Козметични рецепти » КОЖАТА: 10 проблема - 10 решения

 КОЖАТА: 10 проблема - 10 решения

Лицето е нашата визитна картичка. Но тя не винаги изглежда идеално. Ако се грижите за него - то ще бъде красиво като цвете.
Има 10 най-разпространени проблеми, които можете да решите сами. Главното е да не се отчайвате, а като за начало внимателно да изучите лицето си, да разберете какви са причините, какви проблеми ви безпокоят и да пристъпите към дейстивя. И не е важно толкова каква козметика ще изберете, а как да промените своя начин на живот.

1. КОЖАТА Е ЗАГУБИЛА ЕЛАСТИЧНОСТТА СИ, СТАНАЛА Е ТЪНКА, БЪРЗО СЕ ПОКРИВА С МАЛКИ БРЪЧКИ.

Това означава, че вие не се грижите за нея. Сухата кожа изисква специален подход. Основното при нея е овлажняването и подхранването й.
Не се препоръчва често да сменяте козметичните препарати. Задължително, когато ги купувате, на тях трябва да има маркировка „за суха кожа” и още по-добре „за суха и чувствителна кожа”. Те съдържат меки почистващи масла и успокоителни активни вещества като пантенон, лавандула, екстрат от лайка.
Препоръчва се да се обърнете към специалист козметолог. В противен случай задължително, преди да купите крем, тоалетно мляко или лосион, направете тест на неголям участък от кожата - най-добре е зад ухото. Реакцията няма да ви накара да чакате дълго: ако след 2-3 часа се появява червенина или сърбеж, този крем не е за вас.
Най-добре е да ползвате препарати от една козметична линия. Сухата кожа е доста капризна и може да реагира различно на различни линии, както въобще на козметиката.

2. ВАШАТА КОЖА НЕ РЕАГИРА ДОБРЕ НА ПРЕМАХВАНЕ НА ЧЕРВЕНИНИ И ЛЮСПИЦИ.

Премахването на чувствителната кожа задължително преминава през три етапа - почистване, навлажняване и подхранване. Важно е премахването на червенината да става максимално просто. Защото различните вещества действат на кожата по различни начини.
Не се препоръчва да се миете с вода. Използвайте специални гелове или козметично мляко. Както и тоник без спирт и след него нанесете веднага подхранващ крем. Сутрешният крем трябва да бъде лек, навлажняващ, съдържащ специални вещества, предпазващи от образуванете на свободни радикали. Вечерният е богат на витамини и активни вещества. Не използвайте груб скраб, само по-ситен и един път в седмицата.
Препоръчва се 1-2 пъти в седмицата правете овлажняващи хрнителни маски.

3. ПО КОЖАТА СА СЕ ПОЯВИЛИ МАЛКИ ПЪПКИ, ВЪЗПАЛЕНИЯ.

Тези проблеми са свързани с мазната кожа. Тя е прекрасна среда за разпространението на бактерии. Затова главното при тази кожа не е защитата, а сериозното почистване - сутрин и вечер.
Не се препоръчва почистването с тоалетно мляко. За да не нарушите дейността на капилярите, не трябва да измивате лицето си с гореща или хладна вода, а само с топла.
Препоръчва се да използвате балансиращи гелове и тоник, които контролират мазния блясък. Ако спазвате това правило, от макиажа и мърсотията няма да остане и следа. А благодарение на малкото алкохол в използвания от вас тоник порите се затварят и се контролира равнището на мастната секреция.
Независимо от всеобщото мнение, мазната кожа също се нуждае от овлажняване. Колкото по-влажна е една кожа, толкова по-свежа изглежда тя. През деня използвайте леки кремове. Те нормализират работата на мастните жлези. Дневният крем може да бъде заменен с лека емулсия, която има матиращ ефект. Тя попива добре, ефективно навлажнява кожата през целия ден, не я кара да лъщи. Но бъдете внимателни с нощния крем. При мазна кожа, склонна към гнойни пъпки, е по-добре да се откажете от употребата му.
Срещу нежелания блясък ще ви помогнат и пилинговите кремове и маските за лице, които изчистват порите и подобряват състоянието на кожата. Правете подобни процедури поне 1-2 пъти в седмицата. Но внимавайте да не нараните кожата и да предизвикате възпалителен процес.

4. СИЛНО БЛЕСТЯТ НОСЪТ, ЧЕЛОТО И ПОД БРАДИЧКАТА.

Така изглежда комбинираната кожа. Затова за Т-зоната (носа, челото и под брадичката) е нужна по-особена грижа - мъртвите клетки там пречат на естественото отделяне на кожната мазнина.
Не се препоръчва да се нанася хранителен крем в Т-областта, както и маски, люспещи кожата,защото те съдържат гранули, които може да я повредат.
Препоръчва се участъците в Т-зоната да бъдат обгрижвани като за два различни типа кожа. Използвайте тонизиращи лосиони, а за бузите - такива, които са за суха кожа.

5. КОЖАТА ОКОЛО ОЧИТЕ УВИСВА, ПОЯВЯВАТ СЕ ТЪМНИ КРЪГОВЕ И ПОДПУХНАЛОСТ.

Ако това не е свързано с някаква вътрешна болест, трябва да обърнете внимание дали правилно сваляте грима от лицето си.
Не се препоръчва за сваляне на макиажа да се употребяват нормалните средства за почистване на лицето. Кожата на клепачите е нежна и чувствителна, а съдържащите се в тоалетното мляко и тоник компоненти могат да предизвикват дразнене.
Препоръчва се в тази особено чувствителна зона да се използват специални средства. Благодарение на активни вещества, овлажнители и растителни екстрати, те бързо разтварят туша и пудрата, успокояват кожата на клепачите, намаляват кръговете и подпухналостта. Даже и да попаднат в очите, тези средства не предизвикват сълзи и сърбеж. При използването им е важно да се съблюдават няколко правила. С тампончето първо изчистете миглите, след това и клепачите. Движете памучето от външния ъгъл на очите, към вътрешния, а нагоре -към слепоочието.

6. УСТНИТЕ СЕ ЛЮЩЯТ.

За тях са нужни специални грижи. Това ще стане с мека четка за зъби, намазана с вазелин.
Не се препоръчва използването на червило, ако устните са сухи. То само ще подчертае състоянието им. Не почиствайте устните си с вода със сапун, защото слизестата обвивка е много нежна, а сапунът изсушава кожата. Червилото също може да свалите със специално средство, например мляко за сваляне на макиаж.
Препоръчва се сутринта да навлажнявате устинте си с крем или балсам. Те ще ги предпазват от студ и вятър. Лятно време червилото задължително трябва да има и слънцезащитен фактор.

7. НА ШИЯТА СА СЕ ПОЯВИЛИ МАЛКИ БРЪЧИЦИ, КОЖАТА Е ПОСЪРНАЛА.

Бръчките в зоната на деколтето се образуват много по-бързо от тези на лицето, защото кожата на гърдите и шията е тънка и суха. За нея се използва козметично мляко. Когато си вземате душ, непременно облейте шията и деколтето си с хладка вода. Това ще усили кръвообращението. После нанесете специален крем. Много мазен и хранителен, той съдържа екстракти на тонизиращи треви, които регулират влагата и усилват защитата на кожата.
Не се препоръчва да се чете в леглото с глава на висока възглавница, да се ходи с поглед в пода, да се накланя ниско главата по време на работа, да се опира брадичката в гърдите.
Препоръчва се нанасянето на крема да става по строги правила. Разтрийте неголямо количество от него на дланите си. Наведете главата назад, с дясната ръка нанесете на лявата част на шията, а след това направете същото с лявата ръка, на дясната част. Движението на ръцете задължително трябва да бъде отдолу нагоре, от ключицата към брадичката. След нанасянето на крема може да си направите 10-15-минутен масаж: с обратната страна на дланта да потупвате шията си, а под брадичката да масажирате с бързи движения, както пианистът движи пръстите си по клавишите.
Не забравяйте за маската, която е способна да съхрани добрия вид на врата ви. Ако нямате проблем с щитовидната жлеза, правете 3-4 пъти в седмицата „играта на контрастите”. Потопете в гореща вода или някакъв билков екстракт парче плат, сложете го около 2 до 4 минути на шията си. След това на неговото място за 3 до 5 минути сложете друга превръзка, но потопена в хладка вода. Сменете така няколко пъти, като не забравяйте, че процедурата винаги трябва да завършва с хладен компрес.

8. КОЖАТА Е ПОСИВЯЛА.
След 30-годишна възраст кожата започва да губи свойството си бързо да се избавя от мъртвите клетки, които се наслагват и заради това изглежда суха и сива. Тонусът се намалява при намаляването на кръвообращението и лошото съхраняване на кожата.
Не се препоръчва при наличието на възпалителни процеси да се използва скраб, съдържащ големи и твърди частици. По-добре използвайте кремо- и гелообразни изчистващи средства или маски.
Препоръчва се максимално да се навлажнява кожата. Избирайте продукти, съдържащи задържащи водата вещества - млечна киселина, медицински вазелин и др. Започнете да употребявате суроватка. Нанасяйте такива средства след добро почистване на кожата. И четете инструкцията дали след това трябва да слагате крем.
Посещавайте солариум. Да изгорите под изкуственото слънце е малко вероятно, защото лампите все пак работят в щадяш режим, а електронният часовник не позволява да забравите за времето. Но не трябва и да злоупотребявате със солариума. Най-добре е предварително да се консултирате с лекар.

9. НА КОЖАТА СЕ ПОЯВЯВАТ ПИГМЕНТИРАНИ ПЕТЪНЦА И ТОЧИЦИ.

Можете лесно да се предпазите от появата им, като си създадете постоянна защита срещу ултравиолетовите лъчи.
Не се препоръчва да излизате от дома без да сте си сложили крем със слънцезащитен фактор.
Препоръчва се да се обърнете за помощ към специализирана клиника или салон - там ще ви посъветват какви точно избелващи процедури да направите: химичен пилинг с комплекс киселини и лющене и т.н. Те ще ви помогнат срещу пигментацията и ще имат избелващ ефект. Хубаво е всекидневно да изтривате лицето си с лимонов сок (при суха кожа в равни части с вода). Може да добавите и няколко капки лимонов сок в крема си, който ползвате.

10. ВИЖДА СЕ МРЕЖА ОТ КРЪВОНОСНИ СЪДОВЕ.

Това е нарушение на кръвообращенето. Нужно е дерматологично и козметично лечение.
Не се препоръчва да се яде лютива и гореща храна, да се пие алкохол.
Препоръчва се да се заздравят стените на кръвоносните съдове, като се използва крем, богат на витамини Р, С и К и други специализирани витаминно-минерални комплекси.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

7 обяснения на косопада

Дали сме здрави - за това може да се съди и по състоянието на косата ни. Започне ли да капе, значи нещо не е наред. Но какво по-точно? Сигурно знаете, че човешкият косъм живее от три до пет години и с...

Тайните на перфектните ръце

Доказан факт е, че ръцете остаряват no-бързо през лятото, отколкото през зимата. Затова сега ги пазете особено стриктно от безмилостното слънце, домакинските продукти за почистване и пране, изсушаващи...

Какъв мъж е подходящ за вас?

Ако искате да разберете какъв тип жена сте и с какъв тип мъж животът ви може да бъде по-успешен, изберете по един отговор към всеки въпрос от теста. 1. За отношението на партньора си често ми...

Край на чупливите нокти

Вашите нокти са лесно чупливи, с неравна повърхност, имат видими разслоения или са бледи на цвят? Не го приемайте драматично, има изпитани начини да се справите с проблема. Практични съвети: ...

Начало