Козметични рецепти » Тайните на нашата кожа

 Тайните на нашата кожа

Всяка жена е различна, епидермисът на лицето й - също. Точно по тази причина усилията ни да се разхубавим ще дадат мечтаните резултати само ако съобразим грижите, които полагаме за кожата си, с нейния тип. В противен случай и най-скъпите кремове и процедури ще се окажат съвършено безполезни.

Нормална кожа

Как да я разпознаем?
Всъщност въпросът би трябвало да бъде: „Има ли изобщо такава?" Дерматолозите не са много убедени в нейното съществуване, но по принцип приемат за нормална тази кожа, която не създава проблеми. Щом можете да се похвалите, че вашата собствена не се омазнява прекомерно, не се покрива с акне, няма петна, зачервявания и ранни бръчки, вие сте родена с огромен късмет.
Подходящите грижи
Ако говорим сериозно, знайте, че нормалната кожа е наистина рядко явление в природата, и за да я опазите, трябва старателно да се разгримирате всяка вечер, особено ако използвате фон дьо тен, а сутрин да почиствате лицето и шията си с лосион или тоник, които не съдържат спирт. Не вършите ли всичко това, и то с маниакално постоянство, не очаквайте нищо добро от бъдещето - лошата хигиена може да превърне кожата ви в пергамент, по който годините са изписани безмилостно.
Неправилно
Ще сгрешите много, ако използвате прекалено мазни кремове, правите пилинг или слагате маски по-често от два пъти седмично - така само ще активизирате дейността на мастните си жлези. И не експериментирайте с нови козметични средства, щом досегашните ви понасят прекрасно. Внимавайте много за хормоналните промени в организма си, свързани с бременност, менопауза, приемане на някои орални контрацептиви. Именно тогава се налага консултация с гинеколог и ендокринолог.

Суха кожа

Как да я разпознаем?
Тя просто изглежда жадна. По нея отрано се появяват бръчки, видимо е доста тънка, най-лекият студ я кара да се зачервява. Дължим този тип кожа на майките и бабите си, на резки хормонални сривове, на климата или на агресивно дерматологично третиране - средствата срещу акне например изсушават и най-мазния епидермис.
Подходящите грижи
Сутрин и вечер се мажете с хидратиращи кремове. На сухата кожа действа добре и козметиката с плодови киселини, които нормализират водния обмен и отстраняват вроговения слой на епидермиса - това трябва да става редовно, иначе тенът изглежда безжизнен. Особено критично е положението през зимата, затова редовно проветрявайте дома си и слагайте специални овлажнители или купички с вода на радиаторите.
Неправилно
Сухата кожа не понася честото и агресивно ексфолиране, така че заменете пилинга с почистваща пяна. Освен това ще допуснете голяма грешка, ако използвате прекомерно мазни кремове, например с какаово масло - те могат да запушат порите.

Мазна кожа

Как да я разпознаем?
Нищо по-лесно от това. Мазната кожа има куп проблеми - акне,черни точки, пъпки, както и белези и петна, останали след тяхното неумело изстискване. Като напук всички те са разположени на най-видимите места и се появяват в най-неподходящото време. Да не говорим за това, че при нарушен хормонален баланс мазната кожа се окосмява.
Подходящите грижи
Почистване, почистване и пак почистване! Използвайте миещи телове и лосиони,съдържащи салицилова и плодови киселини - те регулират дейността на мастните жлези, И понеже пъпките се появяват в резултат от свръхпроизводството на себум, не се мажете с мазни кремове, особено вечер. Ако вашите действия не водят до подобряване на положението, обърнете се към дерматолог или ендокринолог. Ако пък само от време на време ви се появяват отделни пъпки, вечер слагайте специални лепенки или ги третирайте със салицилов спирт. На сутринта ги скрийте с коректор.
Неправилно
В никакъв случай не изтисквайте комедоните и черните си точки сами, дори да сте сигурни в чистотата на пръстите си. Рискувате да предизвикате сериозна инфекция с непредвидими последствия. Освен това се откажете от хидратиращите кремове - те водят до образуването на комедони.

Смесена

Как да я разпознаем?
Почти половината жени от 18 до 30 години са убедени, че кожата им е от смесения тип. При нея след измиване скулите и бузите се опъват неприятно, понеже са прекалено сухи, а челото, носът и брадичката caмо след час започват да лъщят. Много дерматолози обаче смятат понятието „смесена кожа" за пазарен трик, целящ да се лансират определени козметични продукти. Според лекарите при абсолютно всички хора кожата на носа, челото и брадичката е по-мазна от тази на скулите.
Подходящите грижи
Прилагайте различна козметика върху различните участъци на лицето си. Редовно подхранвайте и овлажнявайте сухите места, но не слагайте хидратиращ крем върху Т-зоната, образувана от челото, носа и брадичката. Тя се нуждае от почистваща и свиваща порите маска, нанасяна два пъти седмично. Ако си правите пилинг, бъдете по-настоятелни върху носа и правете съвсем леки кръгообразни движения с пръстите по повърхността на бузите.
Неправилно
Имайте предвид, че прекалите ли с пилинга, съдържащите спирт лосиони и маските с изсушаващ ефект, сухите участъци ще станат още по-сухи, а могат да започнат и да се лющят. За да не се стигне дотам, старайте се да слагате хидратиращи маски два пъти седмично, и то преди да влезете във ваната. От топлината порите ще се отворят и ще поемат максимално живителната влага.

Ранни бръчки

Как да ги разпознаем?
Няма нужда от разпознаване - те се виждат с просто око от всички. Дали бръчките ще се появят по-рано или по-късно, зависи от наследствеността и от начина на живот. Във всички случаи обаче на нас ни се иска да забавим този неприятен и неизбежен момент.
Подходящите грижи
Прибягвайте само до козметика, съответстваща на възрастта ви. Още на осемнайсет започнете с хидратиращи средства, но в никакъв случай не слагайте кремове против бръчки, преди да навършите трийсет. След това вече можете да се ориентирате към някой от множеството продукти с доказано ефикасни съставки като витамин С, плодови киселини, ретинол. Всички те защитават кожата от вредното въздействие на околната среда и активизират процесите на обновяването й. Разбира се, ако не стоите по-далеч от слънцето и не използвате козметика с UV филтър, сърдете се на себе си. Правилото е да нанесете противослънчевия екран на съвършено чиста кожа, да изчакате десет минути и след това да се гримирате. И не забравяйте, че щом виждате живота в розово, околните по-малко ще забелязват бръчките ви. Вземете пример от Кетрин Хепбърн, София Лорен, Клаудия Кардинале.
Неправилно
Дерматолозите не спират да повтарят, че в 60% от изучаваните от тях случаи виновни за ранната поява на бръчки (между 28 и 30 години) са ултравиолетовите лъчи и замърсеният въздух. За жалост, когато констатираме първите белези на възрастта, ние се плашим и често прекаляваме - използваме скъпи подмладяващи кремове, но не един, а няколко, въпреки че на практика те са взаимозаменяеми, всеки ден си слагаме маска с лифтинг ефект, а тя трябва да се прави веднъж в седмицата, с една дума, на трийсет ние прибягваме до средствата за подмладяване на петдесетгодишните.

Чувствителна кожа

Как да я разпознаем?
Нито една жена не иска да изглежда безчувстве но и дебелокожо създание, затова повечето определят кожата си като чувствителна. Надали е така.
Подходящите грижи
Когато си избирате крем,обърнете внимание дали на опаковката му присъства надписът „за чувствителна кожа или „хипоалергенен”. Помолете за тестер и го изпробвайте върху шията си. Ако до три дни не последва реакция, купете крема. Полезно е да знаете, че чувствителната кожа не понася козметични продукти, съдържащи спирт, силни ароматизатори и с прекалено многото съставки - те не трябва да са повече от десет. Именно затова според специалистите грижата за нея може спокойно да се сведе до почистващо тоалетно мляко, тоник без спирт и защитен овлажняващ крем.
Неправилно
Откриете ли леко зачервяване не тичайте към магазина за нов крем - чувствителният епидермис се бунтува срещу честите промени. Също така не бива да нанасяте крема или тоалетното мляко върху влажна кожа, понеже тя по-силно реагира на дразненията. Имайте предвид и още нещо - често се случва сезонната или хранителната алергия да се възприемат като признак за свръхчувствителността на кожата.

Разширени пори

Как да ги разпознаем?
Те не са особено забележими отстрани, но когато се гледате отблизо, кожата ви прилича на сито. Една пета от всички жени признават, че имат разширени пори, а една десета смятат това за сериозен проблем.
Подходящите грижи
Покритата с разширени пори кожа трябва да се почиства редовно и в дълбочина, за да не се натрупват в тях себум и най-различни замърсявания. Това е единственият начин да се избегне появата на гнойни пъпки и възпаления. Два пъти седмично правете пилинг, а всеки ден прилагайте лосиони, съдържащи салицилова или плодови киселини. Имайте предвид, че колкото по-чиста е кожата, толкова по-незабележими са порите и толкова по-лесно могат да бъдат прикрити с помощта на фон дьо тен или компактна пудра.
Неправилно
Не влагайте пари и не си губете времето с продукти и процедури, които обещават да заличат този не чак толкова ужасен недостатък. Той ви се е предал по наследство и по тази причина нито козметичките, нито скъпо струващите кремове могат да намалят диаметъра на порите ви. Задоволете се с умелото им камуфлиране.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Летни дрехи за офиса

Обличането по професионален, класически начин по време на знойната лятна горещина не е лесно постижение. Когато слънцето навън препича и температурите са високи, вероятно последното нещо, което ви идв...

Какъв мъж е подходящ за вас?

Ако искате да разберете какъв тип жена сте и с какъв тип мъж животът ви може да бъде по-успешен, изберете по един отговор към всеки въпрос от теста. 1. За отношението на партньора си често ми...

Минерална козметика

Докато поглъщате скъпоценната прозрачна течност на плажа в горещите ленти дни и утолявате жаждата си едва ли ви идва на ум, че освен лечебни свойства минералната вода може да се използва за козметика....

Речник на красотата

Алфахидрокси киселини, липозоми, кератин, меланин... Не е ли време да разберем какво точно означават всички тези термини и каква е връзката им с красотата ни, за която сме загрижени 365 дни в годината...

Начало