажба" не бива да надхвърля 1500 калории. Това е и малко, и много, в зависимост от насищащата способност на храните, към които ще се ориентирате.

Кръвоносната система

Има множество начини със собствени средства и усилия да ускорим кръвообращението и съответно лимфния поток в тялото си. За целта всеки ден, поне за пет минути, правете следното:
* Слагайте кремове или телове срещу целулит. Техните естествени съставки -индийски кестен, бръшлян, кофеин, стимулират циркулацията на кръвта. За да увеличите ефикасността на продуктите, нанасяйте ги с енергичен масаж.
* Направете си собствен крем в домашни условия. Достатъчно е да смесите две капки масло от розмарин, две капки от копър и три кафени лъжички бадемово масло. Масажирайте всекидневно участъците, които имат нужда.
* Обработвайте сухата или влажна кожа на тялото си с масажна ръкавица или с четка, като правите широки кръгови движения, винаги в посока към сърцето.

Повече движение

Повишената физическа активност - по 20 минути дневно от 3 до 5 пъти седмично, направо пришпорва забавената циркулация на кръвта и лимфата. Изборът ви е широк - плуване, бързо ходене пеша, джогинг, каране на велосипед, бадминтон, аеробика, тенис. За предпочитане е, преди да започнете, да се консултирате с лекар, който ще прецени състоянието на организма ви.

Антицелулитни упражнения за долната част на тялото

Правете ги през ден и резултатът няма да ви разочарова.

За ханша
Застанете права до някой стол, хванете се за облегалката му. Отпуснете колене и рамене. Леко повдигнете десния крак с ходило, обърнато напред, после бавно го спуснете и повторете упражнението 10 пъти. Обърнете се на другата страна и направете същото с десния крак.

За дупето
Легнете по корем с ръце под брадичката. Повдигнете единия си крак на около 13 см от пода и го задръжте така, докато преброите до десет. Спуснете крака на пода и повторете още 15-20 пъти. После сменете крака.

За вътрешната част на бедрата
Легнете на лявата си страна с длан под главата. Сгънете десния крак в коляното и го изнесете пред вас. Започнете да повдигате колкото се може по-високо левия, но без да се насилвате. Повторете 10 пъти, после се обърнете и изпълнете упражнението с десния крак.

За външната част на бедрата
Легнете странично на пода с глава, опряна на дланта ви, изнесете ханша леко напред и сложете свободната си ръка на пода, за да запазите равновесие. Повдигнете намиращия се отгоре крак, след това го спуснете, за да докосне другия, и така 5-6 пъти, без да почивате. Обърнете се на другата страна и повторете упражнението.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

За хубава усмивка

Тя безспорно е едно от най-приятните изражения на лицето, затова ще бъде жалко да си я спестяваме по една или друга причина. Не харесвате зъбите или формата на устните си? Няма защо да се отчайвате! П...

Определете своя емоционален коефициент

Имате завиден IQ? Чудесно! Но за вас ще бъде още по-добре да притежавате и висок емоционален коефициент. Защото - убеден е прочутият американски психолог Дениъл Колман, именно EQ е залог за успех в жи...

Готови ли сте за брак

Естественият завършек на повечето любовни истории е бракът. В него обаче щастливите моменти се редуват с всекидневни битови проблеми. За да ги решавате успешно, трябва да си изградите сходни ценностни...

Масажът на ходилата прави чудеса

Усетите ли се напрегната и изнервена от проблеми, свързани с работата или личния живот, не прибягвайте към успокоителните лекарства - те са нож с две остриета, а заложете на масажа на ходилата, чийто ...

Начало