Козметични рецепти » Вредните съставки в козметиката

 Вредните съставки в козметиката

Има ли вредни химикали в козметиката, която всекидневно употребяваме? Трябва ли да четем състава и преди да купуваме? Как да защитим кожата си от токсичните вещества?
На тези и още куп въпроси ни отговори Стела Петкова, собственик на интернет сайт за био козметика, която изцяло се е посветила на каузата да предлага само проверени продукти.


Кои са основните съставки, вредни в козметиката?

Най-основни и вредни са парабените. Често преглеждам известни марки козметика, за да видя дали има промяна в съдържанието и дали са премахнати парабените, но те все още са си там, защото се използват като консервант.
Друга вредна съставка е SLS е пенител (surfactant), познат като кожен раздразнител и причинител на алергии. Използва се в шампоаните и пастите за зъби. Успешно може да се замени с безвредна съставка, която съдържат някои био шампоани. Лесно може да проверите всяка съставка в интернет на адрес:
http://www.cosmeticsdatabase.com/index.php?nothanks=1
Съществува цял лист със съставки, които би трябвало да избягваме в козметиката, но те са с такива сложни химически наименования, че хората няма как да ги научат. Затова решихме с колегите ми да направим справочник с вредните съставки под формата на малка книжка, в която ще бъдат изброени поне 50 съставки. Така човек ще може отивайки в аптеката да направи бързо справка за даден продукт.

Има ли вредни съставки и в био козметиката?

Както в обикновената козметика така и при био козметиката има нисък, среден и висок клас. В био козметиката освен растителни масла се използват и синтетични съставки, които са безвредни. Най-добре е продуктът, който купувате да съдържа максимално прости съставки – предимно масла и растителни екстракти (освен витамин Е, други витамин рядко се слагат). Ако забележите изписани твърде много съставки на латински, които са ви непознати е необходимо да ги проверите в интернет на страницата на Skin Deep. Колкото по-прости съставки съдържа един продукт, толкова по-сигурни са за кожата и тялото ви.
Все повече хора се замислят над това какво слагат върху кожата си, а тези които идват в нашия офис често имат алергичен проблем. Повечето от нас имат алергия за която и не подозират.
Ако видите надпис био или органична козметика, това не означава че тя е чиста. Трябва да четете внимателно съставките също както при храната. Например, ако видите три Е-та ще се замислите дали да си купите тази храна, но ако е само едно ще знаете, че тя е по-малко вредна.

Каква е разликата между обикновената козметика и био козметиката?

Сещам се за едно американско филмче, което може да видите тук, казва се „История на козметиката”: http://ecovege.org/bg/blog/442-istoriyata-na-kozmetikata
В него се споменава за натурален шампоан с много билки, всъщност това не е така защото ако погледнем съдържанието той е пълен с химикали и съдържа парабени. А според редица изследвания те правят връзка с хормоналната система и могат да доведат до рак на гърдата. Също така една химическа съставка може да бъде изписана на етикетите по 10 различни начина. Флуоридът, който се съдържа в пастите за зъби също е вреден, влияе отрицателно на костната система. В боята за коса и червилото се съдържа олово. В противовес на това био червилото съдържа растителни пигменти, слънчогледово масло, восък и др. напълно безвредни съставки. А био боята за коса съдържа кана, черупки от орехи, куркума и др., което означава че в нея няма никакви химикали. Като цяло цената на био козметиката е два пъти по-висока от тази на обикновената козметика. Голяма част от съставките са резултат от био земеделие и са сертифицирани.
В био декоративната козметика – пудра, сенки, фон дьо тен много производители избягват употребата на талк, масово използван в обикновената козметика, защото запушва порите. Съставки като парафина и вазелина също. Те са крайни продукти от производството на петрол. В био декоративната козметика те са заменени с природни продукти.

Защо да използваме био козметика?

Много производители твърдят, че химикалите които влагат в козметиката са безвредни, но ако започнем от пастата за зъби можем да изредим поне 10 продукта, които всекидневно използваме /крем за тяло, крем за лице, крем за ръце, душ-гел, шампоан, дезодорант, балсам, сапун за ръце, пяна за коса, лак за коса и т.н./. Използването на козметиката при бебетата също не е малка. Колкото и минимални количества химикали да съдържа един продукт с времето и броя на козметиката те се натрупват в организма. Същото е като например цял живот да ядеш само сандвичи от веригите за бързо хранене и да не ти прилошее. Био козметиката като цяло ни предпазва от химикалите, които нахлуват в тялото ни чрез обикновената козметика.Как да разпознаем истинската био козметика?


Истинските био продукти са сертифицирани. Това е отразено върху опаковката под формата на малко кръгло лого и под него е записано колко процента от продукта съдържа био съставки. Освен този сертификат като правило винаги гледайте състава на всеки продукт, който купувате, за да сте сигурни че не съдържа химикали.


Автор: Саша Маркова

Представяме Ви:

Защитете косата от слънцето

Имаше време - някъде допреди десетилетие, когато се радвахме на косата си, изсветляла ефектно под лъчите на слънцето, и самоотвержено стояхме с мокри глави на плажа в най-горещите часове на деня. Сега...

Не прекалявайте с излежаването

Лекарите са категорични - през нощта се спи, сутрин се става, денем се работи. А като изключим секса, леглото и спалнята се използват само вечер, и то за сън. Разбира се, Всяко лято изкушението да се ...

Акупресурата ни ободрява

Упражнявайки натиск с пръсти върху определени точки от тялото си, ние ще се събудим приятно и бързо, дори да не сме спали кой знае колко много през нощта. Трудно „отлепвате" клепачи С...

Най-сигурните начини да си съсипете живота

Толкова много съвети са ви дадени, толкова много е изписано и казано по повод това, как да постигнете щастието, че понякога ви се струва практически невъзможно вместо него съдбата да ви отреди друго...

Начало