Козметични рецепти » През лятото – с безупречни ходила

 През лятото – с безупречни ходила

Посрещаме и прекарваме целия топъл сезон боси. Ходилата ни се потят, подуват се и се нараняват от контакта „на голо” с чехлите и сандалите, а за да защити ставите и сухожилията, кожата ни се изхитрява и удебелява многократно в опорните точки, т. е. на петите и под пръстите. Освен това изсъхва, става по-твърда, напуква се. В крайна сметка краката ни загрубяват по един доста неестетичен начин.

Четири стъпки към красотата

1. Насапунисайте се
Използвайте сапун с алкално рН, който ефикасно унищожава бактериите и отстранява замърсяванията. Докато пяната се стича по ходилата ви, не пропускайте да ги масажирате, пощипвайки ги с пръсти.

2. Търкайте интензивно
За тази цел можете да използвате специална гъба или луфа, която дава възможност на сапуна да се разпени по-добре и да подейства максимално ефикасно. Обработвайте ходилата си най-малко 3 минути, за да сте сигурни, че всички бактерии по повърхността им са унищожени.

3. За тонус
Сега е моментът да включите в процедурата и малка четка с къси твърди косми, които ще „пробудят" нервните окончания, разположени в свода на ходилото. Четкайте, като описвате концентрични кръгове с малък диаметър в посока от петите към пръстите. Обърнете специално внимание на пространствата между пръстите и на извивката на ходилото.

4. Подсушете добре
За предпочитане е да използвате не меки и плътни хавлиени кърпи, а по-тънки, и то от памучна материя, тип „пчелна клетка". Именно те подсушават идеално кожата и ви позволяват да усетите дали тя не е раздразнена на места - нещо, което може да се окаже първи симптом на гъбично заболяване.

С помощта на лимона

Търкайте ноктите и ходилата си с разрязан на две лимон. Така ще освежите, ще почистите идеално и ще избелите повърхността им. Ако пък току-що сте се епилирали, възползвайте се от другите полезни качества на цитрусовия плод, който възстановява бързо защитния хид-ролипиден слой на епидермиса, възпрепятства появата на малки пъпчици по кожата и забавя израстването на нови косми.

Тайните на лака

Ноктите на краката ви ще изглеждат наистина добре само ако са лакирани, и то умело. За да се справите със задачата си, първо трябва да отстраните остатъците от крем или лакочистител и да ги подсушите идеално, След това нанесете базата, която изглажда повърхността на нокътя, и сложете първия слой лак, Дайте му време да изсъхне, после поставете втори слой, Изчакайте да минат поне 10 минути, преди да се обуете.

Истини и заблуди

Лакът прави ноктите по-крехки и чупливи

Не е вярно.
Напротив, той играе ролята на защитна бариера и ги пази от най-различни външни агресии.

Ноктите пожълтяват на слънце

Вярно е.
Също като кожата, те „добиват” тен, но тази неприятност може лесно да се избегне с нанасянето само на един слой безцветен лак.

Петите и по-грубите места не трябва да се търкат с пемза

Не е вярно.
Не бива обаче да третирате безмилостно и прекалено настойчиво удебелената кожа, защото положението ще се влоши, За да отстраните натрупаните слоеве мъртви клетки по-бързо и трайно, комбинирайте механичното въздейстие на пемзата с омекотяващия ефект на хидратантните кремове.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Каква е вашата зависимост от внушения?

Може ли бързо и лесно да изпаднете в състояние на транс или само когато искате, могат да ви хипнотизират? Отговорете на въпросите и съберете точките срещу всеки ваш отговор. Сборът от точките ще опред...

Научи се да казваш НЕ

Вие сте от хората, които са винаги готови да се притекат на помощ на другите - да помогнат в работата на колегите, да направят услуга на познат. Каквото и да ви помолят, просто не можете да отказвате....

Комбинациите, без които не можем

Съединението прави силата - така е навсякъде, дори в козметиката. Ако действат поотделно, две различни средства за разхубавяване непременно ще ни помогнат. Когато обаче обединим възможностите им, ние ...

Морските соли са еликсир за кожата

Ако не може да отидете тази година на море, поканете го да дойде в къщи, във ваната, като си направите сами няколко козметични процедури. Защо морските соли са полезни за кожата? Основното ...

Начало