Козметични рецепти » Морските соли са еликсир за кожата

 Морските соли са еликсир за кожата

Ако не може да отидете тази година на море, поканете го да дойде в къщи, във ваната, като си направите сами няколко козметични процедури.

Защо морските соли са полезни за кожата?

Основното вещество, което се съдържа в морската вода е натриев хлорид примесен с множество биологично активни елементи като натрий, калий, манган, калций, литий, желязо, мед и др. Морските соли дразнят кожата и по този начин усилват кръвообращението и възстановяването на клетките. Морската вода има изключително благотворно въздействие върху кожата и затова често се използва за направата на козметични кремове.
Солта действа на кожните рецептори не само когато се къпете в морето, но и след това. Кожата се покрива с невидим за окото кристален слой като солен „плащ”, който се задържа в повърхностния слой на епидермиса. Той не може да се отмие веднага, а чак след 3-4 седмици и през всичкото това време продължава да действа оздравително.

Какво да правим за красива кожа?

Започнете водна процедура с изчистване на кожата с помощта на скраб. Пригответе вана с морска сол като я дозирате от 100 г до 1 кг. За да получите козметичен или профилактичен ефект дозата на солта не трябва да превишава 100-300 г. Температурата на водата трябва да е от 35-39 градуса. Процедурата се прави в продължение на 10-20 минути всеки ден или през ден и курса е около 10-15 процедури.

Да премахнем целулита

Използването на морската сол при отстранявaне на целулит е много ефективно. Но следва да уточним, че процедурите с морска сол трябва да се правят паралелно с прилагането на антицелулитни кремове и други методи. Морската сол подпомага отводняването и премахването на шлаките като не изсушава кожата. За ефективното отстраняване на целулита е достатъчно да се изпълни процедурата 1-2 пъти в седмицата. Разтваряте 500 г морска сол в гореща вода и я сипвате във ваната като температурата на водата за къпане не трябва да превишава 37 градуса. Времето на престоя във ваната е 20 минути, след което е необходимо да се изплакнете под душа и да облечете халат.

Таласотерапия

Най-ефективния способ за подобряване тонуса на гърдите и изчистване на организма е също ваната с морска сол. Това е така наречения метод таласотерапия. Думата има гръцки произход (talasso - море). Тази процедура подобрява фигурата и състоянието на кожата и лекува някой заболявания. За да имате красиви и стегнати гърди приложете метода на таласотерапия в домашни условия като разтворите 400 г морска сол във ваната. По-добре ще е ако напълните ваната с топла вода, защото горещата вода разтваря естествената мазнина по кожата и тя силно се изсушава. За красива кожа правете 10-12 процедури с продължителност 10-15 минути.

Автор: Саша Маркова

Представяме Ви:

Козметика - грешките, които допускаме

Когато се къпем, занимаваме се с ноктите си или пък се гримираме, ние вършим всичко почти машинално, затова и правим доста грешки. Кои са най-често срещаните от тях? Пудрим се, без да сме попи...

За да се освободите от напрежението

1. Ако изпитвате необяснимо безпокойство. Заоблете пръстите на лявата си ръка и с палеца на дясната масажирайте точката, разположена в центъра на дланта - тя съответства на слънчевия сплит. 2. Ако в...

Кожата си има свое разписание

Кога е най-добре да я почистваме? Или пък да я глезим с хидратиращ крем? В кой точно момент трябва да се гримираме? Както целият организъм, така и нашата кожа е подвластна на определени биоритми. Иска...

Косата + слънцето = опасна комбинация

Имаше време - някъде допреди десетилетие, когато се радвахме на косата си, изсветляла ефектно под лъчите на слънцето, и самоотвержено стояхме с мокри глави на плажа в най-горещите часове на деня. Сега...

Начало